zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Air Baltic otvara 4. bazu

AirBaltic je još 2019. najavio da će 2020. otvoriti 4. bazu u Jugoistočnoj ili Istočnoj Europi, nakon što je stabilizirao svoje baze u Rigi, Vilnijusu i Tallinu. No, ovaj plan je prolongiran radi Covida-19. Kompanija je sada potvrdila da će otvoriti 4. bazu 2022. godine, no ne želi objaviti gdje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

22 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Vrlo interesantno! S obzirom da smo i dalje u pandemiji i da poslovanje i dalje nije uslo u ocekivane, standardne tokove iz perioda od 2019. godine i ranije, numnjam da ce airBaltic praviti toliki rizik i otvoriti bazu na aerodromu na kojem vec ne leti, na kojem nema iskustva sa operaterom aerodroma, sa trzistem itd. itd. itd. Dakle, gledajuci njihovu mrezu postojecih destinacija: https://www.airbaltic.com/en/destinations eliminsem Belorusiju, Slovacku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo*, Albaniju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Bugarsku, Rumuniju, i Moldaviju Od preostalih zemalja istocne i jugo-istocne Evrope bih dodatno eliminisao Cesku i Poljsku – jer su ovo vec poprilicno saturisana trzista sa dosta konkurencije.

Ovim sistemom eliminacija dolazimo do Hrvatske (DBV,SPU,RJK), Madjarske (BUD), i Ukrajine (KBP,ODS,LWO) kao potencijalnih lokacija za novu bazu. Dodatni dzoker – Gruzija (TBS), koju mozda mi iz ovog regiona ne podvodimo pod istocnu Evropu, ali verujem da mendzment BT-a mozda ne deli nase stavove. Hrvatska i Madjarska su pipave, u smislu toga da je HR interesna sfera LH grupe s kojom je BT jako, jako blizak, a HU je interesna sfera W6 a ne mislim da je BT toliko odvazan da u ovom trenutku napadne. S druge strane Ukrajina je vrlo rizicna zbog izrazito nestabilne geo-politicke situacije. Tako da – Gruzija (TBS) mu dodje kao safe choice. Mozda 🙂

Pa rekao je covek – zbog mame Lufti

Teško da je Split ili Dubrovnik iako imaju dobre poticajne mjere za kompanije koje bi otvorile bazu pogotovo Dubrovnik. Zagreb skoro nemoguće pogotovo jer se Ryan širi kao poplava.
Vjerojatno Ljubljana ili negdje u Poljskoj.

To je sigurno EU, a u istočnoj i jugoistočnoj Evropi su osim Baltika samo Poljska, Rumunija, Bugarska, Hrvatska i Grčka. Ne bi me iznenadilo da je Jadran u pitanju…

puf, otvore u Beogradu 😀 šalu na stranu, verovatno će u Ljubljani, tamo nema niko bazu

Dakle,sve je moguće.Pa,pričekajmo malo da vidimo.

Bogami se i Ljubljana računa kao srednja Evropa, nije u (jugo)istočnoj.

Ma neće u Kišinjev, Ukrajinu ili Beograd, morali bi da se iscimaju oko sporazuma i dogovora, garantovano je EU

A Budimpešta tek nije (jugo)istok. Ništa, moramo sačekati…

Gdje imaju najviše letova od navedenih zemalja?

Ljubljana nema sanse, premala je, a oni nisu Ryanair da sami po sebi generisu inbound putnike. Da me ne razumete pogresno, ja bih skakao od srece, ali mrka kapa.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!