zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Koje linije bi bile logične za PSO iz Niša?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Niš

Niš je daleko logičniji za PSO od Morave. On je dalje od Beograda, on je veći grad i gravitacijska zona, on treba bitno manje novaca za PSO, benefit je bitno veći. Konačno Niš, za razliku od Kraljeva, može primati A320 obitelj što otvara neusporedivo veće mogućnosti.

PSO kakav je do sada postavila Srbija sa Air Serbiom je nelogičan i krajnje kontraproduktivan. Letovi na tercijarne aerodrome nemaju baš nikakvog smisla sa pozicije Air Serbie. Takav PSO služi prvenstveno za utjecaj na LCC i smanjenje njihova utjecaja u Nišu. Krajnje je nelogično da legacy prijevoznik ima LCC linije iz svoje druge baze. Dva takva oprečna modela jednostavno ne uspijevaju kod istog prijevoznika i svi koji su to pokušali su slomili zube.

Umjesto toga Air Serbia bi morala letjeti do glavnih i velikih aerodroma uz niže cijene karata što joj omogućuje izdašan PSO. U prvom redu Air Serbia bi morala letjeti za Moskvu. Ovo je broj jedan linija iz Niša. Velike veze Rusije i Srbije, dijaspora, konekcije, poslovnjaci, turisti, baza Rusije u Nišu. Nevjerojatno je da nitko ne leti ovu liniju već sada.

Potom je jaka opcija Istanbul. Sandžak, poslovnjaci, konekcije. Ni ova linija nije upitna iz  Niša. Uz nju malog rizika bi imalo pokretanje letove za Paris, Amsterdam, Frankfurt, Minhen, Zurich (istisnuti Swiss), te Rim ukoliko Air Serbia postigne sporazum sa nasljednikom Alitalije ITA-om. Tu su i sezonski letovi za Tivat, koji su se pokazali uspješnima. Uz to mogla bi se otvoriti i još neka linija za Njemačku i Skandinaviju. Tome treba dodati i 2-3 leisure i charter linije za Grčku i Antalyu.

 

A Beograd-Niš?

Nije jasno i zašto Srbija ne pokreće letove Beograd-Niš? Istina ova dva grada su relativno blizu. Između gradova je 237 km autoputa, no za isto je svejedno potrebno 2:30 sati vožnje automobilom. Autobus između dva grada vozi 3:10 do 4:00 sata. Vlak na ovoj liniji vozi 4:40 do 5:50 sati, ali gotovo uvijek kasni i put najčešće traje preko 6 sati. No, niz je linija u Europi na kojima postoje letove za veće gradove iste udaljenosti.

Linija bi imala smisla samo ako bi imala 12 tjednih polazaka, po dva polaska svakim radnim danom (iz Beograda oko 14:00 i oko ponoći, uz povratak ujutro u Beograd oko 6:30, te popodne oko 15:45), dok subotom i nedjeljom ne bi bilo popodnevnog leta. Linija bi se operirala sa ATR 72 ili manjima avionom (30 mjesta) kojeg bi mogla u wet-leasu iznajmiti Air Serbia ili bi Srbija mogla za istu nakanu angažirati Air Pink ili Price Aviation, kao što Hrvatska angažira Trade Air za 6 svojih PSO linija. Linija nema komercijalne vrijednosti i mogla bi funkcionirati samo kao PSO.

I sad zašto je ova linija bitna? Na njoj bi bilo vrlo malo P2P putnika, zanemarivo malo. Ali bi bilo izuzetno puno putnika koji bi se konektirali na letove Air Serbie i njenih code-share partnera. Ovime bi se povećao broj putnika i Niša i Beograda (a to bi i koncesionar objeručke prihvatio). Niš bi konačno dobio svakodnevnu vezu prema jednom hubu što mu i te kako nedostaje, poglavito od kada je izgubio letove Swissa prema Zurichu. Ovime bi profitirali i Air Serbia, i Niš i Beograd. Beograd i Niš bi ovakvom linijom dobio bar 27.000 putnika, odnosno Beograd 50.000 dodatnih putnika uključujući i konekcije. Malo li je?

175 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Kao železnički entuzijasta, da vam kažem da ono što je u planu da se izgradi u Srbiji – neće biti železnica koja obesmišljava avion. Prvo, nemojte kao Vučić da se razbacujete vremenima putovanja: projektom Brze pruge Srbije iz Miloševićevog vremena (TGV, 250 km/h) bilo je predviđeno Beograd – Niš za 2 sata. A sada će biti uglavnom za 160, negde za 200, a bogami Dedinjski tunel u BG ostaje za 70 km/h. Ekspresni vozovi BG – Niš su apsurd i potpuno neodrživi (ekonomski), pogledajte na koliko mesta kroz Austriju staje Railjet Beč-Minhen npr.

Drugo, predviđeno rešenje za povezivanje Aerodroma NT na železničku mrežu je, ono… plač Majke Božje.

Evo kako bi putovanje trebalo da izgleda, oko 2030. godine. Putnik je sleteo na Teslu i tu seda na autobus koji ga odvozi na nekoliko kilometara udaljenu stanicu prigradske železnice “Surčin-Ledine” na liniji Nacionalni stadion – Novi Beograd (nema ništa planirano kod terminala, po svemu sudeći, neće ni moći da bude). Onda seda na prigradski voz i ide do Novog Beograda. Tu čeka voz za Niš. A on, kad krene, odatle vozi jedno 3 sata, jerbo prvo mora do Prokopa, gde će stajati bar 5 minuta, i tako dalje.

