zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Blentav potez Vlade Crne Gore oko Montenegra

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Crnogorski nacionalni prijevoznik, Montenegro Airlines je letom YM103 iz Beograda koji je sletio u Podgoricu u 20:13 prekinuo sa operacijama. Kompanija je, iako je mogla letjeti još par dana, odlučila da nema smisla nastaviti sa operacijama obzirom na odluku Vlade o likvidiranju kompanije.

U ovom momentu nije nam tema rasprava je li Vlada u pravu kad kaže da su dugovi ogromni i preveliki, da kompanija ne posluje dobro, te da je najpovoljnije rješenje nova kompanija. O tome ćemo više u idućim tjednima. No, zašto onda smatram da je porez Vlade Crne Gore blentav?

U prošlom članku sam demantirao da Vlada nije imala modalitete produžavanja života Montenegro Airlinesa. Pozajmica za premoščavanje i/ili restrukturacija bile su opcije, a uz to Crna Gora je mogla isplatiti i novac za naknadu štete za Covid-19 i neoperiranje od III. do VI. mjeseca kako je to napravila Croatia Airlines, ali i niz drugih kompanija.

Ovaj potez je nonsens jer se prekida kontinuitet kompanije, Montenegro ima reputaciju, putnike, linije, slotove, code-share ugovore, pilote, mehaničare… Mehaničari i piloti će se razbježati diljem svijeta trbuhom za kruhom. Slotove i ostala prava kompanija će na ovaj način izgubiti, a nije trebala. Crna Gora je trebala kompaniju održavati na životu idućih 3 mjeseca, u međuvremenu pokrenuti novu kompaniju, na nju prebaciti sva prava i vlasništva i tek onda likvidirati Montenegro Airlines. Ovakav ishitreni potez je diletantski. Tako se to, gospodo ne radi.

Vlada Crne Gore misli da će za 6 mjeseci, do turističke sezone, napraviti novu kompaniju sa AOC, novim lizing ugovorima, code-share ugovorima, ugovorima dobavljača… Neće! Ni bitno bogatija Slovenija u tome nije uspjela.

Crna Gora će na likvidaciju kompanije potrošiti 50 milijuna EUR. I još bar 70 za osnivanje nove kompanije. Za taj novac je mogla restrukturirati Montenegro Airlines.

U I. mjesecu Montenegro Airlines je trebao imati oko 60% letova iz Crne Gore. U ovom momentu Crna Gora je izgubila 28 od 59 tjednih letova te će Tivat ostati na samo 4 tjedna leta, a Podgorica na 27 tjednih letova, manje od 4 dnevno. Podgorica od danas više neće biti povezana sa Frankfurtom, Ljubljanom, Parizom i Zurichom, a od prvog mjeseca i sa Bečom. Sva ova prebitna tržišta Crna Gora je sada izgubila.

No najblentavije u svemu ovome je što je Crna Gora to napravila 25.12. U Crnu Goru su došli pripadnici dijaspore, pa i nešto turista. Svi oni su kupili povratne karte Montenegro Airlinesa. Svi oni moraju nekako doći nazad na polazne aerodrome. I tu je Vlada Crne Gore napravila ogroman propust jer je kompaniju trebala zatvoriti 11.1. nakon što se svi ti putnici vrate na svoja polazišta, a ne sada, te ostaviti tisuće putnika bez racionalnih opcija. Jedina realna opcija za te putnike je konekcija sa Air Serbiom preko Beograda i Austrianom preko Beča, bitno manje realna sa Turkishem preko Istanbula, naravno uz dodatan trošak kupovine nove karte. Ovime Crna Gora pokazuje da je neozbiljna destinacija, da je u stanju turiste i druge putnike pustiti na milost i nemilost bankrotom svoje vlastite kompanije, kompanije koja je u 100% vlasništvu države. Ovo je katastrofalno loša poruka potencijalnim turistima i putnicima u Crnu Goru. Poruka koja ostavlja gorčinu neozbiljnost i nesigurnosti. Nešto što nije spojivo sa turizmom, granom koja stvara preko 25% BDP-a Crne Gore.

U tom kontekstu treba gledati i zahtjev za sastanak bivših pilota Montenegro Airlinesa sa Zdravkom Krivokapićem, premijerom Crne Gore, i ministrima u Vladi. Piloti su šokirani neprimjerenom praksom po kojoj su o odluci Vlade saznali kada i cjelokupna javnost, iz medija. Piloti smatraju da najava osnivanja nove kompanije nije realna i vrlo su skeptični. Sa pravom.

