zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Radi li Croatia pametnu stvar sa Splitom?

Da se odmah na početku razumijemo. I ovaj portal i ja osobno, prema Splitu gajimo najdublji respekt i istinsko divljenje. Svaka im čast, rade odličan posao i svatko od nas ih u tome treba podržavati. I podržava. Lukša Novak je u mojim očima jedna od rijetkih osoba u zrakoplovstvu kojoj se istinski divim. A takvih u zrakoplovstvu regije ima istinski malo. Respekt to neba!

No, ovaj članak ima za cilj odgovoriti na neka pitanja. Jel logično da Croatia oslonac svog djelovanja stavlja na Split; kako je moguće da se Croatia ponaša protivno logike legacy carriera koji potiču razvoj svog huba; je li logično prepustiti tržište Zagreba Ryanairu i kako se Croatia misli boriti sa Ryanairom, te zašto Croatia forsira Split, a zapostavlja Dubrovnik, Zadar, Pulu, Rijeku, Brač, Lošinj i Osijek?

foto: Ryanair

 

Croatia nije učinila ništa da odgovori Ryanairu

Čim je Ryanair najavio dolazak u Zagreb, samo tjedan dana kasnije napisao sam mjere koje Croatia mora napraviti odmah da prevenira širenje ovog megaLCC. To je morala napraviti odmah, ne za tri mjeseca, za dva mjeseca ili mjesec dana. No, ona nije napravila apsolutno ništa. Ni za godinu dana nije napravila ništa. Jedino što je napravila je da je zacendrala o „nepoštenom dealu MZL Zagreb i Ryanaira“ koji su kasnije demantirala i odbacila sva relevantna regulatorna tijela ustanovivši da je deal pošten i da nema diskriminacije.

Što je Croatia Airlines čekala sa protumjerama Ryanairu? Trebala je reagirati na prvo poimanje Ryanaira i prije nego je kompanija došla u Zagreb, a u najmanju ruku kada je kompanija došla i objavila letove.

A što je to Croatia mogla napraviti? Bila su četiri moguća rješenja na Ryanairovu ekspanziju. Prvo, na onim linijama gdje Croatia više nije konkurentna trebala bi odustati od letova ili ekspanzije. Tako linija Zagreb-Rim koja ide preko Splita i Dubrovnika više nikako nije konkurentna nonstop liniji Ryanaira. I tu je „prošla baba s kolačima“. Već 12 godina urlam da je Croatia trebala uvesti nonstop liniju za Rim, po načelu, dva leta Zagreb-Dubrovnik-Rim, tri tjedna leta Zagreb-Split-Rim i pet tjednih nonstop letova Zagreb-Rim. Na ovaj način bi se pokrile sve potrebe turista iz Dubrovnika i Splita (a konektiranih putnika tu i ovako gotovo da nema), a za putnike iz Zagreba bi se smanjili troškovi leta (jedna aerodromska pristojba manje i trošak goriva za slijetanje), ukinulo bi se mrcvarenje izlazaka iz aviona u Splitu i prolazak granice, te bi se skratio put sa dva i pol sata sati na samo sati i 15 minuta. Ovdje kompanija treba preispitati isplati li joj se pokretati letove za Oslo i Milano, linija koje je odlučila ne obnoviti, te istim ih doslovce prepustiti Ryanairu. Jednako je nekonkurentno letjeti za London Heathrow tri do četiri puta tjedno, spram svakodnevne linije Ryanaira za Stansted i 13 letova tjedno Britisha. Znam da je ovo strašno da ja govorim, pošto sam bio najveći napadač prodaje slotova, no Croatia bi sad trebala prodati i preostale slotove na Heathrowu jer je potpuno nekonkurentna i linija više nema baš nikakvog smisla. U prvom redu radi gluposti managementa koji je prodao 5 vrhunskih slotova i zadržao ova 4 loša. Tu više kruha nema, zaradite nešto na tim slotovima i maknite se sa Heathrowa. Eventualno pokušajte dobiti bar 7 letova za Gatwick ili zaboravite London. Nekonkurentni ste.

Drugo rješenje je da odluči konkurirati Ryanairu na linijama gdje je to moguće. I to nije nemoguće, upravo suprotno. Aegen, LOT, airBaltic, Austrian, Lufthansa, Air France, Iberia i brojne druge kompanija su dokazale i pokazale da se sa Ryanairom može hrvati, te ne samo da nisu smanjile broj letova i linija, nego su ih i povećale od kada je došao Ryanair sa bazom na njihovo tržište. Koje su prednosti Croatie spram Ryanaira? U prvom redu Croatia leti na glavna aerodrome koji su neopisivo bliže centru grada nego sekundarni aerodromi na koje leti Ryanair. Samim time i troškovi puta sa aerodroma u grad su za putnike Croatie manji. Stoga bi Croatia trebala spustiti cijene na oko 130-140 EUR, što je izvedivo i još uvijek isplativo, te tako konkurirati Ryanairovih 70-80 EUR po letu + veći trošak puta sa aerodroma. Kada se sve ukalkulira Croatia će tu biti skuplja 30-40 EUR, što je zanemarivo i što će motivirati putnike da lete sa Croatiom. Konačno, Croatia ima daleko više frekvencija na tim linijama, što je ogromna prednost. Primjerice za Paris Croatia će sa Air Franceom u top sezoni letjeti 21 tjedni let, a izvan sezone 14, dok će Ryanair letjeti za vrlo udaljeni Beuvais samo dva puta tjedno. Nekonkurentno! Jednako tako i Frankfurt, Croatia sa Lufthansom leti 35 tjednih letova (5 dnevno), a Ryanair za udaljeni Hahn tri leta tjedno. Nekonkurentno! Croatia je konkurentna i za Minhen gdje će Ryanair za udaljen Memmingen letjeti 3 puta tjedno. No, Croatia ovdje neće biti konkurentna ako će letjeti samo 5-7 tjednih letova za Minhen kao sada. Ovdje hitno mora dogovoriti deal sa Lufthansom i zajedno moraju hitno povećati broj letova na bar dva dnevno, a što prije se vratiti na frekvenciju od četiri dnevna leta. I za Bruxelles je Croatia konkurentna ako se vrati na 12 tjednih letova, odnosno na 17 u code-share se Brusselsom. No, ako ostane na samo 6 tjednih letova Ryanari će biti konkurentan sa svoja četiri tjedna leta, bitno većim avionom i to frekvencijom petak-nedjelja kada putuju svi diplomati, političari, zaposlenici oba veleposlanstva u Bruxellesu, te radnici u NATO i Europskoj Uniji. Croatia na svim ovim linijama morala pod hitno spustiti cijene i pokrenuti veći broj letova. Pod hitno! I maksimalno reaktivirati code-share partnere, te se zajedno boriti protiv Ryanaira boljom koordinacijom, daleko boljom sinergijom, zajedničkim aktivnostima i zajedničkim niskim cijenama.