Sleteli ste iz Njujojka… baš vam ovo treba. Ili idete iz Menhengladbaha na poslovni sastanak u Prokuplje. Sigurno vam je ovo opcija. I sigurno je zgodnije nego otići do toaleta, pojesti sendvič u tranzitnoj zoni i produžiti ka Nišu i biti tamo za pola sata. Dajte!

Ponavljam: dok se daljinski vozovi, na glavnim linijama u zemlji ne dovedu na aerodrom, efekti železnice na povezivanje unutrašnjosti Srbije sa svetom biće minimalni. Zato je potreba za fider linijom Beograd-Niš trajna.

Alene, maksimalna brzina i srednja komercijalna brzina na železnici su sasvim različiti pojmovi, i odudaranja su utoliko veća, ukoliko voz češće staje. A u malim zemljama retko ima vozova koji baš retko staju… jer onda nema putnika. Tako najbrži vozovi Austrijskih saveznih žečleznica (OBB) prelaze za 4 sata. To je oko 400 km, dakle, srednja komercijalna brzina je oko 100 km/h, a taj voz ima Vmax 230 km/h… i vozi toliko.

Ne bih se ja oslanjao na to što govore Vučić i ekipa koja se za železnicu zainteresovala kad su osetili da tu ima nekih para, a o tome baš tri blage veze nemaju: oni ovde vide liniju Peking – Šangaj ili Pariz – Lion, ali ja mogu da kažem da su to priviđenja i fatamorgane, pa tako i putovanje za sat i po do Niša.

Najbrži vozovi Austrijskih saveznih žečleznica (OBB) prelaze za 4 sata put od Beča do Minhena – htedoh da napišem.

Evo, upravo je rekao: “Od Beograda do Niša će se vozom stizati za dva sata. Nema tih kola koja danas to mogu da izvedu na auto-putu”, rekao je.

Em što svaka kola mogu da prevale taj put za dva sata, ako se vozač potrudi, em što je ovo za voz, naravno, rekao napamet, pa dodajte svakako na ta dva sata još malo, a onih “sat i dvaes”, “sat i po” – zaboravite.

O AV je reč, dabome.
Inače danas je počela obnova glavne pruge južno od Niša – za brzinu od 120 km/h. Tako da ne računate da je 200 km/h neki opšti standard.

Dugorocno gledano,nisam siguran da bi avio linija BG-NIS opstala. Zasto?
Zato sto zeleznica ulazi opasno u tu trku kojim prevoznim sredstvom od BG-NIS-BG.
Sutra je ”zvanicno” obelezavanje pocetka radova sa zvanicnicima iz EU u Nisu (EU donira cak 700 miliona evra za taj projekat,to je oko 35% vrednosti radova) i krece se sa radovima na pruzi BG-NIS.
Brzina ce biti od 160-200 km/h,a 53% deonice ce biti prilagodjeno brzini od 200 km/h, pa izracunajte za koliko ce se stizati, a o komforu Stadlerovih dabl-deker vozova i ATR72 ili 42 suvisno je i govoriti…
Naravno radovi ce se nastaviti i ka Makedonskoj granici, ka Bugarskoj tender je vec raspisan.

Daleko logicnije bi bilo kao sto ste i delimicno napisali PSO za glavne i velike aerodrome(Moskva,Pariz,Istanbul,Cirih,Amsterdam,Bec itd..)
A te ATR 72 koje bi stavili na liniji NIS-BG, uposliti na linijama Nis-Tivat,Banja Luka,zatim Grcka i Hrvatska letovalista i eventualno jos 2-3 regionalne linije koje mogu opsluzivati sa ATR72…
Drzava treba da preko PSO zajedno sa AS, osnazi Nis i uvede linije ka evropskim aerodromima a linija BG-NIS u konacnici nema perspektivu,ako se ostvare sve te linije iz Nisa ka velikim aerodromima.

U pravu ste kad kazete da P2P putnika izmedju Nisa i BG ne bi bilo puno , bice ih malo i za autobuske prevoznike kad radovi na zeleznici budu zavrseni, vozovi ce ih progutati (brze i drasticno komfornije vozom) , ali ako se iz Nisa ostvare linije ka glavnim i velikim aerodromima(PSO), bice malo i onih koji ce se konektovati na letove AS i njenih cod-share partnera preko BG, jer iz Nisa ima letova ka (Turskoj,Rusiji,Svajcarska,Nemacka,Francuska itd…) Zasto bi isli onda preko BG u Cirih ili Moskvu kad mogu i iz Nisa..

P.S. da li znate kad su kupljeni novi Stadlerovi vozovi na relaciji BG-Uzice ,da je bio kamenovan?istragom se utvrdilo da vlasnici autobuskih firmi koji su vozili liniju Uzice-BG organizovali napad i angazovali izgrednike, jer novi vozovi su im oteli toliko putnika da su bili na ivici rentabilnosti..
Isto ce se dogoditi i sa BG-NIS , porediti nov Stadlerov dabl-deker i Nis ekspres,smehotresno!

Kamenovali su i na relaciji Nis-Presevo i nove ruske i Stadler vozove. I tu se sumnja na autobuske prevoznike.

