zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Croatia manje letova u VIII. nego u VII. mjesecu

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Istinski tragedija. Croatia u VII. mjesecu ima manje letova nego u VIII. Čak štoviše ne prodaje karte na tri linije Zagreb-London LHR, Split-London LHR i Split-Lyon. Majko mila!

 

Zagreb totalno razočaranje

Letovi Croatie Airlines u VIII. mjesecu iz Zagreba su:

Croatia u VIII. mjesecu ne leti iz Zagreba za Bukurešt, Barcelonu, Helsinki, London LHR, Milano, Mostar, Oslo, Prag, St.Petersburg, Stockholm i Tel Aviv.

Croatia je u VII. mjesecu iz Zagreba letjela 215 tjednih letova na 21 liniji. Početkom VIII. mjeseca leti čak i manje letova nego u VII., njih 211, što je u prvom redu zbog ukidanja Londona, a krajem mjeseca ih leti 216, tek jedan let više nego u VII. mjesecu. Prestrašno.

I dalje je nonsens da kompanija leti za Minhen samo 5 tjednih letova. OK, Minhen je desetkovan, Lufthansa forsira Frankfurt, a Minhen ima daleko manje letova nego 2019. Ali još uvijek bavarska prestolnica ima zavidan broj letova, a prema Minhenu ima i puno P2P putnika, prvenstveno dijaspore, poslovnjaka i turista. Minimalan broj frekvencija prema Minhenu bi bio dva dnevna leta. Sve ostalo je notorni nonsens. Croatia i dalje nema code-share sa TAP Portugalom koji već dva mjeseca leti za Zagreb.

Croatia ima čak 11 tjedni letova prema Puli i Zadru, ali nema ni jedan jedini let subotom? Pa gdje je tu logika. Zar nije logičnije da Croatia leti za Pulu i Zadar jedan let subotom, a da ima jedan let manje u utorak i srijedu. Konačno, zašto petak, koji je udarni dan u tjednu ima samo jedan let, a ne dva? Totalni nonsens.

Jednako tako nelogično je da Croatia leti za Sarajevo drugi dnevni let u ponedjeljak i srijedu, umjesto u udarne dane, u ponedjeljak i petak. Ovaj avion noći u Sarajevu, dakle ima i više nego dovoljno kapaciteta da se avion stavi bilo koji dan u tjednu, dakle i u petak.

Notorni nonsens je da Croatia leti za Dubrovnik u utorka i četvrtak čak 5 letova, no zato u udarni ponedjeljak leti samo 2 leta, a u srijedu tek 3. Koji nonsens. Umjesto da kompanija leti svaki dan 4 leta, jednako raspoređena kroz dan.

Jednako tako za Split kompanija leti u petak 6 letova, a neke dane u tjednu i po 5, ali zato četvrtkom ima samo tri leta. Minimalan broj frekvencija za Split bila bi 4 leta, i to ravnomjerno raspoređena kroz dan (što sada nije slučaj). Stoga je kompanija trebala imati 4 leta svaki dan, a po pet letova ponedjeljkom, petkom i subotom. Konačno kompanija bi trebala smanjiti broj frekvencija i što više Dash 8-400 zamijeniti sa A319. Kako je minimalni prihvatljivi broj frekvencija 4, to bi trebalo i ostaviti, a sve dodatne kapacitete prebaciti na letove A319 prema Splitu umjesto Dash 8-400. Veći avion je veći profit po sjedalu.

Za Zurich kompanija leti drugi dnevni let utorkom, srijedom, četvrtkom i nedjeljom, ali ne ponedjeljkom i petkom koji su udarni dani? Koje to ima logike?

Za Beč Croatia sa Austrianom leti 9 tjednih letova, no nema ni jednog leta srijedom i subotom. Nije li logično da kompanije lete svaki dan, a ponedjeljkom i petkom dva dnevna leta?

Croatia ima odličnu konektiranost preko Frankfurta (34 tjedna leta), Pariza (14 letova), Zuricha (11 letova), Beča (10 letova), Istanbula (10 letova), Amsterdama (7 letova, 21 sa KLM-om), Copenhagena (7 letova), Varšave i Bruxellesa (po 6 tjednih letova).

 

Split i Dubrovnik manje letova nego u VII. mjesecu

Split nema niti 100 letova Croatie:

U VIII. mjesecu Croatia ne leti iz Splita za Atenu, Beograd, London Heathrow i London Gatwick i Lyon. Iako je u VII. mjesecu Croatia letjela za London Heathrow i Lyon sada više ne leti za ove destinacije.

Za Split je Croatia u VII. mjesecu imala 104 leta. No, sada ima tek 97 letova na početku mjeseca i 102 leta na kraju mjeseca na 15 linija (2 manje nego u VII. mjesecu). Bitno manje nego u VII. mjesecu. Nevjerojatno!