Grupacija Savana, Veselina Mijača, crnogorca koji već desetljećima živi i radi u Švedskoj,  dostavila je Vladi Crne Gore ponudu za kupovinu Montenegro Airlinesa uz uvjet da Vlada otpiše obveze prema državi, a da Savana preuzme dugove prema privatnim kreditorima i dužnicima. Vlada je vrlo ekspeditivno, u samo jedan dan, odbila ovu ponudu! Zašto pobogu? Ovako bi se nastavio kontinuitet letova, zadržale posade, slotovi i ugovori, a privatna kompanija bi preuzela dobar dio od 50 milijuna EUR dugova. Kojeg smisla ima odbiti tako što? I zašto je Vlada to učinila?

Najviše koristi od likvidacije Montenegro Airlinesa svakako će imati Air Serbia koja će sada biti monopolist na najfrekventnijim linijama iz Beograda za Podgoricu i Tivat. Air Serbia je u samo jedan dan najavila povećanje broja letova za 4, te će na još 7 letova povećati kapacitete sa ATR 72 na neusporedivo veće A319 i A320. Još više povećanja desit će se u idućim danima.

59 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Svaka čast otkrili ste za koga radim. Taj za koga radim je evo opet otvorio kesu pa da opet objavim komentar. Ovog puta sam promenio IP adresu da zavaram trag.

Imali ste po crnogorskim medijima nekoliko dobrih članaka koji osvetljavaju celu situaciju iz više uglova, a i jednu vrlo kulturnu TV diskusiju predstavnika nove vlade i ljudi iz kompanije MA. Frapantni podaci. Obe strane su se složile da je MA vođena na kataklizmičan način. I niko nikome nije rekao da je blentav. Čak nisu ni krivili jedni druge, jer pravi krivci nisu bili u emisiji. Ni Ristića nisu okrivili, jer je prekratko na toj pozicij, mada su spomenuli da je neozbiljno komunicirao sa svojim nadležnim ministrom.

Osim ministra svi gosti te emisije listom imaju puno više rada u avioindustriji od Vas i odlično poznaju MA. Ministar je svima ponudio da doniraju 2 miliona evra mesečno da MA nastavi da leti. Niko se nije odazvao. Takođe je i pitao zašto je 350 radnika MA bitnije od 300 000 ostalih radnika u Crnoj Gori, kojima takođe treba hitna pomoć.

Što se mog iskustva u biznisu i tehnici tiče, samo ću Vam reći da nikada nisam radio sa mažoretkinjama i sebe od entuzijaste proglašavao za eksperta.

Ja sam uveren da ste Vi pošten čovek. Izvinjavam se ako ste stekli drugačiji utisak. Sa mojim prošlim komentarom sam želeo da Vam skrenem pažnju da vodite računa ko Vas angažuje i kako plaća Vaše usluge. Od politički postavljenih partnera male firme moraju da beže, da ne bi završile zaprljane ni krive ni dužne.

Smeta Vam kada Hrvatska sa svojih 4 miliona stanovnika i velikim BDPom u CA doda 15 ili tako nešto miliona evra, a tražite od jedne malene i prezadužene Crne Gore (650 000 stanovnika) da unese još silne desetine miliona evra. I tome nema kraja.

Uveren sam, jednog dana kada vas prođe ova silna ostrašćenost, da se nećete ponositi svime što ste napisali i kako ste diskutovali sa Vašim neistomišljenicima.

Evo ipak se predomislio dotični ministar – ipak ono nije bio zadnji let MA nego će “nastojati” održati kompaniju još 30-60dana da drži veze. Stiglo iz guzice u glavu.
Još uvijek tvrde da će otvarati novu kompaniju koja će preuzeti kadar i opremu od stare, ali će biti sve drugačije.
Stvarno mi se povraća od političara – naravno da će na kraju to sve koštati porezne obveznike još više nego prije-