Konačno Croatia na svim ovim letovima ima i business putnike, te cargo, nešto što LCC nikad neće imati. I to treba iskoristiti. Bitno više nego što to danas čini. Cargo svim kompanijama raste, Croatiji pada. Zašto do vraga? Usluga business putnika je zanemarivo bolja nego ekonomskim putnicima. Tako se neće privući business putnik da plati daleko višu cijenu leta.

Neke šanse Croatia je nepovratno izgubila. I ovdje ne mislim samo na Rim, već i na Gothenburg koji je kompanija već odavno trebala letjeti radi velike BiH i hrvatske dijaspore. No, sljepilo kompanije je evidentno i nije otvorila ovu liniju. Sada sa Ryanairom na njoj više nema baš nikakve šanse. Jednaka je stvar i sa Dusseldorfom kojeg je Croatia trebala pokrenuti odmah kada je od linije odustao Eurowings, a u prvom redu radi velike hrvatske dijespore, turista, poslovnjaka i političara. Istim bi i posao Ryanairu na obližnjim Dortmundu i Weezu bio daleko teži. No, naravno, Croatia to nije napravila. Dusseldorf je pokrenuo Eurowings, Dortmund i Weeze Ryanair. Tu Croatia više nema šanse. O Sofiji i Podgorici za koje se Croatia godinama predomišljala da ih pokrene da i ne govorimo. Naravno, Ryanair je tu uletio i pokupio vrhnje.

Treća stvar koju je Croatia trebala hitno napraviti je da je pokrenula linija koje je u doglednoj budućnosti mogao pokrenuti Ryanair. Ove linije Croatia je mogla pokrenuti na samo 6 tjedana top sezone (od 5.7. do 15.8.) i to sa frekvencijom jednog leta tjedno. Na ovaj način Ryanair u idućih 2 godine ne bi mogao pokrenuti iste linije sa popustima. Uz linije koje je Ryanair već otvorio bilo je logično da će Ryaniair otvoriti i linije koje najčešće otvara iz aerodroma u široj regiji, a to su bili: Berlin, Bologna, Edinburgh, Manchester, Bukurešt, Prag, Stockholm, Malta, Marseille i Palermo. Neke od ovih linija Ryanaira je kasnije i otvorio, a Croatia je isto mogla prevenirati. Na svim ovim linijama Croatia bi i te kako mogla profitirati i dovesti turiste i dijasporu. Sa šest letova u top sezoni rizika nema, i ovako i onako kompanija je imala puno prizemljenih aviona koji nisu letjeli. Pa što onda ne uzeti nešto novaca u top sezoni i prevenirati dolazak Ryanaira? Bi li ovo bio udarac ispod pojasa? Naravno, a što je let Ryanaira za Rim ili London nego udarac ispod pojasa. Rukavice su bačene u ring, koristite sredstva koja su dozvoljena!

Konačno, postoji i četvrti razlog koji nije nužno povezan sa Ryanairom, no i te kako je evidentan. A to je opravdano pitanje što je Croatia čekala sa pokretanjem letova uz popuste? Zašto ona ne iskoristila ono što toliko spočitava Ryanairu? Croatia bi svakako trebala pokrenuti letove iz Zagreba za Stockholm, Manchester (sada je to otvorio Ryanair), Edinburgh, Valenciju, Cataniu, Berlin, Hamburg, Rigu, Nicu, Genevu, Prag, Bukurešt, Moskvu Domodedovo, Tel Aviv, Mostar, Prištinu, Tiranu i Cairo. I zašto, do vraga Croatia tu nije iskoristila popuste Zračne luke Zagreb i sama pokrenula nove linije?

Je li Croatia napravila sve gore napisano? Ili bar dio od toga? Naravno da nije. Pa njima je trebalo dva tjedna da napišu banalni dopis prema MZL Zagreb, te da u tom dopisu napišu niz nonsensa. Dva tjedna!!! A ja sanjam da bi oni mogli pokrenuti dvadesetak linija da preveniraju Ryanair i iskoriste popuste. Štogod. Onda bi nešto trebalo i raditi. A tu osobinu Croatia baš i nema. Rješenje postoji, no Croatia ga neće učiniti. Lakše je cendrati kod premijera i nažicati još par desetaka milijuna EUR.

I nije tu Croatia izgubila samo linije Ryanaira (Oslo, Milano, Sofija i Podgorica), nego su i drugi prijevoznici uskočili na linije koje Croatia nije obnovila. Tako je TAP pokrenuo letove za Lisabon, Rossiya za St.Petersburg, Finnair za Helsinki i Israir za Tel Aviv. Sveukupno 8 linija koje je Croatia izgubila! Bravo Croatia! Dajte još malo tržišnog udjela drugima.

Croatia je nepovratno izgubila i druga tržišta na koja je mogla  bez puno rizika letjeti. To je u prvom redu Atena (leti Aegean), Dusseldorf (Eurowings), Gothenburg (Ryanair), Madrid (Iberia), Malta (Ryanair), Manchester (Ryanair), Rim FCO nonstop (Ryanair), Solun (Ryanair), te Antalya (Freebird).

