zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto Wizz Air izbjegava Hrvatsku?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Wizz Air u Hrvatskoj ima istinski mali broj letova. Iako su prve linije u regiji bile upravo iz Zagreba, kompanija je nakon par godina Zagreb napustila i preselila se u Beograd gdje je i otvorila bazu. Baze je Wizz Air otvorio i u Skopju, te u Tuzli i Sarajevu, no posljednje dvije je u zadnjih godinu dana i zatvorio, iako i dalje ima simboličan broj letova. Wizz Air je letio i za Osijek, no i te linije je zatvorio. Uz to Wizz Air leti još i za Ljubljanu, Banja Luku, Niš, Prištinu, Podgoricu i Ohrid.

Iz Hrvatske Wizz Air trenutno leti za Dubrovnik gdje je prošlog ljeta imao 11 tjednih letova na 4 linije, ali samo u top sezoni. Jedino iz Splita Wizz Air je imao značajan broj letova, njih 36 tjednih letova na 11 linija, ali i ovi letovi su se letjeli samo u top sezoni.

Ove godine Wizz Air za sada još nema najava novih linija (no to nema i u ostatku svoje mreže za sada), no iz Splita će krenuti letjeti bitno ranije, već u IV. mjesecu. U Dubrovniku će i dalje operirati samo u top sezoni.

OK, Wizz Air je bio specijaliziran za Istočnu Europu pa je logično da je imao letove iz Srbije, BiH, Makedonije, Kosova i Crne Gore, a nije iz Hrvatske. No, od 2017, a posebno od Covida-19 kompanija se širi na zapad. Tako je otvorila ogroman broj linija u Austriji i Italiji, te je otvorila i niz baza, a otvorila je i baze u Velikoj Britaniji. Baze u Norveškoj, Latviji i Njemačkoj nisu uspjele i zatvorile su se. Wizz Air stoga let u Italiji, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, BiH, Crnoj Gori i Srbiji, no Hrvatska mu je istinski slijepo crijevo, u sred ovog područja.

U tom kontekstu je došlo vrijeme da kompanija pokrene letove za Hrvatsku. Wizz Air bi bez imalo problema i odmah mogao pokrenuti baze u Splitu i Zagrebu, a kasnije i sezonske baze u Dubrovniku i Puli. Cjelogodišnja baza u Zagrebu sa dva aviona kao udarac na Ryanair bio bi i te kako poželjna, pa bi i Zagreb imao ono što imaju svi veliki aerodromi šire regije, rat dva LCC. Isto Ryanair ima u Banja Luci, Niš, Podgorici, Splitu, Dubrovniku, a imao je i u Tuzli. U Splitu dva bazirana aviona tijekom ljeta nisu sporna, to znači tek neznatno povećanja broja letova, a jednako tako 10 tjednih letova zimi nije upitno. Kompanija bi svakako trebala imati letove još i za Pulu, Rijeku, Osijek, pa čak i za Zadar, te bi trebala povećati broj ljetnih letova za Dubrovnik.

39 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zašto ne i Mostar zbog Međugorja ili su loši katolici

Doći će, doći… Bez brige. Samo da se još malo devastira tržište. Pa sama činjenica da je jedan LCC preuzeo toliki postotak tržišta ovdje u tako kratkom vremenu govori o tome o kakvom se tržištu radi.
Tercijarno tržište.

A hrvatska nije istocna europa 🤣

Ne mi smo Europa i došli smo, ne iz ruskih stepa, nego iz Irana. To je potvrdila neovisna znanost 1990ih.

A Iran je u Europi?

Znate li jos neke aviokompanije koje bi mogle letjeti za Zagreb?

Wizz se u Beograd preselio iz Zagreba? Šta sve čovek ovde neće pročitati 😁😁😁

Овде има доста „лупања у незнању”. Просто, тај термин о пресељењу је мало непрецизан.

Zasto takoder ne lete norwegian i easy jet

Broj letova nije temelj za otvaranje baze. Želja za povećanjem operacija je temelj za isto.

Easyyet ima vise nego dovoljnono letova za bazu i 3 aviona u splitu, pa i dalje nema Bazu…

Kao npr. gdje?

Još neki? Ne? Kao što sam i pretpostavljao. A i kada je Ryan otvorio bazu u Kopenhagenu, otvorio je i nove linije.

Ima tona primjera, vi naveli jedan.

Pitanje je dalje bez odgovora: zašto je Wizz to tržište propustio Ryainair (Zagreb, Zadar, Dubrovnik)? Eto ostalo im je još mogućnost rasta u Puli ili Rijeci?

Pobogu, vi Hrvatsku svrstavate u zapad… u odnosu na sta, Bosnu?

od kad to

Ako se osvrnete oko sebe primjetit ćete da su to zemlje Europske unije, u Schengenu, u Eurozoni. Naravno da se to ogleda i u uređenju, u BDPu, u poslovanju, u prometu, pa i u politici…

Koliko znam, Hrvatska je u šengenu evo godinu dana, a Wizz ne leti već skoro deceniju. Nego nešto razmišljam, pa ne mogu da se setim, jesu li Austrija i Mađarska u EU i šengenu ili nisu? Hmmm

zahvaljujući mudroj politici našeg premijera i vladajuće partije, mi se već odavno smatramo zapadom, pa pogledajte koliko je samo političara pohapšeno i utamničeno zbog korupcije, po tome smo bolji i od finske

Hrvatska je geografski država koja pripada i srednjoj Evropi i Balkanskom poluostrvu (južno id Save). Ako sebe smatra Zapadom to je u redu jer kao deo EU tamo i jeste. Međutim, nadam se da se neće Hrvati uvrediti, ako mislite da ste “pobegli” sa Balkana, pa niste sasvim. Dobar deo vas u glavi je još uvek Balkanskog mentaliteta i ponašanja a umislili ste da ste bogovi prema ostalim susedima jer ste u Šengenu i EU. Ali dobro, ako će vam to podići ego, eto vi ste bogovi.

A kad je Wizz u pitanju tu se nišra sa sigurnošću ne može reći. Oni su nepredvidivi. Kao što su davno napustili Zagreb i bazirali u druge gradove lako mogu za 2 meseca bukvalno da preokrenu. Eto vam Tuzla, Sarajevo kao primeri. Tako da nikad se nezna lako ae oni mogu vratiti u ZAG kojem manjka konekcija sa “siromašnim” istokom Evrope.

Dobar zaključak.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!