zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

INTERVJU: Karlo Pigac, upravnik Aerodroma Varaždin

intervju vodio: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Varaždin

Visoko školovan nadobudan mladac pun entuzijazma. To je Karlo Pigac. Dilomirao je i magistrirao u Oxfordu, Velika Britanija. U godinu dana koliko je na aerodromu napravio je istinski velik posao. Varaždin je istinski sretan što je uspio dobiti nekog toliko kvalificiranog ali i toliko optimističnog i entuzijastičnog. Varaždin su sagradili iz nule upravo optimisti, mladi Pigac je još jedan u pleadi varaždinskih optimista koji bi mogao napraviti ogroman odmak aerodroma.

OK, mladac nije previše blagoglagoljiv, malo je preplašen, ne osudi se previše sanjati, možda je i malo previše rezerviran. Ali svakako ima viziju, ima jasan cilj i rekordno je brzo proveo sve što je pred njega stavljeno. Godine mu jesu breme, mlad je, šefovi bi ga trebali doživljavati ozbljnije. No, uporan je i velik radnik. Stoga se ne brinem za budućnost Aerodroma Varaždin.

 

Što ste završili u Oxfordu Karlo?

Preddiplomski studij avio managementa, a nakon toga sam magistrirao avio pravo. Diplomirao sam i magistrirao na Backinghamshire New University.

 

Varaždin vas je zadužio da pokrenete aerodrom. Što ste sve do sada napravili?

Ja sam se zaposlio na aerodromu 2.3.2021. Tada je aerodrom izgubio sve moguće dozvole i potpuno je maknut sa karti aerodroma Hrvatske. Prvo nam je Agencija navela uvjete za otvaranje. Stoga smo krenuli raditi na nekoliko projekata paralelno da bi što prije dobili dozvole za rad. Tako smo radili sanaciju piste. Sanirali smo više od 11 kilometara pukotina. To je za nas radio Defcon. Potom smo sanirali spojnicu i nanovo asfaltirali stajanku i rulnicu. Ukupno preko 3000 kvadrata smo nanovo asfaltirali. Jedan od uvjeta je bila i izrada novih karata pa smo i to paralelno radili. Uz to radili smo i nove geodetske izmjere. To nam je radila tvrtka Vektra. Uz to smo obnovili horizontalnu signalizaciju. Na kraju smo prikupili sve potrebne dokumente i aplicirali smo za dozvolu pri Agenciji.

 

Kada ste dobili dozvolu?

Dozvolu smo dobili 26.10, dakle trebalo nam je malo više od pola godine da to sve pripremimo.

 

Tko je sve to platio?

Grad Varaždin.

 

Što sve trebate napraviti da bi aerodrom bio maksimalno operativan?

Prioritet nam je prodaja goriva. Bez toga ne možemo ozbiljno raditi. Stoga ćemo se fokusirati na taj dio.

 

Koliko ja znam prije se gorivo prodavalo na Varaždinu. Dakle infrastruktura postoji. Gdje je onda problem?

Infrastruktura je već odavno zastarjela. To su tankovi koji su polovni stavljeni 1970-tih. Dakle prije 50 godina su bili rabljeni i stari. Nemamo ni kompletne dokumentacije. Mislim da će grad i to isfinancirati vrlo brzo i da ćemo ponovo imati prodaju goriva.

 

Što je sa ogradom, jel ona povučena oko cijelog aerodroma?

Da, ograda postoji oko cijelog aerodroma. No, nakon toliko godina imamo ozbiljnih i velikih rupa na ogradi koje moramo sanirati.

 

Kakvi ste sa svjetlima, isključivo operacije tijekom dana ili?

Da za sada su operacije moguće samo i isključivo tijekom dana.

 

Smatrate li izjavu gradonačelnika Varaždina da će aerodrom biti za low cost carriere kao realnu?

To nije moguće u kratkoročnom i srednjoročnom periodu. Nije nemoguće da postanemo LCC aerodrom no za to su potreban istinski ogromna ulaganja. Trebalo bi proširiti i produžiti pistu, uvesti navigacijsku opremu, proširiti stajanku, izgraditi terminal za 200 putnika. Stvarno velik novac. Za prvo vrijeme mogli bi opsluživati manje avione do 80 sjedala za regionalne linije. To bi mogli opsluživati i sa postojećom infrastrukturom i uz bitno manja ulaganja u terminal.

 

Dobro, a koja je onda budućnost Varaždina ako to nije LCC?

Smatram da je aerodrom Varaždin napravljen za business avijaciju i da se u tom smjeru treba razvijat. Ovo je aerodrom za business avijaciju na kojem bi nam mnogi u svijetu zavidjeli. Raspored aerodroma je odlično osmišljen. Imamo prostorije za poslovnjake i operativu, imamo veliki restoran, imamo apartmane na katu, prostor za urede, predavaonicu… Evo baš mi je neki dan pričao pilot koji je prije par godina sletio u Varaždin, ostavio avion, otišao u apartman na katu zgrade, sat vremena kasnije pio pivu i večerao u restoranu, ujutro se probudio, dočekao svog poslovnjaka i odletio, a da nije izašao kroz ogradu aerodroma.

