zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Dash 8-400 odlaze prvi iz flote Croatie

Svi Dash 8-400 Croatie Airlines su u operativnom lizingu od GOAL kompanije u suvlasništvu Lufthanse i KGAL-a a u flotu su dolazili po dva 2008, 2009. i 2010. godine. Na dva aviona lizing izlazi 2024, a na preostala četiri 2025. godine. Istim će ovi avioni prvi izaći iz flote, tj. kompanija će iz zamijeniti sa Airbusevima A220, od kojih dva dolaze 2024, njih šest 2025, četiri 2026. i tri 2027. Dash 8-400 trenutno imaju 13,8 do 15,7 godina.

Dash 8-400 avioni naprave 40% više letova od Airbus A319/A320 flote. Ovo pokazuje koliko je Dash 8-400 bitan za Croatiu. Ostaje ozbiljno pitanje kako će Croatia operirati linije koje nisu uspijevale napuniti ni Dash 8-400 sa zadovoljavajućim load faktorom, a sada će ih letjeti sa duplo većim avionom.

Istovremeno i postepeno će iz flote izlaziti A319 i A320. Prvi avion 9A-CTI je upravo izašao iz flote. Kako će dio ovih aviona ostati do 2026. tada će imati 26 do 28 godina. Daleko logičnije bi bilo da su iz flote prvo otišli A319/320 koji su bitno stariji avioni, a da je kompanija produžila lizing Dash 8-400 za godinu-dvije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

118 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Dash ima iznimno nezgodne strukturalne inspekcije na određenom naletu, koje ga često drže dugo prizemljenog. Prema mojoj procjeni(2500 FH godisnje, prema naletu iz 2018, kad sam od tamo otišao, a inspekcije počinju na oko 40000 FH), CTN-ova flota će upravo sad uci u taj ciklus, i treba se riješiti flote dok troškovi održavanja i inace za odrzavanje skupog Dasha nisu eksplodirali. Ugovor sa GOAL-om ili tko god je uzeo avione od njih(FALKO,…) je isto bio remek dijelo pravne službe kompanije, da su mogli, 2018. bi se rijesili Q400 flote, ali su potpisali ugovor iz kojeg nije bilo izlaza bez ogromnih penala. CTI prema utilizaciji, nije ušao u ESG program(program produljenja života, CTN je to radio na hrpi Lufthansinoh aviona), a avioni koji ostaju su u njemu(CTG,CTH), uložilo se u njih, i sad to moraju vratiti, a stari su. Nedostatak vizije, standard u CTN-u.

Alene imate li odgovor na ovo?

Imali smo A320 i Q400 u hangaru kao i puno zima prije toga(CTN radi neki mini C-Check svake godine, cijela flota prodje kroz hangare kroz zimu, samo su pravi C-Checkovi dugi, a ostali avioni dođu na tjedan ili manje, odraditi ono što na linijskom ne mogu kao što su modifikacije), pa sam imao priliku od drugog čovjeka tehnike tada, a i sada čuti koji je trošak C-Checka na Q400, i prema riječima gospodina, trošak je veci nego na Airbusu(u tom trenutku starom 20 godina i u velikim modifikacijama u to doba, zamjeni nogu, strukturalnim inspekcijama u koje su uletavali zbog starosti flote, tada je flota bila nešto ispod 40000 FC za najstarije avione, što je puno, 83% životnog vijeka) Problem su bili i jesu dijelovi, jer je avion složio Goodrich(onda UTAS, današnji Collins, daleko najveći vendor Bombardiera na Q400, i krivac za kriminalno lose noge, koje su i danas problem, ništa Bombardier nije rijesio jer je bazična konstrukcija losa s inženjerskog stajališta, gotovo je nevjerojatno da ista firma radi stajni trap za B737, gdje se o tom sustavu gotovo ne zna), gdje su troškovi dijelova enormni jer nema konkurencije i rade se u relativno malim serijama(isto će biti slučaj na A220, zato je odlična vijest za operatere da je Airbus kupio projekt), a avion je nepouzdan i zahtjeva strašno puno preventivnog održavanja da bi letio te rute koje CTN želi od njega(CPH, BRU,FRA). Što se tiče održavanja Dasheva, CTN radi puno vise održavanja nego druge slične kompanije i puno vise nego je Bombardier stavio u MPD(sigurno vise nego AirBaltic ili bivsi Flybe) koje su ga imale, i posljedica je to sto nisu imali ozbiljnih incidenata, osim Zuricha, gdje je problem bio u PMA dijelu koji je bio i u IPC-u i dostavio ga je Goodrich(nije greška CTN-a). Uz to, ugovor je remek dijelo, pa ih košta i kad ne leti, što je razlog što su u COVID-u letjeli skoro isključivo Dashevi.

