zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

SJ100 obavio 6000 km letova

Prototip ruskog Superjet-100, koji je razvio PJSC Yakovlev, završio je program fabričkih ispitivanja i stigao na aerodrom Instituta za istraživanje letenja po imenu M. M. Gromova u Žukovskom. Ovaj avion, sastavljen u proizvodnom centru Yakovlev u Komsomolsku na Amuru, prešao je više od 6 hiljada km, izvršivši let sa međusletanjem na aerodrom Tolmačevo u Novosibirsku. Po dolasku na aerodrom LII. M. M. Gromov SJ-100 prebačen je na lokaciju vazduhoplovno-tehničkog kompleksa Yakovleva radi pripreme za sertifikacione testove leta.

Generalni direktor Yakovlev Andrej Boginski napomenuo je da je završetak fabričkih testova važan korak u programu pre početka sertifikacionih testova. Kako bi se ubrzao proces sertifikacije, letovi se izvode na prvom prototipu sa francusko-ruskim motorima SaM146. Preostali ključni sistemi aviona, uključujući avioniku, stajni trap i druge, već su 100% ruski. Nakon završetka planiranih ispitivanja motora PD-8, u proces će se uključiti još dva eksperimentalna aviona. Ukupno je planirano više od 200 probnih letova kako bi se osiguralo potpuno poverenje u sigurnost aviona.

Zaslužni probni pilot Ruske Federacije Leonid Čikunov, koji je upravljao avionom, našalio se kada je podelio svoje utiske o letu: “Avion je sletio, posada je živa.” Ali, govoreći ozbiljno, primetio je odlične performanse sistema na avionu tokom leta i, posebno podvukao visoku spremnost aviona u celini, što pokazuje njegove potencijalno visoke performanse tokom narednih testova. Let je prošao dobro, nije bilo pritužbi na rad sistema na vazduhoplovu. Let je izveden po standardnom profilu, sličnom baznom avionu – na visini od 11 km i brzini od preko 800 km/h. Sleteli smo i na aerodrom Tolmačevo, što ukazuje na visok stepen spremnosti ovog aviona. Sada moramo potvrditi njegove visoke performanse tokom intenzivnog letenja”.

dopisnik: Dejan Radojević (Moskva), foto: SJ100

41 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is great, as well as the content!

Verovatno neće nikada biti prava konkurencija Boeingu, Airbusu, Embraeru … ali možda to ni ne žele. Prave ih za sebe, jednom će biti gotovi pa će nekako leteti.

Tamo 70-tih je bilo skoro identično. Sve SSSR avione su kupovali oni koji su morali ili su ih imali pod nekim posebnim uslovima ili kompenzacijama.

Nemogu docekat dan da sjednem u te dvije legende. Jedva cekam ic u Rusiju sa njima iz Zagreba.

Mukotrpan je proces nadoknade izgubljenih 20-30 godina razvoja. Trebaće još 5-6 godina da Rusija dobije uhodanu serijsku proizvodnju SJ-100 i MS-21 a tek onda možemo reći da su postali nezavisni od zapada za većinu civilne avijacije. Videćemo kakvo je prolazno vreme 2030. Do tada će se krpiti sa ovim što imaju.

“Avion je sletio, posada je živa.”

U perspektivi sa putnicima – to je cilj 😁

Bolje nego novi Boeing 737.

Tamo su se dva komada srusila sa sve putnicima. Preko 300 mrtvih.
Jesmo li zavoravili?

Prvi je pao zbog greske pilota tako da se to ne racuna. Samo je jedan pao zbog kvara.

Oba su pala zbog greške pilota.

Prva nesreća sa SSJ-100 se desila 2012. godine u Indoneziji, prilikom promotivnog leta. Avion je udario u greben, greškom pilota.

Druga nesreća se desila 2019. godine u Moskvi na aerodromu Šeremetjevo, usled ,,tvrdog” slijetanja aviona. Opet greška pilota. Kakvo je bilo slijetanje, pretpostavljam da smo svi to gledali na tv-u. Ko nije može pogledati ja You tube. Onakvo slijetanje nebi izdržao nijedan avion.

SSJ-100 je dobar avion. Ali, nije adekvatno startovao sa eleminisanjem ,,dečijih bolesti”, od kojih nijedan proizvod nije imun. O servisnoj podršci neću pisati, znamo da je bila katastrofalna. To je neoprostiva greska Rusa.

To sto nevjerujete zvaničnim istragama je Vaša stvar. Više je nego očigledno kako je avion sleto, poskakivao na pusti kao terenc na reliju Dakar.

U 2 srusena Boeinga 737 poginulo je preko 300 ljudi.
Koliko je to ljudi poginulo u Ssj? 7 puta manje ili?

