zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Najljepši aerodromi regije

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Zagreb

Čim pišemo o nečem što je najljepše ili najružnije stvari su jako subjektivne i osobne. Stoga molim čitateljstvo da ne krene sa napadima na moj odabir nego da iskaže svoje drugačije stavove. Moja lista 10 najljepših aerodroma regije bila bi:

  1. Zagreb
  2. Split
  3. Skopje
  4. Priština
  5. Dubrovnik
  6. Beograd
  7. Ljubljana
  8. Zadar
  9. Morava
  10. Tuzla

Nakon što se dovrše radovi na dogradnji Aerodroma Beograd i Aerodroma Sarajevo isti će sigurno skočiti na listi.

110 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Skoplje previše visoko kotirano, po meni je realno 3-4 mesta niže.

Iskreno ne vidim svrhu price o ljepoti aerodroma.O tome mogu raspravljati arhitekte.Meni licno utisak o aerodromima ide u pravcu ocjene njihove funkcionalnosti i sadrzaja koji nude.Nista mi spektakularno lijepo nema na aerodromima na kojima sam bio kao sto su FCO,FRA,LGW,MUC,GOT,VIE,CDG,ORY….Ako pricamo o funcionalnosti to je vec nesto drugo.Aerodrom koji me najvise odusevio svojim sadrzajima je MUC, mada odavno nisam bio tamo.

Slažem se sa vašom listom. Zagreb je definitivno broj 1, Split 2. No, ja bi umjesto Tuzle stavio Sarajevo. Ili Brač ili Maribor. I Brač i Maribor su novi aerodromi, stvarno lijepi i funkcionalni.

Jasno. Samo kazem, meni je recimo Brac jako sladak, ja bih ga stavio na 10. mjesto umjesto Tuzle.

Ma u pravu ste. Kako nisam bio na Tuzli zapravo i ne mogu komparirati.

Da Tuzla je sada moderan aerodrom jos ce oni njega uljepsavati i siriti sigurno
Hoce li biti intervjua veceras?

Jos samo da imaju jos barem 5 do 6 novih linija
Citao sam malo prije da su pisali da se 28 marta ocekuje let Tuzla-Ninberg i uvodjenje leta Tuzla-Bratislava znaci to je bilo davno i sada uvode Ninberg a gejt je valjda zapocet s gradnjom do 5 novembra su primali ponude
Gradit ce ga sigurno 5 do 6 mjeseci
A pored Ninberga i Milana Tuzla ce sigurno u 2022 imati jos po koji let i 600 000 putnika

Valjda stignu
Evo ponovo je pegasus sletio u Tuzlu i opet se nije priblizavao Sarajevu nego je od Visegrada prema Tuzli skrenuo
Iskreno se nadam da ce nesto uspostaviti sa njim
Jer je stvarno ne znam koji put na Tuzli a i ljeti i zimi bi mogli imati svaki dan letove prema Istanbulu a i mozda prema drugom gradu
Vise bi bilo putnika sa Tuzle nego sa Sarajeva a i pegasus je jednom htjeo uspostaviti Mostar Istanbul al nije mogao jer je dugovao
200 000KM prema BiH

A i vi ste jednom pisali da pegasus treba otvoriti Tuzlu pod svaku cijenu pa kad bi i ukinuo Sarajevo

Ok pa barem da otvore 4 puta sedmicno
Pa pegasus je najrealnija kompanija za TZL

Mislim da je Sarajevo puni ljepše od Tuzle, pogotvo kad urade cijeli terminal i zamijene one mostove, a tek bi bio lijep kada bi se izgradio ” Sarajevo airport Center “, koji se dugo planira, ali niko ništa

Da li vi znate gdje se i kako gradi 3 gejt na tuzli a tuzla gradi i atrij koji ce je jos vise uljepsat

Kazu da je 11.oktobra raspisan tender za izgradnju 3 izlaznog gejta

ako veceras izlazi za najruznije aerodrome da li mozete i da napravite clanak o cargo aerodromima regije(aerodromi koji imaju najvise cargo prometa i kapaciteta),htjeo bi da znam

Mozete li ostaviti link?