Croatia još nije obnovila letove za Prag, Bukurešt i Stockholm koje je letjela prije Covida-19. Konkurencija neće dugo čekati. Vrlo je vjerojatno da bi Ryanair mogao letjeti za sve ove tri linije, kao što bi Eurowings mogao pokrenuti letove za svoje dvije baze za Stockholm i Prag (ovu liniju je već bio najavio, ali od nje odustao), kao i Norwegian za Stockholm, te TAROM ili BlueAir za Bukurešt. Uvjeren sam da će do 2023. sve ove linije preuzeti konkurencija ako se Croatia pod hitno ne sredi i ne obnovi ih. A neće!

foto: Croatia Airlines

Croatia se sveti Zagrebu

I umjesto da Croatia obnovi preostale linije (Prag, Bukurešt, Stockholm), da pokrene nove linije i da se pohrva sa Ryanairom kao što to uspješno čine LOT, airBaltic, Aegean i drugi, ona kreće potpuno drugom logikom. Prepušta zagrebačko tržište Ryanairu i prebacuje se na Split iako je tamo konkurencija daleko veća.

Umjesto da obnovi letove iz Stockholma, Milana, Bukurešta i Praga za Zagreb, Croatia je sada odlučila prebaciti ih na Split i od tamo pokrenuti letove. Za Milano ima konkurenciju prejakog easyJeta kojem je Split ekstremno bitan i gdje će se easyJet i te kako pohrvati. Znači tu je mijenjao zagrebački Ryanair iz udaljenog Bergama za splitski Milano kojeg konkurencija leti iz istog aerodroma.

Za Prag ima konkurenciju Smartwingsa kompanije koja i te kako brani svoje glavno tržište, ima daleko više frekvencija i ozbiljno se hrva za letove iz Praga. Za Bukurešt se mora hrvati sa Blue Airom vrlo uspješnim LCC koji će ih ubiti cijenama. Za Stockholm iz Splita lete Norwegian koji je ove godine ponovo vrlo agilan, Novair, TUIfly i SAS. Četiri kompanije sa kojima se Croatia ne može hrvati baš ni na koji način. Za ove tri destinacije Croatia nije imala konkurencije u Zagreba i bila bi monopolist. Kakve logike ima klati se sa ekstremno jakim igračima kojima Croatia nije ni do koljena umjesto da linije leti iz svog glavnog huba gdje nema konkurencije?

Croatia Airlines je odlučila od sredine VI. mjeseca pokrenuti letove iz Splita za Dublin. Istovremeno ukida liniju Zagreb-Dublin i prepušta ju Ryanairu. Ono što je nelogično je da Croatia i u Splitu ima Ryanaira koji leti istu tu liniju. Dakle, tu nije napravila ništa. A uz to u Splitu Croatia na toj liniji ima još i Aer Lingus. Dakle, Ryanair će preuzeti LCC putnike kojima je cijena bitna, a Croatia ne može konkurirati neusporedivo većem, agilnijem i kvalitetnijem Aer Lingusu koji će svakako preuzeti poslovne putnike i one platežno bolje. Konačno Aer Lingus ima gomilu konekcija preko Dublina ne samo za Irsku i Britaniju, već i za izuzetno mnogo destinacija u SAD-u i Kanadi. Zagreb ima više putnika za Dublin od Splita poglavito radi nove dijaspore koje ima bitno više iz okolice Zagreba i Slavonije nego iz Dalmacije, broj turista iz Irske za Zagreb je zavidan, ne bitno manji nego za Split, o poslovnjacima i konektiranim putnicima da i ne govorimo. Kakve onda to ima logike?

Iz svega gore napisanog jasno je da ovih pet poteza nije imalo baš nikakve logike. I da su razlozi neki drugi, jer nemaju komercijalnog rezona. A ako se radi o osveti Zagrebu, onda je kompanija vrlo blentava jer na osveti se ne živi, ona ne donosi novac, ona samo prži skromna sredstva kompanije. Vrlo glupo!

Konačno, Croatia će u Zagrebu tek neznatno povećati broj frekvencija na svojim linijama (neke će i smanjiti) i obnoviti liniju za Barcelonu. Ne razvijati svoj glavni hub, već ekspanziju imati prvenstveno u sekundarnoj bazi je tako protivno trendovima u zrakoplovstvu. A Croatia upravo to radi. Samo jedna linija iz Zagreba, a čak 6 novih linija iz Splita. Koje to ima logike?

Na koncu Croatia je odlučila otvoriti bazu u Splitu sa dva aviona, jednim Airbusom i jednim Dash 8-400. Do sada je kompanija letjela na W-letovima iz Zagreba, te sa avionima koji su dolazili u petak navečer ili u subotu ujutro i odlazili iz Splita u nedjelju navečer i ponedjeljak ujutro. No, obzirom na broj linija i letova koje sada ima u Splitu, ovo sada i ima smisla.

Lufthansa, Austrian, Brussels, Icelandair, KLM, Iberia, British… ne lete iz drugih aerodroma u svojim gradovima nego samo iz svojih glavnih hubova (svi imaju samo po jedan hub, Lufthansa dva). Zašto onda Croatia izmišlja toplu vodu?

foto: ZL Split

 

Koliko Croatia leti iz Splita u usporedbi sa drugima?

Naravno, kompanije koje lete iz turističkih zemalja i te kako imaju logike letjeti i iz svojih sekundarnih baza, a to i čine. I tu nitko normalan neće reći da Split i ostali aerodromi ne trebaju imati letova Croatie. Jasno da trebaju. No, Croatia će imati 30 linija iz Splita, a samo 17 linija iz Zagreba. Pola linija manje iz svog glavnog huba???

Aegean iz Soluna ima tek 19 linija, 11 manje nego Croatia iz Splita. A Solun je sa 6,9 milijuna putnika u 2019. duplo veći aerodrom od Splita. Za Rodos Aegean leti 22 linije, 8 manje nego Croatia za Split. Rodos je 2019. imao 4,7 milijuna putnika. Za Heraklion Aegean leti 24 linije, 6 manje nego Croatia za Split. Heraklion je 2019. imao 7,9 milijuna putnika. Svi ovi aerodromi su daleko veći od splitskih 3,3 milijuna putnika iz 2019. Uz to Aegean za Atenu ima 83 linije, bitno više nego za sve svoje tri najveće baze zajedno. Croatia za Split ima duplo više linija nego za Zagreb.