Bice i sa putnicima samo da se odrade sve formalne provere i sertifikacije a tome se daje znacaj i bolje je to uraditi valjano i po proceduri a ne kao neki kojima otpdaju delovi u vazduhu.

Na osnovu cega? Samo je jedan SSJ100 imao udes za razliku od silnih B738MAX.

Na osnovu čega temeljite takav stav? Kristalna kugla ili ?

Svima po nesto odpadne,setite se konkorda

Avion samo i isključivo za rusko tržište i to u ograničenom broju. Čak ni Aeroflot nije bio oduševlje Superjetom, a izvan Rusije je avion potpuno neupotrebljiv. Koristili su ga meksikanci i irci, ali kratko. Ne postoji način kako održavati avion ispravnim, rezervni dijelovi se ne mogu nabaviti, podrška aviokompanijama je nikakva, tehnički centri su lutrija. Aviončić vjerojatno čak i nije loš, ali to ništa ne vrijedi kad ga kupite, jer s njim strane aviokompanije mogu jedino letjeti do prvog kvara. Čaj je svojevremeno Jat Tehnika kombinirala da napravi tehnički centar za SSJ, valjda bratska pomoć i obostrana ljubav.

To su stare priče, gdje su planirali da se uključe u globalnu trku. Ako ne proizvode sami dijelove, a prodavac ne može ili ne želi isporučiti na vrijeme, onda se stiče takav utisak. Sad su ežse povukli na tržište tamo gdje im najviše treba, sopstveno, sad razrađuju sopstvene dijelove i imaju 100% procesa u svojim rukama, sad ne zavise ni od koga. U potpunosti druga priča.

Najviše problema su imali sa francuskim motorima, tako da toliko o “nesposobnosti Rusa”. Sad imaju sigurno domaće tržište i kontrolu nad celokupnim lancem snabdevanja tako da logistika makar u periodu dok ne podmire domaće potrebe verovatno neće biti problem a posle toga videćemo. Imaju Kinu, Iran i ostatak Briksa kao potencijalne mušterije. Ako tehniloški savladaju sve, ne bojim se za komercijalni uspeh.

Ta platforma motora je jedna od najpouzdanijih u povijesti civilne avijacije. Počevši od cfm56 i cf6 pa sve do danas LEAP i zadnje GEnx a uskoro GE9X. Taj motor je pravljen po uzoru na ova prva dva motora. A konzorcij GE I SAFRAN te firme koje su s njima Kooperanti prave najbolje aviomotore danas. Tako da vam ta tvrdnja ne stoji.

Nema smisla govoriti o (ne)uspješnosti SSJ100 jer će SJ100 praktički biti potpuno novi avion, svi ključni sustavi će biti zamijenjeni. Da će biti samo za rusko tržiste, to se podrazumijeva, barem prvih podosta godina.

Ako SSJ100 nije nitko mogao održati u zraku sa zapadnim komponentama, što točno očekujetu od “novog” aviona sa ruskim komponentama koje još ni ne postoje?
Jasno da će ga državne kompanije morati kupiti (uostalom ni nemaju drugog izbora), ali o nekoj prići da će to ići u izvoz u Kinu ili Indiju je smiješno.
Papir trpi svašta, ali napraviti razvoj i usvojiti proizvodnju svih tih “ključnih sustava” u roku od 5 ili 10 godina je samo mašta.
Najbolje što se može očekivati od tog aviona je pilot već odlično sažeo: “Avion je sletio, posada je živa.”

Već ih par desetina trebalo letjeti u Iranu, ali nisu mogli isporučiti zbog nekih američkih komponenti u njemu. Tih komponenti više nema, sada su ruske (da proizvedene su i sad se testiraju, o čemu govori ovaj članak) tako da se otvara više tržišta nego što će moći proizvesti.

SSJ-100 nikada nije bio rešenje za Iran. Zbog nemogućnosti prodaje Iranu, niti bi Iran bio u mogućnosti održavati te avione, koji su sastavljeni sa 70% zapadnih djelova. Postojala je neka priča da se proizvodnja SSJ-100, preseli u UAE. Ali…

To koliko su ti prototipovi zaista sa ruskim komponentama možemo samo vjerovati ruskim političarima i politički namještenim direktorima, nitko čija riječ nešto vrijedi ne želi pričati o tome.
Zamislimo da jesu i da je sve istina, to je i dalje manje od 10% posla do proizvodnje.
Realno biti će neka manufaktura tih aviona (gdje je svaki drugačiji sa komponentama koje su u tom trenutku uspjeli “nabaviti”), a to nece biti ni približno dovoljno za ruske potrebe a kamoli za neki izvoz.
O kasnijem odrzavanju takvih aviona u letnom stanju da ne pricamo…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!