zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Može li Aerodrom Sarajevo ishendlati ovu sezonu?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Aerodrom Sarajevo ima terminal kapaciteta 900.000 putnika. Ipak je 2019. uspio opslužiti 1.143.680 putnika. 2021. aerodrom je imao tek 767.133 putnika, što je prilično lako opslužio. No, ove godine aerodrom planira preći brojku iz 2019. Može li on to?

Jako teško. Naime, terminal puca po šavovima. On je premalen, on je usko grlo, ima premalo check-in šaltera, premalo gateova (njih tek 6 na 7 parkirnih pozicija), premalo prostora odlaznih i dolaznih gateova za hendlanje više aviona odjednom. Istovremeno treba riješiti i problem parkirališta, a izgradnja novog terminala je dodatno oduzela kapacitete, poglavito manevarske površine ispred terminala.

Ono što je još veći problem je broj parkirnih pozicija na stajanci (apronu). Sarajevo ih u ovom momentu ima 7. No, ove sezone planira imati bazirana dva aviona Wizz Aira, dva aviona FlyBosnie, a u Sarajevu će noćiti i Austrian, Croatia Airlines i Lufthansa. To znači da će svih 7 pozicije biti puno tijekom noći. Što ako neki avion (npr. poslovni) želi prenoćiti, ili još gore, što ako se neki avion pokvari na Sarajevu? Uz to za Sarajevo sada lete daleko veći aviona nego 2019. obzirom na velik broj bliskoistočnih kompanija i LCC koji svi lete sa većim uskotrupcima, a i Austrian sada dolazi sa E195 umjesto Dash 8-400, stoga nije moguće jednu parkirnu poziciju koristiti za dva manja aviona. Dosta nategnuto i riskantno. OK, budimo pošteni, neke dane u tjednu će jedan avion FlyBosnia tijekom noći biti izvan baze i letjet će za Bliski Istok, dio sezone i zagrebački i frakfurtski letovi neće noćiti svaki dan, FlyBosnia će krenuti sa letovima tek u top sezoni, konačno još nije ni potvrđeno da će Lufthansa ostvariti svoj prvotni plan da uvede drugi dnevni let koji bi noćio u Sarajevu, ali ipak sve zajedno jest prilično nategnuto.

Kako god, terminal će se krenuti otvarati tek u XII. mjesecu, a biti će potpuno operativan tek od III. mjeseca 2023. Ni stajanka se neće dovršiti ove sezone. Stoga je pred Sarajevom vrlo teški period u kojem će radnici i uprava morati dati 100% i biti vrlo kreativni da pokriju sve potrebe koje pred njih postavljaju avio-kompanije. Budimo realni, aerodrom se ovome nije mogao nadati, no upravi je jasno što ih čeka. Vidjevši što su sve napravili u samo godinu i pola pandemijske godine uopće ne sumnjam da će uspjeti ishendlati i ovu vrlo zahtjevnu godinu.

25 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Doha-Sarajevo
Od 3.6.22.
3x tjedno. 2-5-7

Alene, koji je osnovni parametar kod planiranja kapaciteta aerodroma?

E moj gospon Alen, ovo zna svaki student zracnog prometa na FPZ u ZAG

Pa šta ako je malo gužva? Čemu tolika drama oko malo gužve na aerodromu u sred sezone. Šta ljudi realno očekuju, da za 5€ lete a da se osjećaju kao na Istanbulskom aerodromu. Na kojem sam inače bio u vise navrata u sred sezone! Pa i tu bude nekad frke. Neshvatljivo mi je totalno da se najviše žale putnici koji do jučer nisu sjeli u avion a sad im sve smeta. Vazdusni saobracaj nije socijalna kategorija i samo revolucionarnim potezima u istoriji vazduhoplovstva došlo se do nove ideje zvane LCC.
Za sve vas a i nas koji imamo neke zamjerke na naše aerodrome, bez obzira u kojoj državi, a odnosi se na sve koje razumiju ovaj jezik a svojataju ga kao svoj samo ću reci, naši aerodromi na prostoru bivše Jugoslavije su najbolji.
Samo na tim aerodromima svi mi domaćini mozemo da psujemo, pljujemo, mokrimo i otresamo mačora na svakom cosku, bacamo opuške od cigareta, svercujemo jaja, suvo meso, flašu rakije itd, da pljujemo zaposlene, silimo na policajcu jer eto imao svako nekog rođu u policiji, psujemo sve po spisku zbog skupog parkinga i espressa u ugostiteljskim objektima aerodroma, kidamo inventar i bacamo pelene i deke u toalet i wc solje.
A kad se stigne na neki EU aerodrom niko ni da zucne zbog 5€ parkinga na sat, budjavog sendviča od 12€ Itd, jer eto oni su EU.
Ne znamo da poštujemo i volimo svoje i nemamo stida.

