zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

New York JFK kreće u ogromne promjene

Kaotičan New York JFK, kojeg putnici zaobilaze u širokom luku, radi loših prometnica, pretrpanih i neadekvatnih terminala, ekstremno loše povezanost terminala, te operativnih procedura koje usporavaju operacije konačno je odlučio korjenito promijeniti svoj sustav. Promjene će poboljšati putničko iskustvo, povećati kapacitete na 60 milijuna godišnje, povećati efikasnost i učiniti aerodrom sigurnijim.

U ovom momentu aerodrom ima šest terminala T1, T2, T4, T5, T7 i T8, no to će se sada promijeniti i ubuduće će imati samo pet terminala: T1, T4, T5, T6 i T8. Terminal T8 će postati baza Oneworlda iz kojeg će operirati American, British, Cathay Pacific, Finnair, Qatar, Royal Jordanian i drugi. Izmijenjeni T8 će imati dva nova širokotrupna gatea, tri gatea će se pretvoriti iz uskotrupnih u širokotrupne, a otvoriti će se i tri nove pozicije za širokotrupce na stajanci izvan terminala.

T1 će doživjeti najveće promjene, u sebe će involvirati T2, bivši T3 i imati će 22 širokotrupna i jedan uskotrupni gate. Na ovom terminalu će operirati Air France, Austrian, Lufthansa, Turkish, Air China, China Eastern, EVA, Korean i ostali. Novi T6 će zamijeniti sadašnji T7 i biti će bitno efikasniji sa više gateova. Na ovom terminalu će operirati JetBlue. T4 će se obnoviti, no zadržat će postojeću infrastrukturu i način operiranja. Planira se da će se ove promijene provoditi 5 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: New York JFK

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!