Kod Vas smo navikli na puno podataka a ne na ovakve naslove i paušalne procene. Utisak je da ste na ovoj temi potpuno izgubili objektivnost.
Da li imate celokupnu sliku ispred sebe? Da li imate uvid u opštu situaciju u budžetu i prihodima Crne Gore? Nemate.
Najosnovnija pravila novinarstva kažu da treba da čujete i drugu stranu. Na žalost, niste jedini koji se tako bavi novonarstvom.
Vi ili ne znate ili se pravite da ne znate šta se dešavalo u MA?
Šta znate o čoveku koji je ponudio 1 evro i o celoj sadržini ponude? Obzirom da svi znaju kojoj interesnoj grupi je blizak, sve šta ponudi preko medija mora se uzeti sa ogromnim nepoverenjem.
Da li Vas je Vaš poslovni prijatelj Ristić pozvao da odgovori na ona pitanja iz prethodnog komentarisanja?
Opet opsednutost ASom.
Možda Vam nisu rekli, ali u MA će ući policija da ispituje razne čudne ugovore, uključujući i konsultantske. Verovatno i Vaš konsultantski ugovor.
I nemoj da brinete o povezanosti Crne Gore. Stanovnici Crne Gore imaju najviše interesa prema stanovnicima Srbije, a to nije 24 sata vožnje već između 1 i 10 sati zavisno odakle dokle su krenuli. AS može slobodno da digne cene i putnici će sesti u kola. Ako budu pametni i još i smanje cene biće im bolje.
Ka Rusiji, koja je puno bitnija Crnoj Gori od cele EU, ima mnogo opcija. Tu ima jako puno interesa sa ruske strane i neće biti problem naći avioprevoznike koji će to preuzeti bez dotacija, za razliku od Ryan Air-a koji će tražiti pare.
Vi dakle pišete o MA a ni površno niste upoznali crnogorske interese. Ne razumem po kom osnovu ste im onda davali preporuke ako najosnovnije stvari o Crnoj Gori ne znate.
Naravno da bi najbolje bilo da MA nije propao i da je interesna grupa bliska prošloj vlasti tu uložila svoje milione, ali to se nije desilo. A oni verovatno imaju najbolji uvid u stanje u MA preko svojih direktora, koje su oni sami postavili.

Ovaj članak je po kvalitetu predaleko ispod onoga što smo od Vas navikli. Pre liči na tabloidnu žalopojku neke od suprotstavljenih političkih grupa, nego na članak uglednog konsultanta i analitičara.

Slazem se Alene s vama u ovo vrijeme ugasit nacionalnu kompaniju je katastrofa jos u turistickoj zemlji kao sto je Crna Gora zao mi pilota citao sam clanke u medijima i oni su saznali iz medija koliko sam iscitao, a sta ocekivat od nove prosrpske vlade koja radi na Vucicev daljinski a Vucica mogu razumijet bori se za svoju kompaniju.

Ne slažem se sa vama Mario u vezi Vučića i vlade jer svi koji su Vučićevi (Milovi) ne pitaju se nista. Slažem se sa vama da je greska i mislim da je ovo cista osvetoljubivost novog režima.

Zasto bi se kompanije uopste poklanjala za jedan euro bilo kome kad joj otpisete dugovanja ?
Pogotovo grupaciji koja nema nikakve veze sa avio saobracajem.

Simpatična su mi ova 3 razloga.. Nešto kao Karamarko samo obrnuto 🙂

Ma samo malo humora. Karamarko kad je nabarajao 5 točaka programa zapeo na trećoj (plus digitalizacija, naravno), a Vi u 3 razloga imate 5 točaka 🙂

1.Mislis montenegro ce biti u obavezi da plati dugove privatnim kreditorima kad ga preuzmu za 1euro.
Zar stvarno mislis da ce neko svoj novac izvadit iz sazaljenja i platit taj dug.
2.Od čega ce platit zarade za 350 radnika i nastavit lizing aviona i sve ostale troskove .Meni ovo sve deluje neozbiljno.Da je normalno vreme i da saobracaj funkcionise ali usled epidemije da neko ulozi svoj privatni novac u ovu pricu za mene ne pije vode.

Zao mi je montenegra sa koji sam 10 -tak puta godisnje letio za Tivat (izbegavajuci ATR ) .Čitam poreska uprava odmah blokirala racun i uzela oko 3 mil i jos nedostaje 15 za poreze na zarade radnika da ne poverujes .

Volio bi da si u pravu i da nesto pozitivno rese .

Ako drzava selektivno otpiše svoj deo duga nekom privatniku koji je kupio preduzece postavlja se pitanje , kako to nazvati. Da li ja kao privatnik koji sam kupio drzavno preduzece i nasledio i platio zaostale dugove drzavi imam sada pravnu osnovu da je tuzim i trazim povrat svog novca ????
Ako se drzava prema pravu i zakonu odnosi pojedinacno, kako joj padne na pamet prema hiru i zeljama pojedinih investitora , da li je to drzava ili grupa privatnih lica koja radi sta pozeli toga jutra.