I zato je Branko Ćopić bio u pravu:znam ja nas, j..o ti nas!

P.S. Kad se sledeći put budete zalili na aerodrome, slobodno se sjetite da imate opciju 10,12,24h kičmanja automobilom ili autobusom do vašeg odredišta.

Ugodan dan vam svima želim

Sve ste vi dobro rekli. Ali upravo zbog toga naše države su crne rupe

Kratak odgovor: Može i mora.

2019. je bila jaka sezona, ali je odrađena bez nekih većih poteškoća. Glavni razlog za to su bili radnici na platformi i njihovo zalaganje da se posao uradi na najbolji mogući način.
Usko grlo aerodroma Sarajevo uvijek je bio mali broj graničnih policajaca zaposlenih na pasoškoj kontroli. Tu se prave veliki zastoji, a aerodrom Sarajevo nema načina na utiče na to. Isti poblem se može očekivati i ove sezone. Jedan od potencijalnih problema bi mogla biti i činjenica da je aerodrom nedavno zaposlio četrdesetak novih radnika na platformi, njihovo (ne)iskustvo definitivno će negativno uticati na rad sa avionima na platformi. Dosta iskusnijih radnika više ne radi na aerodromu.
Što se tiče najava letova za ovo ljeto, treba se uzeti sa rezervom. Osim pandemije, koja je doduše u zalasku, sada postoji i rat u Ukrajini i sankcije Rusiji za koje se ne zna kakav će imati uticaj na sezonu u Evropi generalno. Sva priča o Flybosnia je više postala besmislena. Mislim da se na njih realno ne treba računati kao na neki faktor.
U slučaju da se povremeno i desi neka veća gužva na aerodromu, uvijek ima načina da se ista riješi bez većih poteškoća. Velik posao u svemu tome uradi aerodromska kontrola letenja na aerodromu Sarajevo koja je bez premca. Rijetko ko radi bolji posao u BH avijaciji, a da se manje zna za njih.

Pandemija se nije osjetila u Bosni i Hercegovini prošlo ljeto , tako da eliminišemo pandemiju . Rat jeste mogući problem , jedino “korisno” od ovog rata jeste da veliki broja arapa koji idu turistički u Azerbejdžan , vjerovatno neće ići i vjerovatno će u Bosnu i Hercegovinu .

Nije se toliko osjetila ekonomski, ali jeste za aviopromet. Aerodrom u Sarajevu bio je zatvoren 2 mjeseca, mnoge linije su ukinute, broj frekvencija smanjen, ali je pozitivno što se uprava reformisala i sada extra radi svoj posao

Pišem za prošlo ljeto , ne za pretprošlo . Radim na aerodromu , upravi sve pohvale .

Vjerujem da može uspjeti, jer ipak ima vremenskih perioda kada i aerodrom nema puno aviona na svom apronu. To je najčešće period od 7 do 9 ujutro ili od 16 do 19 navečer. A ako bude baš gužva, sigurno će koristiti zapadnu rulnicu za parkiranje aviona, jer se ona jako rijetko koristi.

Ne bih se brinuo ja sto se FlyBosnie tice, bit ce tu prostora na stajanci, FlyBosnia je vise “sta bi bilo kad bi bilo” fazon, oni i dva aviona vrlo tesko izvodljivo 🙂 Super vijesti Alene, hvala vam na ovih par izvjestaja iz Sarajeva! Lijep pozdrav!

Dva aviona FlyBosnia na noženju u Sarajevu?
Da nije malo preoptimistično?

Mene zanima otkud sad to, 2 aviona FlyBosnie u top sezoni, a i trenutno nemaju nijedan i planiraju letjeti na samo nekoliko linija na Bliskom Istoku.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!