Sve ima svoj rok trajanja Sa kakvim avionim letjeti na krače destinacije Kao Zgb Mostar ili Zgb Sarajevi i obratno tek če da se vidi Upitanju je isplativost leta a manjih aviona zasad nema

Биће да су Рафали купљени у пакету са А220.

Nista ne pravi novac kao turboprop,na linijama do 700 km rastojanja Dash je radni konj koji donosi prihode.To je avion kojeg se Croatia nije trebala odreci.

Dash radi toliko novaca da su ga sve relevantne europske kompanije izbacile.

“Dio” – apsolutno nitko relevantan.

Našu Croatiu ni Vučić ne bi lošije vodio. Ovo je kao da odlucuju oni koji joj zlo žele.

Po meni airbusevi trebaju ostati, to su kvalitetni avioni, takode i dash 8 400 ali idalje bollje da ne odu ća

Croatia trenutno ima jako velikih problema sa flotom,
I neke linije za ljeto s 24 ce biti otkazane,a na tim linijama je prometovao dash…

“Svi Dash 8-400 Croatie Airlines su u operativnom lizingu od GOAL”

Notorna neistina!

CQA i CQB su u lizingu od AeroCentury
CQC, CDQ, CQE i CQF su u lizingu od Chorus Aviation

Prema airfleet.net su svi u leasingu od GOAL-a.

Oni su nepouzdan izvor. PlaneSpotters je pouzdaniji.

Je baš: tamo pak stoji “leased from hidden”…

Vlasništvo aviona je javni podatak. Nevjerovatno je da masa stručnjaka to nije u stanju provjeriti.
Od koga su avioni unajmljeni treba pitati upućene u OU.
Aerocentury je bankrotirao prije nekoliko godina, prošao chapter 11 i prodao avione. Sada ima drugo ime.
Cijela priča sa najmom aviona je prekomplicirana za ovdašnju publiku čini se. 😂😂😂

Neka smanje cijenu.

Ako napune dash 70% do Splita sa cijenom X, neka bude cijena X/2 da se napuni duplo veci avion.

Naravno ovo je neka naivna matematika, ali neznam kako zele koristiti A220 na tim linijama osim ako ih ne populariziraju sa dobrom ponudom/marketingom. Kako je to Croatia, nisam optimistican

To je jedina opcija za spas kompanije. Nikakav Dash sa 50% LFa neće spasiti situaciju.

Neće. Ali zato će zasigurno ukidati linije naveliko i operirati nove.

A i priča da je nemoguće puniti A220 na linijama gdje leti Dash ne drži vodu.

Ma 2% će iznositi LF.

Najbolje da uzmu Cessnu.

Jeste sad zadovoljni?

Pozdrav, na dubrovačkim portalima kruži vijest o sutrašnjoj zajedničkoj konferenciji direktora dubrovačke zračne luke i komercijalnog direktora Ryanaira.
Imate li kakva saznanja o tome i što mislite kakve linije možemo očekivati?

Zašto brišete pitanje vezano za Ryanair i Dubrovnik?

Dobro onda, ispričavam se.
Može li neka najava je li nešto ozbiljno?

Off:
Sutra delegacija Ryanaira stize u Dubrovnik i imat će press, znate li o čemu je moguće rijec, neka velika najava, baza?

Avioni nisu u vlasništvu GOAL-a nego tri različita SPV-a ( DAC) u Irskoj a u vlasništvu holdinga sa Kajmanskog otočja (bar neki dio).

U leasing su kod GOALa???

Dash kantu izbjegavam uvijek. Putujem svaki tjedan i nikad nejde Dashom nego rađe presjedam u Frankfurtu. To radi većina putnika za Brisel.

A što vi to radite u BRU? Nadam se da ne zastupate RH… A ako da, da vam je engleski bolji od hrvatskoga…

A kaj se Vas tiče to?