I ovdje kompanija ima nonsensa. Za Zagreb u petak kada je udarni dan leti tek 3 leta, dok u četiri dana leti čak 5 letova. Za Beč obije kompanije imaju 10 letova, ali nemaju ni jedan let nedjeljom sve do pred sam kraj mjeseca. Zašto za Zurich kompanija ima dva leta u subotu, a nema letova čak 4 dana u tjednu? Za Paris su letovi pogrešno razmješteni jer idu tri leta dan za danom, a dva dana u tjednu nema letova.

Dubrovnik ima isti broj letova kao i u VII. mjesecu:

U VII. mjesecu Croatia ne leti iz Dubrovnika za Dusseldorf, Tel Aviv i Veneciju. U VII. mjesecu Croatia je letjela 79 tjednih letova na 11 linija, dok sada leti isto toliko na počeku mjeseca i jedan let više na kraju mjeseca, njih 80.

Nonsensi su razmicanje letova za Zurich koji su koncentrirani u tri dana, a potom tri dana nema letova, te zagrebačka linija gdje u srijedu i nedjelju ima dva do tri leta, a u utorak, četvrtak i subotu njih čak 5. Daleko logičnije bi bilo da utorak i četvrtak imaju po 4 leta kako bi srijeda i nedjelja dobili 4. let.

Croatia u VIII. mjesecu ne leti liniju Pula-Zurich. To znači da Croatia i partneri iz Pule imaju 20 tjednih letova, iz Rijeke 10, iz Zadra 23, iz Brača 2 tjedna leta i iz Osijeka 18 tjednih letova, sve identično kao i u VII. mjesecu.

Sveukupno Croatia i code-share partneri počekom VIII. mjeseca imaju 330 letova, a na kraju mjeseca 338 letova (u VII. mjesecu 346). To je u prosjeku 48,3 leta dnevno. U letove nisu ubrojeni dupli letovi na domaćim linijama, te iz Zagreba prema Rimu i Ateni. Croatia i code-share partneri operiraju 46 linija u VIII. mjesecu (operirali su 49 linija u VII. mjesecu). Nevjerojatno je i prestrašno da Croatia ima manje letova u VIII. nego u VII. mjeseci, poglavito što VIII. mjesec uvijek ima više putnika nego VII.

23 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sedi u svojoj kuci u Vrapcu (zagrebacka Kaludjerica) i hejtuje.
Kancelarija mu je ispod spavace sobe. Mogu misliti kakva je tuga raditi za takvog lika. Ustane oko podneva, sidje dole u gacama i bratela majici i krene da mobinguje jadnike koji rade za njega.
Cujem da su ga i zaposleni napustili

Objavljeni su i rezultati Croatia za prvih 6 meseci 2021,vise nego razocaravajuci rekao bih…

NIJE MJESTO ALI ĆE OVDE NEKO SIGURNO VIDJETI ŠTA JE SA LETOM VJT993 /VJT993
MILANO – DUBAI. SLETIO U TIVAT

Neka promjena jer je u 11.20 poletio iz TIV i sada leti prema sjeveru, trenutačno je iznad Slovačke…

Update: sletio je u LED 15.02 i poletio dalje za MMX gdje bi trebao sletiti u 17.52
Dakle kratkoročna promjena plana!

Opet Update: ne leti na MMX nego je krenuo putem istoka… Sada je iznad Rusije..

Izgubio se 🙂

Evo kompletnog dana: najavljen je LIN-DXB, diverted to TIV. Onda je iz TIV odletio za LED, iz LED je prvo bio na FL24 za MMX ali je krenuo putem istoka. Na kraju je ispalo da je leg iz LED bio za ICN gdje je sletio jutros u 07.16 LT.

Kad navodite broj letova za pojedina dane ne bi bilo loše da se navede i koji je avion u pitanju. Jer nije isto ako imaju 3 leta A320 ili 4 ali sa DASH-om. Razlika je. Mada bi obrirom na pritisak bilo normalnije da lete više puta dnevno.
Kladim se da će dogodin FR imati barem 30 letova sedmično ZG-DBV-SPU

Haha a sta da napise za Trade Air, za onaj leteci kombi od 8 sedista?

Pa da li je to već gotova stvar da će Ryan letiti Zag-Dbv ili su samo iskazali želju?

Koliko letova sama Croatia obavi bez partnera?

Iz Zagreba 48 letova nedeljno su partneri.
Iz Splita 26, iz Dubrovnika 28 i ostali aerodromi 43.
Na kraju dodjemo do zakljucka da nije ni cudo sto OU ima prizemljena 2 aviona (ili 3 ne znam tacno) i sto su SunAir iznajmili jedan. Mreza im je jako jako skromna ako izuzmemo partnere.

Steta sto ne stoji u analizama brojka kolilo stvarno sama OU ima letova tokom meseca.
LH i TradeAir joj cine ~40% letova. Jadno.

*SundAir, greska u kucanju.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!