zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

ZL Split ima 429 letova tjedno

Zračna luka Split u tjednu od 2. do 8.8. ima 429 letova (više od 61 dnevno). Split u ponedjeljak ima 57 letova, u utorak 50, u srijedu 54, u četvrtak 55, no u petak ima 66, u nedjelju 73, dok najviše letova ima u subotu, njih 74.

Croatia Airlines ima najviše letova za Split od svih kompanija, njih 73 (više od 10 dnevno), od čega je 31 let za Zagreb (u petak 3, po 4 u utorak i srijedu, ostale dane po 5). Najviše letova Croatia Airlines ima u subotu, njih 20.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

207 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Obicno u ovakvim vestima unesete neko poredjenje sa drugim aerodromima regije. Bilo bi logicno to uraditi bar sa BEG, ZAG, DBV, PRN

Da, to bi bilo baš poželjno da usporedi sa Beogradom pa da mu na apotekarsku vagu mjerite slovo po slovo….Bolje ne čačkat mečku 🙂 🙂

Nema kategorije gdje Split ili CA ima prednost pa zato, brojevi su tužni. Hrvatsko zrakoplovstvo među najgorima u Evropi po oporavku i nije im do poređenja. Razumite autora.

Među najgorima? Aerodromi u Grčkoj nisu ni malo bolji po oporavku od Splita. A i sami Split nije ništa previše lošiji po broju putnika od Beograda.

Zar sam to napisao?

Beograd je za prvih 6 mjeseci na 35% putnika u odnosu na 2109 godinu a Split tek na 17%, sam broj putnika je ove godine u Beogradu veći za 4,9 puta nego u Splitu a 2109 godine za isti period je bio 2,4 puta veći. Tako da mnogo je gora situacija u Splitu nego u Beogradu, mnogo.

No Split je povećao broj putnika u prvih 6. mjeseci ove godine naprema prošle a Beograd nije. Svejedno sve ćemo viditi na kraju godine. Split bi trebao imati milijun putnika što uopće nije loše ako ga uspoređujemo sa drugim obalnim aerodromima u Europi.

Ne zaboravite da Beograd i Niš nikad nisu imali zajedno više od 7 milijuna putnika iako su jedini aerodromi u državi od 7 milijuna stanovnika koja ima i milijunsku dijasporu. To nam govori da Srbija nikada nije imala neki previše impresivan rezultat tako da će i oporavak biti daleko jednostavniji nego
u Mađarskoj, Litvi, Latviji i Hrvatskoj. Isto tako je i oporavak u Sarajevu brži nego u Rigi.

To nikakve veze nema, oporavak je oporavak, hrvatski vazduhoplovni sektor je jedan od najgorih u Evropi i to je fakt, sve ostalo su utjehe gospodine LH1717, brojke su neumoljive.

Najgori u smislu oporavka tržišta, daleko je ispod evropskog prosjeka.

Da ima veze. Hrvatski sektor se sasvim solidno oporavlja, ZL Split je objavila da očekuje približno 50 % putnika iz 2019. ovog srpnja.

Ja vam nisam Lh1717 Pedja/A319.

Nikakve veze nema, nije istina da se solidno oporavlja, Zagreb katastrofa, Dubrovnik takođe ostali još gori, jedino Split nešto bolji ali ni to nije dobro, podatke sam već naveo, jedan od najsporijih oporavaka u Evropi, tako će i da ostane. 50% u jednom mjesecu neće biti dovoljno da godinu završe zadovoljavajuće uzimajući u obzir da će ostali aerodromi biti daleko od 50% i gledajući sveukupnu sliku Hrvatska ima plačevne brojeve i slab oporavak sviđalo vam se to ili ne. Govorili ste na početku godine da će biti dobro ali ste pogriješili.

Pa i je dobro ako ćemo uzeti u obzir situaciju.

Vrlo je moguće da se ove godine desi da Srbija ima više putnika u avio saobraćaju nego Hrvatska, to je nekada bilo nezamislivo. Prvih 6 mjeseci ima skoro 300 hiljada više samo Bg, to vam je još jedna činjenica koliko sve loše stoji u Hr vezano za avio saobraćaj.

Polako sa vašim tvrdnjama, tvrdili ste da će Hrvatska imati u 6 mjesecu bitno više putnika nego Srbija pa smo vidili rezultat. Ne da nije imala bitno više nego isti broj putnika a 6 mjesec je u Hrvatskoj jedan od top mjeseci a Srbija imala ograničenja putovanja, tek od 7 mjeseca skinuta ograničenja. Tako da nemojte baš biti sigurni.

Srbija je u prvih 6 mjeseci na manje o milijun putnika, nije moguće ni malo da bude više od Hrvatske. Hrvatska će ove godine imati više od 3 milijuna definitivno.

Srbija na 921 a Hrvatska na 638. 2,4 miliona putnika do kraja godine je 400 hiljada mjesečno, ako uzmete u obzir da je u 6 mjesecu bilo samo 325 hiljada i da ima još samo 3 top mjeseca teško da će i 2,5 miliona da bude do kraja. Tako da polako, govorili ste vi da će ljeti aerodromi na obali imati 70% prometa ali nemaju ni blizu.

Jun je takođe top mjesec, Split imao plačevnih 21%, Dubrovnik ni 15% putnika od 2019, nema šanse da oni za ova preostala 3 top mjeseca dođu do cifre od 70%, Split se u julu nada na samo 50%, ostali neće biti ni blizu, tako da predviđenih 70% ostaje samo san, neće ljeti oni doći ni do cifre od 30% u odnosu na 2019, svi zajedno.

Jun nije top mjesec ove sezone zbog svih restrikcija u junu. I nitko nije predviđao 2.1 mil. za Split.

Nije se govorilo za Split 70% na nivou godine nego tokom ljetnje sezone. Ni to se neće desiti a Split neće dobaciti ni do miliona.

Pa očekivalo se ali onda se dogodilo da se UK nije otvorila sve do polovice 7.

