zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Goran Jandreoski dobio otkaz!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Kao grom iz vedra neba odjeknula je informacija da je Goran Jandreoski dobio otkaz na mjestu CEO-a Aerodroma Crne Gore. Vijest je iznenadila sve, pa i njega samog. Naravno, odmah sam ga nazvao i rekao mi je: „Ovo je politički otkaz. Ti Alen, ali i cijela javnost zna moje uspjehe i rezultate. To nije razlog ostavke. Ali čuj, briga me, nisu htjeli profesionalni management, nego žele nekog drugog, nekog politički postavljenog, a to je njihova stvar. Njihovi aerodromi i njihova odluka, imaju to pravo. Što ja tu mogu“. Jandreoski je na mjesto CEO-a postavljen u VI. mjesecu 2021. na temelju bogate profesionalne biografije. Jandreoski je bio direktor Agencije za civilno zrakoplovstvo u Makedoniji, te je obnašao visoke funkcije u TAV Makedonija i Aerodromu Skopje.

Kao što znamo Vlada je prošlog mjeseca promijenila Odbor direktora Aerodroma Crne Gore, pa je za predsjednika postavljen Eldin Dobardžić, član URA, stranke premijera Abazovića. Novi Odbor je smijenio Jandreoskog i postavio Vladana Draškovića na mjesto vršitelja dužnosti direktora. Gospodin Drašković je obnašao funkciju pomoćnika direktora za komercijalne poslove i nije dugo na Aerodromima Crne Gore. Gospodin Drašković je po struci inženjer tehnologije.

U medijima su krenula nagađanja da je Jandreoski smijenjen jer se treba instalirati nekog poslušnika koji će provesti ideju premijera Dritana Abazovića da aerodrom da u koncesiju Šefketu Kastratiju. Kastrati je nedavno dobio koncesiju na Aerodrom Tirana, a u Albaniji je dobio preko 600 poslova na javnim natječajima. Kastrati je i najveći trgovac naftom u Albaniji, no i u businessu je sa osiguranjima, cestama, vojnom imovinom, građevinom. Mediji tvrde da je Kastrati ekstremno povezan sa kriminalnim miljeom Albanije, kao i sa vrhom politike Albanije.

No, Jandreoski mi je rekao da on ne vjeruje da je to realno. Naime, da bi Kastrati dobio koncesiju Aerodroma Crne Gore morao bi se poništiti prethodni natječaj gdje su već izabrana četiri finalista. Potom bi se trebao promijeniti zakon. Ako se vlast toga primi odmah i žestoko, moguće je da se takva nova koncesija provede za dvije do tri godine. Nikako ne prije. Stoga Jandreoski misli da vlast želi dovršiti prethodni natječaj i odabrati jednog od četiri finalista.

24 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Jandreoski je bio vrlo kvalitetan izbor za crnogorske ,,uslove”. Nažalost, politika je odigrala svoje. Što se tiče davanje u koncesiju, to je glupost vijeka. U aerodrome treba uložiti najmanje 100 miliona eura, taj novac se može dobiti iz EU fondova i kredita. To ulaganje će se kad tad isplatiti. Tržište može biti malo u odnosu na tržišta Njemačke npr. Veličina tržišta je bitna, ali nije presudna. Nema opravdanja za neulaganje, tehnološku nerazvijenost i ograničenost kapaciteta aerodroma Crne Gore. Putnik želi ugođaj i ugodan boravak na aerodromu, pa bio promet milion putnika ili 10 miliona putnika, treba ispoštovati korisnike usluga.

A zar nije spremno 50mil za OSI?

Damir Gutić je novi direktor. Najvažnija kvalifikacija koju poseduje jeste, da je potpredsednik Bošnjačke stranke, stranke vladajuće koalicije. Opet partijski interesi pobeđuju STRUKU. E tako će i da posluju.

Tako vam je u cg, ne postuje se znanje ni profesionalnost, samo je bitno da ste uz trenutnu vlast.

Jandreoski je lose radio svoj posao,bio je bahat prema saradnicima i zaposlenim.Bilo je ocekivano da ga novoformirana Vlada smijeni.Ja sam na ovom portalu to najavljivao prije par mjeseci.Naravno postaviti na to mjesto politicki kadar a ne strucno lice je veliki propust.Nadam se da ce se realizovati koncesija sa nekom ozbiljnom kompanijom i da ce aerodromi u CG krenuti putem razvoja u svakom smislu.

Oce, sad ce Dritan u koncesije da da Kastratiju iz Albanije. Osim ako mu ne padne vlada, sto ce se i desiti .

A je li Kastrati ozbiljna kompanija?Ja rekoh koncesija da ako je u pitanju neko.ozbiljan u igri.

Dakle,imamo isto misljenje po ovom pitanju.

Kajgot!

?

To što su gasmijenili nije ni pola problema. Stvar je u tome da će tu funkciju obavljati predstavnik bošnjačke stranke.
Naravno nije problem što je bošnjačka nego što je bilo koja stranka.

Problem je sto je covjek tu koji je u svom zivotu samo direktor bio. 😅

Od malena je znao izabrati stran(k)u

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!