zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Hrvatska protupožarna flota samo 50% ispravnih aviona

Hrvatska na početku protupožarne sezone ima samo 6 od 12 aviona koliko ih ima u floti i to tri Air Tractora i tri Canadaira CL-415. Ostali avioni su na popravku u Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC). ZTC tvrdi da nisu krivi za takvo stanje jer im je proizvođač aviona poslao pogrešne procedure za popravak, pa su morali popravke raditi ponovo, te su izgubili puno vremena. A i na četiri aviona su imali C-check gdje je ustanovljeno da avioni imaju daleko više teških oštećenja i zato su morali na njima odraditi bitno više radnih sati. Kompanija sa aviona 811 skida dijelova kako bi napravila ostale aviona operativnima.

Izgovori, izgovori, izgovori. Na presici ZTC-a nisu rekli ni jednu jedinu riječ o tome kako im je velik broj mehaničara otišao i kako imaju ekstreman manjak mehaničara. A samim time nema tko na vrijeme šerafiti avione. A Hrvatska će se braniti sa samo 50% aviona. Prestrašno! Jedan Canadiar i jedan Air Tractor bi trebali napustiti ZTC u idućim danima, pa bi Hrvatska do sredine VII. mjeseca mogla imati 8 aviona u protupožarnoj floti. Svi avion biti će servisirani do XI. mjeseca, osim ako ne „iskrsnu“ još neki problemi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: HRZ

60 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

zanimljivo bi bilo da ste rasparili avione po tipu.
Poslednji put kad nije bilo dovoljno aviona desili su se kornati

Bilo bi informativno čitateljima ovog portala kada bi se na njemu objavio jedan kvalitetan i stručan članak o održavanju velikih, komercijalnih zrakoplova što bi dalo odgovor na mnoga pitanja vezana za operaciju istih. Znam da ovi protupožarni zrakoplovi nisu komercijalni, ali po održavanju ih definitivno možemo svrstati u istu kategoriju jer su zapadne proizvodnje.
Na ovom portalu se povremeno pojavljuju članci iz održavanja, ali su strašno ne kvaliteni i imaju pogrešne informacije (primjer: članak o vijcima koji drže CFM na A320 koji se drže u staklenoj vitrini u CTN-u). Bolje ne komentirati članak za koji nisam siguran da li je imao jednu točnu tvrdnju.

Da bi se razumijelo održavanje treba razlučiti po kojoj sve dokumentaciji se radi isto, koja kategorija djelatnika odrađuje posao, kakvi sve dijelovi po kategorijama postoje. Također nije isto kada je maintenance dio operatera zrakoplova i kad se uzima od organizacije ovlaštene za isto. Tko u kojem slučaju nabavlja i koje dijelove itd.
Da bi cijenjeni urednik ovog portala mogao dati svoje mišljenje o operacijama zrakoplova ovih protupožarnih i komercijalnih u nekim kompanijama npr. CTN-u trebao bi razumijeti održavanje istih. Tu prvenstveno mislim kada predlaže način operacije CTN-a u valovima itd. Gdje je tu redovno, a gdje izvanredno održavanje? Održavanje je veliki izdatak u troškovima operatera i treba ga razumijeti.

Iz tog razloga kao stručna osoba smatram da je moguće da je razlog kašnjenja iz održavanja protupožarnih zrakoplova dokumentacija, odnusno da je proizvođač prije dozvole da se avion vrati u promet promjenio proceduru koju je dao na početku. Ovdje se očito radilo o AD noti jer su nađeni nedostaci na svim zrakoplovima.

Osobno smatram da CTN tehnika i ZTC, svatko u svom obimu rade dobar posao. A, zlobnici i dijelatnici koji su otišli uvijek će biti kontra. Iz tog razloga urednik portala ne bi trebao takve kontaktirati kad treba neku informaciju.

Javite se uredniku, iz Vaših riječi iščitavam da se razumijete u problematiku. Možete možda i anonimno preko email-a.

Pa napišite članak, rado bi pročitali šta se zaista dešava

Da smo uzeli Be-200 nebi imali ovakvih problema.

Kupnja kanadera je bila politicka odluka, a neprimjerenost Be-200 je bio samo izgovor. Be-200 je u svakom segmentu bolji od Cl-a to smo vec ustanovili u prijasnjim raspravama.

Koje gluposti, rusi su u dvadeset godina serijske proizvodnje uspjeli sklepati u prosjeku tek 1

komad godišnje i od toga samo jedan komad prodati van zemlje, u Azerbajdžan, toliko o kvaliteti

proizvoda…

Pa vi ste fakultet gospodine…
Prema vasoj logici sve sta je “nastancano” u bezbroj primjeraka je kvalitetno… Hahahahahahahh
Da Rusi naprave najbolji, najekonomicniji, najkvalitetniji zrakoplov na svijetu taj zrakoplov se nebi prodavo na zapadu. Neznam kako vam to nije jasno.

