zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Zašto Zagreb stagnira dok Beograd rapidno raste

Covid-19 je napravio ogromnu nesreću u zrakoplovstvu planete. Svi su stradali, promet je prošle godine pao i po 90%, a ove godine promet kod većine je 50% u usporedbi sa 2019. Niz kompanija je na rubu bankrota. Aerodromi su se koliko-toliko držali, ali neki su bili potpuno zatvoreni 2, čak i 3 mjeseca, promet je na svima enormno pao, prekinuli su i prolongirali investicije, otpustili zaposlenike, smanjili broj trgovina i ugostiteljskih objekata za 99% (čak i najveći od najvećih u vrijeme 1. lockdowna su imali otvoren tek jedan ugostiteljski i trgovački objekt).

Zagreb se u početku Covida-19 još nekako i držao. I dok su baš sve zračne luke regije bile zatvorene (većina od 17.3. do 15.5.) Zagreb  je cijelo vrijeme bio otvoren. I imao letove. U najgore doba po jedan dnevni let za Frankfurt, no u većini lockdowna imao je 3-4 leta dnevno. Zagreb je bio superioran sve do kraja 5. mjeseca. No, u 6. mjesecu Beograd ga je već preskočio, a tijekom ljeta ga je ozbiljno preskočio. I sada se postavlja pitanje kako, ako je Srbija imala sva moguća ograničenja i zabrane putovanja, a Zagreb ih nije imao niti izbliza toliko.

U konačnici Beograd je imao skoro 3 puta više prometa od Zagreba u prvih 5 mjeseci ove godine. Beograd konstantno otvara nove linije, prijevoznici se vračaju, povećavaju se frekvencije. U Zagrebu se frekvencije smanjuju i prijevoznici odustaju od letova.

foto: MZL Zagreb

 

Odustajanja u Zagrebu

Iako su svi aerodromi regije (osim Ljubljane) imali velika povećanja frekvencija, masovne obnove linija, pa čak i otvaranja novih linija, Zagreb je imao bitno više otkazivanja i prolongiranja.

Vueling je tako prolongirao početak letova za Bercelonu na 3.7. i tada će operirati samo jedan tjedni let. Iberia je također prolongirala letove i sada leti samo 3 tjedna leta. British dolazi tek 30.6. sa samo 4 tjedna leta (prvotni plan je bio 2 dnevna leta). Lot je 4 tjedna leta smanjio na samo 3 tijekom V. mjeseca iako u ovom momentu operira 6 tjednih letova. Air France je otkazao najavljeni 2. dnevni let. Aeroflot umjesto 7 tjednih letova leti tek 3. Austrian u top sezoni smanjuje letove sa 6 na 5. Flydubai je prolongirao svoje letove na čak IX. mjesec. Letove su otkazali, iako su ih zimus najavili, Aegean za Atenu, Lufthansa za Minhen, Air Transat i Air Canada za Toronto, Brussels za Bruxelles, Eurowings za Hamburg i Tunisair za Tunis. Croatia je otkazala velik broj linija (Milano, Oslo, Stockholm, Helsinki, St.Petersburg, Lisabon, Bukurešt, Mostar), a na preostalima ima bitno manje frekvencija nego 2019. (osim za Frankfurt, Amsterdam i Copenhagen). Sve zajedno velik broj otkazivanja, smanjenja i prolongiranja.

Nije sve ni tako crno. Ogroman iskorak MZL Zagreb je otvaranje Ryanairove baze sa dva aviona, koji već lete za Charleroi i Bergamo, a uskoro kreću i za London Stansted, Beuavais, Hahn, Sofiju, Memmingen, Rim Ciampino, Sandefjord, Dortmund, Baden Baden, Oslo Torp, Podgoricu, Weeze i Malmo. Ukupno 15 linija sa 42 tjedna leta. No, Ryanair nije baš dobro krenuo. Na prvim letovima je bilo ekstremno malo putnika, cijene za letove do sredine VII. mjeseca su ekstremno niske (povratni letovi po tek 30-tak EUR), što znači da je popunjenost vrlo loša. Konačno, Ryanair se počeo reklamirati na televiziji, ne baš uobičajena praksa ovog LCC. Još jedan dokaz da punjenje nije bajno. I sad mi to nije jasno. Zagreb je vapio za LCC, ozbiljno ih nedostaje, kako to da su letovi prazni?

Nove letove je najavio i Eurowings i to za Dusseldorf od 31.8. (2 puta tjedno), za Prag od 6.11. (1 do 2 puta tjedno), te za Berlin od 28.3.2022. (2x tjedno). Novu liniju pokrenuo je i TAP Portugal iz Lisabona (3 leta tjedno). Nove letove ima i Nordwind i Azur, oba za Moskvu sa po jednim tjednim letom. KLM je povećao broj letova sa 7 na čak 14 tjedno (2 dnevno).

Zagreb u Covidu-19 ni jedan jedini puta nije prešao 100.000 putnika. Za razliku od toga Beograd je tu brojku prelazio redovno, čak i loše mjesece godine.

 

foto: Aerodrom Beograd

 

U Beogradu broj letova konstantno raste

Za razliku od toga Beograd ima ogromna povećanja novih linija, obnova linija i frekvencija na postojećim linijama. A govorimo o aerodromu koji je imao najstrože mjere za putovanja u Europsku Uniju, bitno strože mjere nego Zagreb.

Vueling je povećao broj letova na čak 3 tjedno. Aegena je povećao broj letova sa 2 na 4, a tijekom ljeta povećat će ih na 5. Nordwind i Aeroflot su uveli letove iz St.Petersburga. Turkish je povećao broj letova na 10 tjedno (uz još 7 Air Serbie u code-share), ali neki letovi se lete sa A330-300. Aeroflot leti 6 tjednih letova no većina letova je sa A330-300, a neki i sa Boeingom 777.

Wizz Air nije stacionirao 3. avion u Beograd kako je najavio, no zamijenio je dva svoja A320 za A321, te je otvorio čak 5 novih linija: Hamburg, Oslo (od 25.7.), Heraklionk, Santorini i Abu Dhabi. Air Serbia je pak ovog proljeća i ljeta obnovila velik broj linija (Barcelona, Bruxelles, Bukurešt, Krasnodar, Milano, Prag, Rim, St.Petersburg, Sofija, Solun, Pula), a uvela je i neke nove: Geneva, Oslo i Rostov na Donu. Respect!

Nove kompanije u Beogradu su FlyEgipt (za Hurghadu), Ellinair (Heraklion), Eurowings (Stuttgart), KLM (Amsterdam), Luxair (Luksemburg), Nordwind (Moskva i St.Petersburg). Uvjetno rečeno nova kompanija je i Air Montenegro, iako je ona, zapravo, nakon pola godine stanke, samo obnovila letove prizemljenog Montenegro Airlinesa.

Skoro sve kompanije su u prošla dva mjeseca uvelike povećale broj frekvencija na svojim letovima. Neke i vrlo značajno. Gotovo da nema dana da ne osvane neka vijest o povećanjima frekvencija, obnovama linija ili uvođenja novih linija u Beogradu. A Zagreb skoro pa ništa!

No, i Beograd je imao nekih ozbiljnih problema. Agencija nije dozvolila letove S7 iz Moskve za Beograd, kao ni AnadoluJeta iz Antalye za Beograd (planirali su čak 4 tjedna leta). Air France je višekratno prolongirao letova, a potom je operirao samo jedan tjedni let, da bi ih sada operirao tek 2 tjedna leta, umjesto 7 najavljenih.

I sve ostale zračne luke regije bitno su povećale broj frekvencija i linija. Ovo se posebno odnosi na Split, Dubrovnik, Zadar, Tivat, Prištinu i Skopje. Uzmimo samo primjer Sarajeva koji je vrlo indikativan. Air Arabia je uvela letove za Abu Dhabi (2 puta tjedno), letove za Kuvajt su pokrenule Kuwait (2 tjedno) i Jazeera (4 tjedno), AnadoluJet je pokrenuo letove za Sabihu (3 tjedno), Antalyu (svakodnevno) i Bodrum (2 tjedno), Swiss je pokrenuo letove za Zurich, Gulf za Bahrain, FlyBosnia će letjeti za Kuvajt i Riyadh, te niz chartera (iako radi se o FlyBosniji pa bi se moglo desiti da od tih planova ne bude baš ništa, već sada su dva puta prolongirani). Wizz Air je otvorio bazu u Sarajevu sa 9 linija i 21 tjednim letom, a 10. liniju otvara 1.11. (London Luton). FlyDubai leti 3 leta dnevno (21 tjedno) za Sarajevo, kao i prije Covida-19!!! Flynas ima 9 tjednih letova za Riyadh i Jeddah. Opako, jedno malo Sarajevo toliko više nego Zagreb?!?! A sve to zahvaljujući svrsishodnim motivacijskim mjerama.

foto: MZL Zagreb

 

Zašto ja Zagreb toliko iza regije

I sad se mora postaviti pitanje zašto je Zagreb toliko iza regije? Flydubai leti za Beograd 7 tjednih letova, ponekad povećava broj i na 11 tjedno, a sa Sarajevo čak 3 dnevna leta, već leti i za Tivat. Za Zagreb ne leti sve do IX. mjeseca kada će letjeti tek 4 tjedna leta. Kako to ako je 2019. letio Emirates svaki dan sa Boeingom 777-300? Uz to kompanija otvara i letove za Ljubljanu, koja je masovno punila zagrebačku liniju.

Qatar za Zagreb leti tek 3 tjedna leta iako uskoro povećava Beograd na 7 tjednih letova. Qatar je u 2019. imao 14 tjednih letova za Zagreb, duplo više nego za Beograd. Kako to da Turkish povećava broj letova za Beograd i sada ih operira čak 10 tjedno, povećao je i Sarajevo, Podgoricu i Prištinu na više od jednog dnevnog leta, a za Skopje leti svakodnevno, dok je Zagreb operirao sa tek 3 do 4 tjedna leta?

Zašto Austrian smanjuje Zagreb na 5 tjednih letova ako povećava Beograd na 16 tjedno (više od 2 dnevno)? Kako objasniti činjenicu da Aegean povećava Beograd sa 2 na 5 letova, a istovremeno otkazuje liniju za Zagreb? Zašto Vueling leti samo jedan tjedni let za Zagreb i to od VII. mjeseca, dok za Beograd leti 3 tjedna leta?

Zašto je Swiss i prije Covida-19 odustao od Zagreba ako za Beograd od sredine VII. mjeseca leti čak 21 tjedni let. Kako to da je British smanjio broj letova sa 14 na samo 4, Air France sa 14 na 7? Zašto su tolike kompanija otkazale letove za Zagreb?

Gdje je problem? Hrvatski putnici su mogli bitno jednostavnije i sa neusporedivo manje komplikacija letjeti nego oni iz Srbije. Kako onda Beograd ima tri puta više putnika, te neusporedivo više prijevoznika i frekvencija. Ne vidim drugog načina nego razloge tražiti u samoj Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb. Nedostatak motivacijskih mjera, odnos prema kompanijama, operativni problemi? A ako je nešto od toga treba se postaviti pitanje zašto je to tako? Jel isto povezano sa zahtjevom za nenaplatom koncesijske naknade, pa zagrebačka zračna luka zapravo ne želi povećan promet kako bi od države ušićarila koju kunu? Ako je to tako, a nitko ne može znati da li je, onda je to prestrašno jer radi trenutne koristi MZL Zagreb uništava turizam i gospodarstvo Zagreba i Hrvatske? Iskreno se nadam da to nije razlog iako stvarno ne mogu dokučiti druge razloge.

Ryanair je pokazao da je sama MZL Zagreb shvatila da je potonula daleko ispod regije i da je krajnji čas da se nešto napravi. Jel Ryanair dobro rješenje? Za putnike je, no za samu MZL Zagreb sigurno da nije, to i te kako znamo. Što nam to govori? Da je MZL Zagreb shvatila da je zadnja sekunda da nešto napravi. Jer ako ju je uz Beograd koji je bio stalno ispred nje, u Covidu-19, preskočila i Priština i Skopje onda se i te kako trebaju zabrinuti. I eto, nešto su napravili. Ryanair će akumulirati dodatnih 600.000 putnika, u doglednoj budućnosti i više (sami su najavili 3 milijuna dodatnih putnika u 5 godina).

Istovremeno se mora postaviti opravdano pitanje kako to da su do roka uspjeli postići dogovor samo sa Ryanairom. Najavljivao se i Wizz Air sa kojim su se vodili intenzivni pregovori, bilo bi logično i da je Eurowings napravio masovnu ekspanziju, obzirom na ponuđene motivacijske mjere. Ne bi bilo čudno da je linije otvorila Transavia, Vueling, easyJet, BlueAir, Pegasus, Air Arabia… No, sve je to izostalo. Znači li to da je MZL Zagreb zapravo zadovoljna sa Ryanairovim dealom koji će je oporaviti, pa joj dalja LCC devastacija i nije u interesu? Hm, hm, hm…

Kako god, Zagreb je na dnu. Preskočili su ga uz Beograd, još i Priština i Skopje, Split i Dubrovnik će mu ove godine ponovo dahtati za vratom. Kao što rekoh Ryanair će bitno popraviti broj putnika Zagreba. No, jel to dovoljno? U tolikoj masi otkazivanja i rezanja frekvencija? Naravno da nije. MZL Zagreb mora ozbiljno sjesti za stol i donijeti svrsishodne mjere. Jer u protivnom posljedice će biti trajne, a Zagreb će svesti na tek provincijalnu lučicu poput Ljubljane, Sarajeva i Podgorice.

 

444 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji Najbolje ocijenjeni
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ovo su Stojko vs. Pimpek priče u kojima ja uživam.

https://rs.n1info.com/biznis/prodat-srpski-nordeus-za-378-miliona-dolara/

https://www.politika.rs/scc/clanak/482693/Hrvatski-proizvodac-automobila-preuzima-Bugati

Aj sada da diskutujemo ko je bolji. A ne one retardirane gluposti.

Ellinair je leteo za BEG 2019. Ne vidim kako je to nova kompanija.

