zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Linate dobija “weekend” letove

Milanski “city” aerodrom Linate je usled oslobađanja slotova u poslednje dve nedelje neočekivano dobio 5 novih ruta, koje karakteristično sve lete isključivo vikendom. Zbog manje potražnje, kompanije vikendom imaju smanjene kapacitete za Linate, zbog čega je onda i veća dostupnost slotova. Oslobođene slotove iskoristiće: Vueling za otvaranje rute za Barselonu, Lumiwings za dodatne letove vikendom za Foggia-u. Poslednja na redu, Aeroitalia je objavila otvaranje tri rute: Linate – Perugia, Comiso, kao i najzanimljivije Linate – Rim (FCO).

Aeroitalia će biti prva kompanija u oko 10 godina koja će probati da leti na ovoj liniji pored Alitalia-e / ITA-e. Nakon spajanja Alitalia-e i AirOne-a 2009., na ovoj ruti je nastao monopol sa, u to vreme, preko 20 dnevnih letova. Italijanski konkurencioni biro je naredio da Alitalia vrati sedam slotova na Linate-u da bi Easyjet počeo da leti na ovoj ruti, po ugovoru barem tri godine. Easyjet je ispoštovao ugovor i nakon tri godine zatvorio ovu neprofitabilnu rutu, a slotove iskoristio za druge isplativije letove, čime se ponovo uspostavio monopol Alitalia-e. Aeroitalia nema dobre šanse za uspeh jer leti samo vikendom, tokom kog je kao što je spomenuto manja potražnja. ITA trenutno ima 16 dnevnih letova na ovoj ruti preko nedelje, a 10 vikendom.

dopisnik: Ivan Pusineri (Beograd), foto: Aeroitalia

7 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

easyJet nikad nije letio Linate-Fiumicino.

Leteo je kao sto i pise u tekstu. Konkretno od 2012. do 2015. sa pet dnevnih letova

Kako je relevatno “oslobadjanje slotova”? Jel Linate ima ogranicenje neko?
Takodje, zar nije bilo vise dnevnih letova na ruti Rim-Milano? Samo 20 je za to vreme bas malo. Ipak tada nije bilo brzih vozova a manji su bili avioni.

Linate je 2000ih, da bi se favorizovala tada tek renovirana Malpensa, dekretom vlade ogranicen na 18 poletanja po satu za komercijalne avione. Ovo je dovelo do otkazivanja ogromnog dela ruta jer su kompanije bile primorane da se prebace na MXP. Samim time, Linate je od stupanja na snagu izvesnog dekreta vec na 100% kapaciteta, a dodatne slotove je nemoguce dobiti osim ako ih ne oslobodi neka kompanija kao sto se desilo u slucaju bankrota BlueAir, Air Italy, pa i restrukturacije Alitalie u ITA-u.

Sto se tice letova, bilo ih je vise samo ne uspevam da nadjem redove letenja iz tog vremena koje sam ranije vidjao. Barem 20 letova znam da je bilo sigurno pa reko drzacu se toga! Zavisno od perioda se koliko se secam dolazilo i do vrhunca od preko 40 letova tokom 90ih i 2000ih

Ova Aeroitalia je vrlo neozbiljna kompanija

helloI like your writing very so much proportion we keep up a correspondence extra approximately your post on AOL I need an expert in this space to unravel my problem May be that is you Taking a look forward to see you

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!