U redu no sikiriki sretno

Hvala

Kakav je komentar na astronomsku nabavku Rafala Alene.. Opskurno mislim da je

Ne znam, kakav je komentar gospodina Šćuric, ali moj, isto od jednog Alena, je:
“O lijepa, o draga, o slatka slobodo, dar u kom sva blaga visnji nam Bog je do, uzroče istini od naše sve slave, uresu jedini od ove Dubrave, sva srebra, sva zlata svi ljudski životi, ne mogu bit plata tvoj čistoj ljepoti!!!

Spolja gladac iznutra jadac

Ma Zagreb razvaljuje. Daleko najljepsi aerodrom regije. Nitko nije ni blizu. I kad se Beograd napravi sa ovom C dogradnjom nece se puno gore pomaknut. Mozda preskoci Dubrovnik, al dalje od toga jako tesko.

Zagreb je ubedljivo prvi na ovoj listi. Svako ko je leteo iz Zagreba i sa ostalih pomenutih aerodroma, zna kolika je to razlika u korist ovog aerodroma. Mozda je trebalo na listu ukljuciti i aerodrome iz Albanije. Npr. Tirana je barem na nivou Morave i Zadra. 😉

ja mislim da bi se svi slozili, da je Aerodrom Nis, naj gori.
iz nutra, spolja, neljubazno osoblje kao i katastrofalini carinici!

Nakon najružnijih, možda da obradite temu aerodroma koji najhitnije trebaju proširenje nakon normalizacije broja putnika. Ili, koja su proširenja/ preuređenja u tijeku ili pred početkom.

Hehehe, hoće biti Pule i Rijeke? 🙂

Tu je I OSI

Zagreb exterijer 8, interijer 3-.
Moglo je to mnogo, mnogo bolje. Ipak je od nule građeno.
Zagreb je bio više nego dobar po projektu, ali na kraju ne ispade baš po projektu.
Skopje je onako… i okolo i unutra jednak…

Mislim da je prosječnom putniku daleko važniji osjećaj koji aerodrom stvori dok boravi unutra. Jer, ovo što vidimo izvana vidimo svega 10ak sekundi, dok ne uđemo: onda svaka građevina svojim interiorom kreira impresiju zbog čega nam se nešto svidi ili ne.

Preko novog zagrebačkog aerodroma sam prvi put letio krajem 2019. godine: koliko god građevina izvana bila odlična, unutra je totalni hladni tuš. Ponavljam, u interioru provodimo nekoliko sati prije leta zato se moramo malo više baviti šta aerodrom nudi unutra. U tom slučaju Zagreb je bio totalno razočarenje, s polupraznom atmosferom (iako je letova bilo sasvim dovoljno) i jako malo karaktera. Ukratko, unutar zagrebačkog aerodroma ne postoji ništa po čemu bih ga zapamtio u odnosu na druge aerodrome u svijetu.

S tim vezi je jako teško staviti na listu nekoliko lijepih aerodroma u regiji, ako se više fokusiramo na interior u odnosu na eksterior. Možda eto Ljubljana, unutra je lijepo, cozy, a nije stisnuto. Estetski jako ugodno za oko.

Ono što hrvatski aerodromi definitivno imaju, a drugi nemaju, jeste odličan vanjski dizajn, Zagreb, Split pa i Dubrovnik: svi su usklađeni s vremenom i prostorom.

Vidjet ćemo šta će donijeti novi radovi Sarajevu i Beogradu pa da imamo neki update.

Taj interijer se može staviti u funkciju. Pogotovo onaj dio oko check in zone.

Realno Zagreb je mogao biti daleko ljepši i funkcionalniji obzirom na to da je rađen od nule. Ne treba glorificirati činjenicu da ima dobar cestovni pristup i odlična prometna rješenja jer je to neki standard. Osobno sam razočaran jer su mi projekti Fostera i Shigeru Bana daleko ljepši, a i bio bi to sjajan landmark za Zagreb da ima aerodrom čiji su autori vodeći svjetski arhitekti.

