zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Italija se buni zbog previsokih cijena

Italijanski političari odnedavno nastavljaju sa žalbama na cene letova iz Italije ka Siciliji i Sardiniji. Sada traže sastanke sa kompanijama koje lete za ova ostrva i objašnjenje za povećanje cena karti od oko 40% u odnosu na prošlu godinu. Oba ostrva su smatrana manje razvijenim regijama, što u kombinaciji sa njihovom udaljenošću od populacionih centara dovodi do velikog broja postojećih PSO letova. Cene su subvencionisane da bi bile pristupačnije lokalnom stanovništvu. Početkom godine se pričalo o istom problemu za letove ka Siciliji, no sada je Sardinija udarna tema.

U cilju pronalaska rešenja, na sastanak sa regionalnim predstavnicima su pozvani ITA, Ryanair, Easyjet, Vueling i AeroItalia. Predlaže se uvođenje dodatnih letova, a lokalni političari prete direktnom intervencijom u cene ako se ne postigne dogovor. Većina navedenih kompanija ne poriče ove optužbe. ITA je jedina izdala press release u kome brani svoje letove, navodeći da već ima oko 25% više frekvencija nego što je traženo.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: ITA

10 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Kod nas politicari i ne shvacaju sto je PSO i kakve bi prednosti putnici trebali imati na takvim linijama.

Što provode? PSO? Ako ste na to mislili PSO kod nas nema veze s PSO u Italiji i Grčkoj, tamo je to istinski PSO, puno povoljniji za putnika nego kod nas.

Nema muljaza, samo preveliko razbacivanje para, tj. megalomanisanje. PSO za Sardiniju odlican primer.

Predvidja recimo barem 6 dnevnih letova na liniji FCO-CAG. Da li je ovo previse ili premalo, ne znam. ITA doduse svojevoljno leti 8 dnevnih tako da ima tu putnika ocigledno.

U drugom slucaju, AeroItalia leti 3 dnevna leta na liniji Linate-Alghero, po propisima PSO, a tu lete polu prazni.

Kakve su muljaze bile s PSO u Italiji?
Meni je hrvatski PSO uzasan i veliko bacanje para, poglavito na Trade air letove.

Tacno ali ne za sve putnike – naglasavam, koliko ja znam, kad se kupuje karta postoji opcija unosenja nekog podataka (Br. licne mozda?), sto naravno mogu da urade samo gradjani Sicilije i Sardinije. Doduse nije ni drugima preskupo, znam da recimo ITA vrlo cesto nudi vrlo jeftine transfere za Siciliju iz BLQ, FLR, GOA, itd…

Kad sam zadnji put kupovao karte za Sardiniju nije bilo toga, dostupno je bilo svima po istoj cijeni, mozda se kasnije promijenilo. Znam da za Tenerife spanjolci prodaju povoljnije karte samo stanovnicima otoka. U Grckoj nije tako. Za Italiju ne znam.
Ali PSO to ne mora uvjetovati da bi se dobili novci, ocito je to na izbor provoditeljima natjecaja.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!