TAP Portugal iz Porta ima 11 linija, 19 manje nego Croatia za Split. Porto je 2019. imao 13,2 milijuna putnika. Na ostalim portugalskim aerodromima, od kojih su Faro (9 milijuna putnika) i Madeira (3,4 milijuna) veći od Splita i turistički su gradovi, TAP ima letove samo za Lisabon (iz Madeire i za Porto).

Čak je i Lufthansa Grupa nezadovoljna Swissovim linijama iz Geneve i glasno najavljuje da će letove iz Geneve preuzeti Eurowings.

Air France iz Toulousea ima samo 14 linija, 16 manje nego Croatia iz Splita. Toulouse je 2019. imao 9,6 milijuna putnika. Iz Nice kompanija ima 25 linija, 5 manje nego Croatia iz Splita. Nica je 2019. imala 14,2 milijuna putnika. Iz Lyona Air France ima samo 19 linija, 11 manje nego Croatia iz Splita. Lyon je 2019. imao 12 milijuna putnika. Iz Pariza Air France ima 202 linije.

Čak i Milan Linate ima samo 5 linija ITA-e više nego Croatia iz Splita. Iz Venecije primjerice ITA leti samo za Rim. Iz Rima ITA ima 46 linija.

LOT iz Krakowa ima samo 7 linija, 23 manje nego Croatia iz Splita. Krakow je 2019. imao 8,4 milijuna putnika. Samo Katowice imaju više linija LOT-a nego Croatia u Splitu jer imaju 34 linije (4 više). Katowice su 2019. imale 4,7 milijuna putnika. Iz Varšave LOT ima 111 linija.

Turkish iz Antalye ima 18 linija, 12 manje nego Croatia iz Splita. Antalya je 2019. imala 29,3 milijuna putnika. Turkish iz Bodruma ima tek 7 linija. Bodrum je 2019. imao 4,4 milijuna putnika. Turkish nema letova za druge turske aerodrome osim za Istanbul, uključujući i Izmir i Antalyu. Turkish iz Istanbula ima 295 linija.

Znači, kompanije lete samo za svoj glavni hub (British, Iberia, Icelandair, KLM, Brussels, Austrian, Lufthansa…) ili imaju bitno manje linija iz svojih sekundarnih baza nego što ima Croatia iz Splita. A govorimo o bitno većim aerodromima. Konačno ako i imaju letove iz svojih sekundarnih baza omjer letova sekundarnih baza spram letova iz huba je 1:4 do 1:10, dok je kod Croatia to obratno, Split ima duplo više linija nego Zagreb.

I opet Croatia izmišlja toplu vodu. I ponovo će se začuditi zašto jedina ima gubitak i to enorman, kada sve druge kompanije bilježe profit.

Konačno, zašto samo Split? Dubrovnik je 2019. imao tek 13% manje putnika od Splita, prošle godine imao je 41% manje putnika. No, aerodrom nema 13% ili 41% manje linija od Splita. Dubrovnik ove godine nema ni jedne jedine nove linije Croatie Airlines. A Croatia operira tek 11 linija iz Dubrovnik, 1/3 linija koje operira iz Splita. Zašto?

Iz ostalih aerodroma situacija je još gora. Iz Pule Croatia operira tek 3 linije, iz Zadra njih 2, iz Brača 4 linije, a iz Rijeke samo jednu liniju. Iz Osijek Croatia ima 3 linija, a iz Lošinja ne leti. Zašto, ako iz Splita operira tako mnogo? Zar ostali aerodromi nisu u Hrvatskoj? Oni ne plaćaju porez u zajedničkoj domovini, oni nemaju potrebe za letovima nacionalnog prijevoznika? Sve su glasnija negodovanja direktora tih zračnih luka nad tretmanom hrvatskog nacionalnog prijevoznika.

foto: Croatia Airlines

I što dalje?

U slučaju Croatia to nitko ne zna. Oni su si sada napucali neki novi cilj, razvijanje Splita i ne razmišljaju što za pola godine! Pa tko bi razmišljao tako daleko? Što će biti sa Splitom tijekom zime kada je Split mrtav? Hoće li tada vraćati linije u Zagreb? Ili jednostavno neće nego će letjeti to sezonskih linija i avione tijekom zime stacionirati pa i dalje stvarati gubitke. Jel to bitno, pa i ovako i onako jedino što kompanija dobro radi je žicanje novaca od Države. U tome su superšampioni. Zacendrat će oni Plenkoviću i ove godine i dobiti još jednu restrukturaciju, pa još nekih 200 milijuna EUR koji će još jednom otići u vjetar.

Fascinira da je prošli tjedan Turistička zajednica Zagreba potpisala sa Croatiom posebnu promotivnu kampanju za letove Croatie Airlines. Zagreb će tako emitirati promotivni film u avionima, imati brošuru, vizuale na obrocima u poslovnoj i ekonomskoj klasi… I Dubrovnik financira kompaniju, zato i postoje reklame za Dubrovnik u avionima Croatie. No, Split ne financira Croatiu. Ali zato Croatia pokazuje srednji prst i Zagrebu i Dubrovniku. OK, neka, ali zašto onda turističke zajednice Zagreba i Dubrovnika troše novac na Croatiu Airlines? Zato da bi ona letjela iz Splita? Nije li logičnije da taj svoj novac daju drugim prijevoznicima koji su lojalni svojim aerodromima poput Ryanaira i Eurowingsa u Zagrebu, te easyJeta, TUI-a i Jet2 u Dubrovniku?

Znamo li Croatiu ona će reagirati na Ryanairovo pokretanje letova tamo negdje u kasnu jesen 2023. I to tako što će žicati novac od premijera jer su eto jadni, bijedni i čemerni. Nema tu ni logike, ni pameti, ni kruha. A kompanija će i dalje biti najlošija kompanija u Europi, uvjerljivo najlošija. Ali nema veze, zato sekundarna baza Split ima najviše linija od bilo koje druge sekundarne baze u Europi. Neka smo mi po nečem naj. Pa ako je to i glupost.

