zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Slovenija uvodi poticaje na nove linije

Vlada Slovenije će i ove godine imati poticajne mjere za kompanije. No, končano Slovenska Vlada je nakon 3 godine došla pameti i više neće plaćati kompanijama što su letjele, tj. nakon ostvarenih letova. Ovo je bio notorni nonsens jer ni na koji način nije motiviralo kompanije na više letova ili nove linije. Totalna glupost koju baš nitko ne radi. Koliko sam puta rekao da u Sloveniji izgleda kao da se petogodišnjaci bave zrakoplovstvom.

Ovaj puta Slovenija planira motivirati pokretanje novih linija, poglavito u regiji. Slovenije je posebno istakla potrebu za letovima za Skopje. Pretpostavlja se da postoji dogovor sa Wizz Airom koji je već najavio mogućnost pokretanja letova za Ljubljanu.

I ovo je logično. Naime prije nego je bankrotirala Adria kompanija je imala brojne letove za Skopje, Sarajevo, Tiranu, Prištinu i Sofiju. Ove linije nisu samo feedale dalje letove iz Ljubljane nego su imale i brojne P2P putnike. Za slovensko gospodarstvo je izuzetno važno da je povezano sa regijom u kojoj kompanije imaju svoje podružnice, trguju i imaju svakolike businesse. Nepostojanje tih linija znači da se kompanije sele u gradove koji takve linije imaju (Beč, Beograd, Zagreb, Budimpeštu, Minhen, Frankfurt).

Slovenija je naglasila da joj iz Ljubljane nedostaju veze do Skopja, Sofije, Bukurešta, Tirane, Prištine, Copenhagena, Stockholma, Helsinkija, Berlina, Hamburga, Praga i Barcelone. Iskreno, dobar dio ovih linija je realan, no ne i letovi za Helsinki i Hamburg, a malo vjerojatni su letovi za Barcelonu, Berlin, Prag i Stockholm u ovom momentu.

Ostaje pitanje je li moralno da se subvencije daju samo za letove iz Ljubljane, a da Slovenija potpuno ignorira i diskriminira svoje ostale regije. Nije jasno zašto država ne subvencionira i letove iz potpuno pustog Maribora koji nema ni jedan jedini redovan let a ima novi i prazan terminal, te iz Portoroža koji ima istinsku volju pokretanja redovnih letova, među kojima i onih za Beograd.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

58 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Jel imate mozda podatak o visini ovih sredstava koje ce drzava uloziti i kad bude to? Naime, ja nisam nigdje cuo za ovo, drugo sto je bitno, za malo vise od 3 mj. krece ljetna sezona letenja i nije mi jasno kad misle onda nove letove staviti u prodaju.

Opet vi o diskriminaciji i to u mikro državi koja jedva ima jedan normalni aerodrom. Toliko ste proputovali po svijetu i onda pišete takve stvari, da mi jednostavno nekad nisu jasne. Čuj Maribor, Portorož…
Ili možda radite u OU, tako oni otvaraju linije iz svakog sela? 🙂
U situaciji Slovenije bi maksimalno trebalo pokušati Ljubljanu dovesti u kakav takav red i vratiti linije od prije covida i propasti Adrie, jedino ispravno i logično.

i to dežva koja je široka oko 250km i duga 150km

Sreca po Slovence da Scure ne kroji strategiju razvoja zracnog saobracaja u Sloveniji.

Alene koliko ste vi hvalospjeva napisali o Adriji u vrijeme kad ih je 4k kupio,predvidjali ste da ce oni biti novi vlasnici MA,AirSrbije itd.

Interes Slovenije je da Ljubljana bude hub za letove is Slovenije i regiona a ne da to bude Beograd. Malo logike ukljucite u svoje promisljanje.

Čuj Beograd. Zašto bi članica EU plaćala poticaje ili bilo kakav oblik subvencije aviokompaniji koja nije u EU? Pored svih logičnijih prijevoznika u EU koji nude značajno više konekcija, npr Austrian koji je pred nosom, vi baš nađete AirSerbiu lol

Ako je postojao interes AirSerbije da pokrene letove za Portorož to ne znači da je Portorož najavio pokretanje letova, mogao je jedino prenijeti interes kompanije koji je vjerojatno bio istina.

