zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Dolazi li Wizz Air u Zagreb?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Novi program poticaja MZL Zagreb usmjeren je na kompanije koje otvaraju više linija i to onih linija koje je Zagreb istakao kao prioritetne. Stoga će Zagreb potaknuti pokretanje letove za Prag, Tallinn, Rigu, Vilnijus, Stockholm (ARN ili NYO), Berlin, Luksemburg, Budimpeštu, Bukurešt, Tiranu, Prištinu, Reykjavik, Tbilisi, Kišinev, Yerevan i Kijev (nakon otvaranju ukrajinskog zračnog prometa). Letovi koji će koristiti ove poticaje ne mogu koristiti druge poticaje. Letovi moraju biti najmanje dva puta tjedno tijekom cijele godine. Poticaj traje od 1.6.2023. do 31.5.2026.

Ovisno o broju destinacija kompanija će ostvarivati 60% popusta na putnički servis (ako otvore 3-4 linije), 70% (ako otvore 5-6 linija), 80% (ako otvore 7-8 linija) i 90% (ako otvore više od 9 linija). Prijevoznici mogu revidirati destinacije tijekom poticaja. Zagreb će eventualno dodavati gradove na listu.

Pa hajmo prvo vidjeti koji prijevoznici bi se mogli javiti na ovaj poticaj. Svakako bi ove letove mogla pokrenuti Croatia. Četiri od ovih linija kompanija je letjela prije Covida-19 (Prag, Stockholm, Bukurešt i Priština), a uz obnovu ovih linija bilo i te kako upitno i isplativo da kompanija leti i za Berlin, Rigu i Tiranu.

Većinu ovih destinacija operira i Ryanair: Tallinn, Luxemburg i Kijev (trenutno suspendiran), a u sedam od njih ima i baze: Prag, Riga, Vilnius, Stockholm, Berlin, Budimpešta i Bukurešt. Ovo znači da bi na 10 linija mogao letjeti i Ryanair, tj. ostvariti tih 9 linija sa 90% poticaja. I airBaltic bi mogao pokrenuti tri linije za svoje baze u Rigi, Vilnijusu i Tallinnu, no isto nije realno.

No, ono što je indikativno da od tih 16 linija na njih 15 leti Wizz Air. Kompanija ima baze na Vilnijusu, Budimpešti, Bukureštu, Tirani, Kišinevu (trenutno suspendirano) i Kijevu (trenutno suspendirano), ali ima velik broj letova za Prag, Tallinn, Rigu, Stockholm NYO, Berlin, Luxemburg, Prištinu, Reykjavik i Yerevan. Ni Ryanair, ni Wizz Air ne lete za Tbilisi.

I ovdje se treba pitati kakav je ovo odabir linija. Logične linije su Stockholm, Berlin, Prag, Bukurešt, Tirana, Kijev pa djelomično i Riga i Priština. Nisu pretjerano logične ali mogu proći Luksemburg i Tallinn. Ali su za Zagreb potpuno nelogični letovi za Vilnijus, Budimpeštu (puno preblizu Zagrebu),  Reykjavik, Kišinev, Tbilisi i Yerevan. Pa tko će letjeti za ove gradove? Ovdje uspjeh može imati samo Wizz Air, sa svojim specifičnim sustavom, i nitko drugi. Izgleda kao da su destinacije postavljene u dogovoru sa nekom kompanijom. Ovo bi onda logično trebalo značiti da će Wizz Air bazirati bar jedan, ako ne i dva aviona u Zagrebu. A to bi značilo ogromno odskočnu dasku za Zagreb. Imati dva najljuća protivnika na LCC sceni ja bogom dana stvar. Jer svi vidimo kako se Wizz Air i Ryanair kolju u Sofiji, Bukureštu, Budimpešti, Beču, Veneciji, Milanu, Rimu i nizu drugih gradova. I u regiji imamo ovaj rat u Nišu, Banja Luci, Tuzli i Podgorici. I aerodromi i putnici već više od deset godina profitiraju na tom ratu. Kompanija u tom ratu povećavaju linije, frekvencije, skidaju cijene i enormno povećavaju broj putnika. Desi li se ovo Zagrebu onda upravi treba istinski čestitati i skinuti šešir do poda. Bilo bi to više nego super za Zagreb. Pun pogodak, a aerodrom će vrlo brzo skočiti na 5 milijuna putnika.

Iskreno se nadam da ovo nije bio samo poticaj tipa „hajmo povezati glavne gradove“ jel bi isto bilo krajnje nelogično i neinteligentno, već da je to ipak neki širi plan ili dogovor sa nekom kompanijom.