Još jednom naglašavam, svaka čast Splitu, iskreni i duboki respekt. On je broj 1 aerodrom Hrvatske, zasluženo i na tome im iskrene čestitke. I zaslužio je Split sve linije Croatie, pa i ove nove. Ovaj članak ni na koji način nije pisan protiv njih. No, autor ovaj članka samo ne može dokučiti logiku po kojoj Croatia zapostavlja svoje ostale aerodrome poglavito svoj glavni hub.

Pozdrav čitateljima iz Gizycka, Wegerzewa i Varšava u Poljskoj gdje je ovaj tekst pisan.

178 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Neka i od 10.mjeseca lete iz Splita kad tamo nema nikoga..HŽ i CA dva najveća gutača državnog novca..

Greska je sto autor ryanair u zg i easyJet, Ryanair, Norwegian, Eurowings, Smartwings, BlueAir, Transavia, Vueling, Jet2, TUI u SPU usporedjuje. Ryanair u zagrebu je jeftin i ou mu ne moze konkurirat. easyJet, Ryanair, Norwegian, Eurowings, Smartwings, BlueAir, Transavia, Vueling, Jet2, TUI su u SPU skupi i OU im moze konkurirat. I ne trebate izvlaciti sad karte na tim prijevoznicima po 20 eur ovog ljeta i dokazivati nesto, te karte su iznimka, karte od 5 eur u zg su pravilo.

Pitanje je dokad FR moze ovako nastaviti u ZAG.

Sigurno ne moze jos dugo. A kad poveca cijenu karte na trzisnu LF ce im pasti na 30%

Molim Vas Alene ako možete objasniti što Croatia Airlines treba učiniti da bude konkurentna na tržištu? Je li treba ponuditi bolju cijenu? Bolju uslugu?

Primjetim da se cijelo vrijeme žalite kako OU nije konkurentna, a argumenti koji objašnjavaju zašto jednostavno ne objašnjavaju puno toga. Argument koji nudite baš i ne drži vodu, a to je da postoje na nekim linijama drugi prijevoznici, a uobičajeno je da kompaniju na nekoj liniji održava konkurentnost a ne njena egzistencija na nekoj liniji.

Pitao sam vas za letove iz Splita. Što mora učiniti da bude konkurentna?

Tuzla? Kako ćete tamo biti konkurentni Wizzu ako smatrate da OU nije ni konkurentna Austrianu u Splitu sa 20€ višim kartama?

Niste odgovorili kako bi Croatija bila konkurentna u Splitu.

Ako nema kruha za jednu veliku LH da konkurira Wizzu, nema ni za OU. Srećom OU managment nikada neće pokrenuti letove prema Tuzli.

Nije jer je OU legacy koji ne može konkurirati jeftinim LCC prijevoznicima na gasterbajterskim tržištima.

Uz to OU već leti iz obližnjeg Sarajeva koji je 2 sata udaljen.

Shvaćam. Jeftinije cijene što baš i nije u svim slučajevima moguće jer ne možete kao legacy imati često jeftinije karte nego LCC. No to su implementirali u Dublinu i Stockholmu tako da očekujemo uspjeh.

Pa jeftinijim cijenama od konkurencije.

Rekli ste sami da trebaju biti jeftiniji od konkurencije zar ne?

Pa čovječe stručnjače što da OU onda radi? Znači više cijene ne valjaju, niže također, što raditi onda?

Da Tuzla ima toliki potencijal, Air Serbija bi vec letjela sa tog aerodroma.
Trenutno, Tuzla nije takvo trziste kao sto nije ni Mostar.

Mora da ima strategiju, ljudi, to je početak svakog posla. Bez strategije nebitno je šta će da urade jer već sledeće godine neće to uraditi, jer nemaju, pogađate, strategiju.
Ako je strategija da tokom sezone omoguće zapadnim i centralnim Evropljanima direktno putovanje do Splita i nazad, da bi bili konkurentni moraju da se bave, ovim redom:
1 – izborom destinacija u zapadnoj i centralnoj Evropi (u odnosu na tražnju i konkurenciju)
2 – odlukom: tip aviona vs. frekvencije (negde će raditi veći avion 2x nedeljno, negde 4x nedeljno manjim avionom)
3 – cenovnom politikom: sve kompanije imaju bolji imidž od OU, dakle OU mora (to je imperativ: mora) da bude cenovno konkurentna/povoljna
4 – ponudom dodatnih usluga (ovo je jako bitno jer posebno u sezoni generiše ozbiljan profit)

5. Povećati broj letova i linija iz Dubrovnika, Zadra, Pule, Rijeke, te Splita za leisure destinacije.

To je učinila pa ste pljuvali po njoj.

U članku ste napisali da širenje iz Splita nije dobro jer to Aegean ne radi iako to radi (dokazao sam vam činjebicama o ponuđenom kapacitetu).

Zašto bi se OU širila iz svakog grada? Čemu? To naprimjer uopće nije princip poslovanja Aegeana koji je ovdje uzor.

Pa ima kao što i Croatia ima. Imaju poprilično linija iz Dubrovnika, ali i međunarodne letove iz Osijeka i Rijeke.

Pogledajte iz koliko grčkih aerodroma Aegean leti međunarodne letove.

OU leti međunarodne letove iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Rijeke i Osijeka. Ne leti iz Pule, Zadra, Brača i Lošinja. Zar vi mislite da Aegean leti međunarodne letove iz 20 aerodroma (Grčka ima 39 aerodroma sa komercijalnim letovima)? Ne leti već isključivo iz Santorinija, Mikonosa, Rodosa, Soluna, Kalamate, Krfa, Atene i Herakliona.

Isto kao OU znači.

OU leti iz 4 od 6 aerodroma od više od 100.000 putnika. Aegean tek 9/18 (iz Aktiona i Chanie više ne nude međunarodne putničke letove već isključivo charter).

Kao što se ne može usporediti ni veličina Herakliona sa navedenim hrvatskim destinacijama.

Nitko nije rekao da se može. Tko je to rekao?

I jedna Chania sa 3 mil. ima 0. I koja je poanta onda? Je li taj Aegean iz svakog aerodroma iznad 100.000 putnika leti međunarodne letove? Ne. Je li OU to radi? Ne. Iz koliko aerodroma iznad 100.000 putnika Aegean leti međunarodne? 9/18. Koliko OU? 4/6. Je li OU radi nešto protivno poslovanju Aegeana? Ne.

