zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

BREAKING: Alaska kupila Hawaiian

Alaska je kupila Hawaiian za 1,9 milijardi USD, od čega će 900 milijuna ići na postojeće dugove Hawaiiana. Ogromna vijesti! Sada će Alaska u kombinaciji imati 373 aviona, od čega je 42 aviona SkyWesta koji ima ugovor za regionalno feedanje Alaske, te 62 aviona Hawaiiana. Alaska i Hawaiian nemaju kompatibilne flote uskotrupaca obzirom da Alaska ima Boeinga 737, dok Hawaiian ima Airbuse A321 i Boeinge 717, dok kod širokotrupaca ima A330-200 i B787-9. Alaska do sada nije imao širokotrupce, pa je to svakako nova usluga koju će kompanija sada imati. Alaska se taman riješila Airbusovih uskotrupaca koje je dobila kupnjom Virgin Americe, a sada se mora rješavati A321 i B717 Hawaiiana. Sada će Honolulu i Kahului postati hubovi Alaske. Tranzicija će trajati 12 do 18 mjeseci.

Zamaaero je već pisao koliko je logično da Alaska preuzme Hawaiian obzirom da je Alaska specijalizirana za Zapad SAD-a gdje ima hubove u Seattleu, Anchorageu, Portlandu, Los Angelesu i San Franciscu. Alaska i Hawaiian se prelamaju u samo 3% letova, pa je ovo ogroman dobitak za Alasku. Alaska već sada iz Honolula leti za Ancorage, Los Angeles, Portland, San Francisco, Seattle, no i za Everette i San Jose. Alaska iz Kahuluia leti za Los Angeles, Portland, San Francisco, Seattle, San Diego i San Jose.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

12 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Po najnovijim najavama ce biti revenue JU ove godine oko 500 miliona evra. Bas me zanima za koji novac bi se prodala kompanija, s obzirom da jedan Hawaiian koji je imao revenue 2.64 milijarde dolara prosle godine otisao za cifru nizu od toga. Razumem da su tu i dugovi i sve, ali opet…

Možda bi bilo dobro da CA kupi B717. Možda.

Croatia Airlines ili OU.

Ma sve osim onog smeća od A220.

a220 je odlican avion, pitanje je samo koliko je dobar sa OU.

Millege plan members su jos jutros dobili mejl o ovome, sto cudi, s obzirom da recimo SAS nema nikakvih obavjestenja za putnike i dalje o partnerstvu sa AF/KLM. Odlično za putnike za Aziju, katastrofa za putnike do Havaje sa zapadne obale, jer ce oni sad dominirati trziste.

Ma da ali ove dve su do sad bile opcija većini putnika sa zapadne obale. Iz mnogih gradova kao sto su Seattle, Portland, San Diego lete samo oni i eventualno delta koja je preskupa i koja vecinom uzima transfere.

pa dobro ne “mnogih” gradova, vec upravo ta 3. neko ce se sigurno pojaviti da popuni rupe (delta u SEA). recimo iz SAN vec leti southwest. ako karte poskupe, onda ce ljudi da se konektuju. ovaj deal jeste malo cudan jer bi spajanje alaske i jetblue-a imalo znatno vise smilsla ali eto.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!