Izgradnjom pruga za brzine od 160-200kmh vreme putovanja izmedju Niša i Beograda bi bilo oko 1h20min što ukupan transfer do aerodroma svodi na ispod 2h. To je povoljnije nego avionska konekcija od Niša do Beograda. Tačno je da PSO treba usmeriti ka povezivanju sa glavnim aerodromima i uz postojeće LCC linije to bi zaokružilo ponudu. Izgleda da PSO linije prema velikim aerodromima i dnevne konekcije INI-BEG ne mogu da idu istovremeno jer jednostavno tržište nema kapacitet za tako nešto.

Radovi bi trebalo da budu zavrseni sve do Makedonske granice negde oko 2026.
Do Nisa isto tako,kraj oko 2025/26, ali saznacemo sutra vise od predsednice EU komisije i Vucica u izjavama za medije.
A sta dok se ne zavrsi? Pa klackanje sa Nis ekspresom..

Primeticete da sam u prvoj recenici rekao “dugorocno gledano”,linija Bg-Nis nema buducnost i nisam siguran da bi opstala.

Hocemo li se sloziti po prvi put da bi strateski pametnije bilo ulagati u PSO ka glavnim i velikim aerodromima poput:(Bec,Cirih,Pariz,Moskva,Istanbul, itd..) a ATR preusmeriti sa linije BG-Nis(12 letova nedeljno) i uposliti na regionalnim letovima..?
Jer BG-Nis nema buducnost, upitno je kako bi bilo i sad,jako upitno ,ali kroz par godina kad zeleznica proradi to je sigurno mrtva linija.

Još samo da provuku željeznicu do aeeodroma i idealno bi bilo, sve ostalo se slažem.

U svim kombinacijama AS treba de repozicionira avion ili lete W kombinaciju sto znaci da bi mogli prodavati karte za P2P.

Apropo kamenovanja, kradu se i rampe na pruznim prelazima pa voz mora da vozi 20km/h i ako je pruga homologirana za 120 km/h

Krade se dosta toga pa sto ne bi i rampe 🙂
No,deonice brze pruge nece imati pruzne prelaze vec nadvoznjake a pruzni prelazi se ukidaju.
BG-NS za koji mesec pustaju brzu prugu,svi pruzni prelazi ukinuti…

Ima 4-5 godina,ali slazemo li se da dugorocno nema nikakvu perspektivu linija? Posebno kad se i stanica BG voz-a dovuce do aerodroma NT (Takav plan postoj nije da ga nema,od NBGD do Surcina, ici ce do aerodroma pa nastavlja ka nacionalnom stadionu i nazad),ali sam pocetak radova je jos na dugom stapu, ..

Biti vazduhoplovni analiticar zahteva multidisciplinarni pristup i elementarno poznavanje svake oblasti drustvenog zivota, kako bi adekvatno i profesionalno pristupili odredjenom pitanju da ne kazem problemu. Ali vi to znate,zato tako i dobro radite ovaj posao. Cestitke!

P.S. Igrate li online sah?

Do tada moramo da pogledamo realno stanje koje se ogleda u tome da su genijalci iz Air Serbia odlučili da lete samo liniju do HHN do početka letnjeg reda letenja. PSO do glavnih aerodroma i dnevne konekcije INI-BEG su samo spisak lepih želja dok je realnost nešto sasvim drugo.

Za one koji tvrde da je Nis-Beograd busom 4h, gledao sam samo Nis Ekspres:

1. 04:00 – 07:15
2. 05:50 – 09:00
3. 06:30 – 09:45
4. 07:00 – 10:10
5. 09:00 – 12:10
6. 10:50 – 14:00
7. 13:20 – 16:30
8. 14:00 – 17:20
9. 15:00 – 18:10
10. 16:00 – 19:20
11. 17:00 – 20:10
12. 19:00 – 22:10
13. 20:55 – 00:05

I svi polasci idu preko Aleksinca ili Raznja. Postoje i direktni koji stignu za manje od 3h ali nisu Nis Ekspres.

Alene, niko normalan iz Nisa ne ide za Beograd Nis Ekspresom kada krene polazak preko Paracina, Cuprije i Jagodine. Desava se da autobus krene iz Nisa sat ranije za Beograd preko Aleksinca i da krene sat kasnije preko ova tri grada i gotovo da stignu u isto vreme u Bg. Ne budite tako tvrdoglavi. Niko to od putnika ne radi sebi jer Nis Ekspres ima dosta polaska u toku dana. A nije samo Nis Ekspres tu.
Pa vidite, mnogo puta Vi vodite raspravu kad se radi o tim satnicama bez potrebe. I svesni ste toga.
Isto bih mogao da dodam da kad dodjes u Bg, pozoves taksi (ali ne divlje koji deru) i za male pare i brzo a i jeftino stigao do aerodroma.

Bravo, Alene. Ja sam pisao za polaske Nis-Beograd. Naravno da ima i tih od 4h ali niko iz Beograda ne ide preko JA, PA i ĆU do Nisa nego gleda preko Aleksinca.
Evo sada sam na sajtu Nis Ekspresa.

Pazite ovo:
1. Zasto bi neko seo u autobus za Nis u 09:30 sa dolaskom u 13:20 kako ste naveli kad moze lepo u 10:15 krenuti i stici u 13:25. Prvi ide preko ona tri grada. Zar nije logicnije popiti kafu ili iskulirati negde za to vreme ako autobuso stizu u 5 minuta razlike na krajnju stanicu???

