zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Kreće Cessna SkyCourier

autor: Alen Šćuric, foto: Cessna

Cessna 408 SkyCourier je najnoviji projekt ovog uspješnog proizvođača malih aviona, lansiran 2017. No, ovaj avion je već ozbiljna priča, obzirom da će primati 19 putnika, što ga svrstava u kategoriju manjih regionalnih turbopropa. Avion će imati i cargo inačicu sa 2720 kg tereta.

Avion je dvomotorac. Za polijetanje mu je potrebna staza od 1006 metara. Cessna SkyCourier će letjeti brzinom od 370 km/h, te imati dolet od 1670 km.

Do sada je Cessnin najveći avion bio Grand Caravan koji je primao 9 putnika, a u posebnoj inačici prima maksimalno 13 putnika. Brzina mu je kao i SkyCouriera, no ima 300 km veći dolet. SkyCourier će biti konkurencija u prvom redu Let 410 Turboletu, te DHC6 Twin Otteru.

Prvi testni let obavljen je iz Beech Field Aerodroma u Wichiti, Kansas, SAD. Let je trajao 2 sata i 15 minuta. Kompanija je više nego zadovoljna testnim letom i naglašava da je avion potvrdio sve predviđene specifikacije, te nije imao nikakvih problema.

FedEx, svjetska najveća kurirska kuća, koji u floti ima čak 238 Cessni 208B Super Cargomastera (cargo varijanta Grand Caravana), je naručio čak 50 ovih aviona, uz još 50 opcija. FedEx kao launch customer će dobiti prvi avion za koji dan. Kataloška cijena jednog aviona je 5,5 milijuna USD.

4 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

DHC6 je workhorse na Karibima, Sejselima i svim malim ostrvima i gde god vam treba dvomotorac i gde imate mali komad zemlje da sletite. Viking nije iskoristio svoju sansu, ima oko 10-ak narudzbi za model 400. Trenutno je operativno dvestotinjak aviona diljem sveta.
Cessna je clean sheet design, superiornije performanse, nema konkurenciju, tako da je idealan da zameni flotu koja nije modernizovana decenijama i da pokupi kajmak.

Mislim da bi ovo moglo proći. 50 aviona kupio FedEx, uzet će oni i još toga, bit će nešto putničkih, još pokoji cargo za druge. Mogli bi oni natuč 200-300 komada u idućih 20 godina.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!