90 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zaboravili ste da navedete da je poticaj po principu da kompanije plate punu cenu, pa ce im aerodrom refundirati razliku.

Riga ima jedino smisla ako ju otvori Air Baltic, jer onda se otvaraju mnoge mogucnosti za transfer, za P2P mozda neki sezonski ali ne tokom cijele godine.

Nema u Zagrebu kruha.
Broj putnika stagnira.

opet vi da zagreb ima 117%. O cemu pricate? O kruskama ili jabukama?

Posto autor kaze da je Wizz najgora kompanija onda Zagrebu bas i ne vi odgovaralo da mu takva kompanija dodje.

Slažem se da je Wizz air najgora kompanija. Otkazivanje letova bez razloga im je najbolja preporuka.
Ali kad nemaš drugu opciju, moraš letjeti s tom bandom!

Kad je koncesionar došao u Zagreb fokusirao se na long-haul i to jako uspješno a Croatiju Airlines su ostavili na miru da drži monopol na europskim destinacijama. Svi ostali prijevoznici koji su došli su bili dobrodošli ali nisu bili prioritet.

Otkad je došao kovid strategija se mjenja. Ja vjerujem da je Zagreb htio da Croatia Airlines otvori hrpu novih linija ali kad su shvatili da to ne ide jer Croatia Airlines nema ni volje ni sposobnosti onda su potpisali ugovor sa Ryanairom tek toliko da se nešto pokrene. I uspjeli su napraviti veliku stvar – milijun putnika u prvoj punoj godini poslovanja. Možda su mislili da će Ryanair potaknuti Croatia Airlines na nove poteze. Ali umjesto toga Croatia Airlines se povlači iz Zagreba.

I sad Zagreb ide korak dalje. Kompletno su odbacili protektorat nad Croatijom i idu na razvoj mreže destinacija. Croatia Airlines će tu najviše izvisiti jer će izgubiti transferne putnike.

Tako da ja mislim da ovaj natječaj nema veze sa Wizz Airom nego samo sa Croatijom. Croatia je troma u Zagrebu pa ju Zagreb više uopće ne štiti. Croatiji ionako financira država da održava domaće letove, dva međunarodna regionalna leta i par linija za Europske hubove. Prema tome ovaj natječaj ima logike. Ako linije pokrene Ryanair super, ako pokrene Wizz još bolje.

Jeste Ryanair prevezao veliki broj putnika, ali treba dobro vidjtei šta je tu novo, a šta je “oteo” od drugih. Vjerujem da je Malaga 90% njegova, ali LOndon… morao je naštetiti OU

Pa zato sto je OU vozila i turiste za London, a njih nema malo. Ti turisti su mahom presli na jeftiniji FR za STN.

Pa dobro, deo tih turista je preuzeo FR.

Evo na primjer sutra (petak) su i Croatia Airlines i Ryanair rasprodani na letu London-Zagreb. British Airways ne leti petkom. U subotu su rasprodani i Ryanair i British Airways. Croatia Airlines ne leti subotom. Dakle ima kapaciteta za sve. Četiri leta u dva dana i svi su rasprodani.

Tako nekako, Malaga su vecinom njihovi putnici, a koji su ranije isli preko FRA/MUC/VIE/ZRH. Sa druge strane imamo London na kome su preuzeli putnike OU i BA koji su isli kao turisti. Isto su preuzeli turiste i na linijama za BVA, FCO, BTS (isli za VIE ranije).

To ne može biti istina kad Croatia Airlines i dalje leti za London i British Airways isto. Ryanair je stvorio nove putnike i preuzeo veliki dio bivših easyjetovih putnika iz Ljubljane. Naravno neke je preuzeo i u Zagrebu ali ne može ih biti puno.

Ryanair stvara putnike
Tako je i mene stvorio
Jer nije mi palo napamet ići u Malagu i plaćati kartu povratnu cca 200-250 eura sa presjedanjem
Nas je 5 u obitelji i krajem 2 mjeseca platili smo povratne karte sa 3 kofera 630 eura
Tako da oni stvore putnika
Također sam sad kupio za Kos dvije povratne karte početak 6 mjeseca 130 EUR

Nikad nebi ni gledao Kos nisam znao ni Di je dok Ryanair nije uveo liniju

Oni stvaraju nove putnike i kupe one koji su išli prije u Veneciju Trst Budimpeštu Zadar

A zašto ne daju poticaje za USA, Japan, Kinu, Tajland…?

Koja glupost. Gde ima da aerodrom namece koje linije zeli?! Svi aerodromi daju popuste za nove linije, tu nista nije sporno, ali kompanije odlucuju koje ce to linije da budu, a ne da im aerodrom nametne.