2. Idemo sada jos veci apsurd. Naveli ste 11:20 – 15:10. A sta cemo sa onim u 11:50 koji stize u 15:00?

3. I poslednji koji ste naveli 19:00 – 22:50 a imate u 20:00 koji stize u 23:10?

Posto sam ja selektivno birao one polaske sa kracim vremenom putovanja, a pogledajte Vi koje ste dodali i kad krecu i stizu, MOLIM VAS da mi objasnite Vasu logiku zasto bi neko sebe maltretirao u autobusima Nis Ekspresa sa ovakvim redom voznje?
Ali sve ove tri stavke, molim Vas opet.

@DC10:nemojte sa Niš-ekspres kao primjer! Oni su u ono doba u Jugi vozili SKP-LJU za 10 sati! Ne želim nikoga uvrijediti ali i u ono doba su slovili kao najludji vozači u Jugoslaviji. Jednom sam s njima išao iz Ljubljane za Zagreb: busni kolodvor u Ljubljani – busni kolodvor u Zagrebu sat i pol!!!

I sada su takvi! Kamikaze. A tek odnos prema putnicima. Slican onom koji dozivljavaju na niskom aerodromu.
Pre korone su imali 25 polaska dnevno a sada 17 i polako ce dogurati do tih 25 sto vam daje veliku fleksibilnost u odnosu na druge koji imaju daleko manje polaska.

Ovo nije nikakav argument u kontekstu vazdušnog saobraćaja, ovo je, bukvalno, smešno. Zbog (samo)zadovoljavanja ovakvim kvalitetom veza, mnoge Nišlije lete iz Sofije.

Kako je i železnička veza sa “Teslom” projektovana tako da direktnih daljinskih vozova sa aerodroma neće biti nikad, smatrajte da aviolinija Beograd – Niš ostaje potrebna trajno (Austrinan je leteo 6 puta dnevno Beč – Linc, što je kraća linija nego ova za Niš – sve dok nije na bečki aerodrom doveo voz koji putuje do Linca sat i 40 minuta. I sad više ne leti – logično.

Ne razumem opiranje najnormalnijoj mogućoj stvari na svetu, koja svuda postoji.

Bravo za obojicu kad poredite jug Srbije sa Austrijom 😂 pa ako cemo tako i Lauda je letela iz Beca za Bratislavu…
Ovde ljudi se voze busom do Hamburga i Stokholma i to im je nesto najnormalnije ali sad je voziti se od Nisa do Beograda smrt i treba uvesti odmah avio liniju. Ovo samo moze napisati neko ko ne zivi na jugu Srbije.

Evo, ja sam iz Vranja, pa ću da poredim… Srbiju sa Letonijom, gde superuspešni Air Baltic leti mlaznim avionom na domaćoj liniji Riga-Liepaja, kao od Beograda do Kruševca. Jak grad, Liepaja?!

Ljudi, pojeśće nas ta inferiornost i programirana drugorazrednost. Bez uključivanja u sistem redovnog vazdušnog saobraćaja – znači, dvaput dnevno, pouzdana veza za poslovne ljude – jug Srbije se NIKAD neće razviti. Nikad. To baš kad nisi razvijen, treba da imaš – da bi se razvio. Mala deca mogu da shvate, samo se ovde inatite bezveze.

A kao poslovni čovek da primetim kako ne razumem da kompanija iz Srbije ne želi da prodaje, nudi, svakom potencijalnom putniku, celu Srbiju, a ne samo beogradski region. Kod mene u preduzeću smatrali bismo tu mogućnost za komparativnu prednost, jer strane kompanije to ne mogu. Lidl se proširio na jug, a Air Serbia nikako.

Ja si tu poslovnu logiku ne vidim.

Ljudi lete iz Sofije jer im je jeftinije. Ne zato sto im fali veza ATR od INI do BEG da bi dalje nastavili. Do Sofije imate i granicu na koju dodatno morate racunati. Do Sofije imate tek 2 do 3 polaska dnevno busom koji nije direktan vec staje u svakom mestu. Na kraju i od autobuske stanice u Sofiji do aerodroma Vam treba prevoz. Ti putnici koji lete iz Sofije ce i dalje leteti preko tog grada bez obzira da li imali ili ne vezu sa Beogradom avionom.

Beograd nece sigurno jos neko vreme (a mozda i nikad) biti jeftiniji od Sofije. Generalno Wizz kao najveci LCC u Beogradu je daleko skuplji u odnosu na iste rute na kojima leti iz Sofije.
Doci do Beograda iz Nisa je svakako jednostavnije jer je daleko bolje povezan a nemate ni granicu na kojoj necete znati koliko cete se zadrzati.

Granica nije nikakakav problem i prolazi se dosta brzo izuzimajući seobu Turaka sa zapada koja je sredinom leta.Skoro niko do Sofije ne koristi redovne autobuske polaske. Koriste se masovno mini bus i kombi prevoz a postoji i linija metroa koja ima stanicu na aerodromu.Sve je dosta prosto i uigrano jer traje godinama i to je u stvari jedina prava alternativa kad se putuje van Niša.

Odavno sam pricao da je krajnje neophodna linija Nis-Beograd rano ujutru i kasno uvece nazad da bi se vecina putnika koji su iz ovog regiona “naterala” na Airsrbija uslugu. Ok vi predlazete i jedan let poslepodne sto je jos i bolja opcija. Ono dalje sto nekako nedostaje jesu letovi na bitnije Evropske aerodrome. Cirih je nekada postojao jos dok je bio JAT. Swiss je upravo to pokrenuo i negde zastao, sada bi mozda Airsrbija to mogla ponovo pokrenuti. Vise puta sam pricao da je Milano Malpensa bio idealna opcija jer je bitan aerodrom i uz to Airsrbija je imala neku vrstu partnerskih odnosa sa Alitaliom, u buducnosti cemo videti da li ce biti saradnje izmedju ITA i Airsrbije.
U ovakvoj nekoj situaciji ne znam zasto se ne razmislja da Airsrbija otvori liniju do Istambula iz Nisa kada iz Beograda ima jaku konkurenciju u vidu Turkish-a.