U svim ostalim analizama koje se tiču tajminga i načina i moguceg restruktuiranja se skoro u potpunosti slazem. Lose je ovo uradjeno. Posledice tek slede. A ako naredno leto ne bude po ocekivanju sa turistima bogami ovaj bankrot Montenegra ce biti smesan u odnosu sta ce onda uslediti.
Pozdravljam Vas Alene

Alene, ako tražite od vaših čitalaca da nivo dijaloga bude na visokom kulturnom nivou mislim da bi i vi trebali toga da se pridržavate. Naš jezik nije toliko siromašan da niste mogli za naslov naći drugačiji izraz od reči “blentav”?!

Reč “blentav” se koristi isključivo kada želite nekoga da uvredite. Ako želite da razvijate kulturu dijaloga na ovom portalu onda i sami morate biti primer. Iskreno ste me iznenadili pošto takve reči niste do sada koristili pogotovo ne u naslovu.

Znam ja da ste ubrali iz prve.. Ali da sam ja rekao da je ovaj članak blentav drugačije bi ste reagovali. Shvatam i da niste slučajno upotrebili tu reč u naslovu ali vaš portal vaša pravila.

Postovani Alene, uz svo duzno postovanje jer vas vec citam vec godinama moram da primetim da vrlo tendeciozno pisete i iskljucivo sa stava avio entuzijaste.
Svi mi vrlo dobro znamo da Montenegro i bez korone ne bi prezivjeo. Jako je lijepo imati kompaniju, ali u slucaju zemlje od 600000 stanovnika, to je luksuz.
Vlada CG nije imala novca da plati tekuce obaveze, a vec sada razmislja o novoj pozajmici za 500 miliona kredita koji dolazi u februaru na naplatu.
Takodje nova kompanija je najavljena za 2022, a ne za 2021 godinu kako pisete.
Licno mislim da od nove kompanije nema nista, vec da cemo vidjeti Skopski model ukoliko uopste bude novca za to, to je sada samo populisticka izjava da se kao najavi nesto.
Kompanija je mnogo novca gubila zbog loseg vodjenja, cijela CG zna da su se partijski moljci i familije vozili dzabe. Znamo da se linija za Lyon drzala iskljucivo zbog familije jednog covjeka u Lyonu, da je na istoj nerjetko bilo manje od 10 putnika.
Alene vi zivite u sredjenoj zemlji koja je clanica EU, a mi zivimo u zemlji koja je trenutno najteza zemlja za zivot u Evropi. Novca nema, turizam je ubijen, a i prije kovida smo bili na rubu egzistencije. Vlast je unistila veliku vecinu stanovnistva i napravila milionerima mali dio okruzen oko njih.

Postovani Alene poredite Maltu, koja je mediteransko ostrvo sa CG dobro niste uzeli Seychelles kao primjer.
Druga stvar jedno je biti u CG, drugo je zivjeti. Takodje obzirom u kom krugu ljudi ste se kretali prilikom boravka u CG, jasno je da nrmate realnu sliku kako obican narod ovdje zivi.
CG jednostavno nema novca za nacionalnog prevoznika i svakoj diskusiji je tu kraj.

Ne znam zašto, ali se nekako preskaču tri veoma bitne člinjenice.
Ryanair je tužio CG zbog dotacija. I to je veliki problem.
Druga bitna činjenica je da je, pošto se ovde optužuje trenutna Vlada CG, Regulatorna agencija koja je ostatak od prošle vlade zabranila dalja državna ulaganja u kompaniju. Što je osnov problema.
A ponuda koja je došla juče… zašto nije došla prekjuče? Dok je kompanija letjela.Mora se priznati da je čišćenje dugova od strane države pa prodaja privatnom licu… malo nategnuta. Po izjavama čelnika to je skoro i pravno nemoguće jer bi se pojavbile desetak kompanija koje bi htjele isto.

Ništa manje važne nisu ni izjave ministra finansija CG da aktuelni CEO MA nije htio doći na sastanak kada se rješeavala sudbina MA jer ga je bolio zub

citat
“Vezane su nam ruke odlukama Agencije za zaštitu konkurencije i odnosima i radom odbora direktora koji u ime države gazduje tako važnim subjektom. Nažalost, predsjednik Odbora direktora danas je javio da ne može da dođe, jer ga boli zub”, dodao je crnogorski ministar kapitalnih investicija.

Bitna je razlika između predsednika odbora direktora i CEO. Dvije različite osobe.