Da, ocigledno da je tako.
Ne znam zasto ste onda naveli da je to nova kompanija za Beograd.

evo ga, ego na aparatima, još jednom hahahah

Koliko sam video, Ellinair je prekinuo sve letove. Cela grupa kojoj pripada, nalazi se u velikim problemima.

pa koliko se meni ćini razlozi povečanja letova na linijama Beograd Turska i Grčka je taj što ljudi idu tamo na more, a ne kod nas. Cijene su čak i sa letovima nerijetko jeftinije, nema četnika i ustaša, usluga je dobra, cijena smještaja je prihvatljiva i eto potrebe za putovanjima i otvaranjem linija. Nažalost i ono malo ljudi iz Srbije koje dolazi kod nas na more neki idioti maltretiraju, uništavaju aute i slićna sranja kojih je bilo….. isti ti idioti koji maltretiraju turiste iz Srbije najčešće ne znaju što je to rat…..
Nažalost primjera ima puno, moj najbolji prijatelj iz djetinjstva je npr. član radikalne stranke u Srbiji i njemu više ni Crna Gora nije prihvatljiva kao destinacija za odmor, tako da ima svašta tu …..

BEG-u ide dobro sve dok poreski obveznici sipaju pare u JU. Dokle ce to da traje.

Gluposti. Strane kompanije kidaju u Beogradu. Da li to znaci da I njih subvencionisemo?

Stranci su pola prometa. Ja pricam o JU polovini.

Koji % na BEG-u otpada na Air Srbiju?

Hvala na brigi, trajaće sve dok treba da traje, mislim da bi trebalo u svoje dvorište da gledate, PSO je čudo.

Zato što je i to sipanje para poreskih obveznika uprkos kojem Zg i ne ide baš dobro.

Pa i sipanje para u AS daje benfite za aerodrom Beograd i samim time za lokalnu zajednicu, možete onda i tome dati neko ime pa će izgledati evropejskije.

Jerry to muči, kao dokle će da traje taj bezobrazluk trošenja para poreskih obveznika.

A znate kako, pare poreskih obveznika i jesu da se troše, pitanje je samo opravdanosti ulaganja i sad trenutno imate primjer da se par poreskih obveznika sipaju u AS i to ima očiglednu korist dok je u ZG to očigledno upitno jer brijke nisu ohrabrujuće

JU dobije ispod €20 miliona godisnje. Zeleznice preko €100 miliona.
Cost benefit je ocigledan svakom ko ima IQ iznad 50.

Malo, najmanje u Evropi, ne računajući Albaniju.

U 2019. ukupno 4,189 miliona putnika, a to uključuje i beogradsku gradsku železnicu (BG:voz), na kojoj polaske plaća grad. Osim BG:voza, jedini ozbiljan putnički saobraćaj trenutno postoji od Beograda ka Valjevu, a ima putnika i dalje niz Barsku prugu, do Užica. Beograd trenutno praktično nema železničku stanicu.

Brojke će se povećati otvaranjem nove pruge za NS početkom iduće godine, ali ostaje prava katastrofa od pruge za Niš i južno od Valjeva ka Baru.

Alene, molim te zatvori mogućnost komentara u ovoj temi jer ovo više nije za čitati… I pobriši većinu tog proljeva koji si neki ovdje dozvoljavaju!

Sami ste krivi, čim ste dali onakav naziv članku. To je bila otvorena pozivnica za “Stojko vs. Pimpek” diskusije i eto :-). Ja sam lično umirao od smeha na komentare :-). Na ovim prostorima mora čovek na svaku reč i zarez da pazi, inače sve ode očas posla u palac. 🙂

Zagreb po meni ima jako specifičnu situaciju. Glavni grad turističke zemlje i člana EU, a nije na morskoj obali. Dovoljno je blizu za prijatnu vožnju većini tačaka od interesa običnog stanovnika, kao i svih koncentracija hrvatske dijaspore. Pogađaju ga indirektno i dalje sve negativnosti nasleđa zadnjih 30 godina.
Koncesionar ko zna šta cilja.Šteta što nije ostao u državnom upravljanju, pa da neko tu postavi menadžment npr. DBV. A možda i najveći problem je fiderska uloga OU prema LH grupi.
Stvarno mislim da baš i nisu situacije za poređenje, što ne znači da neke ideje sa jednog aerodroma ne treba isprobati na drugom.

Bolji izbor naslova sledeći put 🙂

Šta li tek nas čeka? Nijedan ugovor nije objavljen.

Kako objasniti da je let sa Swiss iz Züricha za Beograd i tri puta jeftiniji nego za zagreb. Ima samo jedan razlog. Francuski koncesionar ima previsoke takse i zeli sto prije vratiti ulozeno i jos zaraditi. Pametnom dosta

Jel slušate Hladno pivo i nihovu…
imamo stav kad nemamo pojma
dovoljno mrznje, dovoljno inata
za bar jos dva-tri rata
Specijalitet moga kraja
je sve ono sto razdvaja
ako si rodjen van okvira
ovdje neces naci mira

Ovo sam pomislio čim sam vidio naslov i broj i kvaliteta komentara očito govori isto:
https://ibb.co/JxsgG3Z

Ove komentare bi zaista trebalo odobravati pre objave… Ovo ne služi ničemu.

Pa trebali bi. Onda ne bi smo slušali kako u Zagrebu ove godine opada broj putnika zbog ljudi “poput mene” i da se na obalu dolazi punim gepekom hrane.

Moj odgovor je bio za LH dole.

Još jedan Off.
JU dodaje BER i četvrtkom.
Biće sada 4x nedeljno.

Koliko se moze ocekivati putnika u BEG u junu?

300.000?

Koliko je BEG imao putnika u junu 2019?

Mislim da to reaguju na easyJet. Oni su planirali jedan let nedeljno a vidim sada da je krajem jula podignut na 3x.
Od svih tih sekundarnih destinacija na zapadu, najvise me fascinira BSL koji ce imati 7 nedeljnih, 3 sa Wizz i 4 sa easyJet.

Posto Beograd planira da ima do kraja godine 50% saobracaja iz 2019 mozda je jos i potcenjena brojka.

Sudeći po brojevima hrvatskih aerodroma u prvom od top mjeseci šanse nema da se to u Hrvatskoj desi, za prvu polovinu godine nisu ni na 20% od 2019. ZG 19.7%, ST 17%, DU 9.1%, ostali još gori.

Veliki broj komantara i veliko nista kao zakljucak!
Nema putnika iz Zagreba. Cak i Ryanair ne pomaze! I njihovi avioni su poluprazni!

Zasto?

A da razmislimo malo:
1. Iz Hrvatske je u Oluji pobeglo preko 400.000 stanovnika. Mahom poljoprivrednog i to cemo se sloziti da malo utice na putovanja avionom. Ali sa druge strane upravo to stanovnistvo je bilo bitna reprodukciona baza tako da bi drugacijom politikom, da su ti ljudi ostali danas imali najmanje nekoliko stotina hiljada njihovih potomaka – mladih ljudi koji bi se obrazovali u Zagrebu, Rijeci. E, to su potencijalni putnici kojih danas nema
2. Iz Hrvatske je u “drugoj oluji” pobeglo gotovo milion mahom mladih ljudi. Oni su danas u Njemackoj, Irskoj, Americi, Skandinavskim zemljama. Dobili su mahom porodice tamo i sve ce se redje vracati. Kad im poumiru roditelji – pitanje je da li ce ikada vise dolaziti u zemlju iz koje su pobegli. Licno poznajem ljude koji su se vratili i odveli cak i svoje roditelje i prodali ostatak imovine. Ti ljudi nisu putnici vise za Hrvatsku. Oni se ne vracaju.

I, kada jednu zemlju napusti 30% stanovnistva i pritom je napusti preko 50% mladih i obrazovanih – ko ostaje da putuje?
Branitelji? Tesko!
Starci? Nikako!
Nacionalisti? Pa njima je nemacko “dizlo” i Hrvatski Jadran jedina opcija. Pritom su mahom i nekekve kucice na Jadranu sagradili, i kada idu tamo sa sobom nose pun gepek hrane – tako da turizam od njih nece videti ni banke!

Buducnost imaju zemlje koje nalaze nacina da mladim i obrazovanim ljudima ponude zivot bez nacionalizma, verse zatupljenosti i korumpirane politike koju vodi primitivan polusvet!
A uptravo takvi mladi ljudi su generator razvoja svih sektora pa i putovanja!

Ne vidim da Hrvatska odgovara ovom opisu. Malo je tamo ostalo ljudi koji su mladi, uspesni i kao takvi zele da vide svijeta!

Mislim da je ovo size objasnjenja zasto ce Zagreb jos vise zaostajati u buducnosti.

Bravo!

Još jedan Srbin koji misli da poznaje situaciju u hrvatskom zrakoplovstvu i turizmu, a zapravo samo laprda gluposti…
Preporučujem vam da prvo počistite svoje dvorište, a zatim kritizirajte tuđe.

Ja sam rodjen u Hrvatskoj. Drzavljanin sam Hrvatske isto koliko i ti.

A ti mislis da to sto neko ko je rodjen u Hrvatskoj a nije Hrvat znaci da mu nije mesto u tvom “dvoristu”?

Pa upravo zbog takvih kao sto si ti su normalni ljudi (i Srbi i Hrvati i svi ostali) i odlazili iz mog rodnog grada/

Upravo zbog takvih kao sto si ti danas iz Zagreba vise nama ko da putuje.

I upravo ti i dalje to ne shvatas nego se cudis zasto u zagrebu nema putnika “kad smo sve tak lljepo napravili”?!?!

Još jedno BRAVO za EX Fiume!!!

Stop nacionalistima kao što je LH1717!

Ja nacionalist? Hhahahahahahha. Pogledaj samo komentare koji su jučer ovdje pisani. To niste optužili za nacionalizam, jel tako?

Neće to Hrvati nikada shvatiti. Ti si za njih Srbin i to je kraj. Mrze te kakav god ti bio, gdje god bio rodjen i živio. Jednostavno ucrtano im je u dnk da te mrze.

Svaka cast!!! Bravo majstore!

Ako mislite da netko dolazi ovdje na more sa gepekom hrane ne poznajete situaciju u turizmu ni malo. A samim time očito ni ne živite ovdje.

Dobar ti je komentar sve do djela da netko ovdje nosi gepek hrane. To je čisto ne poznavanje turizma u današnje vrijeme.

Nema putnika u Zagrebu? Da mora jer sam ti rekao da ono što govoriš da netko dolazi s gepekom hrane je glupost.

Kažeš da si rođen u Hrvatskoj, a govoriš da nema tko iz Zagreba da putuje? Ajde rođen si, ali očito ni malo ne poznaješ zrakoplovstvo ni turizam ovdje.

Pa da ima ko da putuje iz Zagreba danas ne bismo citali ovakav clanak.

Ljudi putuju iz Zagreba. To što EX Fiume kaže su čiste provokacije.

Obično samo Hrvati znaju situaciju u hrvatskom zrakoplovstvu?

Čitajuči komentare ovdje i na ex yu očito da.

Pa nase dvoriste je sredjeno, procitajte jos jednom clanak koji je Alen napisao.

I naše je anonymous.

Ocigledno niste procitali clanak koji je gore objavljen. Autor se ocito sa vama ne slaze.

I zašto bi se slagao? Zar on nije ista osoba koja je tvrdila da Tarom u Oradei ima utjecaj na Air Srbiju?

Što je u tome loše uopće?

Da možda iskoristim skaču na zadnje noge?

Bravo, kratko, jasno i precizno.

Iz licnih kontakata mogu reci da jako puno ljudi koji su otisli iz Hrvatske ce pre odmor iskoristiti da posjete Spaniju ili Portugaliju nego Hrvatsku. Zimi ce skijati u tri doline na Francuskim Alpima ili u Tirolu. Tamo nema mrznje i sigurno ce biti prijatnije.

Ljudi koji su Hrvatsku u poslednjih 30 godina napustali mahom su normalni ljudi koji ne zele zivjeti u zemlji u kojoj vlada primitivizam. Ne zele zivjeti tamo gde ce ih ugrozavati nacionalno zadojen i vjerski indoktriniran polusvijet.

Ima u Hrvatskoj ljudi kojima je muka od likova kao sto je ovaj LH1717. Ja bih vas najuljudnije zamolio Alene da se potrudite da njegove ispade kontrolisete.

Podsjeticu vas na to sta je pomjenuti LH1717 napisao:

“Još jedan Srbin koji misli da poznaje situaciju u hrvatskom zrakoplovstvu i turizmu, a zapravo samo laprda gluposti…”

Znaci li to da se vi Alene slazete sa ovim sto je on napisao?

Da li Srbin koji je rodjen u Hrvatskoj i Hrvatski je drzavljanin ne moze poznavati situaciju u Hrvatskom zarakoplovstvu – posto je, zaboga Srbin?
Vidite li vi sta izbija iz njegovog obracanja meni?

Sramno je ovo Alene. Ovakvi ispadi i cine da normalni ljudi ne zele zivjeti u zemlji u kojoj se ljudi nipodastavaju i vredjaju samo zbog vjerske ili nacionalne pripadnosti.

U konkretnom slucaju – sve ovo sto sam naveo su razlozi zbog kojih Zagreb nema putnika. I ako likovi kao sto je pomenuti i dalje budu nekaznjano sirili mrznju – bice jos manje putnika i jos vece zaostajanje Zagreba.

Meni je muka od likova poput vas. Konstantno se ovdje pljuje po Hrvatskoj. I onda se vi čudite zašto netko napiše odgovor na nešto poput “Pritom su mahom i nekekve kucice na Jadranu sagradili, i kada idu tamo sa sobom nose pun gepek hrane – tako da turizam od njih nece videti ni banke!” ili na ove famozne izjave da Zagreb nema putnika (ono čista laž) jer sam vam eto odgovorio na vaš komentar koji objašnjava da Zagreb nema putnika zbog mene. I ne znam odakle ste izvukli da širim mržnju, nisam ja taj koji sam pisao da Trebinju treba aerodrom jer su hrvati neprijatelji ili da je Hrvatska imala tek “ogrebotine” od rata naprema Srbiji.

Iskreno čisto sumnjam da ste se uopće rodili ovdje jer u protivnom nebi pisali provokativne gluposti poput one da Zagreb nema putnika. Ovo je čista provokacija kakve godinama slušamo na zrakopolovnim portalima. Nitko ne kaže da ako niste Hrvat ne znate ništa o zrakoplovstvo, već da su onakvi komentari čisto nepoznavanje zrakoplovstva i provakacija kakvi tonu dolazi iz Srbije.