Da bi posao sa PSO linijama bio uspesniji potrebno je da turisticke agencije iz ovog dela zemlje malo zasuku rukave i pocnu da dovode strane turiste na Kopaonik ili Staru planinu, brojne banje, festivale… Jeste bila teska prethodna godina, ali iz krize se izlazi tako sto pronadjes neku novu stvar koju nisi imao ranije. Imas iskustva sa propalim PSO linijama gde si se opekao pa tako neke stvari ne radis u buducnosti – ili ipak sedis kuci i cekas da se nesto desi.

Razmisljaju o uvodjenju linije INI-IST. Pre par dana smo citali o tome.

Gledajući način rada Air Serbie oni zahtevaju mnogo veći nivo saobraćaja da bi uspostavili dnevne konekcije za Beograd. Banja Luka je dobar primer gde su bili jedini prevoznici godinama i nisu se odlučili za dnevne konekcije nego za nekoliko nedeljnih letova. Dnevnim konekcijama oni ciljaju na transferne putnike koji bi pravili konekcije preko Beograda. Oni dnevne konekcije rade sa aerodromima koji su dosta preko 1 milion putnika. Mislim da su ovde oprezni jer linija Niš-Beograd verovali ili ne postojala neko kratko vreme i tada su je koristili poslovnjaci koji su zamenili službena vozila za avion kao i putnici koji su do tada išli autobusima do Beograda. Mislim da je ovde problem broj potencijalnih putnika za dalje konekcije kao i negativan stav putnika prema konekcijama iz Beograda u odnosu na direktne letove.

Zna li se koliko dugo je ta linija postojala? 1985-… 1987? Pošto se sećam da su ubrzo bili uveli kombi za Niš koji je čekao putnike pred T2.

E sad nema ni kombija.

E to bi vec mogli. Bus ili kombi koji idu direktno do Aerodroma mada privatnici (sverceri) vec kombijem duze vreme tako funkcionisu.

Mislim da je postajala 90 tih godina. To je bio rezultat pritiska grada Niša na tadašnji Jat i vladu Srbije i tada je isto kratko postojala i linija za Pariz. Najveći deo putnika te linije za Beograd je i išao u Beograd tako da je to bila samo zamena za automobil ili autobus.

Postojala je linija INI-BEG kratko vreme kao rezultat političkog pritiska na tadašnji Jat. IST-INI linija postojala mnogo kasnije i te dve linije nemaju nikakve veze. Mislim da je prevoznik za IST bio Atlas Jet i linija je trajala godinu dana i bila odlično popunjena.

Putnici mnogo više vole direktne letove makar putovali do početne tačke više sati. Ovde će verovatno biti prvi izbor biti putovanje do Sofije od 2-3 sata pa onda direktan let nego konekcije avionom preko Beograda gde se opet izgubi isto toliko vremena. Treba uzeti u obzir još jedan važan faktor a to su cene. Ovo je tržište ekstremno osetljivo na cene karata i gledajući cenovnu politiku Air Serbie iz Beograda i naviku koje su stvorile LCC kompanije sa jeftinim kartama jasno je na koju stranu je tržište više opredeljeno.

A sigurno i poslovni putnici tako, da. Oni ne vole da presedaju, pa Lufthansa leti međunarodne linije samo iz dva grada u Nemačkoj.

Jos nesto sam zaboravio da kazem. Zeleznicka pruga prolazi tik uz aerodrom. Jasno je da zeleznicki saobracaj trenutno nije na potrebnom nivou tacnosti i redovnosti, ali posto se razmislja o premestanju autobuske stanice sa sadasnjeg mesta na neko novo valjalo bi razmisljati da se i autobuska stanica postavi blizu aerodroma pa bi na taj nacin imali neku vrstu susretanja svih vidova javnog transporta na jednom mestu. Uskladjivanjem polazaka i dolazaka dobili bi savremen nacin transporta.

Mislite na Niškom aerodromu. Železnička stanica je planirana na severozapadnom delu kompleksa što znači da će biti udaljena od terminalne zgrade oko 1km. Planiran je i ulazak koloseka u deo koji je planiran za logistčki centar. Pošto je konačno objavljen tender za izgradnju pruge ka Dimitrovgradu čiji se sastavni deo prolazi pored aerodroma oslobodiće se velika površina zemljišta na severozapadnom delu iza završetka sadašnje piste i to će da omogući izgradnju cargo-logističkog centra potpuno nove železničke stanice na aerodromu kao i prostor za produženje piste.

Kakav crni PSO sa Air Pink ili Prince Aviation izmedju BEG i INI? Nasa drzava ima sulude projekte ali nece valjda kao Hrvatska ukucati na svakog putnika preko 500€ kao izmedju ZAG-OSI. Bukvalno nema nikakvog smisla trositi resurse za takav poduhvat.

Drugo, iz Nisa do Beograda POVRATNA bus karta kosta manje od 17€ a niti jedan autobus koji putuje direktno ne putuje vise od 3h.