Tako vi očekujete i 3 miliona putnika pa će na kraju biti desilo se ovo, desilo se ono. Tako da ne žurite sa brojevima, pogotovo 3 miliona, Hrvatska se nimalo nije do sada proslavila, pogledajte samo Zagreb, sjesti i plakati. Prednosti koje je imao naspram Beograda ne da nije iskoristio nego naprotiv, razlika se samo povećala, e sad, šta se tu desilo? Tako da i dalje tvrdim da je Hrvatska među najgorim zemljama u Evropi po oporavku avio saobraćaja. Zašto? Pa pitajte stručnjake.

Ne žurite vi sa krivim procjenama o Hrvatskoj. Procjenjivali ste 100.000 putnika manje od Srbije u 6. mjesecu pa ništa od toga. Beograd nije imao 425.000 po vašim procjenama, već tek 315.000. Sada procjenjujete da će Srbija imati više od Hrvatske. Neće biti ništa od toga. Procjenjivali ste 2-3 tjedna leta između SAD i Dubrovnika, jer da nema toliko tržišta za više. Pa ono ispalo 8 tjednih letova kao i dogovoreno. Pametnom dosta.

3 milijuna je sasvim realna brojka ako 8. mjesec bude bez restrikcija prema Europi. Split će ovaj mjesec imati između 310 i 350 tisuća, znači oko 400 do 430 na razini cijele godine. 8.mjesec bi mogao bez probelma 400.000 bez restrikcija. Do kraja godine bi moglo biti milijun putnika. Zagreb bi također mogao imati oko milijun zbog Ryana.

I ne, Hrvatska uopće nije najgora država po oparavku. Pričekajte vi kraj godine. Pa onda i 2022.

Beograd je u 6 mjesecu imao tek 315 a svi hrvatski aerodromi tek 325 a top turistički mjesec, tako da nemojmo o tome, to je slika i prilika avio saobraćaja u Hrvatskoj. 2019 godine su hrvatski aerodromi imali duplo više putnika od BG! Ništa vam to ne govori? Ako ne govori i vi ste sretni i zadovoljni e onda sam i ja sretan. Šta još reći? Neka vam je sa srećom.

Ako ste vi svi sretni sa bijednim rezultatom od 6.5 mil. putnika u državi od 7.1 u 2019. zašto netko nebi bio sretan sa ovim?

I da to je tek početak sezone ali eto vi ste to očito zaboravili. I kao što ste rekli fulali ste procjenu totalno u 6. mjesecu.

Fulio da će hrvatski aerodromi imati bitno više putnika nego Srbija? Ne, nisam fulio nego pogodio da neće uprkos vašim prognozama. A sve ostalo je vaša fantazija lh1717, jer ja nisam tvrdio cifru od 425 hiljada nego Oliver Jankowec, on je promašio.

Vi ste prognozirali više pa nije bilo tako moj Pedja/A319/ Suada/ Anonymous.

Aerodrom Nikola Tesla/ Belgrade Airport

A to bijedno ili ne bi bilo bolje da vidite koliko putnika u odnosu na broj stanovnika ima CG ili recimo Grčka koje su turističke destinacije kao Hrvatska pa da shvatite koliko ste vi jedna nebitna avio destinacija uprkos hiljadi km morske obale. 🤫

Jedna nebitna aviodestinacija? Što god vi u Srbiji tvrdili, turizam se ovdje daleko uspješnije oporavlja nego u navedenim destinacija,a ni broj putnika nije toliko lošiji ako uzmemo u obzir da se do tih destinacija iz Europe u ispod 15 sati autom ne može doći. Kako god bilo pogledaj te stanje u vašem zrakoplovstvu prije nego što počemete sa govorima kako je ovdje jadno. Kao što rekoh 6.5 na 7.1 stanovnika je prejadno. Nemam više želje raspravljati sa vama, sretan oporavak srpskim aerodromima pa da nam ponovo za koju godinu ponovo dosegnu 600.000 putnika manje od stanovnika. Pozdrav.

Stanje vidljivo, dovoljno je uporediti Zagreb i Beograd ili recimo AS i CA, sve je tu jasno.

Nije nitko rekao da će obalni aerodromi imati 70%.

400 mjesečno? Da to je moguće.

400 mjesečno se nije desilo u junu, možda će se desiti u julu i avgustu a poslije toga će rapidno da pada, tako da nema od toga ništa, puste želje.

Ma vi ste i očekivali tek 2-3 tjedna leta između SADa i DBVa pa ono bilo 8. 3 milijuna na razini cijele godine je sasvim realno za očekivati.

Ja ništa nisam očekivao niti komentarisao letove između SAD i DBV, pogrešna adresa.

Vama su izgleda avio rezultati Hr. do 2019.g. dobro nabili komplekse kada se ovako iživljavate na gotovo svakoj temi (ne vi osobno, ali komentatori iz Srbije). Ne znam čemu to? Je, pogodio nas je Covid, koga nije? Avio promet je stradao, ne znam u kojoj državi nije? BTW, Split ako me sjećanje dobro drži i rekordne 2019.g. je tjedno imao nešto preko 500 letova u špici, tako da ovo sada trenutno uopće nije loše s obzirom na okolnosti. Treba strpljenja da se sve vrati u normalu, već sad je bolje nego lani, a dogodine će biti bolje nego što je ove. A to da smo nebitni kao što je netko napisao i najgori reći ću vam samo ovo; Ako hoćete do New Yorka, a ne paše vam Air Serbia, lijepo dođite do Dubrovnika, ne ustručavajte se i birajte s kojom ćete američkom kompanijom preletiti baru. Ili se strpite do 2022.g. pa lijepo preko Zagreba letite do Toronta bez presjedanja, ili do Seula, ili do Dubaia Emiratesom kao gospoda, a ne FlyDubaiem ko boranija… A dat će Bog pa će se direktno letiti i do Chicaga….Za nebitnu zemlju i najgore zrakoplovstvo nije loše uopće….. Bokić…. .)

Zašto da čekamo 2022 kad mi u NY možemo i sada i moći ćemo i u novembru? Hoćete li vi moći direktno? Iz Zagreba ne možete ni sada. To što je Hrvatska 2019 bila dominantna je normalno i očekivano jer je turistička velesila ali izvan sezone je očigledno nebitna, sa tim se morate pomiriti a to je pokazala i ova kriza. Uprkos svim prednostima Zagreba kao glavnog grada jedne EU države i članice NATO i ostalo, razlika između aerodroma u BG i ZG se samo uvećavala, sviđalo se to vama ili ne to je fakt. Tako da pustite vi komplekse ili nešto drugo, pogledajte brojeve.

