zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

BREAKING: COMAC će raditi veći i manji C919

COMAC je prošle godine isporučio prvi C919 China Easternu kojoj je isporučio još jedan ovaj avion, tj. ukupno dva. Avion ima 698 naručenih primjeraka. C919 u standardnoj varijanti dvije klase ima 164 putnika. No, COMAC je upravo objavio da će pokrenuti još dva modela ovog aviona, produženi i veći sa 210 sjedala u dvije klase, i kraći manji sa 140 sjedala u dvije klase. Prvi će biti direktna konkurencija A321 i B737-10, dok će drugi biti konkurencija A319, A220-300 i B737-7.

COMAC je razvio i projekt manjeg regionalnog aviona ARJ-21 sa 90 do 95 sjedala, koji je već isporučen u 113 primjeraka, a ima naručenih 197 primjeraka. Jednako tako kompanija razvija širokotrupni avion C929, avion koji će u tri klase imati 280, a u dvije klase 291 sjedalo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: COMAC

15 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sve je to lijepo do trenutka kada Amerika uvede sankcije na isporuke djelova. I to je kraj lijepe priče. Onda će morati da prolaze kroz mukotrpan idug proces zamjene stranih djelova. Slično kao proces rusifikacije aviona MS 21 i SSJ 100. S obzirom na geopoliticke ciljeve Kine, tako nesto je veoma moguće. To je glavni razlog izlaska Rusa iz projekta CR 929, insistiranje Kineza na ugradnji Zapadnih djelova u novi širokotrupac.

Nema šanse da Amerika (a bogme ni EU) uvede bilo kakve sankcije Kini jer su i SAD i EU itekako osvisne o Kini, daleko, daleko više nego obrnuto. Bilo kakve sankcije Kini upropastile bi cijelu ekonomiju Zapada.

Više sam nego siguran da će se u nekom trenutku uvesti sankcije Kini na ovaj projekat. Teško je ocekivati da će Boing dozvoliti da im Kinezi otimaju kupce na tržištu. Razlika u cijeni je ogromna, što je žestok udar na Boing i Erbas. Znamo dobro da se Boing ne bavi samo proizvodnjom putničkih aviona, već je dio veoma moćne vojne industrije Amerike, sa jakim uticajem na donosioce odluka u američkoj vladi. Uvođenjem sankcija, ovaj projekat se neće uništiti. Naći će se alternativa od domaćih i ruskih djelova. Ali će se proizvodnja bitno ometati.

Nisu Kinezi glupi, imperativ je bio izbaciti dobar avion što pre (što uključuje zapadne komponente), a iza kulisa sigurno rade na osamostaljenju u proizvodnji.

Upravo tako

Ne verujem da će se amerikanci usuditi da uvedu sankcije Kinezima. Svakako je konkurencija dobra i biće zanimljivo pratiti ovaj projekat.

Tu je kraj prodaje Boeinga i dobavljača na tlu Kine, ako to urade. Rusi će već tada imati razvijene sisteme (skoro da već imaju, malo fali) i kada se kineska proizvodna sposobnost i kapital susretne sa već ispitanom ruskom tehnologijom, rađa se sasvim novi svijet i situacija…

Psolutno se slažem! Kina nije treći svet pobogu nego nacija sa ogromnim humanim kapitalom!

Zanima me koja je to “ispitana ruska tehnologija” a koja Kinezima toliko treba? A da nije neki 40godina stari ostatak sovjetskog saveza.

Tako je gosin max

Pratite malo, kolega… Vi se uvijek referišete na sovjetsku tehnologiju, a i na ovom portalu se objavljuju vijesti da ima Rusija vrši ispitivanja vazduhoplova u skoro svakoj kategoriji. Ne možete reći da karbonsko krilo na MC21 nije tehnologija koja nema veze sa sovjetskom, trebala je imati veze sa američkom ali njenom odlukom, ta tehnologija je samo ruska… Isto tako, Amerikanci su uveli sankcije na motore, Rusi su sertifikovali PD-14, u procesu sertifikacije je PD-8, sva oprema na MC21 i SJ100 je ruska. Sve to je pri kraju sertifijacije i kreće sljedeće godine … Treba li novije?
Dakle 2025-te godine će već imati dosta iskustva sa tim. Ukoliko Kinezi dobiju sankcije, uleću sa svojim kapitalom i proizvodnim sposobnostima u već provjerene (u tom momentu) proizvode koji mogu biti elementi kineskih vazduhoplova… Ne bi me čudilo da već rade na tome…

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!