Ta tema je bila x puta i svaki put ja zaključeno da su kanaderi neusporedivo bolje rješenje za nas. Be200 je jednostavno prevelik za hr prilike. Kanader može prići bliže vatri i time puno efikasnije iskoristiti teret. A hr zaista ima dovoljno vodenih površina da se Kanaderi imaju gdje puniti bez prelaženja velikih udaljenosti
Naposljetku, čak i ovih 50% raspoloživosti kanadera je neusporedivo bolje od 0% koliko bi sad imali sa be200.
A be200 svoje prednosti nije još nikada imao prilike iskazati, a nije da ga se nisu trudili prezentirati i slati na sve strane, i dalje imaju samo jednog ino kupca.

NE!!!!
Dezurno lupetalo opet lupeta gluposti, ajde dobro…
Ja bi vam savjetovo da odete na neke od rasprava od prije i to opet procitate, ali s razumijevanjem. Be-200 se iskazo jako dobro u Turskoj, Grckoj, Izraelu, itd…

Koji izvor tvrdi da se iskazao? I ako se tako iskazao zašto nitko od njih nije kupio be200, a kanadere svi kupuju?

Upisite Be-200 na internetu i internet vam je prepun izvora. Nitko ga ne kupuje jer je Ruski proizvod…

Nije ceo svet protiv Rusije niti ih ceo svet mrzi. Takva tvrdnja je paralelni univerzum.

Motore za B -200 proizvodio je Ivchenko Progress. Dok Rusi ne projektuju svoj motor nema ništa od dalje proizvodnje tog aviona.

Teska glupost, kako su ka32 kupovale zapadne zemlje a isto je ruski proizvod?
Osim toga, u hr je baš bilo obrnuto – politika je zagovarala uzeti be200 ali je struka rekla da bi radije kanadere.

Dakle, da rezimiramo. Cijeli svijet je glup jer vec 40+ godina kupuje nekvalitetno kanadsko smece u razlicitim varijantama, umjesto najtiboljeg Berijeva na svijetu i vaskolikoj vaseljeni, za kojeg su jedino Rusi dovoljno pametni…? Pa i oni kupise vlastitog proizvoda, koliko ? <20 kom.? Na onoliku zemlju, sa onoliko pozara…

Mislim, stvarno. Argumenti tipa pricale zene kod Sabrije u brijacnici…

Iskazao se u ovim zemljama onda kada im je toliko gorilo da bi i Pips napunjen vodom primili u pomoc… Ne treba zaboraviti i zahvaliti za pomoc u takvim trenucima, ali u istim trenucima su pomagali i Il-76 i nekoliko desetina kanadera, traktora i helikoptera, sa raznih strana… Pa sad, je li se vise iskazao 1-2 Berijeva ili 5 kanadera…?

Ja ni u jednom trenutku nisam reko da je Cl los avion, stovise smatram da je to vrhunski zrakoplov, ali Be-200 je puno bolji.
“Mislim, stvarno. Argumenti tipa pricale zene kod Sabrije u brijacnici…”-ovo ste izvalili notornu glupost, Ergdoan je sam reko da su u gasenju pozara najvise doprinjeli Ruski Be-200.

U svakom slučaju nisam rusofil ko Su27. A kako čovjek može biti fakultet???

Evo vam kvaliteta ruske tehnike u HR; migovi i mishevi, više su prizemljeni zbog kvarova nego

lete… Sapienti sat.

Nisam ni ja rusofil…Covjek je svojom “inteligencijom” pokazo da je fakultet. Kvaliteta Ruske tehnike u RH je savrsena za svoje godine.

Kvaliteta helikoptera je neupitna. Helikopteri nisu u vrhunskom stanju ali uz malo novaca mogu se dovest u vrhunsko stanje. No kakvi god da jesu svakako su bolji od zapadnih UH-60.

Vic godine 🤣🤣🤣

Meni su strucnjaci objasnili da je Be-200 puno bolji. Nije ni Rolls Royce prodan u puno primjeraka (jel to znaci da je on nekvalitetan, los, i da ih se sklepava u tvornici,…??). Imali bi rezerne dijelove da imamo Be-200. Ja da vam opet prilozim sve cinjenice i sve dokaze da je Be-200 bolji vi bi mi rekli, pa zasto se onda taj zrakoplov ne prodaje izvan Rusija? Ruskim satelitima netrebaju protupozarni zrakoplovi.

E da su uzeli Be-12…

Imali bi najjacu protupozarnu eskadrilu!!

Imali bi dijelove ja vam garantiram.

Ja znam kakav bi scenarijo bio po pitanju rezernih dijelova da imamo Be-200. Ovo sta ste napisali je jako ruzno i bezpotrebno.

Bome bi, dolazili bi ljudi iz cijelog svijeta razgledati taj “static display”.

“Izgovori, izgovori, izgovori.”

A ni riječi o tome da zapravo avione nema tko popravljati jer ZTC nema dovoljno kvalificiranih radnika

pa popravci aviona traju duže nego bi trebali…

A to sto jedan pozar napravi vise stete nego sto bi kostale godisnje plate svih mehanicara u ZTCu to nikog nije briga.

To je velika istina!

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!