”Zašto da čekamo 2022 kad mi u NY možemo i sada i moći ćemo i u novembru? Hoćete li vi moći direktno? Iz Zagreba ne možete ni sada. To što je Hrvatska 2019 bila dominantna je normalno i očekivano jer je turistička velesila ali izvan sezone je očigledno nebitna, sa tim se morate pomiriti a to je pokazala i ova kriza. Uprkos svim prednostima Zagreba kao glavnog grada jedne EU države i članice NATO i ostalo, razlika između aerodroma u BG i ZG se samo uvećavala, sviđalo se to vama ili ne to je fakt. Tako da pustite vi komplekse ili nešto drugo, pogledajte brojeve.”

…………………………………………………………………………………………………………
Točno sve što ste rekli, i? Sunce je žuto, a nebo je plavo? Ili nije? Tema koliko se sjećam ovog članka nije bila ”Split ima 429 letova tjedno, najbolji je u regiji” ili ”Split dominantan pored Beograda i Srbije” pa da ste se vi našli prozvani i nama davati argumente kojih smo i sami svjesni. Razumijete li koliko je to besmisleno??? Znamo koji su naši okviri, znamo kada se ostvaruje većina avio prometa i iz kojeg razloga se ostvaruje. Ne slijeću Dreamlineri u Pulu i Dubrovnik zato jer voze radnike na rad u Hrvatsku, već isključivo iz turističkih razloga. Bez turizma bi bili možda na nivou Slovačke, ali turizam je sastavni dio Hrvatske i uvijek će i biti i nema smisla ga micati iz jednadžbe i tvrditi da je bez njega Hrvatska dno… Otprilike kao da bi ja rekao, da nemate Aerodrom Beograd bili biste zadnja rupa u Europi…. A to da na gotovo svakom članku ovako reagirate i spamate znači samo da su vam rezultati Hrv. do kraja 2019. zadali dobru domaću zadaću koju nećete dostići još godinama i zato sada ovako reagirate. Meni osobno je drago što vaša AirSerbia leti u NY cijele godine, baš mi je drago. Ali kad kažem da unatoč tome što mi je drago da leti u NY ne može se usporediti sa letom npr. Uniteda DBV-NY koji u New Yoruku nudi konkecije na još preko 60 destinacija u SAD-u, to onda ne znači da sam ljubomoran i jalan na vašu kompaniju već samo realan. Nešto što vama ovdje nedostaje, i to kronično.

……………………………………………………………………………………………………..
“ili do Dubaia Emiratesom kao gospoda, a ne FlyDubaiem ko boranija…”

Kako letite sad do Dubaia? Kao gospoda ili boranija!? Hehe

Da citiram našeg bivšeg premijera Milanovića; Ovo moje vam je galimatijaš! Kad je pitanje ili vaša opaska besmislena, onda niti moj odgovor ne može biti kako biste vi rekli vispren…heheh

Pa dan nastavim u tome tonu; Sada ne letimo nikako do Dubaia; ali ili ćemo letjeti nobl Emiratesom ili nećemo nikako. Ybga, palimo se na fensy šmensi kompanije tipa; American, United, Deltu, Korean, Emirates, Air Canadu, a yebe nam se živo za Belaviu, Pegasus, Air Cairo, Anadolu Jet….. hehehe

https://i.postimg.cc/kMtNyVdJ/delta-united-01-08-2021.jpg

Znam da vamo ovo žulja oči, od ove Delte dobijete konjuktivitis, ali nemojte biti takvi….. hehehehe

Hehe, kakav nivo komunikacije. Uslikajte jedan u decembru.

Evo, već ga boli uspjeh Dubrovnika.

Ne, naprotiv, radujem se, još da leti čitavu gidinu da pomogne pisrnulom hrvatskom avio saobraćaju bilo bi top

Ma može Dubrovnik imat i Qantas cijele godine vi bi još uvijek pronašli nešto da podcjenjujte uspjeh.

Bar jedan moj komentar potcjenjivanja Dubrovnika nađite osim istine da je tek 10% prometa iz 2019 dostigao!

Davno vi ne letite Emirates, flyDubai je jedini ostao igri jer Emirates je davno shvatio da tržište Hrvatske nema perspektive, znači ipak ste boranija, ruku na srce sad ni boranija izgleda niste. Korean, Air Canada, gdje su? Šta je sa brojevima u Zagrebu i slično? Kako vam stoji CA? Znam, nije vam lako ali držite se, biće bolje dogodine. Jedine besmislice su ove vaše opaske o “boraniji” i prevoznicima koji ne lete a eto letiti će. Ja samo govorim o situaciji trenutnoj i perspektivama nadovezujući se na komentare koji o tome govore. A vi, pa teško vam pa se eto tješite nekako a brojevi su neumoljivi i odražavaju ono o čemu govorim a to je da hrvatsko avio tržište se užasno sporo i slabo oporavlja a vi pričajte i dalje bajke .

Slažem se da je verbalni proljev, pričate o nečemu čega nema, baš ga proljevate i to na usta. Emirates je odustao prije krize davno a vi proljevate li ga proljevate.

Davno vi ne letite Emirates, flyDubai je jedini ostao igri jer Emirates je davno shvatio da tržište Hrvatske nema perspektive, znači ipak ste boranija, ruku na srce sad ni boranija izgleda niste. Korean, Air Canada, gdje su? Šta je sa brojevima u Zagrebu i slično? Kako vam stoji CA? Znam, nije vam lako ali držite se, biće bolje dogodine. Jedine besmislice su ove vaše opaske o “boraniji” i prevoznicima koji ne lete a eto letiti će. Ja samo govorim o situaciji trenutnoj i perspektivama nadovezujući se na komentare koji o tome govore. A vi, pa teško vam pa se eto tješite nekako a brojevi su neumoljivi i odražavaju ono o čemu govorim a to je da hrvatsko avio tržište se užasno sporo i slabo oporavlja a vi pričajte i dalje bajke .