Nijedan ne putuje direktno na aerodrom, a sve i da putuje, to nije zamena za avion.

ZAG-OSI je 599 EUR.

Objavljena je na drugom vrlo renomiranom portalu tako da je daleko od upitne.

Ne, nije tako. I oni su to objavili kao krajnju i potvrdjenu informaciju.

Alene, kojih 4 sata do Beograda iz Nisa? Pa Kanis iz Leskovca do Beograda direktnom linijom predje to za 3:15 min.
Iz Nisa sam milion puta putovao do Beograda i znam da tih 4h vazi kad se putuje preko Cuprije, Paracina i Jagodine i to Nis-Ekspresom. Direktne linije su znatno krace.

Kakvih sat vremena od Beograda do aerodroma? Imate liniju A1 koja staje blizu autobuske (nekih 5 min hoda) i za tacno 30 min ste tamo, karta 300 din. U povratku sa aerodroma A1 direktno staje pored stanice pa ne treba ni onih 5 min u odlasku.

Naravno da mogu u 10 min. isplanirati dolazak u Beogradu kada zelim. Samo Nis-Ekspres ima 25 polaska dnevno a tu su i drugi prevoznici.
Trece, ne idu svi busom za Beograd. Mnogi idu i autom.

Postoje i kombi prevozi door to door.

A vrijeme koje treba da se dođe na Aerodrom u Nišu, prođu kontrole i ukrca u avion ste zaboravili? Apsolutno nepotrebna linija.

Naravno ali sat, sat i po mora a tada je recimo kolima već preko pola puta prošao.

A konekcija u Beogradu se takođe mora čekati, neće iz aviona u avion odmah, tako da nije to samo 3 sata.

Ma kakvi. Sletis iz Nisa u 16:00 a veza za Berlin u 18:00. Dakle po nekim proracunima moze biti da je to 45 min 🤫

Ne postoji čovek iz Pirota koji putuje za Berlin a da mu je zgodnije da u avion uđe u Beogradu nego u Nišu. To je smešno. I kompanije širom sveta to razumeju.

A sta ces ako sletis u 17:15? A vec ti odu u razmaku 17:00-17:30 CDG, SVO, AMS, FRA…?
Znaci skoro svi JU letovi u podnevnom talasu dolaze oko 16:00 samo bi Vi taj iz Nisa u 17:15? 😂

I jos nesto jako zanimljivo. Pre samo dva dana ste pisali da se od Kraljeva do Soluna stize za 5h i 30 min. jer tako kaze Google Maps (u praksi je to nemoguce) a sada iz Nisa samo racunate buseve i to ne znam kakve koji putuju 4h do Beograda!
Sta ce sada biti objasnjenje? Da ljudi iz Kraljeva do Soluna putuju samo autom a da iz Nisa do Beograda se putuje samo autobusom?

Iz Sandžaka je put do Niša predug (preko Kopaonika), i za ovaj deo Srbije je Kraljevo najbolja opcija za let do Istanbula. Istanbul je atraktivna destinacija i bez problema bi se punili avioni i iz Niša i Kraljeva.

Prvo ste rekli da tu nema hleba.

Dao sam vam dokaz vasih reci. Treba li opet?

Alen Šćuric
Author
Odgovori Slobodan
14.09.2021. 15:17
Da, Istanbul nije nerealna priča, ali pobogu sa ATR sve do Istanbula. Tu kruha biti neće. Ta će svadba opako koštati.

Ne spinujte,nema hleba sa ATR-om,a ne za liniku KVO-IST

Pre nekoliko dana je bio u Nišu ambasador Turske i najavio da će za kratko vreme da saopšti otvaranje linije za Istanbul. Pored toga otvara se i konzulat Turske u Nišu koji će da koriste građani i firme koje rade na ovom prostoru. Sada se čeka DCV koji to sve treba da odobri.

Druze,konzulat je vec otvoren u Novom Pazaru

Otvara se još jedan u Nišu.

Liniju neće da koriste samo ljudi iz sandžaka. Cela istočna i južna Srbija, kompanije iz Turske koje rade trnutno na ovom prostoru, turisti, ostali poslovni ljudi koji bi pravili konekcije preko Istanbula. Linja iz Niša sigurno ima smisla i ona je čak i postojala pre desetak i više godina i bila dosta popularna u to vreme.

Meni je stvarno misterija ko toliko putuje za Moskvu i Rusiju? Tamo ima dijaspora? Stvarno? Ne poznajem bukvalno nikog ko zivi i radi tamo, s druge strane poznajem hiljade ljudi koji zive u zapadnoj Evropi i Americi.
Poslovna povezanost? Pa cak i na tv-u kazu da su poslovno najvise povezani sa Nemackom, tj. Eu, svi ostali bitno manje.
Konekcije preko Moskve? Za gde? Koliki je broj putnika iz Srbije koji znacajno putuje preko Urala i na koju destinaciju?

Ima mnogo radnika iz Srbije koji rade u Rusiji ( veoma često u veoma nehumanim uslovima po gradjevinama na dalekom istoku).

Pa pre pandemije znam da je dosta ljudi presedalo u Moskvi za Kinu, da je Aeroflot tu baš rasturao. E sad verovatno su to turisti i ja se generalno pitam ko baš toliko ide za Moskvu i Rusiju

Rusi dolaze u Srbiju da se ubodu zapadnim vakcinama, jer tamo mogu da prime samo Sputnik koji se ne priznaje na Zapadu. Za Srbiju im nisu potrebne vize i rezervišu stanove i hotele i borave po 15 dana da bi sačekali termin za revakcinaciju. Upravo su drugi portali objavili vest da Jekaterinburg pregovara sa AS o mogućem pokretanju linije za BEG.