Zagreb ima jako mnogo putnika. Vise od Beograda.
U Hrvatskoj domaci turisti najcesce na more putuju avionom i odsedaju u hotelima.
LH1717 je jedan tolerantan covek i nije sovinista.
Svako ko zivi u Hrvatskoj zna da je to jedina istina.
Ko drugacije tvrdi nema pojma o zrakoplovstvu i nije drzavljanin Hrvatske.
Zemlja je ravna ploca kao sto je to jos davno ustanovljeno u Vatikanu.
Jel ti sad lakse LH1717?

Zagreb nema više putnika od Beograda niti je nikad imao. Nemoj da ti sada provociraš.
Rijetko tko ide na more avionom jer uopće nije praktično zbog blizine, većimom se ide autima. Prije bi rekao da se većinom ide u privatni smještaj, a zatim u hotele. Vile za odmor su daleko atraktivnija opcija od hotela u većini mjesta.
Pa to je istina. Ne znam kako moj odgovor na glupu provokaciju se može nazvati šovinizmom. A onaj tko prati ovaj portal to i zna.
Drukčije tvrdi što? Da Zagreb nema putnika jer se govori protiv provokatora?

Mislim da je ovo zrakoplovni portal i da ovdje nije mjesto raspravi je li zemlja ravna ili ne. Nisam siguran je li to Vatikan izjavio, ali ja na vašem mjestu tome ne bi vjerovao.

Vatikan (Rim) nije tvrdio da je zemlja ravna ploča, niti je Kolumbo otkrio svetu da je okrugla (zapravo, pogrešno je smatrao da je manja nego što jeste), to su kasnije netačne interpretacije, evo da ja kao pravoslavac kažem i to.

Ajde, spustite loptu, šta se palite ko hepo kockice na ovu vrućinu.

Gledajte, ovdje je očito riječ o provokacijama koje se mjesecima ovdje objavljuju. I onda kada na glupost poput “nitko ne putuje iz Zagreba” odgovorite da je srpski provokator koji ne poznaje zraloplovstvo onda je to “nacionalizam”….

A da ovi komentatori prestanu provocirati malo? Što čim kažete nešto protiv njihovih gluposti ste na psihoaktivnim tvarima?

Pogledajte Osijek

1991: 129.000
2011: 108.000

Siguran sam da govori o broju stanovnika.

Pa da

Zasto bi se ista drugo dalo zakljuciti no da je ovo jos jedna srpska provokacija. Pa prijatelju, nismo mi dizali balvane po Vojvodini nego srbi po Hrvatskoj.

Nisu migovi letjeli iz Hrvatske nad Srbijom vec obratno. Nisu nasi dragovoljci napali isli u srbiju nego vasi u hrvatsku.

Bio sam dijete i imao sam predsat iz matematike kad je JNA naprvila desant na Soltu.

Gospe ti, znas li ti sta je Solta? Zasto je dosla zapovijed iz Beograda da se napravi desant na Soltu?

Zasto sam sa starom morao ici preko pontona na Maslenici busom u Zagreb?

Rodak mi u sprskom logoru zavrsio jer je cuo da mu je kuca zapaljena i isao je vidjeti. Nikad ne prica sta je bilo tamo.

Zasto sam morao bjezati u skoniste? Zasto su mi Iz razreda nestali Goran, Antonio i Tamara (srbin, crnogorac, srpkinja).

Pa nisam ih ja mrzio, dapace, bio sam prijatelj s njima i prvi stiskavac sam odplesao sa Tamarom.

ALI kad je dosao prijatelj iz Vrlike jer su mu zapalili kucu, kad je dosao prijatelj iz Drnisa jer su mu u kuci zaklali djeda, stvari su se promijenile.. Kad nas je stari sprtio u Njemacku jer nije znao sta ce biti s obzirom na napade tenkovima, topovima, miniranje Peruce, ONDA su se stvari promijenile.

Nisam ja nacionalist ali sam hrvat kojii voli svoju drzavu. I ne dam ti je! Ni pedlja.

Zašto se pišu ovakve provokacije? Pa za to pitajte EX Fiume.

Izgleda da je tebi provokacija i samo postojanje drugacijih ljudi od tebe.

Ma taj je ovdje u misiji da provocira.

Stvarno šteta ovog portala da se ovakve stvari pišu. Umjesto jedne normalne rasprave netko dolazi provocirati.

Pa i iz Srbije je otišlo 3 miliona ljudi, dakle očito to nije problem.

Eto ih kod nas na Jadranu. Konobare.

Otišlo 400 iljada “poljoprivrednika” i zato Zagrebu ide lošije….ahahahahaha. Tko im je kriv što su se pobunili protiv vlastite države. Daleko im kuća….

A sto nisi obrisao? Svidja ti se kad neko Srbe naziva konobarima i podsmeva se ljudima u izbeglickim kolonama?

A inace taj komentar jako je vezan za temu ovog teksta pa ga necete brisati?

Srbi konobari i ismevanje kolone izbeglica su inace deo zrakoplovne analize?

Kakvo licemerje!

Sram vas bilo!

Zasto niste obrisali ove uvredljive “konobarske” koje prosipa LH i podsmevanje Srbima koji beze traktorima od strane tzv Austrijanca?

Ili mozda ovog Gitaru – koji pise o tome kako je isao preko pontona?

Da li je ijednom recju njegov komentar imao ikakve veze sa avijacijom?

A ne žališ se na komentar EX Fiume? Sram te bilo.

Ex Fiume je objasnio svoj glediste zasto je mali broj putnika iz Zagreba. On misli da je to posledica migracija mladih ljudi u vecoj meri, kao i izbeglistva nekoliko stotina hiljada drzavljana Hrvatske.

On ima pravo na svoje misljanje isto kao i ti. S time sto on nikoga explicitno nije vredjao. Nikoga on nije nazivao koobarima, nije vredjao izbeglice i proterane. To ste radili ti, austijanac i slicni.

Vidis problem tvoje zemlje je nedostatak tolerancije za drugacije misljanje. To sto ti i tvoji istomisljenici pokazujete je ksenofobija i sovinizam. Vi ste vredjali ljude. EX Fiume ne vredja nikog. On kritikuje sovinizam i u sovinizmu i ksenofobiji vidi problem za ravoj privrede i vazduhoplovstva. A ti sovinizam propagiras.

Ex Fiueme je šovinist, provokator i nacionalist. Govori laži da Zagreb nema putnika jer su Hrvati nacionalisti, a da Beograd ima sve više jer kao svi srbi su duše, nitko nije nacionalist itd. Kako to objašnjavaš? A kada se nazove srbina konobarom to je uvreda?

Ge je to ex fiume pominjao Beograd i da ” Beograd ima sve više jer kao svi srbi su duše, nitko nije nacionalist itd.  ”
Zasto trpas coveku u usta nesto sto nije napisao?

To se može izvuči iz konteksta. Napisao je da će se razlika između Beograda i Zagreba sve više povećavati u korist Beograda, a jedan od razloga zašto Zagreb stagnira je da nema obrazovanih ljudi bez nacionalizma.

Uredu.

E pa onda ni ja ne vidim ni jednu ružnu riječ koju je itko ovdje napisao. Toliko o tome.

Ne znas ko je Lordan Zafranovic?

I daj mi jedan komentar u kojem sam vrijeđao izbeglice i proterane. Aha, nema ga. Ponovo lažete…

Vredjao ih je tvoj kolega austrijanac!

Tvoj biser je:
“”Još jedan Srbin koji misli da poznaje situaciju u hrvatskom zrakoplovstvu i turizmu, a zapravo samo laprda gluposti…””

Izgleda da ne dobacujes do nivoa na kome neces upotrebljavati “”laprda””. laprdanje je tvoj nivo obrazovanja i kulture, na tvoju nesrecu i moju zalost!

Priča netko o kulturi dok se obrača na “ti”. Toliko o vašoj kulturi .

Kad upotrebis termin laprdanje i formulacoije koje ti i tzv “austrjanac” koristite – jasno je na koji nacin se njemu i tebi treba obratiti.

Ja vama nisam rekao da laprdate, a vi ste mene svejedno počeli praktički vrijeđati i lažno optuživati. To je sasvim nekulturno od vas. Ja vas neđu vrijeđati, eventualno ću vas kritizirati jer podržavate provokativne komentare.

Ljudi ja umirem od smeha. Nastavite 🙂
Još čekam da precednik portala počne da juri po vapim IP adresama 🙂

Ni Zafranovic ni Krleža nisu izjavili da Zagreb nema putnika zbog nacionalizma, te da će zbog toga ZAG stagnirati, a BEG neće.

Napisali su nesto mnogo gore od toga. Samo sto ti to nisi ni procitao. Inace ne bi ovako …. ( sto bi ti rekao ” laprdao”).

Ni jedan ni drugi nisu pisali o zrakoplovstvu u Zagrebu.

Nisi ni ti nista suvislo napisao o Zl Zag. Nisi dao nijedan argument zasto Zagreb zaostaje.

Samo si hejtovao coveka koji je dao svoje objasnjenje koje se tebi nije svidelo.

Napisao sam dosta toga o ZL ZAG. Da pratite ovaj portal zbog avijacije znali bi što sam svih ovih mjeseci pisao.

I mislim da se treba razlikovati provokaciju od mišljenja. Također treba razlikovati nacionalizam od kritike provokacije.

E moji anonimci, sve što vam se ne sviđa (a ne sviđa vam se gotovo ni jedan komentar iz HR) za vas su automatski provokacije i šovinizam. Nema tu pomoći, slobodno nastavite kmečati.

Mislim da može lagano brisati vas koji me častite sa retard, idiot, glup…. ja se nisam spustio na tu razinu.

Nemaš se šta ni spuštati, niže ne može, komentari te odaju.

Mi smo Bečka škola za vas.

Ti da bar malo škole imaš znao bi da se bečka piše malim slovom jer je to prisvojni pridjev, ovako vidimo koja si ti škola.

Pomesao je Austrijanac sniclu i skolu.

Oooo, imamo i lektora ovdje.

Cetvrtak Bgd-Tivat 9 letova .
JU-8 letova
MNE-1 let

MNE je nacisto pukao

Kako pukao kada ministar juče izjavio da im LF skoro 100%?

Hajmo male vedrije vesti, jedan offtopic:

U nedelju 7 letova BEG-TIV!

Ovo samo Air Serbia.
Plus 2x MNE:

To uključuje YM2? I ako da koliko?

Isto jedan off: Delta u subotu dolazi u DBV s punim 767-300!

Mala lekcija iz istorije. Beograd je razaran 3 puta u 20 veku. 1914, 1941(44), 1999. I to bitno razaran, znaci infrastruktura, drzavne gradjevine, stanovi itd. Zagreb 1. rat nije , u drugom osim par diverzija i par zalutalih bombi saveznika nije bilo znatnih razaranja. U domovinskom, uz nuzno postovanje svih zrtava, to se moze nazvati ogrebotinama. Ovde ne govorimo o rusenju i paljenju drugih gradova Hrvatske ili Srbije koji su tesko nastradali u ratovima. Poredjenje je ZG-BG. Neko je uvek drzao svoju stitecu ruku iznad Zagreba, kao npr. sto Pariz nije diran. Srbija kao slovenska, pravoslavna zemlja sa svojim dinastijama (veoma bitno, jer su u Grcku, Rumuniju i Bugarsku radi kontrole ubacene nemacke aristokratske porodice), je svojim nadobudnim nastupom prima BiH i pro-ruskom filozofijom Karadjordjevica postala faktor nesigurnosti za zapad. Od tada pocinje njeno sistematsko unistavanje, dok se Hrvatska i Slovenija konstantno favorizuju, dozivljavajuci krunisanje prijemom u EU! Sto se tice prometa aerodroma ZG-BG, jasno je da masa Zagrepcana putuje automobilima i busevima ka zapadu. Geografski polozaj!!! Do mora (koje Srbija nema) cas posla, dok sve sto je severno od Nisa u Srbiji mora da leti. Pogledajte koliko je tu carter letova i letova za CG iz Beograda. Plus megalomanija jednog Vucica, koji kostalo koliko kostalo od ASL zeli napraviti stari JAT i njegov vazdusni krst u Beogradu. Alene Vi ste anliticar, napravite jednu statistiku. Odbijte cartere i ASL transfer. Kolika je onda razlika?

Tom logikom DXB je na nivou ZAG, tj ako se uklone transferi. Isto tako putnici iz ZAG za obalu su 85% transferi te onda I njih moramo izbaciti iz jednacine.

Kakve veze ima koliki je procenat čartera. Putnici su putnici, bili oni poslovnjaci, turisti, dijaspora ili nešto četvrto. Kao da se kaže oduzmite primorskim aerodromima sve putnike leti. Zašto bi to iko radio?

Kao što sam napisao nisam simpatizer pomenute ličnosti i njegove stranke, ali volim da svi baratamo činjenicama. Mislim da AS nije ni blizu nekadašnjeg JATa, niti da će to ikada biti. Isto tako nešto u javnim nastupima nisam čuo da se AS poredi sa JATom. Pominje se da je jedina iz regiona letela i leti do NY celogodišnju liniju što je činjenica.

Da li AS radi sa gubitkom? Da, apsolutno. Meni lično je taj gubitak prihvatljiv (pogotovo nakon smanjenja veza sa Etihadom i uzimanja nobog ugovora za pojedine avione). Makar za te pare imamo, za naše uslove, pristojne konekcije i veze sa svetom.

Argumenti za putovanja na more kolima iz Srbije i Hrvatske su polovično tačni.
Prvo, velika većina ljudi iz Srbije severno od Niša, čak i iz Banata, Bačke i u Grčku i u Hrvatsku i u Crnu Goru ide kolima, a ne avionom. Naši čarteri su uglavnom za Egipat, Tursku, Grčka ostrva, Tunis, Palmu…
Drugo, Beograd je udaljen od Soluna isto koliko i Osijek od Splita na primer. Razlika Beograd-Solun je samo 250km veća od razddaljine Zagreb – Split, a samo 150km od razdaljine Beograd – Tivat.

Stoje argumenti da je put ka CG spor, ali se nadam skraćenju jer bi relativno uskoro trebalo biti pušteno 40km autoputa u CG.

Pa je l postoje sezonski letovi Osijek-Split i Osijek-Dubrovnik?

Ako izuzmemo COVID vreme, rastao je i Zagreb. 2009. godine je imao malo preko 2 miliona putnika, 2019. 3,4 miliona. Skoro 50% u 10 godina.