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Dragi moj, ovo vaše samo pokazuje da ništa niste razumjeli što sam ja gore napisao, nego dalje nastavljate po svome. Možete li još jedanput pročitati što je autor objavio i kako ste od teme ? ”Split ima 429 letova tjedno” došli do toga tko trenutno ima ”veći” Srbija ili Hrvatska? Čemu to (i ne samo na ovoj temi) ako se nigdje u tekstu ne navode bilo kakvi usporedni podaci iz Srbije??? Ja ne vidim drugi razlog, već kompleksi koje vam je nabila Hrv. do kraja 2019. pa ste sada jedva dočekali dvije i po minute svoje slave i to nabijate na nos i kada treba i kada ne treba. E, a na ovom članku to stvarno nije trebalo i zato sam ja reagirao.

”Jedine besmislice su ove vaše opaske o “boraniji” i prevoznicima koji ne lete a eto letiti će.”

I to je točno. Ali sam vam u prethodnom postu također objasnio zašto sam to napisao. Definicija galimatijaša je da na besmislice odgovarate upravo besmislicama i hvala Bogu da je moje ”sprdanje” sa FlyDubaiem besmislica…. Ali tako je to kada su temelji za raspravu loši i nikakvi…. hehe

Ali, ajmo pokušati vratiti raspravu u neke normalne vode. Rekli ste da mi davno ne letimo s Emiratesom. Netočno. Da li mislite da nije bilo Covid-a da Emirates nebi letio u 2020.g i 2021.g u Zagreb??? Qatar bi ostao na 14 letova tjedno, Qatar bi došao u Dubrovnik itd, itd….
BTW, Emirates se i u Budimpeštu i Veneziu vratio tek nedavno i to sa simbolična 3 leta tjedno, a letio je na te aerodrome puno prije Zagreba. I što sada? Da li je i Mađarska i Italija dno kako kažete? Venezia je prije Covida imala i AirCanadu i American i United i Deltu i Etihad čini mi se, i Emirates daily pa je sada spala na zanemariv tjedni borj letova Emiratesa i malo Delte do NY…. Budimpešta je također imala i jači Emirates i American i AirCanadu i sada osim spomenutog kržljavog Emiratesa toga nema…. Prag….ista stvar. Korean je letio u Zagreb i letio bi i dalje da nema Covida. A sada ne leti gotovo nigdje u Europi i pitanje je kada će letjeti. Sve su to stvari na koje Hrvatska nema utjecaja.

A to da nam je Croatia Airlines loša….uf..otkrili ste toplu vodu. Hoćemo li se složiti da je nebo plavo ili ćemo i oko toga polemizirati?!

Komplekse imate izgleda samo vi, ja definitivno nemam i pričam samo o trenutnoj situaciji u kojoj Hrvatska ima jedan od najvećih padova u avio prometu a vi pričate šta je bilo, fensi linijama i kompleksima. Tako da sami sebe zapitajte u čemu je problem i zašto se ne vraćaju pojedini prevoznici i zašto pojedini i smanjuju frekvencije ili ne obnavljaju destinacije (lh npr) i pravdajte situaciju ovim ili onim dok neki svoj posao odrađuju uprkos teškim vremenima.

Najveći pad… uff koja konstantna laž se ovdje svakodnwvno ponavlja. A još nije ni kraj godine.

2020 10% veći pad u Hrvatskoj od evropskog prosjeka u ex yu gori samo u CG i SLO, tako da da, jedan od najgorih u Evropi. 79,5% vs 67% srednji evropski

”Tako da sami sebe zapitajte u čemu je problem”

Pa već od jučer vam tupim u čemu je problem! U vama, i samo u vama. Svaku temu koja se izravno čak niti neizravno ne dotiče Srbije vi zaspamavate i okrećete ju na temu Srbija vs Hr. gledajući trenutni strogo privremeni omjer snaga koji se mijenja iz dana u dan…..

Ok, neka bude po vama. Jadni smo, propadamo i nitko neće letjeti kod nas. Ali, tema je da Split u sljedećem tjednu ima 429 tjednih letova pa mi recite kako ste uspjeli to okrenuti tako da se diskutira o svemu više nego o temi??? Pročitajte još jednom što piše gore u članku i pročitajte komentare pa se vi zapitajte u čemu je problem.

”zašto se ne vraćaju pojedini prevoznici i zašto pojedini i smanjuju frekvencije”…..

dobro, dobro…. Molite Boga i vi zajedno s nama da se vrati Korean i American, da opstanu Delta, United jer to je najbliže što će vam se te kompanije približiti Srbiji…. Win-win…..dobro nama, dobro vama…. heheheh

Autor je čak jednom izjavio da Zagreb u krizi ima šansu da bude regionalni lider a u stvari desilo se da su ga prestigli i Priština i Skoplje. Sad je svemu kriv Covid. A da li je?

Što u pojmu “šansa” nije jasno? Je li vi razumijete značenje riječi uopče?

Da, već tada mi je to zvučalo kao nebuloza i smiješno, tako je i bilo, puste i nerealne želje.

Uzgred rečeno, brojke iz 2019 godine u Hr apsolutno nisu zapanjujuće imajući u vidu da je Hr turistička velesila, pogledajte malo brojeve jedne Grčke ili drugih turističkih sila, ili recimo jedne Budimpešte koja je takođe dostupna automobilom kao i Hr, e to su cifre a u Hrvatskoj je to jadno u odnosu na potencijal, zimi posebno.

Je li vi znate kolika je Grčka i gdje se nalazi? Geografija vam je 0 bodova. To je kao da kažem Budimpešta je jadna pogledaj CDG.

Znam ja gdje je Grčka, upravo zato sam vam i Budimpeštu spomenuo, blizu i dostupna autom, ni kilometra mora, samo jedan lijep grad i ozbiljan turizam.

Mađarska ima 10 milijuna stanovnika ako niste znali.