Ovde je neko sa aerodroma uzeo kartu Evrope i pogledao koji glavni gradovi nemaju letove iz ZAG i njih stavio u poticaj. A ima mnogo drugih gradova koji nisu glavni, a imaju mnogo vise smisla nego navedeni. Takodje nije navedena ni Moskva, drugi najveci grad u Evropi!! ZAG ne zeli letove za drugi najveci grad, ali zeli za Keflavik ili Viljnus…

Pa cemu onda Kijev na listi? I za Kijev ce se vratiti Windrose kada se steknu uslovi.

A jel? Sta se desilo sa Windrose-om?

UIA dao acione u wet-lease? Bogami samo 3/14 aviona su im van Ukrajine.

Steta za Windrose. Mogli su daju svoje ATR76 u wet-lease JU. Win-win za obe kompanije.

Logično bi bilo da je to Wizz Air i da otvorio 9 linija sa maksimalnim popustom. Daj bože da je tako. No i da Ryanair otvori Stockholm, Berlin, Bukurešt, Prag i Rigu to bi bilo super.

Prema mom mišljenju, previše ima nelogičnih linija koje se zahtevaju u ovom konkursu da bi W6 došao samo zbog podsticaja.
Stokholm i Berlin su verovatno jedine linije koje bi mogle da se lete iz ZAG na komercijalnoj osnovi, što je malo da bi one mogle da subvencionišu ostale koje nema trika da mogu da postanu profitabilne u neko dogledno vreme.

Po iskustvu iz ex-YU, W6 otvara prvenstveno linije na kojima već postoje P2P putnici (u prvom redu gasto linije), tek u nekom narednom koraku otvara linije koje stvaraju P2P tražnju.

Zbog toga mi logika da ovo targetira W6 budući da oni već lete sa svih ovih aerodroma nema previše smisla.

Ako se pak ispostavi da nisam u pravu, te W6 dođe, to bi bila zaista velika (do ogromna, u zavisnosti od toga šta sve pokrenu) stvar za ZAG.

Iskustveno govoreći, W6 u našoj regiji do sada nije stvarao nove trendove, nego je uletavao na linije gde postoji P2P tražnja.
Sa ove liste, kao što rekoh, ja samo Stokholm i Berlin vidim kao takve.
Ove ostale ja ne vidim da može da leti neko ko je profilisan kao P2P prevoznik – da postoje konekcije, ok, ali P2P zaista ne vidim.
Pogotovo ne prevoznik kome je najmanji avion sa 180 mesta.

Zato što sa tih aerodroma W6 leti gasto rute:
– Bukurešt najvećim delom gasto, tek poslednje vreme uvode leisure, ali na markete koji su dominantni u Rumuniji, poput Grčke ili Saudijske Arabije gde niko od nas ne zna kakav deal W6 ima,
– Priština gotovo isključivo gasto
– Tirana opet najvećim delom gasto.

Na ovim ostalim aerodromima koje spominjete W6 ima prilično skroman presence, sa tek 2-3 linije, gde je teško zamisliti da bi mogli pokrenuti ZAG pre nekih drugih u Evropi.

Čime je operirala linija iz Prištine? Dajte da budemo realni, LCC lete velikim avionima koji moraju da budu puni. Linija ZAG-PRN je po mom mišljenju logična ali ne sa A321 ili slično. OU Dash i to je to, u sezoni ponekad A319. Inače, i sami ste više puta napisali da je Wizz gasto kompanija i mislim da ćemo se svi složiti da su se oni za to specijalizovali, što ne znači da ne lete leisure ali to im nije fokus. Da jeste, ne bi otvarali bazu u Tuzli nego u Splitu.

Ne bih se složio za većinu tih navedenih iz Tirane: naime, Atina, London, kao i sve ostale zapadnoevropske destinacije su čiste gasto linije.
Za Poljske linije se slažem, one su leisure, ali orijentisane prema poljskim inbound turistima. Sumnjam da postoji mnogo Zagrepčana koji bi letovali u Albaniji pored hrvatske obale.

Što se tiče Prištine, da, ona je postojala, ali izražavam veliku sumnju da je bila orijentisana na P2P putnike, već su se putnici iz PRN konektovali preko ZAG na letove OU.
Albanaca u Hrvatskoj ima svega 13,817 prema popisu iz 2021. godine, pritom raspršeni na celu zemlju – zanemarivo za P2P saobraćaj.

Sad sam bacio pogled, RIX i LUX imaju po 2 linije, za PRG ste u pravu, ima više, međutim uglavnom letnje, leisure linije za obalu, osim 2 linije za OTP i LTN.

