zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Rusija imala 105 milijuna putnika u 2023.

Ruski avioprevoznici uspeli su značajno da povećaju obim putničkog prometa u 2023. godini, pokazujući povećanje od 10% u odnosu na prethodnu godinu, rekao je ruski ministar saobraćaja Vitalij Saveljev. “Prema trenutnim podacima, ruske aviokompanije su 2023. prevezle 105 miliona putnika, što je dva miliona putnika više od planiranog. U odnosu na 2022. godinu, rast broja putnika bio je više od 10 posto”, rekao je ministar u pres-službi ministarstva. Vitalij Saveljev je istakao da je ovaj rezultat omogućen zahvaljujući efikasnim merama podrške vazduhoplovnoj industriji koje je preduzela vlada, kao i rastu domaćeg turizma. Ovo još uvijek nije ni blizu brojkama iz 2019. kada je Rusija imala 128,3 milijuna putnika.

Domaći transport je pokazao značajan rast, što je povezano s povećanjem potražnje za putovanjima unutar Rusije usled ograničenja međunarodnih letova. Avio-kompanije su povećale frekvenciju letova i uvele nove linije kako bi zadovoljile potrebe stanovništva. Posebno su bila popularna odredišta do odmarališta Krasnodarskog kraja, Moskve, Sankt Peterburga, Kalinjingrada i Bajkalskog jezera.
U 2022. godini, u kontekstu antiruskih sankcija koje su pogodile avijaciju, broj putnika je opao za 14%, na 95,2 miliona ljudi. Za 2024. program predviđa obim putničkog saobraćaja od 104,5 miliona ljudi, od čega bi 83,6 miliona putnika trebalo da bude prevezeno domaćim avio-kompanijama.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aeroflot

7 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

S obzirom na okolnosti ovo je odličan rezultat. Ne znam hoće li se rast moći nastaviti, ako imamo u vidu da im je sve teže servisirati Airbusove i Boeinge, a vlastitih aviona još uvijek nemaju na vidiku. U svakom slučaju stanje mnogo bolje nego nam ga masmediji pokušavaju predstaviti.

A ruske zeleznice milijardu i po putnika.

kakve to veze ima? u rusiji ionako nema toliko malih razdaljina kao u npr. francuskoj da avijacija ima ozbiljnu konkurenciju u zeljeznicama. u fr se zabranjuju linije u korist zeljeznice. na kraju krajeva, mogao bi neko malo to bolje da analizira, ali sumnjam da ce se ista ozbiljno pronaci.

koji je broj putnika bio 2019? to je ipak meritorna brojka za svako poredjenje u avijaciji, pa i za rusiju i pored rata. hvala

hvala, sad je slika kompletnija.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!