zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

LCC zarađuju na ancillary prihodima

LCC ne zarađuju na avionskim kartama nego na alternativnim prihodima (ancillary revenue). U 2019. kompanija su imale ove prihode na razni 110 milijardi USD, dok su ovi prihodi 2022. bili 102,8 milijardi USD. Ogroman dio te brojke napravili su LCC. USB3 (American, Delta i United) su imale ovaj prihod od 5,5 milijardi USD u 2021, no samo Ryanair je imao prihod od 2,3 milijardi USD (2,2 milijardi EUR). Ryanair čak 45% svojih prihoda dobiva po ovoj osnovi, dok Wizz Air po ovoj osnovi dobiva 56%.

Stoga LCC drže cijene karata vrlo nisko sve do prodaje većine aviona kada cijena karte ekstremno raste. No, ako je popunjenost aviona niska LCC će prodati avion i po cijeni karte od 19, 9 ili čak 5 EUR, jer njemu je bitno imati popunjenost od preko 90%, kod nekih kao kod Ryanaira i 95% kako bi mogli prodati što više mjesta u avionu, te putnicima prodati što više toga i povisiti ancillary revenue.

LCC pritom smanjuju troškove na samo jednom tipu aviona, na dodatnoj dnevnoj rotaciji koju uspijevaju napraviti jer nemaju konektiranih letova, na letenju bez carga radi čega imaju boravak u zračnoj luci samo 25 minuta, na sardina konfiguraciji kabine (dodatna sjedala na istom avionu), ekstremno visokom load faktoru koji se ostvaruje bez obzira na cijenu karte pa bila ona samo 5 EUR, na letenju za tercijarne aerodrome udaljene i preko 100 km od gradova, na tome da nisu članovi međunarodnih asocijacija i time ne plaćaju članarine, na uštedama u plaćama radnika tako da ih drže zaposlenima u radničkim oazama dok kapetani imaju vlastita poduzeća na egzotičnim otocima, na nabavi ogromne količine (i preko 200) aviona odjednom uz ogromne popuste…

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

8 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Plus subvencije

Ono što mene zanima kao putnika jeste cena karte i starost aviona. Wizzair ima prihvatljive tarife bez prtljaga što je dobro za gastose kojima je kuća i u istočnoj i u zapadnoj Evropi, pa je ruksak od 40cm sasvim dovoljan. Ali i za poslovne ljude koji lete na dan dva, pa im ne treba kofer. Kafa u avionu na letu od sat ipo apsolutno nije važna. Doplata za prtljag po potrebi nije preterano visoka, 30-40 EUR. Avioni su im novi i udobni, posebno npr kod vuelinga koji je inače očajna kompanija što se tiče politike otkaza leta od strane kompanije.
Takođe BiH spomenuo i mogućnost direktnih letova ka destinacijama ka kojima legacy nikada nisu leteli pa tako imamo direktno iz fco za ace, nce za bcn, beg za mmx, tsr za vlc, zag-pfo, zad-got i tako hiljade još primera.
Sve u svemu, nema bitne razlike između lcc i legacy. Važno je preleteti 2 sata od tačke a do tačke b. Nekada odista jesu leteli na tercijarne aerodrome, ali danas to više nije slučaj. Tako da su i tu u prednosti. Danas jeste kapitalizam gori nego ikada. Jede i melje sve pred sobom, ali pre 30 godina je bilo 5 mlrd ljudi na zemlji, danas ih je 8. Uglavnom neki srednje bedni stalež, željan da otputuje isto kao i oni sa primanjima od 2-3 hiljade evra i bogatiji, pa je i za njih lcc spas i mogućnost da kolko tol’ko uživa u životu. Prema tome hvala Amerikancima što osmisliše low-cost model. Nadam se dugom roku trajanja i wizzu i Rajanu, easyJet itd itd.

Danas je razlika veca nego sutra. Isto je tako bila veca jucer nego danas.

Mislim da je razlika mnogo manja i da legacy već koriste mnoge šeme kao lcc, doplata i plaćanje prtljaga koji ne ulazi u cijenu karte, više sjedala u avionima. Letio sam sa Lufthansom za Madrid i iznenadio se da je prostor za putnika isti kao i kod legacy sem što su sjedišta nešto udobnija. Znači, ta razlika se smanjuje.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!