Meni i dalje nije jasno kako Croatia od 8ica nije napravila cashcow sa mix-om flote koji imaju.
Sa pozicijom Zagreba kao HUB-a i sa dobrim valomima i konekijama 8ice su idealne da pokriju zimski period kada je popunjenost manja izmedju juga i istoka (DBV, SPU SJJ, SKP itd) i zapadnih destinacija. Napravite krateke konekcije u ZGB, kratke rotacije 8icama ka VIE ili MUC i punite 319 iz ZGB na duzim relacijama ili ka FRA.

Leti drzete vece frekvencije ka kljucim lokacijama sa vecim brojem rotacija (SPU, DBV), NPR 5x dnevno ili u peaku ubacite Airbus, jer realno rotacija sa 319-kom do Splita je mozda duza od rotacije sa 8icom i nemate limite Splita za parking i taksiranje jer vam treba 1/2 piste.

Dash nije cashcow. Troškovi po sjedalu na tom avionu su rampantni.

Da taj avion išta više valja, ne bi se Dash izbacivao iz svake relevantne europske aviokompanije.

Kucamo mi to odavno, jos problemi sa stajnim trapom, ali mora da se zadovolji mama LH.

Taj avion paše isključivo LH i nikome drugom.

I neka ga se OU riješila jednom za sva vremena.

Nema ga jer je neisplativ. A kada Croatia feeda Luftičine hubove sa tim avionom, troškovi nisu njihov problem.

Bolji avion za Croatiju, a njima svejedno. Odnosno, možda im nije svejedno jer bi linije iz Zadra, Rijeke, Osijeka te sa Brača za Munchen mogle pasti u vodu.

A koliko linija iz splita se operira sa dashem..oce li i one pasti u vodu?

Pa Austrian ga je koristio skoro 20 godina!

Cela Lufthansa Grupa je imala kroz godine cak 109 Dash aviona!

Tako je, u poredjenju sa atr-om on je brzi, od starijih atr-ova i dosta udobniji, ali nije ni blizu po efikasnosti. A i znaju tockovi da mu otpadaju, zato su ga mnogi napustili.

Problemi sa zadnjim stajnim trapom su odavno reseni, i to su bile prve verzije koje je koristio SAS. Problema je bilo sa nosnim tockom vise na kraju.

A sto se tice profitabilnosti Porter vam je najbolji primer, koji je napravio kompletam model na Dash-8. Tek nedavno su krenuli sa expanzijom baziranom na E2.

Hrvatska nije zapadna Evropa da imate velike gradove sa velikim brojem putnika koje pune velike avione. Problem je izvan turisticke sezone gde treba biti u plusu, ili barem break even. Ako usporedite Dash-8 sa ATR-om na profilu Zagreba i gradova koji bi trebali gravitirati istom, realno sa 8icom za razliu od ATR-a ladno mozete ubaciti extra rotaciju, i tu pravite dodatne pare jer bi vam turnarround bio kraci.

Porter? A to neki europski legacy?

Hrvatska jest zapadna Europa. U Hrvatskoj se veliki avioni puniti mogu.

LF je loš jer se lete nije koje se ne isplate. Umjesto da se leti iz Zagreba za Stockholm leti se za Sarajevo.

Sve dok se lete sa Dashom su neisplative. Tim linijama treba veći avion.

Ma tako je Alene. Sve linije sa Dashom u isti koš!

Nevjerojatno mi je kako se opet leti “na slijepo”. Kao prvo problemi sa A220 se znaju i stoga se sa nekom točnom isporukom baš i ne može fiksno računati. Što ako dođe do pomaka od više mjeseci? Čime će letjeti? Kao drugo, što ako bude operativnih problema na početku operacija? Ništa neuobičajeno pri uvođenju novog tipa u floti. O tome da je 220 neadekvatan avion za OU, dovoljno smo ovdje raspravljali.

Iako napisano sto puta, ni hiljadu puta ne mogu dovoljno da se nacudim biznis logici da se uvede jedan tip, i to a220 u Croatiu. Pa sta ti ljudi razmisljaju, ipak su u avijaciji, kakvi god da su. Jedino logicno mi pada na pamet da postoji neki side deal, tipa da se neko uz Croatiu uzdigne i da prakticno preuzme gomilu domaceg saobracaja koji se subvencira, da tu ulete sa nekim atr-ovima ili necim manjim, a da Croatia drzi iskljucivo premium linije, tih desetak koje ima vec godinama (manje vise kao servis Lufthanse) i mozda jos po neku novu.

A220 je najadekvatniji avion moguć na tržištu za OU. Bolji ne postoji.

Apsolutno netočno. To je najadekvatniji avion na tržištu za Croatiju i bolji ne postoji.