Što se tiče mostova, mislim da je i u projektu koji je dobio, planirano da mostovi nisu ostakljeni. S druge pak strane, nije ni cijeli projekt izveden nego se prištedjelo na nekim dijelovima.

Da, meni je isto projekt Shigeru Bana bio najljepši od svih koji su se javili na natječaj. Međutim, dio terminala bi se trebao graditi od drveta što bi sigurno bilo puno skuplje, pa je to jedan od razloga što su ga odbacili. Drugi je što je pobjednički projekt djelo hrvatskih arhitekata, pa je komisija im htjela dati prednost.

To što koncesionar nije ispoštovao originalni projekt je bezobrazluk i sramota, prije svega države koja je to dopustila.

Što se tiče same liste, meni su i Beograd i Ljubljana ispred Skopja.

Kažu neki da je taj Neidhardt Kincl Radić projekt malo previše sličan aerodromu u Osaki kojeg je projektirao Renzo Piano.

Jel se uzima samo exterijer u obzir? Jer, realno, Zagreb iznutra izgleda kao poluprazan shopping centar pred stečaj koji nikad nije uspio privuči kupce i trgovce.

Jedno je što je prostor prevelik, al drugo je što nema sadržaja ni servisa čak ni za postojeće putnike. Maltretiraju da dođeš 2h ranije i onda ta 2 sata prosjediš u praznom hangaru bez ikakvih sadržaja potpuno isključen od svega.
Stari terminal je bio puno više cozy za ovako mali gradić, mogao si opušteno sjesti u birtiju s kim god da te dovezao nakon prtljage i 15-20min prije leta proći kroz sve formalnosti.
Prave se da su neki veliki aerodrom i onda poluprazan Q400 let čeka 40min da prođe policiju u praznom hangaru.

Nešto drugo sam želio reći. Da nema više slobodnog druženja uz kavicu sa vanjskim svijetom već odmah moraš uči u taj njihov poluprazan hangar i tamo si zatvoren. Sve je tako organizirano od cijena parkinga pa do trajanja svih procedura (i one svjetski najsporije kontrole pasoša).
Znam da je ovo prvo bilo obilježje malog regionalnog aerodroma, ali Zagreb to i jest – naglašeno baš nezainteresiranošću koncesionara da privuče prijevoznike.
I tako imamo taj velebni prazan aerodrom na kojem satima sjediš buljeći u prazninu slušajući cvrčke umjesto žamor putnika i aviona. Uređen je kao Berlinski poštanski ured – sve je čisto i sterilno, ali da li bi vi željeli sjediti satima u Berlinskoj pošti?

Mislim da je aerodrom koncipiran tako da te čim prije uvedu i zatvore unutra. Koncept počinje od parkinga jer je demotivirajuće da frend ostane samnom do polijetanja jer mu je preskupo, pa onda opet ništa od kavice s prijateljem jer je otišao.
Na kraju slušam tišinu i cvrćke – putnika nema, aviona nema, prijatelja nema… Samo ja i jedini policijac koji je na pasoškoj kontroli pa si uzme vremena za svakog od 35 putnika.

Drugačiji je što se ponaša kao neki svjetski aerodrom, a ne može privuči nikakvog prijevoznika. I po svim parametrima je ispod bilokakvog regionalnog.
Iz principa neću platiti te njihove cijene parkinga, ne nude nikakvu uslugu za to niti su neki nezaoiblazni čimbenik. Urušili su i ono što su imali prije koncesije.
Zagrebački aerodrom je uspio postići da većina Zagrebačkog područja leti iz okolnih aerodroma, to im je najveći uspjeh.

Split ima restoran na starom terminalu, i to vrlo dobar restoran, a na novom terminalu ima kafić i u waiting arei i gore na katu prije sigurnosne provjere.