Uzgred rečeno, brojke iz 2019 godine u Hr apsolutno nisu zapanjujuće imajući u vidu da je Hr turistička velesila, pogledajte malo brojeve jedne Grčke ili drugih turističkih sila, ili recimo jedne Budimpešte koja je takođe dostupna automobilom kao i Hr, e to su cifre a u Hrvatskoj je to jadno u odnosu na potencijal, zimi posebno.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Brojke iz 2019.g su fantastične za malu zemlju poput Hr. koja je u srcu Europe i dostupna je većini turista i autom. Da gledam Grčku, kažete? Evo, pogledat ćemo Grčku. Vas interesira isključivo pusta statistika i registrirani milijuni putnika na aerodromima, jel tako? A turističke radnike i turističke zemlje interesira zarada od turizma, a ona kaže sljedeće:

2019.g. Grčka oko 18 mlrd EUR
2019.g. broj dolazaka turista: 33 milijun
2019.g. Hrvatska oko 11 mlrd EUR
2019.g. broj dolazaka turista: 21 milijun

Veličina Grčke:

Broj stanovnika 10.800 000 stanovnika
Površina: 132 000 km2
Dužina obale: 13.600 km

Veličina Hrvatske:

Broj stanovnika 4.000 000 stanovnika
Površina: 56 500 km2
Dužina obale: 1.777 km

Eto, podaci su Vam lako dostupni. Otiđite na sajt HTZ da saznate prihode od turizma, i otiđite na wikipediju da saznate veličinu zemlje pa onda tako najosnovnije pripremljeni dođite ovamo pa pametujte da usporedimo Grčku i Hrvatsku.

A do tada….Keep Climbing….a može i Fly the Friendly Skies…..hehehehe

Očigledno je da pojma nemate jer Grčka je 2019 prihodovala 38,1 milijardu eura a Hrvatska 11. Pojma vi nemate šta pišete, površno, vrlo. 🤫

The total contribution of travel and tourism to GDP in Greece decreased remarkably in 2020 over the previous year, due to the coronavirus (COVID-19) pandemic. Overall, the total contribution of these industries to the gross domestic product in Greece amounted to 14.8 billion euros in 2020, whereas it peaked at 38.1 billion euros in 2019.

Izvolite

Direktor grčke turističke zajednice SETE izrazio je u petak “suzdržani optimizam” u prognozama ovogodišnjeg oporavka turizma od koronakrize i procijenio da bi prihodi mogli dosegnuti 40 posto razine iz 2019. godine
Turistička sezona službeno počinje u subotu, a rezultati će biti važni budući da turizam čini petinu grčkog gospodarstva i zapošljava petinu radnika.

Prošlogodišnja sezona bila je najgora u posljednjih nekoliko desetljeća, sa samo sedam milijuna gostiju i četiri milijarde eura prihoda, u usporedbi s 33 milijuna gostiju i 18 milijardi eura prihoda u 2019.

Grčki BDP pao je prošle godine osam posto.

Izvor podataka: tportal.hr

………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Izvor: Turizmoteka Foto: DER Touristik
Prema konačnim podacima koje je u srijedu objavila Središnja banka Grčke , od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. Grčku je posjetilo ukupno 33.072.000 ljudi.
Prema službenim podacima, Grčka je ostvarila porast od 9,7 posto dolazaka u odnosu na 2017., kada je 30,161,000 ljudi posjetilo tu zemlju.

Turisti su ostvarili prihod od 16.086 milijardi eura, što je povećanje od 10 posto u odnosu na brojke iz 2017. godine.

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Grčku je prošle godine posetilo čak 30,12 miliona ljudi, što je porast od 10,8 odsto u odnosu na 27.194 miliona turista čije je odredište Grčka bila 2017. godine.

U skladu s tim, i grčki prihod od turizma je prošle godine bio 10,1 odsto viši nego 2017. godine, te je iznosio 16.113 milijardi evra. Prema izveštaju Narodne banke Grčke ovaj iznos čini zbir 11.034 milijardi evra koje su u Grčku doneli EU rezidenti i 4,662 milijardi evra poteklih od državljana zemalja izvan EU.

Izvor podataka: daljine.rs

Eto, da nebi bilo da naši portali nešto fabriciraju….

Svaka čast gti500 za to što podatke netačne postavlja, što pojma nema šta piše? Jel za to? Hehe, Grčka 209 milijardi gdp 2019 20% od toga turizam, Hrvatska 60 milijardi od toga 25%turizam, sve ostalo je matematika i potvrda neznalice. 😀

Nije istina to što je on napisao, eto to govori, pokušao je da dovede u zabludu čitaoce i učesnike foruma a ispao totalna neznalica. A vi kažete razuman komentar, laž i neznanje ne mogu biti razumni.

Ne stižete da provjerite a potpisujete “razuman komentar” pun neistina!? Ahahahahahah, sličan se sličnom raduje a to get a life, otrcana fraza.

Očigledno vi ništa ne razumijete jer krucijalan podatak u njegovom tekstu je bio zarada od turizma oa je rekao da Grčka prihoduje 18 milijardi a Hrvatska 11 i da to nije neka razlika upoređujući veličinu i broj stanovnika! A ispada da nije istina i da Grčka prihoduje 38 milijardi i to je svakako mnogo bolje nego Hrvatska u odnosu i na teritoriju i broj stanovnika. E sad ako vi ne znate voditi ozbiljne rasprave i svodite to na otrcane fraze “get life”, “petnaestogodišnjak” i slično a pri tom potpisujete netačne informacije to već više govori o vama. Toliko od mene i doviđenja, živite u svojim ubjeđenjima koliko vam volja.

”Tek 2025. godine Grčka bi mogla da privuče 34,4 miliona turista, koliko je ovu zemlju posetilo prošle godine. Tako kaže poslednji izveštaj kompanije Ernst & Young o uticaju pandemije na grčki turizam.

Očekuje se da će ove godine zbog manjeg broja dolazaka popularna evropska letnja destinacija zabeležiti gubitak od 10 milijardi evra, što je više i od Italije kojoj turizam u BDP-u učestvuje sa 13 odsto. Grčki prihodi od turizma mogli bi da padnu sa 18 milijardi evra iz 2019. na 8,9 milijardi u aktuelnoj godini.”

Čao maco, pozdravlja Vas portal ”Biznis i finasije”…vaš domaći….

In 2019, contribution of travel and tourism to GDP (% of GDP) for Greece was 21.2 %. Contribution of travel and tourism to GDP (% of GDP) of Greece increased from 16 % in 2000 to 21.2 % in 2019 growing at an average annual rate of 1.57%.