To što Beograd raste brže ne može biti argument da Zagreb stagnira. Mnogo je šita priča i uključuje puno faktora.
Jedan od njih je da se Srbija kasnije otvorila ka Evropi i svetu. Pa mi smo do 2008-9 morali po vize u ambasade da bi ušli u EU zemlje. Ljudi su to zaboravili, ali to je bilo pre samo 12-13 godina.

Ako ćemo iskreno, pošteno i bez uvijanja puno veća sramota je bila to što je Beograd bio tek malo iznad Zagreba godinama imajući u vidu da je jedini aerodrom u Srbiji bio tada.

Ovi članci mi deluju da služe da privuku ljude koji će pisati ovo ili ono jer su to najčitanije i najkomentarisanije objave na portalu.

Ako neko misli da će se Zagreb približiti Beogradu, ili da imaju isti potencijal, grdno se vara. Srbija svakako nije još uvek na nivou najsiromašnijih zemalja EU, ali zaboga nije ni zemlja siromaha u kojoj ljudi nemaju što jesti pa se sad pitamo ko to leti tamo. Ako poredimo Srbiju danas i pre 10 godina, puno ljudi može sebi lakše priuštiti putovanja danas, a za 10 godina će ih sigurno biti još više.
p.s. protiv sam aktuelnog režima u Srbiji

Tačno, Miloše, Srbija je ispod Bugarske, ali Beograd izdvojen je verovatno na nivou Grčke po paritetu kupovne moći (Bratislava je npr. bogatija od svih francuskih departmana osim Pariza – takvi su odnosi između centara i periferije u današnjoj ekonomiji). Zagreb je, svakako, još više, verovatno na nivou proseka bogatijih članica EU.

Da dodam samo da siromašni delovi Srbije – jugoistok i krajnji jugozapad – ne gravitiraju beogradskom aerodromu.

Koja su Vaša očekivanja, ili bolje pitanje sa kolikim godišnjim rastom biste bili zadovoljni? Ne pratim toliko vazduhoplovstvo u Hrvatskoj, ali mi se laički čini da je stagnacija (iako zapravo i nije stagnacija ako je imao prosečno 5-6% povećanje) Zagreba velikom merom posledica lošeg upravljanja nacionalnim prevoznikom i da na toj adresi treba tražiti odgovore.

Da li se uopste zna koliki je GDP Zagreba i Beograda uopste? Poslednje podatke za Zagreb koje sam nasao su za 2015. godinu.

Zagreb u 2018.= 22 mlrd. e

Smo, nije fer ne dodati i BDP Novog Sada kad se piše o beogradskom aerodromu…

Pa Velike gorice Svakako, pošto je aerodrom tamo. Isto i Pančeva, Stare Pazove, Inđije, ali i Valjeva, Šapca, Sremske Mitrovice, Rume, Zrenjanina, Smedereva, Kovina, Požarevca, Smederevske Palanke, Velike Plane. Sve je to na sat vožnje od Beograda, čije metropolitensko područje je zapravo veliko i mnogoljudno i u evropskim razmerama – otud i toliki broj putnika.

Da ima mnogo ljudi i privrede u regionu Beograda i da je zato frekvencija letova na aerodromu velika.

A šta sad tu nije jasno? Da, gotovo polovina stanovništva Srbije, to je mnogo ljudi. Za evropska merila, to je velika metro regija: recimo, sofijsku računaju sa sve Dimitrovgradom (mesto u Srbiji) i ima 1,67 miliona stanovnika. Ova beogradska ima 3 miliona, i više. A sad se i do čačka stiže za sat vremena, a nisam ga računao… Mnogo privrede? Da, baš tako – a zastupljene su praktično sve privredne grane, osim morskog turizma (ima i planinski, na Divčibarama) – od crne metalurgije, prerade nafte, do razvijenog IT sektora u oba glavna urbana centra – uz obilje stranog biznisa, takođe u svim sektorima, od industrije do finansija. Čak je jugoistočni deo metro regije izrazito gastarbajterski. A to sve zajedno daje – mnogo vazdušnih putnika.

Uz to i geografski položaj (ja sam išao u Beč npr. 15 puta, jednom autobusom i dvaput kolima, sve ostalo avionom, a da sam iz Zagreba svaki put bih išao kolima, jer je blizu). Zapravo je odgovor na glavno pitanje iz teksta dosta jednostavan.

Ma nije 1,7 miliona. U srbiji ni ne baratamo tom EU terminologijom, pa podatka ni nema. Saberite Grad Beograd, Grad Novi Sad, zatim Zrenjanin, Pančevo, Opovo, Kovin, Smederevo, Požarevac, Smederevsku Palanku, Veliku Planu, Lajkovac, Ub, Valjevo, Šabac, Rumu, Inđiju, Pećince, Sremsku Mitrovicu, Irig, Beočin, Temerin, Žabalj… Neku opštinu sam i zaboravio. A sve je to na sat vožnje od Beograda.

Samo u Južnobačkom okrugu (šire područje Novog Sada) živi više od 600.000 ljudi. Pančevo i Zrenjanin su među najvećim gradovima u zemlji, itd.

Nije ni blizu 104 km, posebno ne od Aerodroma Nikola Tesla, pošto je ovde o tome reč. Inače, imam prijatelja koji radi kao inženjer u NS u NIS-u i putuje svakog dana na posao i nije usamljen, a ima ih naravno i koji putuju i u drugom smeru. Kada se otvori nova pruga, biće na hiljade takvih ljudi.

Po kriterijumima EU, po kojima metro zona Štutgarta npr. ima 5,3 miliona ljudi – https://en.wikipedia.org/wiki/Stuttgart_Metropolitan_Region – NS i BG su svakako u istoj metro zoni.

U zavisnosti od toga kojim se putem ide, od 75 do 90 km je Beograd – Novi Sad.

Dobar pokazatelj da li je Novi Sad metro zona Beograda je i da li ima ljudi iz NS koji rade u BG, dakle svaki dan putuju na posao na relaciji NS-BG.
Kod mene samo u firmi ih ima troje 🙂

Pa sad, Nemci bi ga svakako stavili, jer su njima Bon i Dortmund u istoj metro zoni, a to je dalje. Bogme i ovi što prave metro zonu Beč-Bratislava bi ga stavili.

I sve je to u krajnjem nebitno, jer je to i novosadski aerodrom koliko i beogradski (drugog nema), a o tome je ovde reč.

Naravno da pravi. I formalno, kroz Evroregion Centrope u čijem srcu su ta dva grada, i suštinski, kroz unapređenje železničke veze koje se upravo sprovodi (cilj je vreme putovanja od 40 minuta do 2023, čime će se stvoriti zajedničko tržište radne snage u dva grada).

Bice zanimljivo videti koliko je putnika BEG imao u junu.

Bice uskoro posto evo nas na kraju kvartala kada oni objavljuju svoje brojke.

BUD 57
BEG 55
ZAG 37
SOF 36

Odlicna vijest je da je ZAG sutra ispred SOF! Konacno!

Kod nas se kaze: “I ćorava koka ubode neko zrno”.

Iskreno, osim toga da su dva najveca grada stare nam drzave, i da su sada dva glavna grada dve susedne drzave, Beograd i Zagreb nemaju nista zajednicko i ne vidim nikakav smisao uporedjivanja. Gradova kao Zagreb (bez ikakvog nipostodavanja) u Evropskoj uniji ima barem 50. Na drugoj strani Beograd (i Srbija) sa svim svojim manama imaju totalno drugu dimenziju i da nije bilo svega sto je bilo u poslednjih 30 godina, Beograd bi definitivno bio miljama ispred Zagreba. Bas ta izolovanost i izopcenost Srbije iz normalnih tokova je rezultovala time da je Beograd to sto jeste. Naravno, ima tu i faktora kao sto je geopoliticka situacija Srbije, ogromna dijaspora, protekcija nacionalnog avioprevoznika, udaljenost od zapadne/centralne Evrope, itd. Takodje to sto vi konstantno uporedjujete BDP Zagreba i Beograda je u ovom slucaju potpuno irelevantno. Srbija je jedna paradoksalna drzava i ja vam podpisujem da je novca daleko vise u Beogradu nego u Zagrebu i ukupno i po glavi stanovnika.

Alene u pravu je Prepelica nemojte da se ljutite Srbija je bila rasturena 99 milijardu puta više od Hrvatske

99 milijardu puta više? Malo proguglajte što se događalo u Hrvatskoj u devedesetima prije nego što kažete ovoliku glupost.

Sta se tacno desavalo? Da li ste bili bombardovani? da li ste imali sankcije? Koliko se milijardi slilo u HR posle nezavisnosti? Pobogu pa OU je formirana kao politicki projekat, cak su i avioni dosli od LH i pored svega toga uspeli su da uprskaju celu stvar. Doduse to samo pokazuje spretnost Srba.

Pre vama treba pomoc gugla ocigledno niste pratili situaciju u Srbiji devedesetih

Zagreb nikada nije bio bombardovan niti ste imali sankcije. Svako poredjenje sa onim kroz sta smo mi prosli je kranje neukusno.

Nije bombardovan? Doslovno ste granatirali zgradu vlade u Zagrebu. I nije vas sram što ovakve laži govorite?

Lec agri tu disagri. Polovinu svog detinjstva sam proveo u Zagrebu, sva familija mi je u Zagrebu, tesno saradjujem sa hrvatskim partnerima i usporedjivati stetu 90tih i posledice istih izmedju Srbije i Hrvatske je neumesno. Elem, nevezano za sve to, poenta mojeg komentara je da je bespredmetno uporedjivati Beograd i Zagreb, isto kao sto bi bilo bespredmetno uporedjivati Beograd i npr. Atinu ili Bec. Potpuno dve razlicite dimenzije, svidelo se to nama ili ne. Ja razumem da je to interesantna tema za portal ali cu se uvek svesti na pitanja bez odgovora i na merenje da li je veci, kao sto neko rece, stojko ili pimpek 🙂
P.S. Zivim vec 8 godina u Ljubljani i najiskrenije, iz sebicnih razloga bi zeleo da Zagreb postane bolji aerodrom od Beograda ali vecini ovde je jasno da od toga nema nista.

Prepelice, nisam siguran da ste sasvim u pravu. To što imamo toliko paradoksa u Srbiji, koji prkose statistuci nije zdravo. U stvari to su pokazatelji da smo prešli u društvo, koje dugoročno ne može da dostigne svoj pravi nivo.
Moram dodati i da Zagreb i Hrvatska imaju puno više stranih investicija u njihove startape. Inovativnost izražena po nekoliko parametara je takođe solidna za ove prostore. Urbanistički haos Beograda,
Ja sam već par puta ovde rekao da se ZAG i BEG ne mogu porediti svrsishodno.

Bliskozapadnim komšijama želim da se redovno srećemo po finalima raznoraznih sportskih i ostalih takmičenja (umetnost, ekonomija, inovacije,…) jer to znači da smo svi super posao odradili. A ne da se neko raduje što mu je komšiji još gore nego njemu.

Pogledajte Anonymous, LH1717 i slične. Očigledno nekim ljudima ima smisla.

Moze se bolje preformulisati:

Smeta im tudji uspeh.

Ne treba se zaletati sa hvalospevima o nekom ekonomskom uspehu Hrvatske imajuci u vidu da su skoro pa najsiromasnija clanica EU, Rumunija ih je nedavno presitgla i ako ovako nastave i Bugarska ce. Tako da ce njima biti potrebno jos mnogo stranih investicija i inovativnosti u tom domenu.
Sto se Srbije tice, mi u vazduhoplovstvu belezimo spektakularne rezultate i sa ovakvom privredom. Ove godine se ocekuje rast BDP od 6% nakon pada od 1.5% prosle godine. Sve ce se to odraziti na potraznju a ova razlika ce se jos vise osetiti u godinama koje dolaze.

ZAG nije u koroni izgubio bitku sa Beogradom, to se desilo onog trenutka kada ih je BEG prestigao i od tada se razlika samo uvecavala.

Spektakularni rezultat a još uvijek nikad niste imali više avioputnika nego stanovništva. hahajahhahahaha. Čak i Makedonija i Kosovo su uspili. Pametnom dosta.

Taj podatak se nigde ne koristi kao pokazatelj uspesnosti razvoja neke zemlje u oblasti vazduhoplovstva, jer je izuzetno nepouzdan i pokazuje jedno veliko nista.

No,drago mi je da je vama to zabavno. Cega se pametan stidi…

A što se onda koristi? Koliko letova ima za Solun i je li se leti za Berlin?

Pa ne znam zašto bi se stidio ovakvih razultata u Srbiji? Ne bi da tamo živim…

Ni mi ne bismo da ovde zivite. I ne vidim ko se ovde necega stidi. Samo se nazire nemoc, neverica i bes usled ovakvih rezultata glavnog grada vase drzave.

Posto ste na vazduhoplovnom portalu raspitajte se malo kako se meri uspeh jedne zemlje u oblasti vazduhoplovstva. Nemam vam nameru ovde drzati lekcije o tome.

Pa gledajte, ovdje je zrakoplovstvo centralizirano, tako da i gledanje brojeva samo glavnog grada nije toliko ni relevantno. Naravno vama je to izuzetno zanimljivo da bi prikrili svoje loše rezultate i da bi imali potporu za hvalospjeve Beogradu. Hrvatska ima sređeno zrakoplovstvo koje će nakon ove krize još više rasti i preko 11 milijuna putnika dok ćete se vi baviti hvalospjevima Srbiji koja ima manje putnika od stanovnika. Zamislite, čak i Moldavija ima više putnika nego stanovnika. Ali eto, vi ćete zasigurno ponovo koristiti usporedbu sa ZAGom…

*decentralizirano

Obicno vazduhoplovstvo i jeste centralizovano u kontinentalnim zeljama a samim tim i relevantno. Pogledajte primer Madjarske ili Ceske i bice vam jasno. Ako zelite da shvatite naravno.

Avio saobracaj je u Srbiji u prethodnih 18 godina toliko napredovao da je meni kao drzavljanninu Srbije veliko zadovoljstvo da to posmatram. Beograd je izrastao u istinskog predvodnika svih aerodroma u bivsoj Jugoslaviji po broju putnika i destinacija dok jedini ima celogodisnju wide body destinaciju a istovremeno je od raspalog Jat Airwaysa rodjena moderna kompanija sa vrlo sposobnim menadzmentom i obnovljenom flotom koja prevozi najvise putnika u regionu i konstantno povecava broj aviona kao i destinacija.

