zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

PUTOPIS: Potsdam – mali grad ogromne povijesti

Potsdam je mali grad (183.000 stanovnika) na samo pola sata od Berlina i svaki posjetitelj Berlina si mora uzeti jedan dan te otići u ovu Prusku prijestolnicu. Do Potsdama dolazite autobusom prigradskog prijevoza, vrlo jednostavno i brzo.

Gradić je presimpatičan. Naravno prva postaja u Potsdamu je kraljevski dvorac (Nova palača). U njemu su stolovali vladari moćne Prusije koja se prostirala od Luxemburga i Frankfurta pa sve do sredine današnje Litve. Prusi su bili ratnička nacija i najmoćnija sila kasnije Njemačke. Stoga ne treba čuditi da je njihov glavni prestolonasljednički dvorac bio toliko reprezentativan. Iskreno, uz Schenbrun ovaj dvorac je najljepši i najraskošniji dvorac Europe. Dok ulazite u dvorac, prolazite ogromnim prekrasnim Sannsouci parkovima i perivojima. Nešto što vam istinski oduzima dah. Potrebna je cijela armija ljudi da održava ove ogromne parkove. I onda dolazite do dvorca. No, tek kasnije shvatite da iza prvog dvorca postoji još jodno krilo koje je jednako ogromno. Sama unutrašnjost dvorca je istinski raskošna, sa ogromnom dvoranama, beskrajnim hodnicima, brdom soba različitih vrsta. I gomilom umjetnina. Nevjerojatna raskoš i ukus. Vrh vrhova. Ako išta morate posjetiti u životu onda je to ovaj dvorac.

Iza dvorca se nalazi ogroman prostor gdje se organiziraju najveći koncerti klasične glazbe. Kad sam ja tamo bio orkestar je imao generalnu probu. Nevjerojatan događaj za mene kao pasioniranog ljubitelja klasične glazbe.

Nakon dvoraca obavezno odlazite na jezero gdje je vila Ceciliendorf i gdje su Staljin, Cherchill i Truman potpisali Potsdam sporazum kojim su definirali izgled svijeta nakon II. svjetskog rata. Ne pretjerano veliko imanje, ali otmjena zgrada gdje se ovaj povijesni sastanak desio. I gdje se konačno zapečatila sudbina Njemačke. Još i danas, 79 godina kasnije osjećate strahopoštovanje spram ovog kompleksa. Uz objekt je vrlo ukusan njemački restoran u kojem jako preporučam da prezalogajite.

Posjetitelj mora posjetiti još i ljetnu palaču Sanssouci, muzej Barberini, Belvedere palaču, Orangery palaču, Crkvu Sv.Nikole, Marmorpalais, Neuen vrata, Landtak Brandenburg i Kinesku kuću. Potsdam je jedno od najvećih povijesnih mjesta u svijetu, no svejedno gradić je toliko miran da ste istinski  oduševljeni i udišete ga punim plućima.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Wikipedia

14 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Teško da je u Evropi išta raskošnije od Ermitaža i Carskog sela i Petergofa u Sankt Peterburgu. Pitajte Evropljane same koji su bili.

Naravno da to kaže pripadnik najrusofilnije nacije izvan Rusije.

Eh komsije, potcenjujete nas, mi smo daleko rusofilniji od samih Rusa i Rusije, nema sanse da oni upola vole sebe sami kao sto ih mi patoloski volimo 🙂

Ovaj tekst je za portal putovanje za dvoje ili PLACE TWO GO.

Zanimljiv tekst, ali mali ispravak kad se govori o dvorcima i palačama. Na popisu mora biti i Versailles koji je doista ogroman i stvarno vrhunski održavan.

Od Berlina do Potsdama je bolje vozom. Udobno i brzo. Dvorski kompleks Sansouucci je na par minuta hoda od pešačke zone u Potsdamu. Po meni je Sanssouci dvorac i bolji i veći i lepši od Schönbrunn dvorca.

Potsdam je mali grad uspoređujući s Berlinom. No Potsdam je velik kao Split, Banja Luka, Novi Sad ili Eindhoven. Mi iz Hrvatske kad idemo tamo ipak nam je to grad srednje veličine i imamo što za vidit kao i u navedenim gradovima.

Novi Sad po poslednjem popisu ima 400.000 stanovnika.

Sa širim područjem i 700.000.

Je, a Šabac pola milijuna…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!