Znajući da je bdp Grčke 2019 bio 209 milijardi sve je lako izračunati a vaše bajke ostavite za sebi slične, nađite prvo ozbiljne izvore a onda da polemišemo, prođite se wikipedia i tabloida

Ispravljam se grčki bdp je 190 milijardi eura, 209 u dolarima.

”nađite prvo ozbiljne izvore a onda da polemišemo, prođite se wikipedia i tabloida”

Ja sam Vama kopirao tekst sa nekoliko različitih portala uključujući i dva srpska, ali ako nije dosta, evo još:

Izvor teksta: Novac.hr (tekst je iz 06/2020)

Procjena je Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da će turistički promet u svijetu ove godine pasti 60 do 80 posto, a da će broj turista u europskim zemljama biti manji 40 posto. Zbog pandemije europska će turistička industrija izgubiti između 300 i 400 milijardi eura, te je turizam najpogođenija gospodarska grana, što posebno zabrinjava zemlje u kojima on ima visoki udio u BDP-u.

Među državama EU najovisnije su o turizmu Hrvatska i Grčka. No, najveće će gubitke imati Italija i Španjolska, u kojima je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna jer još imaju nekoliko destaka tisuća zaraženih i svakodnevno dosta novozaraženih. Izrazito turističke Hrvatska i Grčka vrlo su uspješno zaustavile epidemiju. Prednost je Hrvatske to što kudikamo manje od Grčke ovisi o gostima koji dolaze avionom, pa je lako moguće da pad turizma u odnosu na prošlu godinu neće biti tako drastičan ako kao korona free destinacija uspijemo privući dio gostiju iz zapadne i središnje Europe, prije svega Njemačke, koji bi, da nema korone, ljetovali u Španjolskoj ili Italiji.
Grčka, ilustracija
20.300 USD BDP per capita

19 milijardi eura lanjski prihod od turizma

33 milijuna turista u 2019.

21 posto BDP-a čini turizam

26 posto zaposlenih radi u turizmu

9,7 posto će po procjeni EU ove godine pasti BDP

Sljedeći izvor: Index.hr

Grčka se petinom svog gospodarstva oslanja na turizam, a u prošloj je godini zabilježila samo sedam milijuna turista i četiri milijarde eura prihoda, u odnosu na rekordna 33 milijuna gostiju i 18 milijardi eura prihoda u 2019. godini.

Ako jedna Španjolska zaradi 92 mlrd EUR od turizma, a posjeti ju skoro 3x ljudi više nego Grčku (govorimo o 2019.) ne čini li Vam se malo preambiciozno da je Grčka ostvarila po Vama nešto manje od polovine zarade Španjolske sa 3x manje turističkih posjeta???

Ali….nebitno. Neosporne turističke podatke Hr. iz 2019. (21 mil. dolazaka i 11 mlrd,a po nekim portalima i 12 mlrd EUR prihoda) s obzirom na veličinu zemlje može potcjenjivati samo turistički neuk ili maliciozan čovjek. Sad vidite kamo biste se vi svrstali….

Nije neki rezultat, kažete? Kao lisica i grožđe koje ne može dosegnuti pa kaže kroz zube: ”nema veze, ionako je vjerovatno kiselo…”

Pozdrav dobri moj, i nemojte što zamjeriti…..heheh

Ako jedna Španjolska zaradi 92 mlrd EUR od turizma, a posjeti ju skoro 3x ljudi više nego Grčku (govorimo o 2019.) ne čini li Vam se malo preambiciozno da je Grčka ostvarila po Vama nešto manje od polovine zarade Španjolske sa 3x manje turističkih posjeta???

92 milijarde i jeste skoro 3 puta (2,6 začnije više od 38 milijardi, tako da da, ima smisla u potpunosti, tim bolje kada je to potvrđeno ozbiljnim izvorima kao što je tradeeconomics i slični a ne index i wikipedia. A to za potcjenjivanje je vaša izmišljotina, ja to nisam radio, samo sam vas uhvatio u ne znanju i sve vam lijepo objasnio, ruku na srce vi ste to i potegli, ja nisam pa se sad malo zapetljali pa se nespretno vadite. Napomenuo sam već gore, Hrvatska je turistička velesila a vi ste maliciozni i jadni lično, neznalica koja je pokušala da manipuliše lažnim podacima! Index kao izvor, ma zamislite molim vas.

Ali ne brinite, sada će autor da vam aplaudira i pohvali vas bez obzira što lupate kao Maksim po diviziji i čak možda da izbriše moje komentare pa ćete zajedno da uživate u pobjedi argumentovanoj i da krivite zle susjede kako su maliciozni i zavistni na hrvatskim uspjesima. Ali ok, to govori o vama samima.

Grčka, ilustracija
20.300 USD BDP per capita

19 milijardi eura lanjski prihod od turizma

33 milijuna turista u 2019.

21 posto BDP-a čini turizam

26 posto zaposlenih radi u turizmu

9,7 posto će po procjeni EU ove godine pasti BDP

Ako imalo ste razumni evo i sami sebi ste dali odgovor, 21% bdp čini turizam, bdp 190 milijardi! Jel to 18 milijardi? Hehe. Bravo majstore.

”Ako imalo ste razumni evo i sami sebi ste dali odgovor, 21% bdp čini turizam, bdp 190 milijardi! Jel to 18 milijardi? Hehe. Bravo majstore.”

”bez obzira što lupate kao Maksim po diviziji”

Prijatelju, ko Maksim lupate vi već cijelo popodne i večer. Ja sam vam dao već 6 ili 7 različitih izvora koji govore koliki je bio prihod Grčke od turizma i vi se opet nedate krstiti. A što ja tu mogu.

Objasnite ovo; Italija je imala ukupni BDP oko 2 000 mlrd USD 2019.g. Prihod od turizma je bio 45 mlrd EUR (ajmo reći 55 mlrd USD), udio BDP-a u turizmu je bio 2019.g oko 6%. Znači, po vama je Italija trebala zaraditi preko 110 mlrd USD od turizma…. Ovo su vam sve lako dostupni podaci sa web-a.

Na kraju, imate podatke o prihodima pojedinih država i u UNWTO odnosno International Tourism Highlights pa slobodno pogledajte. Ili su i to tabloidi pa nećete računati….