Sa druge strane vase “sredjeno zrakoplovstvo” ukljucuje cinjenicu da je jedan Zagreb kao glavni grad EU drzave pao ispod jedne Tirane, da se hvata za Ryanair kao slamku spasa (a i tu mu ocigledno ne ide najbolje a sve je vise izvesno da ni Wizz sa dobrim razlogom nece doci) da se linije ukidaju umesto da se pojacavaju, da je i pre pandemije doslo do osipanja EK i KE linija za ZAG, da Croatia unapredjuje svoje poslovanje samo u pogledu trazenja sve vecih iznosa novca od svoje vlade dok im istovremeno konstantno opada udeo u ukupnom saobracaju na teritoriji Hrvatske (obalu su vam poharali stranci sa letovima) i da ne reaguju niti na jednu promenu u okruzenju, dok se sav domaci saobracaj zasniva na PSO linijama.

U ovakvoj komparaciji ja zaista se ne bih usudio govoriti o “sredjenom zrakoplovstvu”.

Stvar dobrog ukusa.

Vidite, FR nije dosao u ZAG zato sto su konacno shvatili da im treba LCC baza vec zato sto im je uzasno lose islo sa prethodnim modelom poslovanja pa sad koriste LCC da se izvuku.

Da je postojala volja za LCC-om ne bi se oterao jedan easyJet ili Wizzair ili bi se bar sa FR mnogo ranije skolipo sporazum o letenju.

Zasto nije FR dolazio? Jer mu nije ponudjeno ono sto jeste sad.
Zasto mu je to sad ponudjeno? Zbog losih prethodnih rezultata.

Za mene tu nema nikakve dileme.

Trebalo je biti ponudjeno ali nije. Ne zaboravite da je tad ZAG sam sebe smatrao za “prestizni aerodrom” i da mu LCC ne treba.

Pa gledajte ponovo izvlačite Zagreb kao jedini aerodrom jer vam treba da se pokažete i da prikrijete što ste jedna od rijetkih zemalja europe koja ima manje putnika nego stanovnika. Beograd je jedini aerodrom sa widebodyjima tek na ovo kratko vrijeme jer je stanje u Aziji i Australiji takvo da nitko ne putuje. A kada se stanje normalizira vraćaju se i Emirates, Korean, Air Canada, Transat, a dolaze Delta, United i zasigurno T’way. Mnoge međunarodne kompanije ovdje dolaze operirati long haul, a što vi imate? Air Srbiju koja je prvih nekoliko godina letjela long haul ne profitabilno samo da se pokažete? Ma odlični ste.

Vidim da nećete da spominjete obalu nešto previše, zašto? Pa jer je Dalmacija u 2019. imala putnika na razini Srbije, a vi još uvijek kokodačete o Zagrebu kao jedinom aerodromu.

I da, ovo se zove sredjeno zrakoplovstvo. Vama sve ovisi o Air Srbiji, nacionalnom avioprijevozniku na koji se posipa daleko više novaca nego na Croatiju. S druge strane ovdje se oslanjamo na strance jer postoji visoki komercijalni interes da lete, a vi u 21. stoljeću nemate ni British. KLM vam tek ove godine došao, AF prije 4. A u Hrvatsku dolaze Emirates, Korean, United… i sad vi meni govorite kako ste vi sredili zrakoplovsto, a mi ne. Hahhahaah

Ponovo iznosite neistine. Izgleda da vam prelazi u naviku.

Nije Beograd jedini sa sirokotrupnim samo sad. Korean i Emirates su ukinuli ZAG kao celogodisnju liniju jos pre dolaska pandemije. Dakle, ZAG ih nije imao u zimu 2019/2020. Bedan pokusaj trolovanja.

Na vasu veliku zalost za BEG danas sirokotrupci lete pored JFK i iz SVO i iz IST. I to u vreme pandemije. Da, da znam da boli. Probajte uzeti aspirin.

Da znate nesto o avijaciji znali biste da se wide body linije ne mogu smatrati uspesnim u prvih nekoliko godina svog letenja a pogotovo ne iz jedne male zemlje kao sto je Srbija. Medjutim i pored toga ovih dana citamo izjave sa najviseg nivoa Air Serbije kako je JFK postala izuzetno profitabilna destinacija. Ouch.

Sam vas izbor reci govori vise o vama i o vasoj frustraciji trenutnom situacijom. Zagreb je jedini kontinentalni aerodrom koji se moze porediti sa BEG jer gradovi na obali imaju more kao komparativnu prednost koju BEG nema i uzaludno ih je porediti. Medjutim vi to ne zelite znati. Btw, koliko je broju putnika na obali doprinela vasa avio kompanija? 18%? Fascinantno! Zaista “sredjeno zrakoplovstvo”…not!

Nama British ne treba, a ocigledno ni mi njemu. Nismo prodali slotove tako da mozemo leteti sa nacionalnom avio kompanijom za LHR vise nego dovoljno a i imamo LCC koji pokriva London sa A321. Vise nego dovoljno.

Razumem vasu ozlojedjenost sto su se mnoge avio kompanije vratile u BEG ali sem besa vi tu zapravo ne mozete nista uciniti. I to ne samo da su se vratile posle mnogo godina nego su neke kao Luxair i Nordwind (LED) po prvi pu u vreme pandemije otvorile saobracaj sa Beogradom.

Da ne pominjemo da se FlyDubai i Qatar vratio u BEG na frekevencije pre pandemije. Izgleda da im se svidja kokodakanje u Beogradu ali ih nesto zulja u ZAG. Mora da je “sredjeno zrakoplovstvo”.

Etihad je jedini koji se nije vratio u Beograd cak ni u ovo vreme pandemije dok su se svi ostali prevoznici vratili. Pustiste se vi snova o buducnosti nego recite mi gde su sad Korean, Emirates, Transat i ostala bratija? Trazite ih lupom pa ih opet ne mozete naci?

Nastavite, mozda su se negde sakrili.

A ako nije cijele godine, onda se ne važi? Dajte molim vas, vama je jedina long haul linija bila od strane Air Srbije ne profitabilna.

“Da znate nesto o avijaciji znali biste da se wide body linije ne mogu smatrati uspesnim u prvih nekoliko godina svog letenja a pogotovo ne iz jedne male zemlje kao sto je Srbija. Medjutim i pored toga ovih dana citamo izjave sa najviseg nivoa Air Serbije kako je JFK postala izuzetno profitabilna destinacija. Ouch.”

Ouch, ali u Hrvatskoj očito može. Jer naravno ima sredjeno zrakoplovstvo gdje se long haul ne temelji na nacionalnim ponosom nego ponudi i potražnji. I čak smo manja država od vas. JFK je postao izuzetno profitabilan tek sad? Wow, a u Hrvatskoj imate dvije aviokompanije koje su zainteresirane već ove godine letjeti, a vama tek ove godine postahe profitabilna.

Aerodromi na obali nemaju toliku prednost naprema Beogradu. Možda imaju dosta turističkih dolazaka, ali Dalmaciju nema višemilijunsku dijasporu, Split nije centar Hrvatske ekonomije, a niti u Dalmaciji živi 7 milijuna. Za razliku od toga Beograd ima sve ovo, tako da je glupo reći da aerodromi na obali imaju prednost.

“Razumem vasu ozlojedjenost sto su se mnoge avio kompanije vratile u BEG ali sem besa vi tu zapravo ne mozete nista uciniti. I to ne samo da su se vratile posle mnogo godina nego su neke kao Luxair i Nordwind (LED) po prvi pu u vreme pandemije otvorile saobracaj sa Beogradom.”

Drago mi je što su se mnoge kompanije vratile u Beograd, kao i što su došli Luxair i Nordwind. Nikad nisam rekao ništa protiv toga. Nadam se da je i vama drago što su se u Splitu ove godine vratile mnoge aviokompanije, a neke poput Wizza, Swissa, Condora, S7 i Chaira otvorile upotpunosti nove linije. Također se nadam da vam je drago što je Dubrovnik još jednom zasjeo na tron regije kao jedini aerodrom sa američkim avioprijevoznicima i to ni manje ni više sa dvije nove linije. Osim toga moram navesti da je riječ čak o 8 tjednih letova, a sljedeće godine možemo očekivati i American. Zamislite, prvi aerodrom u exyu sa USB3.

Emirates se nažalost nije vratio, kao ni FlyDubai jer za razliku od Srbije i Bosne, EU još uvijek ima velike restrkcije prema UAE. To demotivira potencijalne turiste koji bi došli ovdje pa zato biraju Tursku, Srbiju i Bosnu. Ovo nema veze sa uredjenjem zrakoplovstva u Hrvatskoj.

“Pustiste se vi snova o buducnosti nego recite mi gde su sad Korean, Emirates, Transat i ostala bratija? Trazite ih lupom pa ih opet ne mozete naci?”

Sve ove kompanije će se vratiti sljedećih godina jer se ipak pokazalo da im je Zagreb iznimno uspješna destinacija. Čak je najavljena nova linija od Air Canade jer Rouge više ne leti long haul. Pošto postoje restrikcije prema Aziji ne možemo ni očekivati povratak long haula prema istoj sve dok se stanje ne stabilizira.

Naravno da nije isto da li je celogodisnja linija ili nije. To samo pokazuje sezonalnost, odnosno da Hrvatska ni priblizno nije interesantna stranim putnicima kad nema kupanja u moru.

Ne moze se sa domacim avio prevoznikom u pocetku ostvariti dobar finansijski rezultat ako uvodite wide body. To je aksiom. Nego, jel vi to ovde poredite JU sa KE i EK? Ono kao oni mogu profitabilno da lete sa wide body za Hrvatsku a Air Serbia ne moze za JFK? Ma nije moguce. Smatrao sam da ipak necete icu u tolike nebuloze.

Do kad te zainteresovane kompanije zele leteti za Hrvatsku? Do septembra ili do oktobra? I posle duboki zimski san?

Aerodromi na obali imaju ogromnu prednost u odnosu na Beograd i to se vidi po sezonalnosti letova i nije Split tu jedini aerodrom. Sta ce im dijaspora u Dalmaciji kad im dolaze zapadnjaci da umoce pozadinu u Jadran i ostave evrice? Ne treba im.

Kazete Split nije centar hrvatske ekonomije. U redu. Onda cemo pretpostaviti da Zagreb jeste. Zasto se onda bunite kad se Zagreb kao centar hrvatske ekonomije poredi sa Beogradom, centrom srpske ekonomije? Vrlo lako se stice utisak da vama nije problem poredjenje ova dva grada vec rezultati koje oni ostvaruju.

Naravno da mi je drago da su se avio kompanije vratile na obalu, ali njih nema u centru hrvatskih privrednih dogadjanja. Taj isti Swiss se povukao iz ZAG, Austrian smanjuje letove za hrvatsku prestonicu a Wizz ocigledno smatra da u ZAG nema potencijala i putnika da se bije sa FR kao sto je bio slucaj sa SOF. Katastrofa!

Opet zaboravljate da je EK smanjio saobracaj sa Hrvatskom i pre pandemije kad nije bilo restrikcija prema UAE vec samo smanjena traznja.

Na primeru Beograda mozemo videti koliko se brzo moze saobracaj oporaviti samo ukoliko se ne traze opravdanja vec se zasucu rukavi i krene se raditi.

“Naravno da nije isto da li je celogodisnja linija ili nije. To samo pokazuje sezonalnost, odnosno da Hrvatska ni priblizno nije interesantna stranim putnicima kad nema kupanja u moru.”

Ok, i? Jeli to znači da hrvatska nema long haul? Ne. Ima ga.

“Ne moze se sa domacim avio prevoznikom u pocetku ostvariti dobar finansijski rezultat ako uvodite wide body. To je aksiom. Nego, jel vi to ovde poredite JU sa KE i EK? Ono kao oni mogu profitabilno da lete sa wide body za Hrvatsku a Air Serbia ne moze za JFK? Ma nije moguce. Smatrao sam da ipak necete icu u tolike nebuloze.”

Naravno da se ne može baš. Zato prema Hrvatskoj long haul lete kompanije koje imaju komercijalnog interesa dalete long haul, što nije slučaj u Srbiji. To je velika razlika. Vama long haul leti Air Srbija jer nitko drugi nije zainteresiran pa forsirate državnu kompaniju da leti ne profitabilno. To nije slučaj ovdje. Ako ima potražnje doći će neko, nema potrebe za forsiranjem neprofitabilnog letenja sa nacionalnim avioprijevoznikom.

“Do kad te zainteresovane kompanije zele leteti za Hrvatsku? Do septembra ili do oktobra? I posle duboki zimski san?”
Većinom je riječ o periodu do 10. mjeseca. To je tako kada vam se long haul temelji na ponudi i potražnji, a ne nacionalnom ponosu i ne profitabilnim linijama. S druge strane 0 privatnih ili stranih aviokompanija je zainteresirano u letove prema Srbiji. To je glavna razlika između Srbije i Hrvatske.

“Aerodromi na obali imaju ogromnu prednost u odnosu na Beograd i to se vidi po sezonalnosti letova i nije Split tu jedini aerodrom. Sta ce im dijaspora u Dalmaciji kad im dolaze zapadnjaci da umoce pozadinu u Jadran i ostave evrice? Ne treba im.”

Već sam vam odgovorio da to nije istina. Aerodromi na obali nemaju ogromnu prednost. Možda ima turista ali nema 7 milijuna stanovnika, ni milijunsku dijasporu te jaku industriju.

” Zasto se onda bunite kad se Zagreb kao centar hrvatske ekonomije poredi sa Beogradom, centrom srpske ekonomije? Vrlo lako se stice utisak da vama nije problem poredjenje ova dva grada vec rezultati koje oni ostvaruju.”

Nije problem usporedba. Za svaki aerodrom postoji normalno objašnjenje zašto ima toliko putnika. No vi često zaboravljate da Zagreb nije jedini aerodrom u Hrvatskoj. Komparirate Zagreb i Beograd samo da bi dizali nacionalni ponos i želite baš na temelju ove usporedbe pokazati da smo mi ovdje jadni a da ste vi bollji. Pritom zaboravljate koliko Hrvatska ima putnika, zaboravljate da imate manje putnika od stanovnika. U kontinentalnim županijama imate 2 aerodroma sa 3.5 miljuna putnika zahedno, a područje ima 2.8 mil. stanovnika. Trebate shvatiti da Beograd ni srpsko zrakoplovstvo nisu ništa previše bolji ako sagledamo rezultate tako da konstantno podcijenjivanje i ismajavanje sa ZAGom nerazumijem.

