zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Kakvu je godinu imao Boom?

Za supersonični avion Overture Boom Supersonica 2022. je bila više nego uspješna. Dogovorili su da će tvornica kompanija biti u Greensboro, North Carolina (otvara se 2024), dogovorili su poslovni odnos sa Američkom vladom (za vojnu primjenu aviona), prodali su avion Unitedu (15 primjeraka) i Americanu (20 primjeraka), te su konačno uspjeli dogovoriti proizvođača motora Florida Turbine Technologies, StandardAero, and GE Additive, divizija GE Aerospace, nakon što je Rolls Royce odustao od proizvodnje motora.

Avion će letjeti brzinom od 1,7 Macha ili 1800 km/h, imati dolet od 7870 km, te moći primati 65 do 80 putnika. Aviona se planira isporučivati 2029. Avion se do sada prodao u 35 komada uz još 171 opciju (Virgin Atlantic, JAL, Untied i American, te dva neizlistana kupca od kojih je jedan u Europi). Iskreno dobar početak iako na samoj granici isplativosti, no za nadati se da će pravi uspjeh avion postići ako u kasnijoj fazi (nakon 2029.), dostignu brzinu od 2,0 Macha, dolet od bar 10.000 km i kapacitet od bar 100 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitčar (Zagreb), foto: Boom

17 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Koliko daleko je Konkord bio davne 1969 tek sada možemo da vidimo. 50+ godina je prošlo od tada, i evo tek mozda za 5 godina budemo videli nešto slično na nebu.

Tu-144 je bio daleko ispred Concorda, ali se nije zadržo u upotrebi zbog “dječijh bolesti”. Ovaj Boom neće bit ni približno dobar kao Tu-144. Budimo realni od Concorda će bit bolji.

Ne bih da polemišemo oko TU-144 i Konkorda, samo kazem koliko su (eto) oba ta aviona bila ispred svog vremena. Nakon prizemljivanja Konkorda 2003, hijatus od 20 godina, i tek sada imamo moguceg naslednika. Ko zna sta ce se desiti do 2029 sa tim projektom.

Tupolev se nije nastavio razvijat za razliku od Concorda, a u i Rusi su odma shvatili da nema smisla nastavljat razvijat takve avione, dok su Francuzi i Englezi to shvatili nakon skoro 30 godina. Al eto samo dragi Bog zna šta će bit s ovim.

Ti si car🤣🤣🤣🤣

Valjda znate da je Concorde bio najveće smece u prve dvije godine. Vi ste rusofob.

Taj avion je bio toliko dobar da se je jedva koristio. I bio je toliko bolji od Concordea da dok je ovaj letio, Tu-144 je skupljao prašinu po dvorištima zrakoplovnih agencija.

Važi, nakon neurologa idem doma a ti ostaješ na detaljnom psihijatrijskom promatranju😄

Da, da… ideš ti da ne kažem di….

Теби никако да буде боље ха?

Sve sam te razumio.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!