Linije nisu relevatne već kapacitet i frekvencije.

Linije su ne relevantne kada pričamo o veličini baze. Ne može baza od 5900 sjedala biti veća od one od 11300 sjedala.

Molim vas iznesite podatke koliko Aegean nudi linija, kapaciteta i frekvencija iz ostalih baza koje nisu Solun ili Atena.

Ja uopće ne pojednostavljujem već iznosim činjenice. A činjenica je da princip Aegeana nije da leti međunarodne letove iz svakog aerodroma sa najmanje 100.000 putnika, princip Aegeana nije da iz svakog aerodroma bude po podjednako letova i kapaciteta već imate kao kod OU veću sekundarnu bazu i manje letove iz drugih aerodroma i definitivno nije princip letenje iz svakog aerodroma kao što vi od OU očekujete da leti za Lošinj.

Kada pričamo o odnosima OU prema obalnim aerodromima oni su poprilično logični i slični Aegeanovima.

Po meni je clanak promasen. Autor stalno iznosi potrebu stvaranja huba u ZAG i forsiranja letenja preko njega. Zagreb jednostavno nema toliko putnika koji bi isli preko njega. Nema ni destinacija s kojih bi se presjedalo u ZAG. Realno, trenutno postoje 3-4 destinacije s kojih se presjeda (DBV, SPU, SJJ, SKP), to je po frekvenciji otprilike ravno presjedanju iz 3 grada ili cak i manje, ZAD i PUY zanemarujem jer je kolicina putnika tu zanemariva, kao i Trade Airov OSI na kojem nitko ne leti. Za imati hub u ZAG trebalo bi dobiti emitivno trziste, bar 6-10 gradova koji bi punili avione za zapadnu Europu u ZAG, to sada ne postoji. Nadalje, kad ti 40% leta iz FRA presjedne za DBV, a 40% za SPU onda se postavlja upitnim potreba za takvim nacinom organiziranja letova, zar ne bi bilo logicnije imati direktan let, pa onda dva FRA SPU/DBV, a oslobadjati kapacitet na ZAG-DBV/SPU. Cesto se ljeti ne moze naci karta po tjedan dana DBV ZAG DBV. Zagusuju ljeti linije presjedanjem u ZAG. Zar ne bi bilo isplativije putnika prevesti direktno i uvesti dodatnu rotaciju. Cinjenica je da je ZAG tek treci aerodrom u HR ljeti. Time je logicno da OU leti Dublin Split, a ne Zagreb. Jest da ima dijaspore, ali su strani putnici isplativiji. Imaju vecu plateznu moc od nase dijaspore i neopisivo ih je vise od dijaspore. Mislim da je promaseno govoriti da se na ovim linijama OU bori iz SPU. Jednostavno je potraznja tolika da se sve popuni. Zamjerku imam na mali broj frekvencija, npr 1x AMS naspram 3x AMS KLM-a, mogli su odabrati neku drugu destinaciju. Ali ukupno mislim da ce u SPU pobrati pare. Mozda ce za autora clanka biti bogohulno, ali ja bih predlozio rezanje frekvencija ljeti u ZAG, npr. smanjiti CDG, AMS, FRA i prebaciti avione u SPU i DBV (2 u DBV i 3 u SPU) i pokupit pare od sezone, a ZAG da bude zimski hub.

OU može konkurirati ovim aviokompanijama u Splitu daleko više nego Ryanu u Zagrebu.

Ima logike i to su principi po kojima svi legacy avioprijevoznici funkcioniraju. Nije ništa ne logično da aviokompanija puca na liniju gdje ima konkurenciju ali gdje i ima poprilično profita. Pogledajte samo kolike su cijene karata na navedenim linijama pa kažite da je OU nekonkurentna.

Što aviokompaniju čini konkurentnom u današnje vrijeme? Cijena usluga prepostavljam.

Samim time Croatia jest konkurentna u Splitu.

Konkurentnost se postiže ponudom na tržištu.

Pa jednostavno..nema tu konkurencije i OU ne treba nikome konkurirati niti se protiv bilo koga boriti. To je zakon ponude i potraznje, a on za SPU ljeti glasi- Tko god sleti i ima iole ok karte imat ce i dovoljno putnika da se pokrije. Jednostavna matematika za SPU ljeti. Ima li jos netko kome to nije jasno? I zbog toga je ovaj potez Croatie odlican. Samo naprijed

Ma da, svi imaju 100% LF na Splitu, dajte malo realnosti. Čitali smo o LF na letovima za Beč prošle godine, Croatia je tu dosta slabo stajala. Borba je i tamo, borba je svuda. OU nije fit za borbu ali nije ni u Zagrebu, a u Splitu je leti tržište bolje. Šteta što ipak nisu pronašli linije, ne samo iz Splita, koje nemaju baš brutalnu konkurenciju kao AMS.

Zato su ove godine snizili cijene karata za Beč da budu konkurentniji.

A bas ste uboli datum. Jel to namjerno? Dan iza ipovratak31.7. je karta manje od 140 eur

Mozda je za tu subotu 30.7 vec skoro pun avion. Na to niste pomislili?

Subjektivni ste. Izabrali ste datume na kojima OU nudi najviše moguće cijene.

Što je sa ostalim datumima? Da ste uzeli npr. nedjelju vidjeli bi ste da Austrian traži 3600 kuna za povratnu, a OU tek 1000.

Što znači da je OS glupa nekonkurentna kompanija.

Nije jeftini Austrian nego OU i obratno, sve ovisi o datumu. Cijene su im stvarno konkurentne i ne vidim u čemu vidite problem.

Izvolite onda iznijeti te podatke ovdje (i nemojte prikazivati cijenu business klase ili nekog skupljeg razreda)

Kao što sam i rekao da je Austrian nekim danima skuplji, a nekim OU. Iznjeli ste samo dva datuma, a razlika u cijeni je stvarno minimalna da bi se OU nazvala nekonkurentnom.