“Opet zaboravljate da je EK smanjio saobracaj sa Hrvatskom i pre pandemije kad nije bilo restrikcija prema UAE vec samo smanjena traznja.”

Nisam to nikad zaboravio. Pričali ste o ovoj godini dao sam vam logično objašnjenje jer ste se već počeli pokazivati s rezultatima bez razumijevanja situacije. Možda je EK smanjio ZAG no ipak će nastaviti letiti.

“Na primeru Beograda mozemo videti koliko se brzo moze saobracaj oporaviti samo ukoliko se ne traze opravdanja vec se zasucu rukavi i krene se raditi.”

Zračna luka Zagreb nema nikakvog utjecaja na restrikcije u Aziji i Australiji. Oni ih ne mogu maknuti kao ni Beograd.

Nema ga cele godine iz ociglednog razloga.

Ignorisete cinjenice uda JU i KE/EK nisu isto. Nema potrebe da se dalje ponavljam.

Verovali ili ne postoje ljudi koji zele putovati i posle oktobra TATL. Dobro, ne toliko u Hrvatsku.

I ja sam vam odgovorio da ima ogromnu prednost i da je more ogroman magnet. Neuporediv. To se moze videti po svim drugim mediteranskim aerodromima koje samo vi odbijate videti iz vama znanih razloga.

Mi ovde vidimo koliko obala ima putnika van sezone. I to vam je pokazatelj (+ mozda 20%-30% vise) koliko bih ih bilo da nema mora. A to je jako, jako malo. Zasto Split ima 20 puta (!!!) manje putnika u februaru nego li u julu a Zagreb ima samo 3 puta manje u istom vremenskom periodu? Zato sto je more i obala magnet koji u februaru ne postoji a koje tokom cele godine nemaju ni Beograd ni Zagreb. Tako bi vam bilo i na nivou cele drzave da je Hrvatska kontinentalna i zato se mogu uporedjivati samo gradovi u kontinentalnom delu zemlje (pogotovo jos ako su glavni gradovi), odnosno u ovom slucaju ZAG i BEG.

Za sad EK nema ZAG u rezervacionim sistemima. Bice da je to za sad samo vasa nada i zelja bez zdrave osnove.

Aerodrom Zagreb jos uvek nema liniju za Berlin (tek ce je otvorti EW), za Italiju se leti preko obale a sve istocno od Beca je za OU (kojoj je ZAG maticni aerodrom) nepoznata teritorija. Itekako tu ima posla za onog ko hoce da ga radi.

Istina, nema ga jer se bazira na ponudi i potražnji.

Zar je itko rekao da je isto? Ja nisam. Rekao sam da je razlika između long hhaul u Hrvatskoj i Srbiji ta šta u Hrvatskoj se bavi na komercijalnim interesima. Kada nije profitabilno letiti, ne leti se, a u Srbiji ste imali slučaj da je godinama JU gubila novce, a još uvijek operirala liniju.

Nerazumijem vam ovaj komentar. Hrvatska jednostavno ima sredenije zrakoplovstvo od Srbije. To što ima more ne znači da se ne može uspoređivati ili to što ste vi automatski bolji. Ako se obala s Beogradom ne može uspoređivati zbog više turista, ne mogu se ni hrvatski kontinentalni aerodromi uspoređivat sa srpskim zbog više stanovnika.

Ne znači da se neće vratiti. Bili su uspješni u Zagrebu.

Baš sam u jednom komentary napisao kako ćete početi sa linijom za Berlin samo da bi pokazali da vam je zrakoplovstvo bolje. I zar niste čuli za Ryanovu ekspanziju?

Zašto smatrate da vam je za sređeno stanje u zrakoplovstvu potrebna uspješna nacionalna aviokompanija. Iz godine u godinu smo rasli bez nacionalnog avioprijevoznika i to je ono što je važno. Naravno da nije dobro što je PSO ovakav, no što nam to dokazuje? Da nam zrakoplovstvo nije uspješno? Ja prvi put čujem u svom životu da se abnormalno puno novaca daje udruženom oglašavanju. Koja je onda cifra konkretna? To što se kompanije otvaraju i zatvaraju ne znači ništa. Ali ono stvarno ništa. Pogotovo ako te kompanije nikad nisu poletlie. Tako bi i za bilo koju drugu zemlju na svijetu mogli reći da nema sređeno zrakoplovstvo.

Ako ovo što mi imamo nije jedno uspješno zrakoplovstvo što je onda? U svakoj državi možete pronaći ovakve primjere.

Ne postavlja se profitabilnost isto u jednoj kompaniji koja ima pregrst sirokotrupaca i pokriva ceo svet isto kao u kompaniji koja ima jedan sirokotrupni avion. Vi to ovde stavljate u istu ravan izjednacavajuci time na primer KE i JU. Ni taj Korean nije imao prvu svoju wide body liniju profitabilnu vec je u pocetku imao gubitke dok nije razradio posao i postavio mrezu linija. Air Serbia je tu fazu vec prosla, JFK je postao profitabilan i sad se ocekuje nabavka drugog wide body aviona i otvaranje YYZ, ORD i PEK/PVG. Hoce li odmah linije biti profitabilne? Nece. Hoce li lakse postati profitabilne nego li JFK? Hoce. Razvija li se tako domace vazduhoplovstvo i postaje najbolje u regionu? Itekako!

Da li ste vi nekad culi za ulaganja? To je ono kad imate investiciju u odredjeni projekat gde u pocetku imate poslovni gubitak, ali poslovnom politikom znate da ce se ta investicija pretvoriti u dugorocni dobitak. Ako nista ne ulozite necete imati taj gubitak, ali necete ni napredovati i na duzi vremenski period gubite tu utakmicu i ispadate iz igre dok ce svemoguca Mutti to sve samo hladnokrvno posmatrati i jako brzo vam naci zamenu da feeda svoje letove ili da zaradi na vasoj geografskoj poziciji.

A vi se i dalje zaludjujte da je situacija u vasoj drzavi u pogledu vazduhoplovstva bolja. Ja vam tu dalje ne mogu pomoci.

Vidite,ja nemam problem da priznam snagu odredjenog argumenta i po pitanju broja stanovnika ste u pravu. Beograd jeste veci od Zagreba i logicno je da ima veci broj putnika, ali ono sto vi zaboravljate je da je odnos u stanovnistvu izmedju Beograda i Zagreba vise manje uvek bio ovakav kakav je sad a napredak u broju letova i putnika u toku ovog veka je u ogromnoj meri samo na strani Beograda. Razlika od 400.000 do 2.700.000 putnika a u medjuvremenu je Hrvatska postala clanica EU i NATO. Ogroman poraz Zagreba!

Vrlo je diskutabilno koliko je EK bio uspesan u ZAG. Prve godine dok je dobijao subvencije je leteo celogodisnje letove, 7 puta nedeljno. Nakon sto su subvencije prestale doslo je do redukcija da bi skoro cela zima bila izbacena iz reda letenja (isto kao i KE) i to sve u vremenu pre pandemije. Tesko da se takva linija moze nazvati generalno uspesnom a da li ce se vratiti videcemo. U bliskoj buducnosti sigurno da nece. Vreme nakon pandemije moze doneti sasvim drugaciju podelu karata.

Ja nisam pomenuo samo Berlin, vec i Italiju a tu se moze pomenuti i Svedska. Dok FR nije dosao niste ni tamo imali direktnu liniju. Birajte slobodnu koju hocete liniju, izbor je na vasu zalost veliki.

Tako je Alene.

Samo je razlika u sezonalnosti ogromna. Nije ona svugde ista. Na moru je mnogo veca nego na kontinentu iz jako dobrog razloga.

I da jedan od dokaza da zrakoplovstvo u Hrvatskoj dosta napreduje je povećanje udjela stranih privatnih aviokompanija na svim aerodromima te smanjenje udjela avioprijevoznika sa državnim vlasništvom. Takvi avioprijevoznici su poprilično zastarijeli model i rijetko koja država se više oslanja na njih. Naravno, počme se oslanjati na privatne aviokompanije kojima je interest letiti isključivo zbog profita, a uz to ne primaju pomoć od države. Kada vam takve aviokompanije imaju preko 80% udjela stvarno možete reći da imate jedno uspješno zrakoplovstvo, zar ne? Evo meni je baš odlično što EasyJet preveze više od miljun putnika ovdje, a ne dobije ništa od vlasti.

Hajde da brze bolje javimo Turkishu da mora smanjiti trzisni udeo u Turskoj kako bi njihovo vazduhoplovstvo bolje napredovalo. Ma neka to uradi u Lufthansa u Nemackoj.

Nije u redu da drzimo ljude u neznanju.

Ne zaboravite da sve te kompanije brzo dodju ali jos brze i odu na prve naznake problema. To se sad u vreme pandemije najbolje vidi.

Kao prvo Lufthansa je privatna kompanija. Znači Njemačko zrakoplovstvo se isključivo bavi na komercijalnim interesima. Isto tako je u Madjarskoj, Češkoj, Grčkoj. Te države imaju poprilično dobro stanje u zrakoplovstvu bez državne aviokompanije.

Turkish je nacionalni ponos, i otkako je Turska doživjela ekonomski boom u devedesetima masovno ulažu u njega. S druge strane u Lufthansu od privatizacije nije ništa uloženo od strane države, osim za vrijeme kriza. Ne kažem da je loše uložiti u nacionalnu aviokompanije nego da je definitivno uspjeh kada vam privatne kompanije čine 80% udjela koje ne dobijaju novac od države.

Kada vam dođe pandemija ni privatna ni državna kompanija vas neće spasiti. U ovakvim situacijama je najmanji problem zrakoplovstvo, a daleko veći problem vam je ekonomija. Kada vam zatvore državu definitivno će vam biti svejedno oće vam privatna ili državna kompanija biti prizemljena. Stanje u Madjarskoj uopće nije bilo lošije nego u Srbiji koja je imala nacionalnog avioprijevoznika u 2020.

Javite nemackoj vladi da je LH privatna. Ocigledno su se jako prevarili kad su joj dali silne milijarde koji su ovi jos i zloupotrebljavali.

Znam ja dobro sta je Turkish. A taj isti Turkish se ocigledno sa vama ne slaze da je bitnije imati strance u sopstvenoj drzavi koji ce uzimati kajmak na letovima nego li svoju razvijenu kompaniju. Ne mogu da ih krivim za takav stav, deluje mi vrlo opravdan za razliku od vaseg. Izuzetno je porazno da vam vise od 80% saobracaja u sopstvenoj drzavi drze stranci. To samo pokazuje koliko vam je vazduhoplovstvo lose i koliko ste novca propustili da zaradite na svojoj teritoriji.

Gresite. Drzavna kompanija ce pod pritiskom drzave morati da leti i na nekomercijalne linije tokom velikih kriza bas radi sprecavanja unistenja ekonomije dok ce privatne pobeci glavom bez obzira. I ovde niko nije niciju drzave zatvarao, vec su to one same radile kako bi se zastitile od pandemije.

Ako vec poredite stanje u Madjarskoj treba da znate da je BUD danas na nivou BEG ako ne i ispod njega po broju putnika a 2019 je imala 10 miliona (!!!) putnika vise nego li Beograd. Eto najboljeg pokazatelja koliko je nacionalni avio prevoznik bitan.

Znaju oni već da je privatna. Samo su ove godine dobili pomoć kao i većina drugih kompanija na svijetu. Možete provjeriti, privatna su kompanija.

To što 80% drže stranci znači da postoji iznimni interes da se ovdje leti i da je zrakoplovstvo u stanju postizati bolje rezultate svake godine na komercijalnim temeljima bez nacionalne aviokompanije koja dobija dosta novaca da bi se širila. To ne pokazuje da je zrakoplovstvo loše već da je nacionalna aviokompanija loša.

Kada je kriza onda je uništena ekonomija. Nećete je spasiti sa letenjem neprofitabilnih linija.

Zaboravljate da je Madjarska imala daleko gore restrikcije na izlazak i ulazak u zemlju od Srbije. Zato su im i rezultati takvi. To još uvijek ne govori da je nacionalni avioprijevoznik bitan. Srbija ga ima pa još uvijek ima manje putnika od stanovnika, a Madjarska nema pa nije tako, Kako to?

Znam ja da su oni privatni ali se ponasaju kao da su drzavni i to im ni malo ne smeta. No bez obzira na to ni oni ne dozvoljavaju da im se stranci setaju po Nemackoj i opako su se tukli protiv MEB3. Nisu vas poslusali da treba da im prepuste 80% saobracaja u Nemackoj kao ni Finnair u Finskoj, LOT u Poljskoj itd, itd. Sve same ekonomske neznalice.

Niko nikad nije sporio da postoji traznja u Hrvatskoj za letovima, tu brkate pojmove. Traznja je jedno a vazduhoplovstvo treba da deluje kao odgovor na traznju sto nije slucaj u u Hrvatskoj. Traznja postoji ali ne postoji domaca avio kompanija koja na to moze odovoriti kako bi svojoj zemlji zaradila novac na tolikoj traznji umesto da dozvolite da vam stranac to sve uzima ili u najboljem slucaju skupljate mrvice sa njihovog stola.
Ta ista traznja je prisutna zbog geografskog polozaja Hrvatske koju stranci iskoristavaju zaradjujuci novac a vi gubitak linija i novca jos predstavljate kao uspeh Hrvatske? Neverovatno.

Da nema ljudi ne bi bilo ekonomije. U vreme kriza se spasavaju ljudi po nalogu drzave a tu je avio kompanija od presudnog znacaja.

Odnos broj stanovnika i broja putnika nije bitan nikom sem vama.

Madjarska je imala restrikicije ali ih je imala i Srbija da nijedan srpski drzavljanin nije mogao da leti ka EU, glavnom odredistu putnika iz Srbije. Dakle, i jedna i druga drzava su imale ogranicenja (Srbija jos od jula 2020 dve do jula 2021) pa je opet Beograd sad na istom nivou kao Budimpesta a bio je 10 miliona putnika u zaostatku.

To bez nacionalnog avio prevoznika ne bi bilo nikako moguce. I to ne zeli da vidi samo onaj ko to nece ili ne moze.

Zar je netko rekao da državne kompanije nisu uspješne ?

Ne, ne dobiva državnu pomoć.

Dobro ste rekli – zajedno! A kad su krenuli i EK i KE su imali mnogo vece planove. Pa Emirates je na pocetku leteo i zimi za ZAG svakodnevno.

