zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Crna Gora dozvolila 737MAX

Agencija za civino vazduhoplovstvo Crne Gore dala je zeleno svjetlo avioprevoznicima  da na crnogorskim aerodromima ponovno mogu letjeti sa do nedavno problematičnom najnovijom generacijom Boeingovog uskotrupnog aviona srednjeg dometa B737MAX.

Zabrana letjenja za Boeingovu MAX seriju u Crnoj Gori bila je uvedena u martu 2019. Nakon što su prethodno vazduhoplovne vlasti u SAD i Evropi naložile prizemljivanje svih aviona tog tipa u upotrebi, zbog moguće fabričke greške u kompjuterskom sistemu za upravljanje tim tipom vazduhoplova.

Američki proizvođač Boeing je zbog ovih incidenata pretrpio ogromne gubitke, otkazano mu je čak preko 1.000 poručenih aviona, a svi avioni tipa B737MAX bili su naredbama vazduhoplovnih vlasti širom svijeta prizemljeni skoro dvije godine, sve dok američka savezna  administracija za bezbjednost letjenja FAA nije nedavno autorizovala  prepravke koje je Boeing u međuvremenu unio u sistem upravljanja na problematičnim avionima i ponovno, krajem prošle godine, dozvolila komercijalne  letove avionima iz MAX serije.

autor: Siniša Luković, suradnik (Tivat), foto: Boeing

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!