zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Croatia ima brojne chartere jer ih radi 40% ispod komercijalne cijene

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Croatia Airlines ove zime ima brojne chartere kako za sportske klubove i druge organizacije u Hrvatskoj, tako i za niz institucija u Makedoniji, Sloveniji, BiH i Austriji. I svi smo pritom aplaudirali da se radi o odličnom potezu kompanije tijekom Covida-19 kojima zapošljava kapacitete i donosi prihod kompaniji u premršavim vremenima ove godine. No, iz brojnih izvora smo ustanovili da Croatijina konkurentnost dolazi iz ekstremnog spuštanja cijene, te da cijene spuštaju čak 40% ispod komercijalne cijene.

I sada se postavlja pitanje, zašto, čemu je svaki takav let gubitak za kompaniju, zašto onda to čine ako bi im prizemljivanje kapaciteta stvaralo manji gubitak. Tri su razlog za takav potez. Prvo, na ovaj način kompanija održava barem minimalan broj letova za svoje posade na floti A320 obitelji, kako iste ne bi izgubile licence. Iz istog razloga kompanija mora imati i tjedni nalet aviona kako bi izbjegla skupe checkove svakog tjedna prizemljenja. Kompanija je prizemljila jedan A320 i dva A319, te ih konzervirala, no sa ostalima mora letjeti minimalni nalet. Kako ovi avioni odlete tek par tjednih letova za Amsterdam, Frankfurt, London i Dubrovnik, u nekim tjednima ne više od 3 leta tjedno, jasno je da to nikako ne bi bilo dovoljno za minimalni nalet.

Drugi razlog je bio da kompanija i ovako i onako plaća pilote i kabince da budu kod kuće i ništa ne rade, pa ako je to već tako, onda je kompanija dosta logično rezonirala da joj je gubitak neminovan, pa neka bar piloti i kabinci koji joj čine gubitak odlete pokoji let. Vrlo jednostavno plaću dobivaju sjedili oni kod kuće ili letjeli.

Treći razlog je i najbitniji, a to je likvidnost kompanije. Naime, Croatia je bila ozbiljno bez novaca, nije imala čak ni za plaće djelatnika koje su u XI. mjesecu kasnile. Stoga je kompanija očajno tražila bilo koji novac, pa čak i ako pritom stvara gubitke, jer troškove može platiti i kasnije, prolongiranjem obveza, ali za neke troškove, poput plaća, novac je morala stvoriti.

I sve to ima i te kako logike da pritom kompanija nije, zapravo, nelojalna konkurencija drugim prijevoznicima. Ovime kompanija dok leti ispod cijene, a istovremeno dobiva stotine milijuna kuna državne pomoći, zapravo guši konkurenciju i kompanije koje moraju komercijalno letjeti na tržištu. Nešto što prije Covida-19 nije bilo moguće u Europskoj Uniji, no sada Europska Komisija svima gleda kroz prste.

33 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Da smo normalna zemlja kapitalističkog ustroja ne bi CTN bila nelojalni konkurent svim privatnicima u Europi, dok to sve plaćaju porezni obveznici. Na Zapadu države pomažu likvidnosti aviokompanija, ali ne bespovratno i uz zalog vrijednih nekretnina i pokretnina, no bivše Uprave naše predrage CTN su to sve strajbale još davno, pa se može samo uložiti lijepo ime, a to stranim bankama nije dovoljno i zato moraju porezni obveznici. A djelatnicima CTN želim da se prosvjetle i shvate da letenjem sa gubitcima ne zarađuju za plaće, nego im ih plaćaju porezni obveznici, a nalet im je samo izlika da bi se prikazalo u javnosti da su ipak nešto radili. Nije cilj samo raditi, nego ne stvarati gubitke.

Ista stvar je i sa televizijom, HRT ubire pretplatu i prihod od reklama, dok privatnici samo ovo drugo? Jel to tržišno natjecanje, naravno da nije, ali će i tome jednom doći kraj.

Jedino ispravno je ili CTN ugasiti ili prodati kredibilnom investitoru za 1kn.

Alene, bilo bi zanimljivo da iskopaš koliko je u zadnjih 30g dobila CTN, a koliko brodogradnja po zaposlenom? Zasigurno će to zanimati Vladu RH, pa shvati da ima i efikasnijeg načina za trošenje novca poreznih obveznika. Ma znam, nema nam spasa dok na vlast ne dodje obrazovana tehnokratska ekipa s inozemnim iskustvom i stavi sve na svoje mjesto, bit će teško par godina, a onda ćemo loviti priključak ostatku Istoka Europe, a do tada ništa, anemično dok ne ode zadnji normalan i pošten čovjek s ovih prostora.