Kao što sam rekao u prvom postu, sve ove linije bi bile sjajan dodatak mreži letova iz ZAG, ali sam skeptičan koliko su realne.
Nadam se da grešim 🙂

Wizz može da uzme podsticaje za neke od ovih letova i da otvori pod aktuelnim komercijalnim uslovima i neke linije koje već postoje (FMM, LTN…) ili pak neke potpuno nove (AUH, HER…). Ukoliko budu otvarali bazu nema šanse da ne lete za London, to im je i bez subvencija isplativije od svih ovih subvencionisanih destinacija, tako da je logično da se neće fokusirati samo na predložene linije za ove extra subvencije.

Alene, BEG letovi za TIA nisu namenjeni P2P putnicima, nego transferima.
ZAG nema šta da ponudi TIA putnicima.

Iskreno, nije mi posebno bitan broj Albanaca u HR 🙂 Ono što sam naveo je zvanična brojka, uz dužno poštovanje, više verujem institucijama RH nego nekome na internetu.

@Anon 16:06
Za putnike iz ZAG bi bilo sjajno da na liniji za LON uleti i W6.
Da je 2017, pa da je W6 i dalje u Beč ili Sofija modu, naravno da bih tako nešto očekivao.
U ovoj situaciji ne vidim da se W6 bilo gde upušta u bitku sa FR.

JU ima putnicima iz TIA da ponudi svojih 75+ destinacija, zaista je čudno da to neko može da okarakteriše kao ništa 🙂

OU putnicima iz TIA može da ponudi koliko, 12-14 destinacija? Od toga je upitno na koji broj bi mogli da se konektuju, tako da je taj broj jednocifren.

Mora neko onih Albancima koji pune 2 leta dnevno za BEG da objasni da greše što lete preko BEG, jer ustvari tamo nema konekcija.

Odgovor je – ne dolazi. MZLZ dodaje nove poticaje Ryan-u i OU kao glavnim igracima (sto je sasvim legitimno) u pokusaju da obezbedi neku novu liniju i preokrene los trend. Ovaj potez ce verovatno uroditi plodom i uz ocekivano bolji LF, pre svega Ryan-a, a mozda nekim cudom i OU, doneti porast broja putnika. Da li je moglo bolje – verovatno, ali bolje je pokusavati nego se predati kao npr Pula ili Rijeka.

Ryan je obezbedio da Wizz ne dodje, moze im se. A za OU nisam siguran da ste u pravu, ali brzo cemo saznati.

Evo saznacete odgovore na oba pitanja ubrzo (iako sam ubedjen da i sada znate).

nonsens

Pa ovo i jest poticaj “hajmo povezati glavne gradove”. Ovo nije nikakav poticaj Wizzu što god neki komentatori umislili.

Zašto neracionalno? Ako ti dajem popust onda je logično da te vežem na više linija. Ovo što ste izvukli teoriju da je natječaj za wizz nema veze sa logikom.

Koji sad komentatori?

Pa nije puno dalji Beč pa ima dosta dnevnih letova. Ne vidim zašto bi Budimpešta bila baš toliko loša. Za Erevan i Tbilisi se slažem, tu vjerojatno ne bi bilo dovoljno interesa za dva tjedna leta

Izgleda ako hoćemo letove moramo skoro svaki da platimo. Koliko aerodroma u regiji ima neke specijalne podsticaje u ovom trenutku, Zagreb, Sarajevo, Skopje, Ljubljana, sve glavni gradovi koji moraju da plate za let do nekih prilično glavnih destinacija. Premnogo para završava kod nekih Iraca, Nemaca i Mađara, meni to ne deluje normalno.

Vi ste prvi rekli da je Zagreb mali za 2 velika LCC-a.
Izgleda da menjate misljenje.

Bas je velika razlika 🤣

2022 je jos bila pandemijska godina tako da nije ni realna kao ni postojanje 2 velika LCC-a. Pa nije Zagreb Sofija!

Pa lcc stvara te putnike pobogu. Potencijal tržišta je bio isti i prije i poslije lcca, samo je stvar tko želi raditi posao a tko ne.

Do pre par sedmica je bilo nelogicno a sad odjednom postalo logicno.

Cudo jedno.

Pitanje je koliko je to realna procena.

Ali zato je Sofija, Bukurešt Wizz apsolutni pobednik sa duplim kapacitetima dnevno.

Nema ekonomske isplativosti da bazira avion u Zagrebu, jer bi to značilo velike izdatke na zapošljavanje. Sve navedene linije može pokriti iz drugih baza, za početak. Inače, ne bih rekao da se kolju u Beču, tamo je Wizz dosta manji sa 5 A321 kapaciteta 1195 putnika, u odnosu na Ryan sa 13 A320 kapaciteta 2457 putnika.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!