Naravno, opet prvi komentar sa insinuacijama ko je kriv a ko ne.

Kritikuje se Vlada koja je odbila tu ponudu ekspresno ( u jedan dan), a da li iko postavlja pitanje ozbiljnosti ponude, kompanije koja je ponudu poslala isto tako ekspresnoo u jedan dan, a pritom ima 0 iskustva u avio saobraćaju? Pritom od čoveka vrlo bliskom prethodnoj vlasti. Alene, pa Vi ste toliko puta kritikovali Sloveniju koja je svoju kompaniju prepustila nekom tamo fondu 4K, a ovde čak i ne postavljate pitanje ozbiljnosti ponude koja je stigla od gospodina.

<<Podgorica od danas više neće biti povezana sa Frankfurtom, Ljubljanom, Parizom i Zurichom, a od prvog mjeseca i sa Bečom. Sva ova prebitna tržišta Crna Gora je sada izgubila. Ovime Crna Gora pokazuje da je neozbiljna destinacija, da je u stanju turiste i druge putnike pustiti na milost i nemilost bankrotom svoje vlastite kompanije, kompanije koja je u 100% vlasništvu države. Ovo je katastrofalno loša poruka potencijalnim turistima i putnicima u Crnu Goru. Poruka koja ostavlja gorčinu neozbiljnost i nesigurnosti.

Da se ne lažemo, prosečan nemac, francuz, holandjanin ne zna ni za AirSerbia-u a kamoli za Montenegro Airlines, a još manje za način na koji je isti ugašen. Puno katastrofalnija odluka po pitanje turizma u Crnoj Gori je bila odluka Vlade CG od letos da u potpunosti zatvori granicu sa Srbijom, a u isto vreme omogući ulazak gradjanima Zimbabvea. Klasičan diletantizam koji je doveo do toga da je mnogo ljudi iz mog okruženja na kraju otišlo u Istru. Da se razumemo ništa sporno, i sam sam rad gost tamo, ali po pitanje turizma u CG jako loša poruka, daleko katastroflanija od propasti MA.

Najbitnijia tržišta MA, su bili Beograd i Rusija po broju putnika. Procenat putnika na linijama ka ovim destinacijama je sigurno bio preko 60% (Alen sigurno ima tačan podatak). Već smo apsolvirali da će dva najveća tržišta praktično biti neokrnjena u pogledu broja polazaka ili ponudjenog broja sedišta.

Ako se već rade insinuacije političke prirode onda treba izneti i par činjenica za slabije upućene kojima je Srbija kriva za sve po automatizmu:
* Nova Vlada CG i njen premijer nemaju dobar odnos sa zvaničnim Beogradom.
* Vučić i Milo su u odličnim odnosima, a potonji i njegovo društvance imaju podosta nekretnina u Beogradu, uključujući i nekretnine u čedu prvopomenutog, Beogradu na vodi.

Da zaključim, ceo potez oko naglog ukidanja je izveden užasno nespretno. Tu se apsolutno slažemo. Pominjanje MA2.0 je čisto mazanje očiju i nerealna priča. Ovo je idealna priča profesionalnih nacionalisita da svoju sopstvenu nekompetentnost i slab rad u prethodnim godinama svale na drugoga samo zato jer će taj drugi imati korist. Obraza i odgovornosti bez, ma koliko god oni bili neki stručnjaci.

U principu se slažemo, potez je bio neočekivan i loše sproveden. Strance sam pominjao u kontekstu slanja loše poruke turistima, u kontekstu da čak ni u Srbiji ova vest nije značajnije odjeknula a kamoli negde dalje od regiona.

Oko poredjenja šta je lošije, zatvaranje granice sa najbitnijim tržištem ili ukidanje nacionalne kompanije koja pravi gubitke se može razgovarati, ali to iziskuje ozbiljnu ekonomsku analizu. Obe odluke su sigurno loše, to je jasno.

Nezaboravite da je i dug Crne Gore još malo na 80-90% BDP-a, a možda i preko 90%. Država finansijski stoji jako loše, a na ruku sigurno nije išla ovakva sezona.

Sve se slažem, svi oni su frustrirani sa razlogom. Sporim uticaj ovog dogadjaja na ukupnu sliku o Crnoj Gori. Možemo se složiti da je ogromna većina ljudi koji su se našli u oovj situaciji zapravo iz regiona, da ne kažem iz Srbije i Crne Gore. Mali je tu procenat turista iz drugih zemalja. Ljudi u Srbiji, a posebno u Crnoj Gori su već jako podeljeni (nažalost) i imaju izgradjeno mišljenje na koje ovaj konkretan dogadjaj ima uticaj koji teži nuli.