In 2019, contribution of travel and tourism to GDP (% of GDP) for Croatia was 25.1 %. Though Croatia contribution of travel and tourism to GDP (% of GDP) fluctuated substantially in recent years, it tended to increase through 2000 – 2019 period ending at 25.1 % in 2019.

A evo i za Hrvatsku, znajući da je bdp bio oko 55 milijardi, sve se lako izračuna i vidi se ko pojma nema i koristi tabloide i wikipediu
Izvolite na zdravlje i pamet u glavu jer ako još spomenem broj avio putnika koji je u Grčkoj bio preko 60 miliona.

Hvala, ali vidite da ne pomaže. Odbija se kao od zida….

Ali gušta ne dam jer skoro na svakoj temi je isto (hint; i na temi od Sarajeva danas ista stvar). A budući da je naporno na svakoj temi odgovarati jedno te isto, onda sam odlučio na ovoj temi replicirati. Samo ovisi koliko ću imati volje….heheh

Ne ovisi sve o vašoj volji, znanje je takođe važno u replikama, vi ste dokazali da ga nemate, provalili ste se ozbiljno.

Fensi kompanije!? Samo vi budite fensi a brojevi neka padaju, snobizam je skoro pa bolest. 😀

“Kad je pitanje ili vaša opaska besmislena, onda niti moj odgovor ne može biti kako biste vi rekli vispren…heheh”

Upravo tako, vi ste počeli sa totalnom besmislicom i fenserajem, čuj “boranija” i “fensi” kompanije ahahahahahah. Zarada je glavna u svemu tome i broj putnika sve ostalo je nebitno.

I glavno u svemu je, vi volite “fensi” kompanije koje vrlo uspješno uništavaju vašu domaću kompaniju a pri tome ne doprinose povećavanju broja putnika a mi volimo Belaviu i ostale koji nam dovoze transfer putnike koje dalje u svijet vozi naša kompanija. Rezultate znamo zar ne?

Ne doprinose? Dajte molim vas ne pričajte gluposti.

Šta je konkretno doprinjeo Emirates dolaskom u Zagreb? Neko ozbiljno povećanje broja putnika? Cargo? Broj operacija? Zaradu? Ravno ništa od toga, jedino možda da fensi aerodrom bude primoran da privlači LCC sa ogromnim popustima da bi preživio?

Povećanje putnika, operacija, zaradu itd.

Nije istina da je to zasluga Emirates nego opšti globalni trend koji je prisutan u avio saobraćaju. Split je bez Emiratesa sustizao Zagreb, Beograd se udaljavao, Priština takođe sustizala itd itd, šuplja vam ta o Emiratesu, tim bolje ispočetka je to trebala biti cjelogidišnja linija, nastavak znamo

Da moguće je ali će imati samo tokom sezone i to nije nikakva prednost. To što AS ima tokom cijele godine utiče na to da održava mnoge feeding linije i ima više transfer putnika tako da to pomaže ukupnim brojevima. To što Hrvatska ima sezonske linije njenoj nacionalnoj kompaniji ne pomaže, naprotiv, e u tome je razlika.

2 sedmična leta zimi za sobom vuku i letove prema Tirani, Podgorici, Krasnodaru, Rostovu i ostalim feeding destinacijama, tako da ako se gleda strateški i globalno nisu to ni blizu “samo” 2 leta. U Hrvatskoj toga nema i nema ni mnogih ostalih linija.

Zato Hrvatski aerodromi nisu ni blizu interesantni u zimskom periodu jer nemaju ponuditi ni 2 ‘simbolična” leta, zato se iz Zagreba ne leti za Sofiju, Podgoricu, Tiranu, Rostov, Krasnodar, Bukurešt itd itd a kad se to sve zbroji izađe više od famoznih 2. Tako se razmišlja strateški.

Rezultati govore sve, AS se sve više udaljava po broju putnika a aerodrom BG raste više nego ZG, pa sad 250 ili ne to je što je.

Zar nije već Emirates pomogao?

Nije da hoću da budem hejter ali se bojim da dolazak Ryanair će za posljedicu imati samo brži kraj za CA a onda ako se to desi i sami znate kako Ryan radi, ucjene, šantaža a i moguće povlačenje. Ne gledam previše pozitivno na njihov dolazak jer konkurenciju u nekim drugim LCC nemaju a nacionalni prevoznik je blago rečeno neaktivan, to bi mogao biti mačmsa dvije oštrice za Zg.

“ili do Dubaia Emiratesom kao gospoda, a ne FlyDubaiem ko boranija…”

Kako letite sad do Dubaia? Kao gospoda ili boranija!? Hehe

Znam da je Covid ali samo objašnjavam da uprkos tome mnogi aerodromi imaju vezu sa Dubai i obesmišljavam ovu omalovažavajuću izjavu o “boraniji”

Zna se dobro da restrikcije za turiste iz UAE nisu iste prema Srbiji i Bosni i prema Hrvatskoj.

Nisu ni restrikcije EU iste za Srbiju i Hrvatsku takođe pa to ne mijenja ništa. Leti se

Ako ne mijenja ništa onda iste nisu.

Nema od 1 jula, do tada je godinu i po bilo.

Eto vidite. A Hrvatska još ima restrikcije prema UAE kao i većins EU. Je li vam sada jasno?

Ne nije mi jasno jer dok je Srbija bila pod restrikcijama od strane EU svejedno su bili letovi prema većini EU destinacija, zato mi nije jasno zašto se iz Zagreba ne leti za Dubai, izuzev ako nema potražnje, jednostavno zar ne.

Pa vi ste iz Njemačke mogli ući u Srbiju zar ne?

Sa karantinom da kao i vi u UAE.

“Dubai: This summer, UAE residents are more likely to take a vacation in Eastern Europe, with Serbia and Bosnia and Herzegovina topping their choices, while Turkey, Georgia and Armenia are the other clear favourites. But there is still time for Western European cities such as Rome and Barcelona to join in, as quarantine measures are rolled back systematically.

“The visa process is simple and lot of flight options are also available [to popular East European destinations],” said Subair Valappil from Regal Tours, an Abu Dhabi-based travel agency.