Nop. Pogledajte bolje

Drago mi je da smo od razlike 350 eur dosli na 20..za koje nitko nece ni trepnuti kad ide na godisnji. A nitko i nikako mi ne moze dokazati da je cijena u sred sezone od 140 eur za povratnu kartu VIE-SPU preskupa i da je nekonkurentna

Što znači da im dobro ide prodaja subotom. Ako je već cijena 5 puta skuplja nego ostalim danima.

Srećom pa u OU rade veći stručnjaci nego na Zamaaero pa znaju da te 20€ viša cijena ne čini nekonkurentnim na tržištu. Da je tako odavno bi mnoge kompanije propale.

Da tamo rade stručnjaci koji ipak znaju neke principe poslovanja, a ne kao vi koji gatate koje linije treba letjeti i koristite Wikipediju u analizama.

Rekao sam vam da cijene variraju tijekom dana i mjeseci. Nije uvijek OU skluplja od Austriana pobogu.

Treba postojati neki razlog zašto OU ima izrazito visoku cijenu na taj dan. Možda je pogreška u sistemu, a možda je i dobra prodaja.

I jos jedna neobjektivna stvar. Karta koju ste naveli za Croatiu 30.7 je bussines klasa. Tako da je neusporedivo s ostalim cijenama koje ste naveli

Postovani, prvo ne citate s razumjevanjem. Tko je spominjao LF 100%? Izvukli ste liniju za zemlju koja je proslo ljeto imala najgore mjere u EU protiv korone. Austrian nije niti letio a OU je imala 2-3 tjedna leta za Vie. Znaci spominjete trziste koje je totalno irelevantno za ovo o cemu se pise. Iz normalnih zemalja bilo je i letova i putnika. Pa nije KLM vozio dnevno 2 prazna aviona.

Nismo se razumeli, napisao sam da AMS ima brutalnu konkurenciju

Pa što je onda glupi TUI uopće uvodio letove za Stockholm ako su već prije bile aviokompanije na liniji za Split.

Nop. LF nije bio 60,5%.

Nop. Bilo je i drugih putnika koji su brojali.

Šta si ti brojao? Koga ti farbaš? Ima nas koji te znamo. Gledao si u stjuardese pa si se zabrojao!

Trolling! Samo hoćeš provocirati. A i dosadan si. Get a life.

Alal vera za clanak

Moskvu Domodedovo, zasto ne Seremetjevo?

Aha, u redu.

Croatia konačno radi dobar posao, a iz aviona se vidi da je Alenu žao zbog toga.
Iznosi kvaziargumente, samo da bi ocrnio CA.
Sam je najbolje pojasnio svoju poziciju kad je napisao da bi za direktoricu Croatije trebalo postaviti Martinu Binenfeld, bivšu stjuardesu, sada direktoricu turističke zajednice u Zagrebu, a zna se kako se dobija ta sinekura za trošenje love poreznih obveznika.
Dragi gospodine, mogu Vam reći – Croatije će biti i kad dampingaši budu plaćali putnicima da lete njihovim avionima. Prolazi vrijeme kad se CA šutalo ovako i onako, a zarađivali aerodromi i svi mogući paraziti u blizini.

Je li isplativije konkurirati Easy Jetu za Milano koji nudi povratne karte za oko 80€ ili Ryanu koji ih nudi za 30€?

Karte su već u prodaji.

Istina, Ryanair ili ce podici cijene karata ili ce napustiti Zagreb. Ja mislim da ce se desiti drugi scenario.

Njima je bas za vjerovati sve sto kažu..olicenje iskrenosti..čim zinu slažu

O čemu ovi aerodromi uopće? Što je Croatia Airlines Caritas postala pa sada treba svakom bazu razvijati?

Trebali ste u ovom slučaju uzeti primjer Aegean Airlinesa pošto ga već navodite. Aegean Airlines možda ima veliku bazu u Solunu no to ne znači da iz svakog aerodroma u Grčkoj leti međunarodne letove.

Wow, pa OU je agilnija nego Aegean?! Svaka čast!

Zašto ako Aegean radi iste poteze kao OU?

Croatia iz Splita nema 30 linija, već ima 22, a od tih 22 su 3 PSO koje se svjedeno obavezno operiraju.

Uračunavati čarter letove s Wikipedije je suludo jer je pitanje hoće li se oni operirarti, a i svejedno čarter letovi ne ovise o izboru i odluci aviokompanije već agencije koja ih je zatražila. Osim toga to što nisu navedeni Aegeanovi čarter letovi na Wikipediji ne znači da ih nema.

Također niste naveli ono što je stvarno bitno kada pričamo o veličini baza, a to su frekvencije i kapacitet. Air Baltic iz Tallinna koji ima sličan broj putnika kao Split, operira 39 tjednih letova prema inozemstvu (ne uključujući letove za Rigu) sa A220. OU s druge strane iz Splita nudi sličan kapacitet.

Aegean iz Soluna leti daleko više letova nego OU iz Splita, te daleko više kapaciteta. 65 tjednih letova sa A320/321. Daleko više nego OU.

Što na kraju znači da uopće nije istina da je OU sekundarna baza najveća u Europi među legacy avioprijevoznicima.

Zato što čarter letovi ovisi o potražnji zakupaca i o njihovoj odluci, a ne o OU. Čarter letovi nemaju nikakve veze sa ekspanzijom sekundarne baze u Splitu.

Gdje je objavljeno da će se i ove godine letjeti na navedenim čarter letovima i zašto nisu navedeni Aegeanovi čarteri iz Soluna?

Kapacitet je bitna stvar kada pričamo o veličini baze. I kao što ste vi naveli Solun je duplo veći aerodrom, a kao što sam ja naveo kapacitet ponuđen od strane OU prema međunarodnim destinacijama je duplo manji.

Na kraju ovo znači da je baza u Splitu sasvim logična i napravljena po komercijanim principima sličnim Aegean Airlinesu.

“Kapacitet Croatie iz Splita nije duplo manji. No, čak i da jest govorimo o jednom aerodromu, šta je sa svim silnim ostalim aerodromima koji su nabrojani?”

Ok, koliki je kapacitet iz Splita? A koliki je iz Aegeanovih i Air Balticovih sekundarnih baza?