Uz dužno poštovanje, ali ovo je jedan od glupljih članaka na temu avijacije na netu. Ne postoji minimalni tjedni nalet, a ni minimalni nalet općenito ( da postoje checkovi zbog stajanja, ali kompaniji koja ima svoju tehniku je to puno jeftinije od trošenja resursa).
40% ispod komercijalne cijene, koje cijene:))? Sto je to uopce komercijalna cijena, eventualno mozemo pricati o nekoj trzisnoj cijeni. Koliko košta sat leta airbusa? To ovisi o brdu faktora, tako da i sama trzisna cijena je izrazito rastezljiv pojam. I onako za vašu informaciju većinu tih chartera je odradila DASH flota ( Moskvu Glasgow, Dansku…), a to tržište baš i nije nešto veliko:))).
Ovo je trač, sa puno “povjerljivih” neprovjerenih informacija i usmjeren je protiv kompanije.

Ispričavam se, ovo je jedan od blentavijih članaka na netu po pitanju avijacije:)).
CA ima brdo problema i glupih poteza i to uopce nije upitno, ali ovo sto ste gore napisali je fakat blentavo.
Ne znam tko su vasi izvori, ali ne postoji minimalni nalet, narocito tjedni minimalni nalet, ne znam koji “strucnjaci” su to izjavili, sve se to lako provjeri u maintenance manualima ili programima odrzavanja.
Licence pilota, i to sto pisete je blentavo, provjerite koliko traje ovlastenje za tip ( pomoci cu Vam, traje godinu dana) osim toga piloti moraju imati i odredjeni broj slijetanja i polijetanja u prethodnih 90 dana ( ali tu se broje i slijetanja sa simu), i puno je jeftinije odletjeti par zona oko aerodroma( sto su i radili) nego rasipati resurse.
Ogromnu vecinu, dobar dio toga, vecinu ;)) ovo uopce ne bih komentirao jer su to subjekivni pojmovi… ja opet ponavljam da to nije istina jer se lako provjeri i na avio radaru, od Glasgowa do Moskve je letio DASH, i on je puno jeftiniji od bilo kojeg Airbusa.
Komercijalna cijena, koliko kompanija ima stacionirane airbuse u Zagrebu, dvije, Trade Air i CA, znači za bilo koji charter taj avion mora doletjeti do Zagreba, pa nakon chartera vratiti se u bazu, i u startu ima minimalno 2 sata leta više. Ovdje realno mozemo pricati o konkurenciji prema TA, ali u tu pricu stvarno ne bih ulazio.
Provjerene informacije u mom svemiru imaju brojke, i imena, ali svakome njegovo.
Ne znam za birtiju,ne zalazim u iste
Sretna Nova;))

Niste li Vi neki dan upotrjebili izraz blentavo:))?
Ja nisam ništa rekao o tjednom naletu pilota.
Vi ste spominjali tjedne troskove prizemljena, minimalni nalet aviona i slicno, i kao sto rekoh to ne postoji, sto god rekao strucnjak iz Adrije, a sve je lako provjerljivo.
A sto se tice pilota najeftinija opcija je simulator.
Argument tipa Avio radar, je puno bolji od “operativaca” jer lijepo stavite broj leta i odmah znate i tip i registraciju aviona. A smijati se toj aplikaciji ima smisla kada budete tocni i zaradjivali kao oni:))).
Split, Rijeka da tamo ima puno vise stacioniranih airbusa i kompanija:)))
Ali opcenito pojam dumping-a u avijaciji je nonsens, uz sve LCC-ije, subvencije, kreiranja cijena karata i slicno, ne postoji grana prometa koja ima vise svih mogucih oblika nelojalne konkurencije od avijacije. A bogami ni vise “strucnjaka”:))).

Ja ne mogu vjerovati što čitam. Croatia prije nije imala chartera uopća, tu i tamo koji za HNS. Sada odjednom ima brdo chartera i to kada je višak kapaciteta na tržištu enorman. Svi imaju bar 70% viška kapaciteta koje žele zaposliti. I netko sumnja da to rade dumpingom.

Raspravu u kojem netko vrijedja pa onda brise svoje komentare i odgovore na njih ne mislim nastavljati.
Vi ste potegnuli pitanje avio radara ,ja sam samo obrazlozio.
Po pitanju Splita i Rijeke, sam bio sarkastican, ili trebam i to obrazlagati.
Odgovori su Vam napovezani sa stalnim iskrivljavanjem cinjenica , o vrijedjanju ne želim trošiti riječi, kao ni o vasem objasnjenju dumpinga i korektnosti istoga.

Cime ste Vi mene uvrijedili, pa procitajte Vas komentar i moj odgovor, koje ste izbrisali, pa Vi meni recite. Mogu samo ponoviti, ovo je na netu, postoji i screenshoot i ljudi koji su to procitali i pratili raspravu .
“Split, Rijeka da tamo ima puno vise stacioniranih airbusa i kompanija:))) ” ovi znakovi na kraju su sasvim razumljivi ili trebaju dodatno objasnjenje?
Ja nemam pretpostavke ( mi u avijaciji kažemo da su pretpostavke majke svih zaje.a:))), ja sam se dio po dio referirao na vas pocetni clanak.
Tako da bih je prepustio citateljima da donesu sud:)).
Imao bih jos puno toga za dodati, ali nema smisla.
Sretna Nova i sve najbolje u 2021.

