zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Rusi bi radili komponente za C929

Iako se Rusija povukla iz projekta širokotrupnog aviona C929, te je Kina sama odlučila dovršiti projekt, sada je Rusija izjavila da svejedno želi raditi neke komponente za ovaj avion. Rusija naglašava da su joj prioritetni projekti MC-21 i SJ-100, ali da svejedno ima kapaciteta da odradi neke komponente za C929.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: COMAC

10 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Iako Ruske fabrike mogu znacajno učestvivati u proizvidnji aviona, mislim da će se Kinezi više oslanjati na saradnju sa Zapadom oko proizvodnje. Sve do trenutka kada od Zapada dobiju sankcije na projekte u civilnoj avio industriji. A onda će doživeti lom u proizvodnji, kao što se desio u Rusiji sa njihovim projektima. U tom slučaju će ruski djelovi zauzeti značajan dio proizvodnje kineskih aviona.

Zato što će ugroziti prodaju Boinga i Erbasa. Zato što je 90 miliona manje od 110 ili 120 miliona.

A što neće? Samo da ih prodaju za kinesko tržište, biće udar na Boing i Erbas. A naravno prodavaće se i šire. Npr. Komak 919 je sastavljen velikim dijelom od zapadnih djelova. Isti kvalitet za manje novca. Zašto nebi kupovali?

Pa isto zasto je Huawei dobio sankcije.. Nekom ludaku moze to da padne na pamet, i samo zabrane svim zapadnim kompanijama da saradjuju sa Kinom.. Svakako trebaju da imaju vise verzije sistema, motora i slicno. Pa ko zeli moze da izabere ili kineske ili zapadne sisteme.. Svakako, ne verujem da ce biti previse stranih musterija, ali imaju ogromno domace trziste.

Zapadne ekonomije (sem nafte) nisu ni u čemu zavisile od ruskih firmi. Zato im je lako da Rusima uvedu sankcije. S druge strane isprepletanost zapadnih i kineskih firmi je ogromna. Uvesti Kini sankcije nije moguće bez velikih lomova u zapadnim ekonomijama.

Konkretno, Holandija je uvela sankcije Kini na izvoz mašina za izradu elektronske opreme, jer u mašinama ima američkih djelova. A sve shodno trgovinskom dogovoru sa Amerikom. O Huaweiu je već odavno poznato. Isto tako može da se desi i sa kineskom avio industrijom.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!