U to vreme Aeroflot je imao najpovoljnije tarife za Aziju iz Beograda, ne samo za Kinu, već i za popularne Maldive, Indiju. Šri Lanku…

To znaci da Vi u stvari uopste niste informisani a ne da takvi putnici i privrednici ne postoje. Pored redovnija ka Moskvi, jedna firma najcesce iznajmljuje A330 kao carter na SVO-BEG. Nekad i A320/319. Ali to je samo jedna firma a ima im mnogo i to narocito gradjevinske.

Odlicno, dajte onda konkretnije informacije o kolicini ljudi koji radi i zivi u Rusiji. Spomenuli ste gradjevince, cudno, jer poznajem ljude i iz te sfere i svi su u zapadnoj Evropi, ili Emiratima kao Arhitekte/Gradjevinski Inzenjeri.
Onomad je bila vest iz Avganistana kako je troje srba koji zive i rade tamo evakuisano, jel takva “dijaspora” zivi i radi u ostalim zamljama preko Urala? Ne mislim nista, samo mi je misterija da se letovi za Moskvu toliko favorizuju na prvom mestu, kao da se pola Srbije odselilo u Rusiju a ne u zapadnu Evropu.

*ne mislim nista loše, htedoh reci

Posle SAD, Rusija je godinama bila br. 2 useljenička zemlja na svetu. Možda je i sada. Dobro plaćenih inženjera i stručnjaka iz Srbije, kao i fizičke radne snage tamo ima već decenijama, i to u solidnom broju. Ovo bi trebalo da je poznato.

I ne samo u Rusiji, Kazahstan je zemlja u ekspanziji, tamo se mnogo gradi. Ja poznajem nekoliko inženjera koji tamo zaradjuju ozbiljne novce. A za put do tamo leti se najčešće preko Moskve.

Jos samo da saznamo ko su ti sto pune letove, jos ne dobismo taj odgovor 🙂 Jer ovde pricamo o svakodnevnim letovima za Moskvu (i to vise puta dnevno!) a ne o izuzetcima, poput pomenute neke firme koja jednom ili dvaput godusnje iznajmi avion za svojih 300 radnika. Takve jake konekcije Srbija nema za Frankfurt ni Pariz ni Minhen ni Svajcarsku, eventualno Beč, a u ovim pomenutim zemljama garantovano zivi i radi (i turisticki i poslovno putuje) stotinu puta vise ljudi nego u Rusiju. Pozdrav.

A kako to “putuje stotinu puta više poslovnjaka”, kad je Rusija četvrti trgovinski partner Srbije (bila je treći, pretekla je Kina kupovinom Bora)? Putuje možda triput više nemačkih poslovnjaka nego ruskih.

I više turista ide (išlo pre pandemije) iz Beograda za Minhen i Hamburg nego za Moskvu i Petrograd? I nemačkih turista dolazi više u Srbiju nego ruskih trenutno? Jawohl.

Ta firma ima preko 2000 zaposlenih i čarter im je na svake 2 sedmice, najčešće a330, osim toga ako su im hitni radnici kupuju im se karte na redovne linije, insajderska informacija tako da nema potrebe da budete tvrdoglavi i držite se svoga kao pijan plota.

2.000 zaposlenih je smesna cifra, samo u Frankfurtu postoji ~30.000 ljudi koji rade i zive. Kolima putuju sve manji broj, i to uglavnom taze gastarbajteri, inace svi ostali odavno koriste samo avion.

Vi ste rekli da oni iznajmljuju čarter jednom ili dva puta godišnje a ja sam vam rekao tu cifru samo zbog toga. Ujedno da vam kažem da ti radnici rade u smjenama od po dva mjeseca i lete po 3 puta godišnje svako od njih. I to je samo jedna firma koja posluje u Rusiji a ima ih još. Na kraju krajeva toliki broj linija vam valjda pokazuje nešto, ne lete avioni baš tek tako što im se leti.

Sve su to smesne cifre, kao sto ste opisali, ta šaka radnika leti par puta čarterom i to je to. A ko leti svakog dana više puta dnevno za Rusiju, to niko jos konkretno nije rekao. Ne kazem ja da treba zabraniti letove za Moskvu nego mi nije jasno to nepotrebno favorizovanje? Evo i Alan je napisao “na prvom mestu iz Niša fali let za Moskvu.” Zasto baš tamo, kad je i sam rekao ovde u komentarima da vise ljudi postoji i putuje u Nemackoj a nemaju direktan let za Frankfurt (ne Hahn, jer to nije Frankfurt). Mislim da takodje ne postoje letovi ni za Pariz i Minhen, a to su svakako destinacije gde gravitira vise ljudi od Moskve.

Smiješne ili ne ta firma godišnje čarterima prebaci oko 10.000 putnika, dva čartera mjesečno sa punim dupke a330. Malo li je to ili ne odlučite vi. Samo 1 firma.