 

Koliko trenutno imate operacija godišnje?

Trenutno smo operativni tek 4 mjeseca, tj. od kraja X. mjeseca, a to je zimsko vrijeme kada ima malo operacija. Sada sa dolaskom ljepšeg vremena imamo tjedno dva do tri jeta.

 

A koliko procjenjujete da bi mogli imati godišnjih operacija?

Mislim da bi 2023. mogli imati dva do tri jeta dnevno, tj. oko 700 operacija godišnje. Nadam se da bi mogli zaposliti još bar jednog ili čak dva operativca pa bi radili 7 dana u tjednu od zore do sumraka. Sada to nije moguće.

 

Koliko imate zaposlenih?

Trenutno sam samo ja zaposlen. No, nadam se da ćemo vrlo brzo zaposliti još jednu osobu da možemo raditi 7 dana u tjednu po bar 11-12 sati dnevno, a plan je da imamo tri zaposlena kako bi mogli biti maksimalno otvoreni.

 

Smatrate li da bi varaždinski aerodrom mogao biti profitabilan ako maksimalno iskoristi svoje sadašnje tri parkirne pozicije i desetak parkirnih mjesta u hangaru?

Mislim da bi. Smatram da će ovaj aerodrom biti profitabilan i da ne iskoristi maksimalno sadašnje kapacitete. Siguran sam da bi Varaždin sa 80% operativnosti mogao biti profitabilan.

 

Što od infrastrukture i logistike kanite pribaviti da bi poboljšali uslugu poslovnim putnicima?

Prioritet nam je osigurati opskrbu gorivom. Potom moramo sanirati ostatak krovišta jer sada nam zgrada prokišnjava i dio zgrade je doslovce neupotrebljiv. Istim bi u prizemlju uredili jednu veću prostoriju za business ložu u koju bi putnici dolazili sa stražnje strane aerodroma direktno iz svojih automobila. Uz nju bi napravili manji ured za posade gdje mogu pripremati plan leta i odmarati se. Sredili bi i jedan manji ured od desetak kvadrata za policijske i carinske službenike i kontrolu putnika. Planiramo dati restoran u outsourcing, kao i apartmane na katu koji bi iznajmljivale posade, ali i polaznici pilotske škole. Uz to planiramo srediti predavaonicu kao multifunkcionalni prostor za sastanke, za potrebe poslovnjaka, ali i za predavanje pilotske škole. Planiramo napraviti i jedan manji ured koji bi mogli koristiti poslovnjaci. Uz to planiramo i iznajmljivati urede na katu za kompanije koje bi radile na aerodromu.

 

Što je sa instrumentalim procedurama?

U pregovorima smo za izradu osnovnih instrumentalnih procedura. Nadamo se da ćemo to vrlo skoro dogotoviti.

 

Kako rješavate problem policije, carine i vatrogasaca?

Do 15 sati policija nam dolazi iz varaždinske postaje, a nakon 15 sati sa granične postoje, carina dolazi na zahtjev iz poslovne zone, a vatrogasci nam dolaze sa navalim vozilom iz Profesionalne javne vatrogasne postoje Varaždin. Svi su vrlo kooperativni i nemamo ni najmanjih problema sa njima. Čak imamo i mogućnost usluge lokalnog sanitetskog prijevoza i hitne pomoći u slučaju zdravstvenih letova ili potrebe za zdravstvenom pomoći putnika.

 

Koliko vam je zadnji limit najave leta da bi mogli dići sve ove službe?

Četiri sata. Ako je nešto baš jako jako hitno možemo to napraviti i u dva sata, no molimo svoje komitente da nam jave za let bar četiri sata prije leta.

 

To je jako malo vremena, iskrene pohvale na takvoj ekspeditivnosti. Druge zračne luke traže bitno više vremena.

Da, no to je ono što pokušavamo napraviti od Varaždina, da bude bolji od drugih, da je ovdje usluga bolja.

 

Kako rješavate problem snijega?

Imamo ugovor sa tvrtkom Parkovi Varaždin, koja je operator aerodroma, da nam čiste pistu, rulnicu i stajanku sa svojom mehanizacijom. I to stvarno dobro funkcionira.

 

Imate li planova da pokrenete maintenance na aerodromu?

Već smo dogovorili sa jednom poznatom hrvatskom maintenance tvrtkom koja će vrlo skoro krenuti sa ovom uslugom na varaždinskom aerodromu i to za base i line maintenance poslovnih i manjih privatnih aviona. Oni će uzeti lijevi hangar u kojem će servisirati avione, dok će naši stalni komitenti avione parkirati u desnom hangaru. Ipak bar dva aviona ćemo morati držati vani jer ih trenutno imamo više od kapaciteta tog desnog hangara. Taj maintenance će dobiti i jednu prostoriju koja je spojena sa hangarom koja će im služiti za mehaničare, te kao skladište i radionica. Uz tu prostoriju imaju i posebne toalete, te još jednu manju prostoriju. Ugovor je potpisan i od 1.4. kreće maintenance na Aerodromu Varaždin.