Alene pa upravo iz vaših postova se često daje iščitati da vam je zarada mjerilo uspjeha, odgovorili ste neki dan da šta to vama treba kad imate dve kuće dve vikendice izuzetno dobar auto i dva manja – meni takva izjava odaje čovjeka čije je mjerilo uspjeha upravo materijalni status, ukoliko to nije tako, trebali bi poraditi na komunikacijskim vještinama jer inače šaljete krivu sliku o sebi u svijet. Ukoliko sam jedini koji to tako tumači, onda se ispričavam, u tom slučaju sam ja pobrkao lončiće. Ovo je skroz dobronamjerna primjedba a iako je ovo vaš sajt, pomalo je već kaotično i da ne velim šizofreno čitati vaše opominjanje čitatelja za stvari koje i sami upražnjavate, poput “blentavo” ili gorespomenutog. Ja bi ovdje čitao vaše vrhunske textove i vaše kao i čitateljske rasprave i argumente, a ne vrtićevska opominjanja o oslovljavanju sa Vi, samohvalu o zaradi pa onda opominjanje čitatelja kad vam napiše nešto u istom tom ključu i sl.

Lijep pozdrav i sretna nova godina

Alene, zbog čega je flightradar24.com loš izvor? Za mene osobno (napominjem još jednom, laika) je uz avherald.com najbolji mogući izvor s tim da je avherald specijaliziran za incidente i upravo je taj sajt primjer sada već uglednog i vrlo citiranog izvora u svijetu avijacije koji je također krenuo kao one-man-show jednog strastvenog entuzijasta poput vas. Back to flightradar24, zašto bi samo operativno osoblje konpanija, naručioci i piloti bili dobar izvor? Tako da znam kad sljedeći put neku informaciju na fr24 potražim kako da se odnosim prema istoj

Štima, hvala na objašnjenju. Istina, ja se ni ne bavim istim poslom kao vi a koristim ga uglavnom za retro informacije o već izvršenim letovima kao i trenutnim

Ja radim u Croatiji i mogu samo kazati da je odluka uprave da dobivamo chartere pod svaku cijenu da bi dobili novac za plaće. Letovi se rade sa gubicima. Zato i letimo mi iz Skopja, a ne Wizzair koji tamo ima bazirano 5 aviona. I iz Beča, a ne Austrian, Eurowings, Ryanair, Wizz Air i drugi koji tamo imamu baze. A mi do tako moramo odraditi i prazan let što košta kompaniju. Nismo mi ovdje konkurentni, nego samo radimo da ostvarimo neki novac za plaće. I da nam avioni i posade lete. Jer u protivnom dobar dio njih ne bi cijelu zimu imao let.

Ako ste Vi strucnjak i kompanijski izvor informacija, onda je sve jasno :)))))))))))

Znate i moji klinci bi jeli. Letim za kompaniju koju drzava ne pomaze, koja sama mora naci posla na komercijalnim osnovama. Svaki let koji odradi Croatia ispod cijene jer im je svejedno posto ce i ovako dobiti parsto miljuna kuna drzavne pomoci oduzima kruh mojoj djeci. Sto nama drzava ne da par sto miljuna kuna ili samo 10 miljuna. Pa bi i mi mogli letjeti za manje love. Zasto oni dobe, a mi ne. Tezak je ovaj kruh, a jos tezi je kada u dvoristu imate nelojalnu konkurenciju.

Gospon Šćuric, ali vi prvi pišete ljudima da su glupi, bedasti, ili spominjete “guze”. Kako onda možete čitateljima osporavati slične izraze.

A ovo da je portal poznat po točnosti i kvalitetnom pristupu informacijama – nije. Dajte si vremena. Neki dan ste pisali da je trećina putnika za Njemačku iz Hrvatske. “Blentava” pogreška vam se tu i tamo potkrade?

Jeste, u zadnjoj analizi.
Guze ste spominjali u kolumni o Wizzu.

Netočno je to da je trećina bila iz Hrvatske. Trećina putnika U Hrvatsku IZ Njemačke je točna vijest. Ali nikad to niste ispravili. I još se pravite da je to bilo točno? Da, tako se stvara portal poznat po točnosti.

Ja nisam Sinek ali mi je trebalo punih 30 sek da nadjem to sto niste mogli za 30 min

“Na ljeto 2022. najveći igrači ponovo će se koncentrirati na svoje vlastite guze i vratiti oslonac djelovanja na joint venture, a ponovo zanemarivati alijanse.”

Kao protivteza komentarima politicarima mogli biste napraviti i listu svojih bisera. Time bi bar malo podigli objektivnost ovog sajta.

Učešće autora u komentarima polako prelazi u komediju.

Naravno, boli ih pipi kad će porezni obveznici platiti ta njihova letuckanja okolo. A Trade Air nek se do tada snađe. Metak u čelo!

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!