zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

100 zdravstvenih radnika školovano za HHMS

Zračna luka Osijek je objavila fotografije HHMS-Hitne helikopterske medicinske službe. Helikopter ima i hangar na ZL Osijek. Služba ima zaposlene pilote, medicinsko osoblje (9 liječnika i 10 tehničara) i osoblje za održavanje helikoptera. Da bi helikopter mogao slijetati kod Kliničkog bolničkog centra napravljen je helidrom veličine 6×6 metara u sveučilišnom kampusu koji je 850 metara od bolnice.

HHMS ima četiri baze: u Zagrebu, Osijeku, Splitu (Brač) i Rijeci, a helikopteri će prvenstveno prevoziti unesrećene u kliničke bolničke centre u Splitu, Rijeci i Osijeku te KBC Dubrava u Zagrebu. No, planiraju se i slijetanja na druge bolnice pa je pri kraju izgradnja helidroma u Slavonskom Brodu, a graditi će se u Zadru i Puli. Iz Zagreba i Osijeka helikopteri će letjeti od 7 do 19 sati, a zimi do 16, a iz Splita i Rijeke 24 sata na dan. Ministarstvo smatra da na kontinentalnoj Hrvatskoj nema potrebe da helikopteri lete 24 sata radi bolje pokrivenosti vozilima hitne pomoći, a operiranje 24 sata bi znatno poskupilo operacije. Ukupno je u Hrvatskoj edukaciju prošlo 100 polaznika i to po 50 lječnika i 50 medicinskih tehničara. Baze su uspostavljene na rok od 7 godina, nakon čega će se model analizirati, te eventualno mijenjati baze. U to vrijeme pretpostavlja se da će se odraditi 10.500 sati leta i to 7350 na Jadranu i 3150 na području kopnene Hrvatske.

HHMS će Hrvatsku koštati 62,5 milijuna EUR, a od toga je Hrvatska dobila 10 milijuna EUR nepovratnih sredstava Europske Unije.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Osijek i Grad Osijek

16 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Да има памети и нормалне комшијске слоге ти хеликоптери би покривали и делове суседних земаља.
И заузврат наравно би неки други хеликоптери помагали у Хрватској

Ne razumijem čemu helikopteri u Osijeku i Zagrebu, puno korisniji bi bili u Dubrovniku i Zadru

Odlicna inicijativa.

Preskupo i veoma nerentabilno. Ne znam zašto HHMS nije vezan za bolnice.

Ovo Vam je preskupo a rafali nisu?!

Pa u mom komentaru o Rafalima sam napisao da je to pre preskupo.
HHMS je veoma potrebna, naročito HR ali je jako loše postavljenja. uludo se troše resursi, a ljudi tj dežurni ljekari ne rade. moralo je bolje. ne znam zašto generalno na ex-yu prostorima želimno da izmišljamo toplu vodu. vidi kako rade oni najbolji, pa tako i ti.
Ovde je dobro što bolnice dobijaju heliodrome, a na žalost nisu imali

Realno i nije skupo, verujte mi jer su u Ontariju sprzene pare pa se ispostavilo da masa opreme nije bila kompatibilna.

Super. No u Splitu bi morala biti 2, barem ljeti.

Navodno Dubrovnik pokriva MUP RH. Barem je tako izjavio ministar. A bilo kojem heliću treba više od zlatnog sata da obavi odlazni i povratni let Split Dubrovnik Split. Tako da je krajni jug Hrvatske u drugačijem položaju nego svi ostali dijelovi Hrvatske.

stanujem do heliodroma u Splitu i istovremeno i dalje gledam HRZ i HHMSa, dakle pouzdano mogu reći da ovdje na bolnički heliodrom slijeću i jedni i drugi još

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!