zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Rumunjske i Bugarska ušle u zrakoplovni Schengen

Od 31.3. Rumunjska i Bugarska su ušle u Schengen u zrakoplovnom i pomorskom prometu. Stoga više nema kontrola u zračnim lukama na putu za Europsku Uniju, u našoj regiji prema Hrvatskoj  i Sloveniji. U cestovnom i željezničkom prometu i dalje su kontrole i isto će ostati na snazi barem do kraja 2024. ako ne i duže.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: TAROM

5 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Nenormalno dobra vest za putnike iz Nisa i juga/istoka Srbije i ogromnaaaaaa prednost za Sofiju u odnosu na Beograd!!!

Pravo da Vam kazem, kad se vec prelazi granica, svejedno je gde se prelazi, jedna pasoska kontrola nas svakako ceka. A leti, ako je covek upoznat sa tokovima putnika Srbija-Bugarska svakako je manje cekanje na Gradini nego u redu na BEG.

Pa idemo dalje, posto mi najcesce letimo Srbija – Spanija, vise nije bitno koje sediste u avionu imas jer posle moras da zuris na red za pasosku koji za non-EU narocito u sezoni jeste stravican. Dakle, za nas troje koji ne volimo da cekamo to je oko 100e manji trosak ukupno.

Dalje, za korisnike lounge-a, moze duze da se ostane u oba pravca, jer vise nema punktova sa pasosima, to daje mogucnost da se odmori dodatnih pola sata, sat…. Prosle godine smo iz BCN cekali u redu za pasos sat i po i na kraju jedva stigli…. Za to vreme, mogli smo da popijemo kafu, opustimo se u tisini itd.

I trece, ovo vazi ne samo za Spaniju nego i za Svedsku i Austriju i Nemacku…. nema vise podozrivih pogleda granicara i zaista nepotrebnog brojanja krvnih zrnaca (vadi kes, pokazuj rezervaciju, pokazuj povratnu kartu….) – sve to zavrsice se na jos na bugarskoj granici, a bugarski granicari svakako ce biti “predusretljiviji” od germanskih ili skandinavskih…. Ljudi sa juga Srbije i bugarski granicari i carinici od pamtiveka imaju jedan vrlo, vrloooo specijalan odnos, gde se uglavnom sve zavrsava brzo i lagano. Strozije kontrole to mozda promene, ali moje decenijsko iskustvo kaze da nece tu biti vecih problema.

Neka bude i strozije pa i duze (na kraju krajeva sami smo krivi za to kao zemlja, 20 godina maltene stojimo u mestu ka EU), zbog svega sto sam gore napisao na samom aerodromu putnik ce se osecati X puta prijatnije.

Dalje ako se stize javnim prevozom do aerodroma ima metro koji stize relativno brzo i lako za 1e, u Beogradu je izbor javnog prevoza do aerodroma H O R O R, ili preskupo ili predugo traje.

Samo neke od prednosti koje vidi prosecan gradjanin juga Srbije.

Neka je sa srećom. To je dobro za Europu.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!