Turkish tek sad leti jedan sa sirokotrupcem jer mu je to tek sad dozvoljeno od Direktorata. I vi dobro znate da je traznja bila tolika da je TK pre pandemije mogao na dnevnoj osnovi slati wide body samo da je dobio dozvolu.

Tako je, promenila se situacija sa Aeroflotom jer je dosla pandemija i moraju da lete sa sirokotrupcem. Mozda bi i Delta letela sa A321 2x puta dnevno da moze da dosegne do Hrvatske. Ali ne moze pa moraju da lete sa wide body. Tako mora i SU sad da leti wide body za BEG.

Mozete li mi objasniti kako to putnik koji hoce da ide u Zagreb u stvari sleti u Split, Zadar ili Rijeku pa mu oni onda oduzmu putnike?

Delta i United dolaze u Dubrovnik.
Nisam rekao da ce se definitivno vratiti nego da ce se vratiti.

Ta linija je bila neprofitabilna prvi godina.

Više, daleko više, malo više…. nije važno ni malo u ovoj raspravi.

Pričao sam o Hrvatskoj Alene ne o Zagrebu. Zar je toliko teško pročotati komentar do kraja? I da taj argument savršeno drži vodu jer smo vas slušali da Croatia ima tek 19% udjela u Hrvatskoj.

Ova rasprava ide u smjeru u kojem treba ići. Mjesecima na ovom portalu (te exyu) slušamo neke bijedne hvalospjeve o Beogradu i Air Srbiji samo da bi se pokazali da su kao nešto bolji od Hrvatske jer samo gledaju Zagreb. A njima, vidi ovo Beograd i Niš jedini aerodromi koji zajedno nemaju stanovnika koliko cijela država. Ali zato su bolji od Zagreba, i to se treba konstantno isticati kako bi iskazali superiornost…

Hhaha, koliko vas to nervira, ali nazalost nemam dobre vesti za vas.

Rezultati iz Beograda i Srbije ce biti samo jos veci i bolji. Na svu vasu veliku zalost i nevericu.

Zašto bi mi bilo žao što Srbija ima ovaj mjesec bolje rezultate nego prijašnji? Mislim, svaka čast.

Ono što nije lijepo je to da kokodačete kako ste bolji od Zagreba, a ne sagledate cijelu sliku da nikad niste postigli više putnika od stanovnika, a Hrvatska je.

U prvom Vasem komentaru Prepelice sve ste objasnili u drugom potvrdili ,pamenom vise nego dovoljno a ovi zluradi komentari poredjenja i objasnjenja su smesni .

Promet na BEG prvenstveno pokreće Er Srbija. Zagreb to na žalost nema. Zagreb se okrenuo samo ka Frankfurtu i besomučno lete tamo.
A time ne pravi transferne putnike. Iz većine aerodroma može se letjeti za Frankfurt, dok je ponuda za druge aerodrome… šarena.
Sve u svemu iz BEG se može na mnogo destinacvija dok to nije situacija sa Zagrebom.

Takođe je Zagreb pao sa turistima iz Azije. Nema ih. Mada mi uopšte nije jasno zašto su dolazili u Zagreb, a ne recimo u Beograd, ili Ljubljanu, ili… Isto tako nije mi jasno ni zašto bi neko došao u Ljubljanu, a ne u Zagreb, da ne bude da je nešto protiv Zagreba. I to je odnijelo dosta putnika.

I kao najvažnije državni vrh Srbije pristupa vazduhoplovstvu kao nečem bitnom, dok je Hrvatsko poprilično inertno po tom pitanju.

Danas je objavljeno da se BDP Srbije vratio n’a nivo pre kovid krize. To isto doprinosi lokalnoj potraznji a to se najbolje vidi po silnim carterima.

70%? U 2019. toliko nije imao.

Pa to je negdje između 2 i 2.1 milijuna. Ne moguće da je toliko prevezla u Zagrebu jer je u 2019. prevezla 2.1 milijun, a uz to nudi dosta međunardonih letova prema obali.

KLM je iz svog sistema izbrisao sve polaske ka Beogradu. Moze se samo indirektno.

ZAG takodje! Sta li se to desava.

Nema ni letova za Atinu tako da je sigurno neki system update.

JU povecava SVO sa 7 na 8 a SU sa 6 na 7. Letovi su vec u sistemu. N4 ostaje sa 1x.

Da, da. Dodaje JU let ponedeljkom.

SU je ja mislim cetvrtkom, taj dodatni let.

Opa to znaci jos jedan A330.
BEG lider u regionu po broju sirokotrupnih aviona.

Molim obrazloženje to za Dubrovnik.

JU ima 5 letova za JFK, SU 7x za SVO, TK 1x za IST.
JU ima i svakih nedelju-dve po jedan za TGD ili dodatan carter za SVO.
U kom to paralelnom univerzumu su 13 manje od 8? I to neracunujuci ovih 1x sto ima za TGD ili SVO kao sto Vi racunte TUI (koji uopste nisu ni najavljeni)?

SU nije leteo 5 vec 6 sa A330 a nekad i sa B777. JU trenutno ima 5 za JFK i TK kao sto smo se slozili 1za IST.
Sada ce SU imati 7.
Nikako ne moze Dubrovnik imati vise.

I sad ce kao po obicaju krenuti tvrdoglavo da tvrdi kako SU ima 5x nedeljno sa wide a ne 6. Videcete.
I da 13 < 8 😁

Mozda nekad ranije. Vise od mesec i po leti 6 sa A330 nekad ubaci i B777.
To sto ste Vi pisali pre dva meseca je jedno a sta je stanje na terenu, to je drugo. Papir trpi sve…

Koliko vidim niko, (ama bas niko!) ovde nema pojma zasto Beograd raste a Zagreb pada?

Mozda treba pogledati sire i sagledati regiju. Zagreb nece u buducnosti imati niti polovinu prometa Sofije ili Soluna. Koliko vidim u tendecniji je pada je na trecinu promjeta Sofije i Soluna (a i Beograda) u toku ove godine.

Zasto je to tako?

Ima li iko ovde iz struke ko moze dati ama bas bilo kakvo suvislo objasnjenje?

Da pomognem: Mozemo posmatrati i aerodrome “turistickog” Jadrana. Zapazam da svi zajedno cak ni 2019-te nisu imali niti blizu recimo Heralkiona na Kritu. Grada manjeg od Splita i regiji daleko manjoj od Dalmacije.
Da bude jos gore na istom tom ostvru Kiritu i na svega 150km od Herakliona postoji jos jedan aerodrom koji je opet u rangu najprometnijeg aerodroma u Hrvatskoj za 2019-tu!

Zasto je to tako? Sta mislite?

Mozda Tuzla i Banja Luka uticu na ZAG. BNX je dobio dosta letova i za sada se dobro drzi.

Kreta? Pa znate li vi gdje je to? To vam je otok usred Sredozemlja daleko od ičega. Trajekt do tamo praktički i nije opcija pa većina stanovništa koristi avion. Samo je Chania imala 670.000 domaćih putnika, Hrvatska tek 511.000. Svi turisti tamo isključivo dolaze avionom, a ima ih 5 milijuna godišnje. To se ne može reći i za Dalmaciju. Dalmacija ima više turista, a manje avioputnika baš zato što dosta turista dolazi autom.

Verovatno jer su turisti na Kritu platezno sposobniji od onih koji idu u Dalmaciju.

Po čemu to zaključujete?

Po ogromnom broju turista koji ide tamo avionom mesto da vozi do letovalista i da nosi svoju hranu sa sobom.

Znate li vi uopće gdje je Kreta? Da tamo dođete Autom iz npr. Austrije praktički ćete potrošiti cijeli dan. To ovdje nije slučaj. Mnogi dolaze iz Austrije, Slovenije, Mađarske u Dalmaciju autom jer jednostavno im je blizu. I to uopće ne znači da su siromašni. Pa čak i Orban ovdje dolazi autom. Zato ne pričajte gluposti.

I odakle Vam te informacije da netko još uvijek nosi hranu ovdje? Jeste vi došli?

Jeste trajekt opcija. Petnaestak velikih brodova ide iz 3 atinske luke dnevno. Pirej je najveca putnicka luka na mediteranu a krit je najfrekventnija destinacija. Informisi se pre nego lupis, LH1717!

Opet, u Grckoj domaci turisti lete avionom. U hrvatskoj ni svaki stoti nece kupiti kartu za avion.
Sesce u svog 10-tak godina starog “nemca” i voziti ako treba i sedam sati do Dubrovnika.
To je mentalitet!

Japanca

Praktički i nije opcija za većinu jer imate daleko više aviona nego trajekata dnevno.

Odakle vam informacija o 15 dnevnih trajekta i 3 atenske luke? Imate samo luku u Pireju, a vidim da ima samo 19 tjednih trajekta između Pireja i Krete.

Au, covece, pa ti kao da nikada nisi mrdnuo iz hrvatske.
Guglaj luke oko Atine su Pirej, Rafina i Lavrio.

Luke na Kritu su Heraklion, Chania (souda), Rethimno, Ag Nikolaos i Kisamos.

A sad lepo te luke ukucaj na ferries.gr i pogledaj koliko ima polazaka.

I vise nego sto sam naveo, zar ne?

I ubuduce ako ne znas, pitaj umesto da iz neznanja donosis pogresne zakljucke.
Ziveo sam u Atini 7 godina. Tesko da na ovu temu mozes da polemises samnom.

Mrdnuo sam se iz hrvatske ali ne i u sela Rafina i Lavrio.

Pogrešan zaključak je da 9 sati trajektom baš i nije opcija te zato dosta stanovništva koristi avion?

Ja vidim 6 dnevnih polazaka između Krete i Atene u 17.07.

Da sam vas pitao koliko ima polazaka imeđu Krete i Atene tijekom jednog dana odgovorili biste mi 15 dnevnih, a u ponudi 16.07 ih ima tek 8, sljedeći dan 6. Znači dali biste mi krivu informaciju. Kada bi vas pitao iz koliko luka polaze trajekti iz Atene odgovorili biste mi 3, a uopće nema trajekta u ponudi iz sela Ravina i Lavrio prema Kreti.

Znači dali biste mi krive informacije koje bi me dovele do krivih zaključaka.

Ako ćemo pogledati činjenicu da na Kreti živi oko 600.000 stanovnika, a tijekom jednog dana u sedmom mjesecu imate u ponudi tek 8 dnevnih trajekta prema milijunskoj prijestolnici, to će vas stvarno dovesti do zaključka da za vecinu stanovnika trajekt i nije opcija zbog tijeka putovanja od 8 sati. Pa na isti dan samo između Splita i Supetra imate 14 polazaka, pa na koji će me drugi zaključak ovo dovesti?

Pogledaj malo koliki su feriboti koji voze za Krit.
U proseku preko 2000 putnika, preko 400 vozila i preko 400 kabinskog smestaja.
Zatim pogledaj kante koje voze iz Splita za Supetar i razmisli.!
A lavrio i rafina su “sela” koja imaju veci broj putnika od Splita.

Broj polazaka je sada nesto manji nego kad sam ja ziveo tamo.
Ali je kapacitet i velicina brodova nezamisliv za Split ili bilo koji Hrvatsku luku.

Prvo se informiraj prije nego što počmeš pisati gluposti. Ni Rafina ni Lavrio nemaju više putnika od Splita, Split je jedan od najvećih putničkih luka na Mediteranu.

Pa naravno da neće isti kapacitet biti broda koji putuje 9 sati prema otoku od 600.000 stanovnika i broda koji putuje sat prema otoku od 15.000 stanovnika. No još uvijek to ne znači da je trajekt opcija mnogima jer je ovo poprilično malo uzimajući u obzir broj letova i broj stanovnika koji tamo žive. Možda je nekada bilo toliko trajekata no valjda je opao broj baš iz razloga što nisu previše konkurentni naprema avionu. Pa nebi samo Chania imala 670.000 domaćih putnika da je trajekt toliko konkurentan.

Ok. Ali niste dali odgovor na sustinska pitanja:

Zasto je zagreb 2-3 puta losiji od Beograda, Sofije i Soluna?

A kako je ove godine manje turista, zaostajanje je jos gore?

Da li je moguce da cak ni Ryanair ne moze iz Zagreba da napuni avione?

Zna li iko koliki je LF Ruanaira iz Zagreba?

Ako ćemo gledati normalna vremena bez ovog kaosa Zagreb nema oko 3 puta manje putnika od navedenih aerodroma već samo 2. Solun je veći grad od Zagreba, područje koje pokriva aerodrom u Solunu je veličine Hrvatske uz to to je i turističko područje. Samim time Solun ima više putnika od ne samo Zagreba nego i Beograda. Zagreb je manji grad od sva tri navedena. Sva tri imaju preko milijun stanovnika dok grad Zagreb ima tek 800.000. Uz to sva tri grada imaju daleko naseljenija gravitacijska područja od Zagreba. A trebate i shvatiti da je ova godina je takva kakva je i tek kada se normalizira stanje trebamo viditi kakvi su rezultati pogotovo nakon dolaska Ryana što je Zagrebu godinama nedostajalo.

Normalna vremena

2002
SKG : 3.257.000
BEG 1.620.000
ZAG : 1.203.000

(razlika BEG i ZAG samo 417.000)

2019
SKG: 6.897.000
BEG : 6.159.000
ZAG: 3.435.000

(razlika BEG i ZAG 2.724.000 ili 6,5 puta veca!)

Razlika sva 3 aerodroma 2002-2019

BEG: 4.539.000
SKG: 3.640.000
ZAG: 2.232.000

Velicina gradova se nije menjala kao i ni podrucje koje aerodromi obuhvataju a razlike u napredovanju aerodroma u prethodnih 18 godina su ogromne.

Jos su vise porazavajuce kad se zna da je u tom periodu Hrvatska usla u NATO i EU.

Znači niti jedan nema 3 puta više putnika od Zagreba, zar ne?

Kao što rekoh, sada treba viditi kada se stanje normalizira kakvi će biti rezultati. Godinama Zagreb vapi za LCCom, a sada se to ostvarilo.

Zar još niste ništa naučili o tome da ove godine nema Azijskih turista, ni Australaca zbog restrikcija pa zato i pada promet. Nema smisla usporedba sa aerodromima koji primarno ovise o dijaspori i lokalnom stanovništvu, a ne o turizmu.