 

A pilotska škola?

Već odlično surađujemo sa Prometnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu koji leti sa svojim polaznicima iz Varaždina, posebno tijekom zime, ranog proljeća i kasne jeseni kada je Lučko neupotrebljivo radi blata, pa dobar dio operacija prebacuju kod nas. Tijekom zime i po dva aviona Prometnog fakulteta lete sa Varaždina. No, radimo na tome da dobijemo i jednu stalnu pilotsku školu. Ona nam ne bi donijela samo dodatne operacije, već bi time zaposlili i apartmane koje bi iznajmljivali polaznicima, a oni bi se hranili i u našem restoranu.

 

Koji je najveći referentni poslovni avion koji možete opslužiti?

Pista je certificirana za Airbus A319. Ako se iskoriste sva tri parkirna mjesta A319 se može i opslužiti na stajanci, no tada ne možemo imati ni jedan drugi avion na aerodromu.

 

Gdje vidite Varaždin u idućih 5 godina?

U idućih pet godina ga vidim kao odličan business aerodrom. Imamo sve više ugovora sa poslovnim avionima. Obzirom kako se aerodrom lijepo razvio u ovih godinu dana vrlo sam optimističan za budućnost Aerodroma Varaždin. Grad je istinski zainteresiran da Aerodrom proradi i prati nas na svakom koraku.

26 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Jako neozbiljno i neprofesionalno naknadno uređivati objavljeni intervju, kad izbacujete stvari za koje ste naknadno zaključili da ste totalno fulali njihovom objavom (samopromociju i samohvalu da ne spominjemo). Ako g. Pigac takvo što nije sam izjavio – kako kažete “izvlačili ste kliještima odgovore iz njega”, još će ispasti da ste mu sami napravili lošu “reklamu”, ni krivom ni dužnom.

Gospodine Šćuric,
uvod u intervju s K. Pigacom toliko je sladunjav i narcisoidan da je uistinu teško probavljiv, a uz to i nije potpuno točan. Čudim se da se kao “analitičar” niste zapitali ne stoje li iza uspjeha tog mladca još neke stručne i/ili utjecajne osobe koje su mu pomagale u radu, a koje on zbog svoje “samozatajnosti” nije ili nije želio spomenuti. Predlažem da kao “analitičar” pokušate saznati pozadinu uspjeha koji pripisujete tom mladom čovjeku. Moglo bi se pokazati da mu je u ovom slučaju mladost bila najveća vrlina.

Svaka cast sto je grad Varaždin obezbjedio novac,kako bi se pokazao mladi menadzer da je morao obezbjediti sredstva kroz kredite?

Pa dobro makar se postarao da se odobrena sredstva utrose na najbolji nacin.Da ne znate slucajni koliko je ukupno novca investirano od strane gradskih vlasti u aerodrom?

Koja je svrha ponavljati već jedanput napisano, sve tu rečeno je već bilo objavljeno prije mjesec

dana u “analizi”…

Kako je prošlo lobiranje kod gradonačelnika?

Ponavljaju se iste pogreške kao i u analizi:
“Dilomirao je i magistrirao u Oxfordu, Velika Britanija.”
“Diplomirao sam i magistrirao na Backinghamshire New University.”

Oxford je u grofoviji Oxfordshire, a Buckinghamshire New University (ne Backinghamshire) ima sjedište u grofoviji Buckinghamshire u gradu High Wycombe.

“Pista je certificirana za Airbus A319.”

Ako je to “istina” da li bi to trebalo pisati i u VFR priručniku za LDVA?

A da i neki nadobudni pilot odluči sletjeti na aerodrom kako bi izašao iz aviona kad ne postoje stepenice, nema agregata…

“Pošto kupio poto prodao.”
Evo i ja:
U Varaždin jutros prinudno sletio ogromni Airbus A350
https://evarazdin.hr/drustvo/izbjegnuta-tragedija-u-varazdin-jutros-prinudno-sletio-ogromni-boeing-747-316143/

BRAVO MLADOSTI,SAMO DA TE SLUSAJU STARCI NA VLADI.

Super osposobi ga da možemo iz Dublin sletjeti

Da je bar više ovakvih ljudi kao Karlo u državi. Svima bi mnogo bolje bilo. A još je i tako mlad.

Da, covjek obrazovan, vrijedan i hrabar. Puna podrska za mladog gospodina.

Interesantan mladić. I ima logike to što govori. Vrlo je realan.

Da ispada da je za sve on zaslužan stvarno bez Pigaca aerodrom nebi postoja,srami se naovakvim izjavama,postojimo još uvjek mi živuči ljudi koji znamo pravu istinu.Zasluge imaju i drugi ljudi npr.Rober Mišak joji je u stvari i zaslužan da se uopče i zna za mladog gospodina koji sada sve dobro pripisuje sebi.Sramotni

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!