Izračunao sam i Croatijin kapacitet koji ona nudi iz Splita prema međunaridnim destinacijama duplo je manji nego koji Aegean nudi iz Soluna prema međunarodnim destinacijama.

Također je za oko 300 sjedala u jednom smjeru veći nego što Air Baltic nudi iz Tallinna.

Slažemo li se onda da je kapacitet koji OU nudi logičan i sukladan praksi Air Baltica i Aegeana što ih nude iz glavnih sekundarnih baza(jer je očito tako)?

Iz Soluna Aegean ima 2 dnevna leta za Munchen, svakodnevne za Frankfurt, Stuttgart, Dusseldorf i Larnaku, 3 tjedna leta za Zurich, Tel Aviv, Pariz, Bruxelles, Berlin, 2 tjedna za Hamburg, Rim, Nuremberg, Milano sve sa A320, ponegdje i A321.
Uz to imaju i sveukupno 6 tjednih letova za Dubrovnik, Tiranu i Izmir sa ATR 72.

To je minimalno 11.300 sjedala u jednom smjeru.

OU nudi oko 5.900 iz Splita.

Faktor je takav da je to oko duplo više kapaciteta iz duplo većeg aerodroma.

Konkretnije za Split je 25 x A319 i 30x Q400 što je oko 5.880 sjedala (Rim koji je let iz Zagreba nije uključen).

Što “nop”? Ovo su točni podatci. Ako ih nećete priznati onda stvarno vrijeđate inteligenciju svih čitatelja.

Zaista, uglavnom jako dobar članak i konačno ste napisali da je broj turista iz Zagreba u Dublin manji i zanemariv u odnosu na Dublin-Split, a u komentarima prije par dana žestoko protivili toj činjenici, zanimljivo..

,,Zagreb ima više putnika za Dublin od Splita poglavito radi nove dijaspore koje ima bitno više iz okolice Zagreba i Slavonije nego iz Dalmacije, >>>broj turista iz Irske za Zagreb je zavidan, ne bitno manji nego za Split,<<< o poslovnjacima i konektiranim putnicima da i ne govorimo. Kakve onda to ima logike?"

Jest, sve je točno, ali ste prije par dana govorili potpuno suprotno u desetak komentara..

Tako… obrisali ste komentar i promijenili referetni članak, svaka čast

Po čemu ste zaključili da je ovo netočan podatak?

I koji ste podatak dobili? Je li više od 11.000 sjedala ponuđeno iz Soluna ili manje?

A za AF i TAP, javite Aegeanu da neznaju voditi aviokompaniju jer to AF i TAP ne rade.

Covjek vas je rasturio argumentima. Priznajte to.

Mozda je upravo ovo model koji ce Croatiju uciniti profitabilnom u narednom periodu.
Zagrebacki aerodrom je mali i ne predstavlja pravi hub (ovaj aerodrom je, u stvari, feeder drugih hubova), stoga poziciju CA ne treba porediti sa pozicijom mnogo vecih kompanija koje imaju svoje hubove na mnogo vecim aerodromima – to je poredjenje krusaka i jabuka.

Croatia mora naci svoj put i ovo bi mogao biti jako dobar korak na tom putu.

Ne bih se slozio sa vama. Specificna situacija i problem zahtjevaju drugaciji i ponekad inovativan pristup. Menadzeri koji su spremni na takvo sto su ili hrabri vizionari ili potpune neznalice.
Blizi sam misljenju da je u pitanju prva opcija.

Bilo je nekih otezavajucih okolnosti i stvari koji su izvan kontrole managementa CA. Stvari se izgleda popravljaju.

Ne budite prestrogi prema ljudima. Nije sve tako crno kao sto izgleda. Npr. ovaj posljednji potez je dobar.

To je ipak samo vase skromno misljenje.
Rezultati Croatije ove godine ce vas ili demantirati ili potvrditi vase subjektivne tvrdnje.
Zato pricekajmo kraj godine.

Ma bravo za Split i OU. Treba dodati jos koju liniju i bazirati jos najmanje jedan avion.
Sta da radi OU na prestiznom elitnom LCC aerodromu poput Zagreba? Da maše putnicima Ryanair dok ulaze u avion sa kupljenom kartom od 10€?

Tako da samo napred za Split i Zagreb!!! Nek se opamete i dodatno razvijaju i Dubrovnik, Zadar i Pulu.

Tako je. U Zag ne treba raditi ništa protiv Ryana jer ce uskoro i oni dići sidro i sami otići. Samo kupite kokice, udobno se smjestite u naslonjač i gledajte.

Živi bili pa vidjeli. Samo me zanima kakav je to koncept operacije povecati broj letova i dalje karte po 10-15eur. Znaci da je to jos uvjek nabadanje i metoda pokušaja i pogreške. Da njima ide kako treba ostao bi isti broj linija ali bi karte bile po tržišnoj vrijednosti 70-80eur. Sve to ukazuje da je njihovo poslovanje i zarada u Zag u banani

Mislim da ste u pravu i da ce vrijeme pokazati da je Zagreb jedan veliki promasaj Ryanaira.

Naravno da ce svi manageri tvrditi da su napravili dobar potez, pa to je njihov potez 🙂
Ne ocekujete valjda da kazu ista drugo nego da sve tece po planu i da su zadovoljni?

Pustite vi te elaboracije – vazni su rezultati u konacnici. Trenutno, brojevi su jako losi.

Bavim se biznisom i znam da su samo rezultati bitni – profit, dobit.
Nikakve elaboracije me ne mogu impresionirati ako nema profita.

Bas ce njihovi manageri reci da nisu zadovoljni, a posebno vama ili meni. Svatko od nas moze iznajmiti avion i letjeti s kartama od 10 eur..ali to nije operacija zrakoplovne kompanije i nije profit. A Ryan sigurno nije Caritas na MZLZ da voza ljude za 10 eur. Znaci tu love i zarade nema. Samo na liniji za Stansted moraju imati cistih 40 eur po putniku da bi bili na nuli, zaradu da ne spominjem. A daleko daleko su od tih cijena. Znaci banana kako sam vec jednom napisao

Ali kolko dugo će moći ići sa takvim cijenama? Ili mislite da su u plusu?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!