Stvarno vas više nerazumijem Alene. Ajde da je u Srbiji bilo milijun ipo Azijata i Australaca prošle godine pa bi ovo stvarno bilo čudno, ali Srbija jedva da ima 1.8 mil. turista.

Zato što se Zagreb “na silu” okreće zapadnim destinacijama, gdje osim dijaspore i nema nekog interesa van sezone. U sezoni su bitniji aerodromi na Jadranu.
Beograd je znatno veći i pored Niša jedini aerodrom u Srbiji. Beograd ima jake veze sa istokom (tj Srbija gradi veze sa Rusijom, Kinom, ME), veći je grad, centar exYU regiona, nema konkurenciju u drugim aerodromima (politička odluka trenutnih vlasti).
Jednostavno, Zagreb nije dovoljno veliki za ono što menadzment pretenduje, a to su relacije prema zapadnoj Evropi.

QR je nedavno povećao broj linije i A321 na letovima prema Beogradu, letove prema Sarajevu je obustavio do daljeg, Zagreb mislim da lete nešto simbolično. Sve je do ponude i potražnje.
U Srbiji je velika prisutnost kineskih firmi i kineskih radnika, brojna SRB dijaspora, turistička putovanja sa istoka u Beograd.
Zagreb je nešto bolji od Sarajeva, kome da nije sezonskih letova iz ME regiona i Istanbula, mogao bi da ide pod ključ. Interesa nema. Wiz nema za pohvaliti load faktor na letovima koje je uveo iz Sarajeva, za sada.

Ne znam tačan, prema priči iz SJJ nije kao planirani, za sada. Nadaju se da će ljeto, dijaspora i stranci povećati broj putnika. BiH još za građane EU (izuzev HR) traži PCR test za ulazak.

Nikada mi nije bio jasan ovaj argument da toboze Beograd nema konkurenciju. Kao prvo on je ima i to u vidu TSR, TZL i INI. Drugo BUD iako nije direktan konkurent oba aerodroma konkurisu jedan sa drugim u njihovoj zoni interesa.
Sutra da se svi aerodromi u HR zatvore sigurno neko iz DBV ili PUY nece leteti iz Zagreba vec iz aerodroma koji su im blize.
Zagreb isto tako ima celu Sloveniju koja ima jedan relativno nesposoban aerodrom i pored svega toga imaju ovakve rezultate. Cak se i OSI ugasio te u kontinentalnoj HR ZAG vise nema konkurenciju

Jer svi ti aerodromi zajedno nemaju više putnika od jednog Splita. Slovenija ima jedan nesposoban aerodrom tek od propasti Adrije u zimi 2019., a već u proljeću 2020. dolazi korona. Za razliku od Zagreba Beograd ima slabu konkurenciju po pitanju aerodroma. Uz to dodajte da je rast u Nišu restriktiran što i nije slučaj na hrvatskim aerodromima. I ne znam odakle vam informacija da je OSI ugašen.

Sve ovo stoji sem argumenta da je INI restriktiran. Notorni nonsens.

Kao prvo daleko je INI od 1.000.000 putnika da bi uopste bilo nekih govora o tome. Dakle, slobodno se moze razvijati.

Kao drugo jedino ogranicenje je bilo da ce morati da se placaju penali Vinciju ako INI predje milion putnika dok BEG ne predje 12 miliona, ili da se ne uplacuje naknada Srbiji. Ako BEG predje 12 miliona pre nego li INI dosegne 1 milion nema penala.

Jednostavno, Vlada Srbije je procenila da ce finansisjki bolje proci ako pristane na ovu nagodbu jer i ako dodje do placanja penala to ce znaciti da su se BEG i INI dobro razvili, a ako ne dodje to doga Srbiji ce ici ekstra novac koji ne bi dobila u slucaju da se na ovo nije obavezala.

Dakle, win-win situacija.

To ne znači da vlast ne restiktira rast Niša da ne bi platili penale. To je još uvijek svojevrsna restrikcija aerodroma na rast, koja ne postoji na niti jednom hrvatskom aerodromu.

O cemu vi govorite?

Kako moze Srbija da napravi restrikciju na Nis ako LH ili OS odluci tamo da leti bez obzira na prethodni broj putnika koji je Nis ostvario?

Pre ce BEG doci na 12 miliona nego li Nis na 1 milion.

Veoma naivni argumenti. Niš je imao menadžment koji ga je digao iz mrtvih i veoma brzo počeo da ga razvija. Brže-bolje je aerodrom prebačen u državne ruke, smenjen menadžment i od tad se malo toga ozbiljno dogodilo. Da ne zalazimo mnogo u šta-bi-bilo-kad-bi-bilo, i koliko bi putnika danas bilo tamo da nije bilo promene, evidentno je da je prethodni menadžment bio mnogo agilniji. U avio industriji, dovoljno je da imate menadžment koji se ne trudi previše (ili nije dovoljno sposoban) i nikakva druga “restrikcija” vam ne treba.

Tako da, nema potrebe vlast nikako eksplicitno da ograničava Niš, dovoljno je da se menadžment ne trudi koliko prethodni i milion putnika ostaje misaona imenica. Nema penala, nema ograničenja, svi sretni i zadovoljni, osim možda ljudi koji žive u južnoj Srbiji, ali ko njih išta pita…

Restrikcije u ovom trenutku ne postoje. Da drzava zeli ograniciti INI pa prvo ne bi organizovala one subvencije za letove sa JU ili ne bi dozvolila da se organizuju carteri za AYT kada ih vec ima iz Beograda. Dakle odredjene linije su duplirane od strane JU tako da iskreno ne vidim ni jedan argument koji ide u vasu korist.

Objavljeno u vreme davanja koncesije.

???

Pisete apsolutne gluposti i izmisljate argumente. INI kao prvo moze rasti do 1.000.000 bez problema a nakon toga moze ali ne na ustrb Beograda. Gledajuci rezultate Beograda mislim da to nece biti problem.
Pa OSI je ugasen sto se redovnog saobracaja tice i to mislim na ozbiljne igrace, ne na Trade Air sa svoja 1 do 2 putnika po letu.
Beograd ima TSR koji je imao 1.5 miliona putnika, INi sa 500.000 i TZL sa isto toliko. Kao sto sam spomenuo i ranije, BUD i BEG se bore za isti catchment area.

Ja izmišljan argumente? Pa zar se ovdje već nekoliko puta nije ponovilo da Niš ne smije rasti preko 1 mil. zbog ugovora sa koncesionarom? Pa se treba placati kompenzacija?

OSI nije ugašen to je laž i izmišljeni argument. Aerodrom radi. I kako to misliste ugašen je sto se tice redovnog saobračaja, a onda navodite Trade Air da tamo leti?

Još uvijek, daleko veću konkurenciju po pitanju aerodroma ima ZAG.

Nis NEMA ogranicenje na 1 milion putnika. Tacka.

Znači to je laž da postoji ograničenje pa kada Niš prijeđe milijun država trebati platiti koncesionaru?

U sporazumu pise da INI moze preci milion putnika SAMO ako to ne utice na brojke u BEG. Ako BEG raste bez problema onda i INI moze preci milion putnika. Doduse braco i sestre, ja predlazem da INI prvo dodje do milion pa da onda tek pricamo sta nam je dalje ciniti.

Ne pise da ne sme preci vec da njihov rast ne moze uticati negativno na brojke BEGa. To o cemu vi pricate su teorije zavere koje su se tada proturale.

NIJE ISTINA.
Sta ovde Vama nije jasno?

“– Da bi Vansi uopšte i dao ponudu zahtevali su da se u radijusu od 230 kilometara od Beograda ne mogu razvijati drugi aerodromi preko milion putnika. Kada se dogodi prekoračenje to će utvrditi nezavisni revizor ili stručnjak. Ako bi Srbija razvijala aerodrome u Novom Sadu, Nišu, Subotici ili Somboru deo tržišnog kolača Vansija bi bio ugrožen. To će važiti do trenutka kada „Nikola Tesla“ ne dođe do cifre od 12 miliona putnika. –

Ilić je takođe izjavio da će u trenutku kada, na primer Niš probije ograničenje od milion putnika, država ili plaćati Vansiju kompenzaciju zbog probijanja ili neće ništa platiti ali će umesto toga produžiti koncesiju ne bi li tako isplatila „dug“ Vansiju.”

Dakle, nema ogranicenja sve do milion putnika a i posle ga nema u smislu blokiranja saobracaja.

Vas citat:

“U ugovoru (ne sporazumu), jasno piše da Niš ne smije preći milijun putnika.”

Moj citat:

“Dakle, nema ogranicenja sve do milion putnika a i posle ga nema u smislu blokiranja saobracaja.”

Vas citat:

“da, tako i pišemo svo ovo vrijeme.”.

Ako vi to ne vidite, ja vam zaista ne mogu pomoci.

Ma ajdete molim vas, pa tih 10.000 putnika godisnje dodje kroz PSO letove

Pad sa 67.000 na 46.000 uz PSO je samo dokaz koliko se ovaj nesrecni aerodrom siluje u nedogled. Slavonija je ravna i brzo se stize do Beograda, Zagreba, Tuzle i Banja Luke. OSI je aerodrom bez buducnosti.

Opet ponavljam, da se sutra DBV ugasi putnici bi leteli iz Tivta, Splita ili Mostara. Iskreno ne verujem da bi iko isao cak do Zagreba. Blizi je Temisvar Beogradu nego Split/Dubrovnik Zagrebu. Situacija u Srbiji je slicna onoj u Madjarskoj gde BUD ima 95%+ putnika. Madjari su svojevremeno pokusali da ozive aerodrom na Balatonu ali to se neslavno zavrsilo. Ne mora bas svako selo imati aerodrom posebno ne sada kada se pobiljsava infrastruktura i kada se lakse stize iz jednog do drugog mesta.

Po meni jedan od najvecih gluposti je kada HR nije dozvolila da JU vozi cartere iz OSI. To je bila ista godina kada su krenuli iz BNX. Cak ni OU nije uskocila nego je narod iz Osijeka morao autobusima dolaziti do beograda. Izgleda da Hrvatska ne zna tacno sta zeli od svog vazduhoplovstva. Obala se izvuce zbog turizma ali aerodromi poput ZAG i OSI losije prodju jer zahtevaju vise rada i truda da bi se pozicionirali.

“Po meni jedan od najvecih gluposti je kada HR nije dozvolila da JU vozi cartere iz OSI.”

Ovo je laž, JU nikada to nije zatražio.

Jeste, podnet je zahtev direktoratu 2018. godine

Direktoratu? Imate izvor za to?

Izvolite kontaktirajte direktorat, neka vam oni posalju kopiju zahteva. To je bio onaj period kada je HR Vlada vodila dzihad protiv JU.

Zašto samo vi u Srbiji znate za to? I zašto nema izvora za to osim srpskih anonimusa?

G. Scuric nam je ovde rekao kako je direktor aerodroma OSI potvrdio da JU nije trazila tu dozvolu od njih.

Da li vi mislite da je JU kontaktirao srpski Direktorat pre nego li sam aerodrom OSI?

Ako bi se ugasui DBV možda bi putnici letjeli iz Tivta jer im je i pored granice bliže i kraće da odu do Tivta nego li do Splita. Medjutim, Beograd nema konkurenciju ni u Tuzli, BL, Osijeku, Temišvaru… jer postoji granica. Nekom dijasporcu iz Šumadije je bliže da ode do Beograda, postoji i auto put, nego da se vozi do Tuzle npr i prelazi 2 granična punkta. Ne zaboravimo koliko je km i mreža auto puteva izgrađeno u SRB u proteklih 10ak godina.
I dalje, pogledajte koje svjetske firme imaju središte za exYU u Beogradu iako Srbija nije član EU. Jednostavno BG aerodrom koristi sve to da bi imao više putnika od Zagreba.

Ali duplo vece stanovnistvo i puno vecu dijasporu s tamosnjem drzavljastvom

Kupovna moc u Zagrebu je za oko 45% veca nego u Beogradu.

Troskovi zivota su u Zagrebu u proseku veci za 30% nego u Beogradu.

Razlika postoji ali je daleko od vrlo znacajne.

Proguglajte. Nemam vremena traziti to za vas.

Mozete ih podeliti sa nama?

Gde izabraste onakav naziv članka? Brzo će se diskusija pretvoriti u “Stojko vs. Pimpek”.
Ja tu imam neka zapažanja. Paradoksalno je, ali korona je neke pojave ubrzala.
Srbija je realno neposredno nakon revolucije 5.10.2000. krenula brzo ka NATOu i EU, i to je sve usporeno stopirano iz mnogo razloga, a pre svega zbog Kosova, Zbog odnosa Zapada prema Kosovu i raznih drugih pritisaka Srbija je gurnuta ka Rusima, a posle su se pojavili i drugi moćni igrači, npr. Kinezi.
I sada je Srbija balansira, u određenoj meri slično kao SFRJ, i to vidimo i u aviosaobraćaju. Puno letova ka svima. Puno putnika iz Rusije, Kine, Turske, jedno vreme i Iran.
Sve manje ljudi odlazi da živi na Zapad jer tamo plate i život više nisu toliko atraktivni. Mnogo ljudi se vratilo jer više ne vide dovoljno benefita života na Zapadu.
Stvorila se u zadnjih 20 godina i dovoljno velika grupa ljudi koja solidno zarađuje.
I onda je došla korona, a EU nam zatvorila granice i time opet gurnula aviosaobraćaj ka drugim ciljevima poput npr. Egipta i Turske.
Rusi i Kinezi takođe više ne mogu u EU tako lako, pa dolaze kod nas.
A svi su željni putovanja i odmora.
I tu sada imate i još faktora, kao što su snalažljivost JU i propast YM1, i eto rezultata.
Sa druge strane, prosečan putnik iz Hrvatske može i kolima manje više svugde, i nema problema da uđe u EU, a OU se samo bavi fidanjem LH grupe.
A još ako je tačno da koncesionar Zagreba nema interes da povećava promet, da bi izbegao plaćanja prema državi, eto Vam kombinacije razloga da BEG toliko odskoči pd ZAG.
Dakle neke pojave kojw već dugo traju su brže izašle na videlo zbog korone.

Ko što rekoh, na delu vidimo više malih efekata, koji u zbiru daju ozbiljan rezultat. Prosečni građanin Srbije baš i nema želju da se vozi preko 10-12 sati do najbliže tačke od značaja na Zapadu, sa par granica koje su sada postale prilično tvrde. Dakle mora u avion. Takođe niko nema nameru da plaća PCR testove i sedi po karantinima.