Valjda je u državi veličine Slovenije logičnije financirati jedinu ZL koja uopće ima kakve takve letove i nalazi se geografski na daleko najprihvatljivijoj lokaciji za sve ostale gradove. Ne znam zašto je uopće potrebna ova besmislena rasprava…

I gdje bi uopće završila priča kad bi se financirale sve zračne luke a ne samo ona najvažnija? Da sve linije idu u sve njih, ili neke da neke ne – pa da se onda vodi priča koje linije idu gdje a koje ne idu. Ili da se vodi rasprava zašto ostali gradovi koji nemaju aerodrome finaciraju letove za one koji ih imaju? Stvarno no comment.

U pravu ste. Onda im je prvo da naprave aerodrome u Celju i Novom Mestu npr, pa da oni ne financiraju druge gradove “svojim” novcem kako bi ovi drugi letjeli.

Po čemu vi odlučujte da li je jedna linija realna ili ne? Sjećam se vaših prijedloga za Ryanair bazu u Zagrebu. Ima tu dosta linija za koje bi vjerovatno prije otvaranje baze rekli da nisu realni.

Ako HR može zimi bez Berlina i Hamburga, može i SLO

Može i Grčka zimi bez Berlina i Hamburga, uvijek postoje opcije transfera. Ali to ne znači da MORA!

Ko o cemu Scure o diskriminaciji aerodroma.
Kakva diskriminacija aerodroma u drzavi od 2 miliona stanovnika. Slovenija nema dovoljno putnika za jedan internacionalni aerodrom a da razvija jos Maribor i Portoroz. To je totalna besmislica.

Kajgodirani nonsens

U Mariboru nemaju nikakav interes za letove!

Stanje vas potpuno demantira; da je “kakav-takav” interes ne bi FR digo dupe iz Maribora, a ni

čarteraši pobjegli u Ljubljanu, a da ne spominjem i one kasnije bizarne pokušaje…

Kako se ovi vaši navedeni trude za pridobiti nekakvu firmu neće biti još desetljeća ništa od

Maribora!

Inače u Sloveniji nema županija, ali gradovi imaju župane, tako i Maribor ima “Župana Mestne

občine Maribor”, koji je ustvari gradonačelnik Maribora, a područje Maribora spada u Podravsku

regiju.

Pa zašto mu onda vaši “…grad Maribor, i županija, i turistička zajednica, i Aerodrom…” ne

plate ili nekome drugom? Zato jer nemaju interes!

O definicija i značenje riječi županija i regija konzultirajte npr. jezikoslovac.com ili neku sličnu

stranicu

Npr. regije Dalmacija, Slavonija, Hrvatsko zagorje su veće od bilo koje postojeće županije…

Drzava sve smije.
A u ovom slucaju to je i ekonomski opravdano i racionalno.

Imaju li Novo Mesto i Celje interes da se njima izgradi aerodrom a ne samo da finaciraju aerodrome u drugim gradovima?

Zaboravili ste Kocevje i Postojnu. I tu treba sagraditi aerodrom i finansirati linije na sve strane svijeta kako ne bi bilo diskriminacije gradjana Slovenije.

šta će njima aerodromi ,sve to treba ići preko Zagreba

A zasto neki aerodrom ili stanovnistvo koje mu gravitira ne bi pokazao interes da ima internacionalne letove koje bi drzava finansirala?

Naravno da ce pokazati ali to je neracionalno i besmislica za drzavu od 2 miliona stanovnika i nevelikom teritorijom.
To biste ako neko ko ima aspiracije da bude strucnjak u oblasti zracnog prometa, trebali znati. Pogledajte Estoniju i Latviju. I njima biste preporucili da uvode internacionalne linije sa vise aerodroma a sve da placa drzava i to da plati inostranoj avio kompaniji? Koja besmislica.

Vi ste pomijesali sve ovdje, i kruske i jabuke i ananas i prokulice.