Samo da kazem da od tih 30.000 ljudi u Frankfurtu njih ~27.000 videlo samo avion kad prodju pored FRA. To Vam govorim iz licnog iskustva jer sam neko vreme proveo tamo. Njima su preskupe i LH i JU a “gospodi” se ne cima do HHN da bi letetli do Nisa nego u auto ili jos gore u bus pa bridi do Srbije.
Jedan drug radi u exyu gradjevinskoj firmi (tako da kazem) i od 300-350 radnika sto imaju, tek njih 3-4 lete avionom. Konkretno njega i podjebavaju u fazonu “kolika je tebi plata ako kuci letis avionom?”Nece bre da da 120-150€ i sedne kao covek u avionu i ode kuci za par sati nego da bi ustedeo koji evro kao stoka se vozi satima i mrtav umoran vec sledeceg dana ide na gradiliste a dosao covek sa odmora! A nekima je razlog verivali ili ne hrana. Znas kaze ja u busu ponesem 5 tegli ajvara, 3 dzema, sprzu, cvarke, kobasice, rostilj meso i ostale djakonije, znas ti koliko to kosta ovde a nije isti ukus 😂 a i mozes 2 ogromna kofera sa poneses a u avion samo “koferce”.

Ocigledno niste u toku, ili se krecete u nekim uskim krugovima, opisah vec te “taze” gastarbajtere koji putuju kolima, oni su ovde u manjem broju. Pozdrav iz Frankfurta.

Da, taze vec 20 godina!

Takvi jesu taze i manjina su. Vecina su ovde oni koji su treca ili cetvrta generacija. Takvi sve redje i putuju za Srbiju zato mislite da takvi ne postoje. Postoje, samo nisu upadljivi.

Onda ste kontradiktorni. Ako sve redje takvi putuju onda i sve redje lete avionom. Onda sta je sa vasom brojkom od 30.000? Zar vam nisam napisao da od tog broja 27.000 videlo samo avion kad prodju pored FRA. Znaci da se preostali broj uklapa u vasu hipotezu da putuju sve redje.
Drugo, to je smesno sto kazete da je vecina treca ili cetvrta generacija. Ni priblizno nisu do te vecine takvi.

Kao sto rekoh, niste u toku, a to ste i dokazali prepricavanjem iskustva koje imate iz razgovora sa gradjevinacima koji su u Nemackoj dosli pre 2-5-10-20 godina i ideal im je da odu kolima kuci u svoje selo, i nose hranu odatle. Postoji i potpuno drugi svet ovde koji se doselio jos pre 50 godina i nekoliko generacija se vec rodilo i skolovalo ovde. Da, oni sve redje dolaze u Srbiju, i to nije kontradiktornost, jer govorimo o bukvalno milionima ljudi, sirom zapadne Evrope i Amerike. Za Rusiju o konkretnim brojkama je do sada spomenuto 2.000 ljudi koji carterom putuju par puta godisnje.

Hrvati su dosta blizi, narocito ako su u Minhenu, i tu automobil cesto bude prakticniji izbor. Ali za srbiju garantujem da nije tako, iz prve ruke. Pozdrav

To je jasno svima. Ja sam dao konkretne cifre za Frankfurt npr. a niko jos nije spomenuo broj zaposlenih Srba u Moskvi i bas bih voleo da cujem taj podatak. A ovde se javljaju mnogi koji tvrde da su u toku, pa nek objave cifre.

Saglasan, i da je 12 nedeljnih letova optimalno, s tim što mislim da nijedna druga linija iz Niša, osim te za Beograd, ne treba da bude PSO, jer takve linije samo čine nelojalnu konkurenciju LCC kompanijama i smanjuju njihove opercije u Nišu.

Za Moskvu je takođe prihvatljivo presedanje u Beogradu – ako niko ne bi hteo da leti direktno, a mislim da bi hteo.

Potpisujem, sve je vrlo precizno objašnjeno. Al ovde mislim da je prvi cilj PSO bio da se upumpa u Air Srbiju velika količina novca na legalan način, zatim da se ograniči potencijalni rast LCC pre svega Ryanair ka ovim linijama, jel bi sigurno dobar deo njih došao i doći će na red pa ćemo da vidimo kako će Air Serbia da odgu, osim ako ponovo ne zabrane, a da se nikako ne našteti linijama iz Beograda. I da, linija Beograd-Niš je zaista must, mislim da je krajnje sramota da Srbija nema nijednu domaću liniju

U pravu ste za PSO!
Mogla bi AS da nabavi jedan ATR 42 da pokrije tu liniju!

I za Budimpeštu cele godine, Rijeku ili Pulu zimi, Portorož leti, Kluž-Napoku, Ohrid, možda Bratislavu… Plovdiv, Maribor… Trebinje, Užice, Bihać:))

I onda kad razmislite ipak je logicnije to sto je uradila Air Serbia za sebe i dve muve smlatila jednim udarcem.
1. Upumpala legalno novac.
2. Sprecila LCC da se sire na tim nekim terc.aerodromima – da nije bio taj cilj, mozda Nis ne bi video JU.

A i ono bitno: Ne pravi sebi veliku konkurenciju na linijama iz Beograda (sem za LJU i FCO) vec na neki nacin daje ljudima i mogucnost da biraju gde ce i kako ce zavisno od budzeta i blizine krajnje destinacije.
I ovo nabrojano bi svaka kompanija koja ima kvalitetan menadzment isto/slicno uradila.

Nije ni legitimno kad neke kompanije ucenjuju aerodrome, radnike, sve zivo i mrtvo a nije ni prihvatljivo pa i dalje lete i top su za vecinu!

Oni to rade iz Nisa iz ona 3 razloga koja sam nabrojao. Znate nije ni normalno da drzava placa preko 500€ za jednog putnika izmedju ZAG-OSI pa placa.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!