Austrian Airlines se odlučio Embraer prije nego što je A220 poletio u Europi.

Ma kako? Prvi A220 za Swiss je poletio 15. srpnja 2016., a prvi Embraer E195 za Austrian 31. listopada 2015.

Istina je.

Austrian je prvi E195 dobio sredinom 2015. godine, dok je prvi A220 sa putnicima poleteo godinu dana kasnije.

A Dash je vama taman za leisure linije? Živjeli!

A minimum je prema kojem parametru?

Luxair i SkyAlps, aviokompanije koje vi navodite kao primjere dobrog poslovanja na koji bi se OU trebala ugledati, koriste Dasheve na leisure linijama.

Možda se OU ipak ugledala na aviokompanije na koje ste vi htjeli da se OU ugleda, pa su odlučili da se leisure linija može operirati sa avionom manjim od A320.

Hahahahahahahaha. Jel’ se čuje još od stoke u Buzinu?

Uuu, vrlo ste konstruktivni u svojim argumentima.

@anon10.03: argumente lijepo molim!

OT:

Posto nasi ljudi sirom bivse drzave znaju da pljuju po putarima i sluzbama kada padne sneg po 10–15 cm i napravi kolaps pa su svi redom nesposobni a tamo negde u Nemackoj, Francuskoj, Britaniji itd sve idealno.

Juce je u Frankfurtu pao sneg. Jedno 3 cm. Jos je i mokar tako da pri kontaktu odmah se topio. Najpre su krenuli autobuske linije da rezu, pa kasnjenja S Bahn i svih mogucih vozova a na FRA je bio kolaps. Gomila otkazanih letova, ogromna kasnjenja. Poletalo se sa FRA iza 23:00 iako je to zabranjeno.
Dakle 2-3 cm snega je napravilo kolaps u gradu. O guzvama na putevima da ne pricam.

I onda tako i dalje stoji mantra kako su svi nesposobni na Balkanu dok su svi drugi idealni, vredni, spremni ma sve naj naj… kad ono…

A jel vama normalno da 2-3 cm snega napravi problem bilo gde, gde je sneg uobičajena pojava u zimskoj sezoni? Kako se ne uhvatite za aerodrom gde nema problema kad padne 2cm snega, a itekako ih ima? Zašto se zadovoljavate lošim?

montreal po snijegu od jednog metra funkcionise kao da je ljeto, samo malkice sporije. u njujorku i manja kisa zlo cini za aviosaobracaj – dijelom zbog gustoce ali vala dijelom i zato sto nikako da se saberu.

Croatia bi bez Airbuseva i preživila, ali bez dašenki teško, mala potrošnja i niski troškovi održavanja. U ovakvim slučajevima izgleda da će se domaći letovi svesti na minimum, ili u nekim slučajevima u potpunosti zaustaviti. Pa kako oni misle napuniti ZAD – MUC , RJK – MUC , OSI – MUC, domaće linije smatram da nije niti potrebno nabrajati. Zna li se koje reg. oznake će imati novi zrakoplovi?

Ne znam šta bi rekao. I ja tako nekako mislim. Dash izgleda kao prilično dobar aviončić za CTN potrebe. I možda izgleda jeftino, ali je činjenica je smo ove godine imali krcato AOG situcija na Dashu. Svako malo neki problem, a koliko ćujem ima i problema sa nedostatkom zamjenskih dijelovia (pojedinih). Inače je sa potrošnjom goriva i robusnošću sasvim dobar avion za ove kratke relacije. Eno gore ih Wideroe ubija

Troškovi održavanja su niski jer se ne održavaju ..
DH8 troši duplo više goriva nego Airbus po sjedalu.

Pa što da je break-even nizak? Na kraju dana Croatia gubi ozbiljne novce zbog tog aviona.

Da je bar sve tako jednostavno… svi bi imali Dash.

A da li iko misli i na ekološki uticaj tih praznih aviona…… Tj koliko Dash zagađuje manje od A220 na lokalnim linijama…?

Trenutno je 9A-CTG prizemljen, moguće je da on odlazi vrlo uskoro i da će zapravo najavljen wet-lease 2 A320 za leto biti samo pokriće za rupu nastalu odlaskom 2 A319.

Danas iz LIS u SPU dolazi 9A-BTK od Trade air te preuzima liniju za ZAG.

CTN/TDR tek od januara/februara brat moj lijepi

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!