Pa kad biste pazljivo procitali ono sto sam napisao i vas komentar na to, trebali biste vidjeti kakve ste besmislice iznijeli. Ne biste se trebali komprovitovati na ovakav nacin i pokazivati nedostatak znanja u oblasti u kojoj toliko jako zelite raditi.
Ne znam vrijedi li upce ulaziti u bilo kakvu polemiku s vama nakon gornjeg komentara, ali postavicu vam mnostvo pitanje kako bi vam pomogao da vidite kako ste pomijesali kruske, jabuke, ananas i prokulice i jos svega drugoga.

Otkuda vi sebi uzimate za pravo da nekome drugome tumacite kako funcioniraju stvari u civiliziranim drzavama? Vi ste sigurni da mozete druge ljude poducavati tomu? Vi znate kvalifikacije i strucne reference sugovornika?

Koji su internacionalni letovi su finacirani hrvatskim PSO-om? Koje avio kompanije sa sjedistem izvan EU su primile i kunu iz hrvatskog PSO?

Koji zakon propisuje da Slovenija mora proporcionalno (po bilo kome osnovu) financirati aerodrome na njenoj teritoriji? Ako nema zakona, postoji li neka preporuka EU?

Koliko Estonija placa na godisnjoj razini za internacionalne letove koji NE polijecu sa TLL? Koliko Estonija godisnje plati avio kompanijama sa sjedistem izvan EU za internacionalne letove sa njenih aerodroma?

Mozda malo sporije shvacate, ali evo vam primjer.

Vase insistiranje na tome da Slovenija treba finasirati uspostavljanje avio linije izmedju Portoroza i Beograda i placati Air Serbiji za takve usluge a kako bi stanovnici Portoroza i okolice bili povezani sa svijetom i mogli lagano sa presjedanjem u Beogradu putovati za Stokholm, Madrid, Düsseldorf je besmisleno kao i sljedeci scenario.

Estonska vlada 2019. godine placa Aeroflotu da uspostavi liniju izmedju aerodroma Kuressaare (URE) i aerodroma Pulkovo (LED) a kako bi olaksala stanovnicima otoka Saaremaa putovanja prema Stokholmu, Moskvi, Varsavi i drugim destinacijama.

Zato sto ta mala drzava (kao i Estonija i Latvija) treba da razvija svoj glavni aerodrom.

Neodrzivo je u Sloveniji razvijati vise aerodroma sa internacionalnim letovima. To drzava ne treba da radi (barem ne pametna drzava). Ako se nadje neki LCC koji zeli uspostaviti internacionalne letove u Mariboru ili Portorozu, to je potpuno druga stav ali ogromna je besmislica da drzava placa uspostavljanje bilo kakve internacionalne linije izvan Ljubljane.

Fokusirajte se malo na drzave EU sa slicnim brojem stanovnika. Naveo sam vam dvije i nijedna ne finansira internacionalne letove izvan svojih aerodroma u glavnom gradu.

Nonsens bi bio da one to rade pogotovu na nacin koji vi predlazete, da daju novac kompanijama izvan EU.

Malo ozbiljnosti nije na odmet

Naravno da Slovenija smije i potpuno je opravdano da finansira internacionalne letove samo sa Brnika.
Sve ostalo bilo bi potpuno nerazumno i u korist stete Slovenije i njenih gradjana, ukljucujuci zitelje Maribora i Portoroza.
Ako to ne mozete da razumijete, stvarno mi je zao.

Gdje to pise da Slovenija to mora raditi, izuzev u nekim Alenovim zakonima?

Zasto Estonija ne tretira sve svoje regije jednako i ne uspostavi internacionalne letove sa manjih aerodroma? Koji sud ce suditi Sloveniji i Estoniji?

Naravno da je bitno sta donosi dobit a sta stetu. Ako drzava o tome ne vodi racuna u konacnici ce platiti veliku cijenu.
Sad znate i odgovor zasto su neki pislovni ljudi uspjecni i biznis im se razvija a zasto neciji poslovi stagniraju. Ovo meze biti i lekcija za vas osobno i vas biznis.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!