zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Hong Kong uvodi Flight Token

Aerodrom Hong Kong je uveo sustav Flight Token. Sustav je namijenjen za građane Hong Konga. Nakon što putnik dođe na elektronski check-in, u stroju skenira svoje dokumente, stroj mu analizira lice i isprinta boarding pass. I ovdje završava svaka potreba putnika da se identificira svojim dokumentima ili boarding passom. Putnik prolazi sigurnosni pregled, kupuje u trgovinama i na koncu ulazi u avion bez da pokazuje dokumente ili boarding pass, već aerodromski sustav na svakoj ovoj lokaciji prepoznaje lice putnika i dozvoljava mu dalje operacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Hong Kong

16 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Просто, то је напредак цивилизације, са свим предностима и манама. Ако се оптерећујете свеопштом контролом: не идите никуда, и бог вас видео! Макар мало смањите да вас прате.

Vezano za ta praćenja i teorije zavjere, to mi je struka. S jedne strane koristite mobitele, Google, Apple, Facebook, … koji zaista pamte i prodaju sve vaše podatke, a a druge strane se bojite da će vas pratiti neki aerodrom ili država.
Država kaska za gore navedenim korporacijama 30-50 godina, oni još nisu u stanju povezati bazu pasosa sa osobnima, oni drže oružane stražare ispred mainframea da netko ne “ukrade” podatke.
Ni na tom aerodromu sigurno nikog nije briga da bi vas pratili (ni ne trebaju, sami ste kupili mob koji to bolje radi) – jednostavno imaju neku tablicu da ne moraju 3x upisivati ili skenirati isti dokument (koji su ionako dužni čuvati) i sad je to totalna kontrola.

A ove korporacije koje su otišle strašno daleko i doslovce imaju te podatke to vam je cool i kupujete te gadgete samoinicijativno. Srećom ni njih baš ne zanima vas osobni život (iako imaju te podatke), niste tako zanimljivi. Oni obrađuju te podatke da bi dobili navike potrošača i još vam bolje utrapili te proizvode (ili prodali drugima podatke koje proizvode da vam utrape). Čista komercijala.

Evo i jedna zanimljivost – trebate vidjeti koliko rasisticke rezultate daje bigdata, samo je svima to neugodno priznati. Kad vam dodje reklama za proizvod koji baš želite i zacudite se kako vas špijunira – da samo znate po kojim.kriterijima su vas ukalupili odmah bi se posramili sami sebe.

Povraća mi se od te high tech svinjarija koja zazire u svaki delić ljudske privatnosti… Koje i ovako je ima u tragovima…a nekada davno kao klinac sam milsio da je high tech tako cool.. 🤢

Nadam se da ljudi iz zapadnih demokratija neće na ovo pristati. Ne verujem u teorije zavere ali mogućnosti zloupotrebe ovakvog sistema su prevelike.

To što se prodaje pod “praktično” zapravo je totalna kontrola svakog pojedinca. Noćna mora!!!

Pa ne bavi se aerodrom “totalnom kontrolom”, oni samo izbjegavaju da x puta pregledavaju isti dokument. To se žalite državi koja izdaje dokumente, oni Vas kontroliraju.
Uostalom cijela ta “totalna kontrola” se kod nas radi na softveru iz 70tih, žalite se Drugu Titi 🙂

Max: zar vi zaista mislite da je taj aerodromski sistem izoliran i kompletno neovisan?

Bravo

🤣🤣🤣🤣pogotovo ste vi svima zanimljivi ahaha

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!