Serbia is among the countries that UAE has set up a travel corridor with, which means passengers no longer need to quarantine on arrival. Airlines and tourism players are hoping for a repeat of what happened with UK in November last year, when the relaxation of travel restrictions led to London-Dubai bookings going from being 80 per cent down (compared to pre-COVID-19 levels) to registering a 10 per cent growth – all in a few weeks.

The UAE has also signed similar agreements with Italy, Greece and Seychelles. However, interest for EU countries remains muted, despite the ease of travel. But UAE airlines such as Emirates have just come up with special rates to Western Europe… and to US cities.

“Only Greece is open – so people are not applying much as they cannot go to other Schengen countries with that visa,” said Valappil. Italy is open “only for business now – it will open for tourism by next month.”

Demand for UAE-Bahrain has taken a dive since Saudi Arabia opened its borders. “Earlier, everyone in UAE was using it as hub to go to Saudi Arabia,” said Valapil.

Even though the initial response is lukewarm, UAE’s aviation industry participants are confident that the quarantine-free corridors will stimulate demand and play a part in pulling the airlines and tourism sectors out of their current crisis.

Emirates asaid vaccinated passengers can fly to 19 destinations without having to quarantine on arrival. Dubai’s flagship airline added that it will operate over 280 weekly flights to Europe, US, Middle East, Africa, and other popular island getaways from July.

“More countries are taking steps towards opening their borders for travel and tourism to and from the UAE, as vaccination programmes advance and protocols for safe travel are implemented,” said the airline. “Emirates will continue to ramp up as demand returns and support the jump-start of tourism across its network as more travel corridors open, benefitting travellers with quarantine-free travel at both ends of their journey.””

Alene restrikcije.

I da, još jedna jako bitna stvar koja oslikava stanje u avio saobraćaju Hrvatske, CA je objavila podatke o prvoj polovini 2021 godine, 208 hiljada prevezenih putnika, nekada je razlika između AS i CA bila nekih 20-30% u korist AS, sada je to mnogo više, vjerovatno i 100% još jedan neoboriv podatak i tema za razmišljanje.

CA je sasvim irelevantan prijevoznik za rast avioprometa u Hrvatskoj. Tako da stanje kod njih ne oslikava situaciju u zrakoplovstvu općenito. S druge strane AS je kralježnica razvoja avioprometa u Srbiji te je njihovo stanje poprilično važno za cijelokupno zrakoplovstvo srbije.

CA bi trebala da bude kičma avio saobraćaja u Hrvatskoj, zato što nije dešava se ovo što se dešava, stranci lete samo ako moraju, ne pada im na pamet da pokušaju od ZG da naprave neki mini hub ili da obalske aerodrome povežu nekim linijama preko čitave godine. E zato bi CA trebala da bude kičma i to bi uticalo na razvoj avio saobraćaja u HR sveukupno.

Vi kažete da treba ja kažem najvažnije je postići razvoj avioprometa. I aviopromet se razvija u Hrvatskoj u svim segmentima tako da ne vidim poantu upumpavanja novaca u OU više. Bez njih ili sa aviopromet se ovdje razvija.

Ne nego se treba ozbiljno pozabaviti sa CA i napraviti kompaniju koja će biti sposobna i držati bar 40% avio saobraćaja u Hrvatskoj. Ranjivost tržišta bez nacionalnog prevoznika je pokazala Ljubljana.

40%? Vi ne znate što govorite. Nema te kompanije koja može postići 40% na turističkom tržištu. Ni Aegean to ne može (imao oko 25% u 2019.), a ni Iberia, TAP, Egyptair.

Ljubljana nije pokazala ništa osim toga da imaju najgori management po pitanju vođenja aerodroma i strategije zrakoplovstva. Kada im je Adria propala koja je imala više od 50% udjela nisu ništa konkretno učinili. Nisu privukli LCC u masovnom broju. Točnije, ništa nisu učinili. Pa i u Mađarskoj, Litvi i Estoniji su propali nacionalni avioprijevoznici pa im ništa nije bilo, dapače, u Vilniusu i Budimpešti su imali nikad viši rast nakon toga. Jednostavno, propast avioprijevoznika ne mora značiti ništa negativno.

A što se Croatije tiče. Neka se oni zabavljaju s njom koliko god hoće i mogu raditi što god hoće ali ne želim više vidjeti da ni centa ide njima za razvoj ičega.

Ok, ne mora biti 40, neka bude 30, i to je 3,5 miliona putnika, mada sve se može kad se hoće. Osim aegeana u Grčkoj imate i skyexpres u bluebird i oni prevezu oko 30% prometa, opet je sve bolje nego trenutno što radi CA. A bojim se da bi bez CA zima na hrvatskim aerodromima bila plačevna, ljeto bi radilo zasigurno.

A može kompanija i ne postojati pa neće više trošiti milijune poreznih obveznika za preživljavanje i razvoj što van druge kompanije koje lete ovdje ne naplate praktički ništa.

Upotpunosti je nerealno.

Latvija i Hrvatska nisu za usporedbu po ničemu. Ali ono po ničemu. Hrvatska je turističko tržište što znači da je previše kompanija zainteresirano letiti ovdje a samim time je ne moguće postići udio od 40% a kamoli 50%. Pogledajte samo Aegean, TAP, Iberiu. Pa nisu to tržišta gdje 20 kompanija leti i to je to.

Eto vidite. Nema tog turističkog tržišta gdje jedan prijeviznik ima 50% udjela.

Zašto bi upumpali još 200 mil. na proširenje kompanije ako postoje kompanije koje će se proširiti na tržištu na temelju komercijalnih interesa?

I vi stvarno mislite da Croatia Airlines može dobiti 50% tržišta iako ni najuspješnije poput Iberije i Aegeana ne mogu?

A jel ce 2x za Tiranu i zimi da se leti?

I kako mislite da se prosire na LJU? Iz LJU do kojih gradova da lete?

Točno to. Nama Croatia više ne treba. Ako nam treba prijevoznik za PSO uvijek imamo Trade Air i ETF.

Kažem uvijek možemo tim prijevoznicima dati PSO ako OU propadne.

Pa onda bi zasigurno bio ETF ako Trade Air ne želi profitirati.

Čak i PSO ako imaju priliku?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!