Zagreb je u prednosti jer je gradjen iz nule ali jedino sto mi nije jasno zasto nemaju staklene mostove. Ako mi ista estetski/vizuealno smeta na aerodromima je kad su mostovi kompletno “zatvoreni”. Mozda sam subjektivan, ali samo zbog toga bi da prednost Ljubljani u odnosu na Zagreb, plus sto je lokacija na Brniku daleko lepsa, i kad dolazite spolja na terminal, i kad sa stajanke pogledate ka terminalu a iza vidite Alpe. Split je odlican

Mostovi u ZAGu su polovni?!?!
Vinci je za produzetak C dela porucio iste kineske staklene mostove kao sto aerodrom vec ima tako da je barem izgled uniforman.

ZAG je nesporno najlepsi i tu nema mesta diskusiji. Medjutim, ZAG terminal ima ozbiljnih mana. Vec su pominjani zaista prevazidjeni avio-mostovi, vrlo lose organizovan prostor koji pojacava utisak praznog prostora i nedostatka putnika. Ukoliko se flota Q400 zameni jet avionima, sam broj mostova nece biti dovoljan u spicevima, mada kako izgledaju, mozda to i nije mana. Najozbiljniji funkcionalni nedostatak je polozaj aerodromskog tornja koji bez kamera jednostavno ne moze raditi. Uz to idu i dva potpuno nefunkcionalna apron-a. Stari apron i terminal su idealni za LCC operacije, ali neko ne misli tako. Bilo je tu mnogo funkcionalnijih, jeftinijih i modernijih resenja (remote tower npr u objektu HKZP). Komunikacija izmedju koncesionara i HKZP ocigledno nije bas bila vrhunska. Ovaj problem trenutno nije previse aktuelan, ali sa porastom saobracaja ce bitno uticati na kapacitete na satnom nivou. Kao putnik pomenuo bih i meni nejasne dvostruke cene taxi usluga. Licno sam platio oko 35 eur do Arene, a povratak istom rutom je bio 15 eur (pre covid 19). Objasnili su mi da je to ustupak taxi firmama iz V. Gorice … EU da li je to zaista moguce …

Hvala najlepse !

Dakle, neko ko ne zna da ne treba da koristi VG taxi će biti prevaren?

Ako je u jednom smeru cena n, a za istu tu relaciju je cena n * 3, onda je to itekako prevara.
Pogotovo što ovaj prvi smer uglavnom koriste ljudi koji ne znaju za ove razlike.

Strašno 🙁

Prvi put čujem za ovo i smešno mi jer znam koliko je bilo priče oko taxi službe na Tesli, a da niko ne reče pa čekajte i na Zagrebu moraš da gledaš u tablice kad uzimaš taxi. Ipak ste Balkan.

Mislim da i taksiji koji su bazirani na aerodorom Zagreb plaćaju neku godišnju naknadu ili koncesiju za ulaz u taksi parkiralište. pa to moraju “otplatiti” kroz vožnje. Oni koji koriste “kiss and fly” opciju zaobilaze ovu fiksnu naknadu.

Nema redovne letove i mali je, ali Ponikve su sređene ukusno i sa merom. A veliki aerodromi su mi kao i veliki gradovi – jako slični. Zagreb odskače zbog zaista lepog rešenja krova.

Zagreb je u prednosti jer je zadnji izgrađen od nule. Svi ostali se nadograđuju, a to nije neka sreća ako moraš poštivati stil,a dobiti funkciju koju traži suvrementi pristup prometu.

Split nije izgrađen od nule, pa svejedno novi terminal ima jako dobro arhitektonsko rješenje.

Tuzla – preružno.

Jako mi je drago da ste izabrali Dubrovnik i Tuzlu oni imaju bas lijepe izglede

Šta fali Dubrovniku?

Skoro 40 komentara i jos nije pocela pljuvacina,evo sam kucnuo u drvo😀

Salim se ali zaista volim citati ovako konstruktivnu razmjenu misljenja,Boze moj ne mislimo svi isto ali mozemo to reci na lijepi nacin tako da svaka cast za sada…

Da sta fali tuzli pa stavljena je u top 10 najljepsih aerodroma i iz spolja i iznutra je dobra
Isto tako dubrovnik

🤣🤣🤣

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!