I to kažem kao neko ko ima i delić porodice i prijatelje u Crnoj Gori i koji je često letovao dole. Puno goru poruku mi je država Crna Gora poslala zabranom ulaska tokom sezone (u trenutku kada se moglo u Albaniju i Hrvatsku) nego li što sam se uplašio da odem u Crnu Goru sledeći put jer su iznenada zatvorili MA. Iskreno, to me više brine u kontekstu mogućeg zatvaranja AS jer imam nekoliko vaučera kod njih.

Expressno odbijanje ponude je vrlo znakovito – otkud strašna žurba da se hitno zatvori kompanija pod bilo koju cijenu i time ostvari najgori scenarij za državu?

Taj privatnik je u ovom trenutku win-win situacija:
Ako mu slučajno uspije (slažem se da nije realno) – država dobiva flag carriera u koji nemora pumpati pare (nerealno, zar ne?)
Ako mu ne uspije (vjerojatnije) – leti se još neko vrijeme u ovo najgore vrijeme po putnike i djelatnike, a firma odlazi u stečaj uz daleko manje troškova po državu, a i svi ostali će biti spremniji na taj scenarij.

Ministar koji ovo odbije ne radi u interesu svoje države.

Ozbiljnost pristiglih ponuda za kupnju kompanije i ideju da će se nova kompanija moći osnovati do početka turističke sezone na stranu, zatvoriti avio kompaniju koja praktični samostalno spaja državu sa Europom u zimskim mjesecima na sam 25.12., dakle ne prije što dijaspora i turisti dođu a niti nego kad odu nego baš u vrijeme kad je najjači mogući međuperiod dolazaka i odlazaka, je stvarno iznenađujuć potez – za povijest avioindustrije, ali globalne. Vi znate da ja ne zagovaram da država intervenira u nacionalne aviokompanije do mjere na koju su navikli Croatia Airline i Montenegro Airlines, čak i usprkos njihovoj važnosti, ali ovo je stvarno jedinstvena odluka u kontekstu kovida i u jeku najhladnije zime za avioindustriju ikada, i još nakon regionalnog primjera Slovenije, koja sad ima od 0 do 3 leta dnevno. Ironično, jedan od njih je bio Montenegro pa je tako Ljubljana jučer umjesto 3 imala 2 leta, oba mizerno malih kapaciteta. Sa osobne strane, nadao sam se da Montenegro bar još godinu dana opstane da mi ovoljetni put za Tivat bude na Fokkeru ali sad ću se izgleda morati zadovoljiti easyJetovim A320.

P.S.
Ostavio sam Vam jučer komentar na https://zamaaero.com/18/11/2020/analize/ekskluzivno-easyjet-najavljuje-252-tjedna-leta-iz-regije/ . Ne znam da li dobivate obavijesti za nove komentare na starim člancima pa se ovdje ponavljam.

Da su zaista htjeli uštedjeti uvalili bi privatniku i prenijeli većinu duga, a i zaposlenicima i putnicima bi bilo daleko bolje. Ovakvo expresno odbijanje ponude i žurba da se ugasi kompanija jasno daje do znanja o čemu je zapravo riječ.

A riječ je o?

Pitah o čemu je riječ u užurbanom gašenju kompanije i odbijanja ponude jer Max reče da se dalo do znanja o čemu je riječ a meni recimo nije pa ga pitam!? Nisu je gasili i odbili ponudu zbog Savane.

Ne znam. Ekonomski gledano iz ugla vlade ponuda stvarno nije prihvatljiva. U stanju prezaduženosti oslobodili nekog duga prema poreskim instutucijama, a zauzvrat mu dati besplatno kompaniju nema neke ekonomske logike. Tako bi svi mogli voditi kompanije 🙂

Hvala Vam na odgovoru.

Ima logike ovo što kažete. Ali očigledno da to nije odgovaralo vladi, pa se odlučila slediti ekonomskim pravilima malo strože gledano.

Poštovani Alene kao što ste rekli sve je prepreprečudno. Izgleda kao da su neki prljavi poslovi bivšeg režima išli preko ove kompanije i nova vlast je htela to prekinuti i ne dati nikakvu mogućnost da se to nastavi. Meni sve ovo liči kao da zaustavljaju neke procese i da je ovo sve mnogo dublja priča nego što izgleda na prvi pogled.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!