zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Sarajevo radi na produženju piste

Aerodrom Sarajevo, BHANSA i BHDCA su imali zajednički sastanak na temu: Aeronautička studija o mogućnostima produženja poletno-sletne staze i povećanja kategorije ILS-a. Sarajevo planira povećati uzletno-sletnu stazu sa sadašnjih 2600 na 3150 metara, te time omogućiti slijetanje većine širokotrupnih aviona.

Sarajevo planira povećati mogućnost slijetanja i polijetanja na kategoriju E, a to su avioni sa promjerom krila od 52 do 65 metara kao što su A330, A350, B747-400, B787 i B777-300. Veća od toga je još jedino kategorija F (promjer krila 65 do 80 metara) gdje ulaze B747-8, B777X i A380. Aerodrom je naručio Aeronautičku studiju o mogućnostima produženja poletno-sletne staze kao i povećanja ILS (instrumental landing system) kategorije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

37 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Prica o koncesiji je lansirana samo da bi se ,perfidno,određeni organizacioni sektori dali privatnicima-mešetarima , koji ce nemilice gristi zaradu aerodroma na uštrb radnika koji su tu radili godinama…

Da li znate koje su kategorije ostali aerodromi u BiH

Mala ispravka 777x nece biti kategorija F, vec E jel ce mu se krila sklapati bas zbog toga da moze na vecinu aerodroma. Znaci na zemlji ce ih izvuci prije izlaska na stazu i sklopiti nakon izlaska s iste.
Sarajevo moze primiti sirokotrupne avione i danas samo ne moze primiti npr. A330 koji ce letjeti 12 h, ali moze tipa ako ce ici na let od 5,6,7 sati bez problema ili se moze smanjiti payload kao sto je smanjen na mnogim aerodromima u Africi ili Juznoj Americi gdje ste iako su dugacke piste ograniceni zbig velike nadmorkse visine od prelo 5000 stopa kao i temperatura preko 30 stupnjeva.
Najbolji primjer je Ethiopian.
Ovo cu uvijek naglasiti kad se povede prica o famoznim aerodromima za širokotrupce ili za long haul. Posto mislim da ne treba obmanjivati svekoliko pučanstavo da tako nesto postoji.

“Sklapanje” krila na 777 priča je stara kao i sam 777. Takva opcija je postojala od samog početka.

Vrlo optimisticno s obzirom da se produzenje piste moze ostvariti samo prema zapadu.
Od sirenja na istocnu stranu piste nema nista, jer je upravo tu granica entiteta ka Republici Srpskoj, uz sam kraj piste.
Dakle, ostaje samo da novi pocetak piste bude u centru Ilidze.

Znači avioni će ubuduće slijetati u Srpsku

nema apsolutno nikakve veze sto je tamo Dru entitet, jer je to imovina aerodroma, a ipak postoji ministarstvo prometa BiH, koje je glavno za aerodrome, a taj drugi entitet je BiH, tako da nema nikakvih problema

Pisaće na tabli, dobrodošli u Republiku Srpsku

Ne postoji granica entiteta. To je administrativna linija kao između dvije općine. Sve je to Bosna i Hercegovina, a čovjek kad vas čita rekao bi u najmanju ruku tenkovi na “granici” hahaha

Možda je i dogovor da se to ustupi aerodromu a za uzvrat ne blokira izgradnja aerodroma u Trebinju

Sad može da uđe u aerodrome Srpske. Uz Trebinje će biti treći aerodrom

Pa tako oni pokušavaju sve destruktuirati u ovoj zemlji, ali im ne ide nesto, samo sto uspore procese, ali na kraju se ipak pika država i državno

Nema državnog ništa. Zemlja pripada entitetima. BiH su formirali FBiH i Srpska a ne obrnuto

Naprotiv, granica je i to važna. Niti policija niti bilo koja služba drugog entiteta ne može da predje tj nema nadleznost

Granica i te kako postoji i to u svemu. Što policija federalna ne može da uđe u Srpsku. Zato jer ima granica

Taman da se sve sredi iz budzeta tako da kada ga zapadnjaci uzmu u koncesiju po naredbi americmog veleposlanika nema potrebe za ulaganjima .

nema koncesije

Možda zahvaljujući baš Vama ( u pozitivnom smislu ).

Nakon Vašeg intervjua, koji je bio široko prenošen, ( izgleda da ), je ambasador ustuknuo. Moguće samo privremeno, ali nikakve reakcije iz Ambasade nije bilo, dok je javnost ( hmmm ? ) prilično nakostriješena.

To će samo da osvane da je aerodrom stavljen pod koncesiju

Alen vas je lozio, nema govora o koncesiji sarajevskog aerodroma.

Kako nisi? Napisao si citav clanak o tome i davao izjave medijima sa tom tezom.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!