zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

NAJAVE: Croatia Airlines pokreće Split-Atena

Croatia Airlines otvara liniju Split-Atena od 2.6. Linija će se operirati jednom tjedno, subotom, sa Airbusom A319. Nažalost ovime se ne povećava broj letova iz Splita jer Croatia istovremeno ukida liniju Split-Prag.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

60 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Molim vas, ali molim da prestanete pričati gluposti i inicirati ovdje bezvezne rasprave ili svađe. Kakve veze ima da li u naslovu piše BREAKING/EKSKLUZIVNO/VANDREDNA VIJEST…… Gospodin Alen misli da tako treba i njegovo mišljenje treba poštovati, jer je on kreator ove stranice i vlasnik iste. Ako vam nešto smeta ovdje, slobodno napravite sami stranicu vezanu za avijaciju i pišite kako želite.
PS: Ovo nije nikakav plaćeni komentar ili da sam pristrasan. Ja isto imam ponekad rasprave sa gospodinom Alenom u komenatrima, ali rasprave vezane za uspostavljanje linija, npr: Je mislim da će SA uspostaviti letove za SAD u 2022, a gospodin Alen tako ne misli i onda vodimo razloge ili neke argumente zbog kojih smo stvorili tako mišljenje i to je sasvim zdrava, neću reći rasprava, nego diskusija. Pozdrav iz SA i malo više ljubavi širite na ovom portalu, jer je avijacija jedna od rijetkih stvari koja nas spaja

Letovi iz US za SA? Evo, čim uvedu za Prištinu i Ljubljanu.

Dao sam primjer dijaloga između gospodina Alena i mene i nema potrebe da se opet ta tema proteže, pogotovo ne na objavi koja nema veze sa Sarajevom.

I? U čemu je problem? Ako vam se ovdje ne sviđa vrijeme kada su objavljene vijesti iz Srbije otiđite na exyu gdje se uvijek odmah objave, ali zato vijesti iz Hrvatske poprilično kasne.

Poprilično kasne? Ja sam tamo pročitao da OU razgovara sa Boingom, izjavu direktora o planovima za ovu godinu, vest o članstvu u alijansi protiv EU CO2 politike… I to sve ove nedelje. Kasne sa vestima o Trade Airu i ETFu, to je istina. Sa druge strane, ovde sam prvo pročitao da Norwegian povećava Beograd.

Kada je KLM uveo liniju za Dubrovnik kasnili su, kada je Windrose prvi let obavio za ZAG kasnili su, kada je KLM uveo 3 dnevni za Split kasnili su.

Stvarno ne znam šta stvarate dramu jer Alen još nije obajvio nove JU letove.

Novo JU:
HAJ 3x
NUE 2x
SZG 3x

Bravo za JU!!!
Konacno malo gastos rute!

Ako se ne varam, na sve tri je Wizz leteo (neuspešno)?

Da. Zato sam napisao da Wizz gleda i ne veruje 😂

Baš zanimljivo. A one najave za srednju Evropu sa pominjanjem Bugarske, Rumunije i Poljske su izgleda bile bacanje prašine u oči.

Nije. Bice i toga.

Kako nije? Nirnberg i Hanover su pokrenuli istog dana kad su stacionirali drugi avion, Nirnberg su ukinuli iste godine, a Hanover su leteli do skoro. Salzburg pokrenuli i prekinuli tokom korone.

Jesu, leto 2020, bilo je nekoliko letova i onda su krenule neke restrikcije u Austriji, suspendovali su je i izbacili iz sistema, kao i celu ekspanziju tada.

Haha

nikad nisam sreo nijednog grka na plažama oko splita, ali čeha ima koliko hoćeš.

To što vi ne vidite je vaš problem i ne prikazuje pravo stanje tržišta linija. ATH-SPU trenutačno nema Aegeana na liniji i poprilično je logično da je OU preuzme.

To što ne vidim Grke nije sigurno problem. Nego jednostvano zaključak, mišljnje… i ne vidim šta je tu loše.
Da ne mislite da je nešto nacionalistički, ne vidim ni ko putuje između Praga i ili bukurešta i Beograda pa ima putnika.

Ameri masovno koji skakucu po Evropi. Oni se ne zadrzavaju duze na destinacijama, nego dva-tri dana na Mikonosu, dva dana na Santoriniju, dan u Atini, dva dana u Dubrovniku/Splitu itd.

Pa i mi se tako ponašamo kad odemo tamo. Logično, ne prelazi se bara tako često.

Da potvrdim Alenovu pretpostavku – ja sam takodje leteo ovu liniju 2017-te ( srpski Australijanac :)) i tacno je da mi koji dodjemo ‘iz daleka’ volimo kad smo vec tu za Evropsko leto da obidjemo vise od jedne morske destinacije. Ovakve linije su savrsene, inace bi leteli sa ko zna koliko presedanja sa Grckih ostrva do Hvara ili Braca itd. U nasem slucaju je bilo Chania – Athens – Split, ali cini mi se da je Aegean bio na liniji Athens – Split, ne Croatia. Svakako, puno srece!

I ovo je nonsens. Ukidaju za Prag, a uspostavljaju za Atinu.

Nije baš. Daleko su konkurentniji na liniji za Atenu nego za Prag. Sa 1 tjednim lerom baš i ne mogu konkurirati Smartwingsu sa 7 tjednih dok na liniji za Atenu više nema Aegeana.

Pošto je riječ o primarno leisure liniji za koje nije ne logično letiti jednom tjednom. Neke od linija koje su također 1 pw, bile ili sada su, su DME-SPU, RJK-FRA, LUX-SPU itd.

Što ne znači da je ne logično riješenje. Otvaranje 1pw leisure linija apsolutno nije ni rijetka, a ni suluda praksa kod europskih legacya.

Jedan tjedni polazak na leisure liniji ljeti može biti dovoljan, više je primjera takvih linija, neke su ranije već spomenute. Drugo, Split – Prag nije u prodaji ni bila od prošlog ljeta kada je stala s operacijama pa je zaista prerano za suditi i reći da je ta linija ukinuta, ima još puno vremena što se tiče najava.

Nije Croatia jedina, puno aviokompanija čeka rezultate TZ-ova koji su na stol dobili tone ponuda vezanih za linije prema/sa Jadrana pa treba vidjeti kako će TZ-ovi te budgete raspodijeliti po kompanijama/linijama. Jedna od linija koja je na stolu je upravo i ta praška pa je ovaj članak zajedno sa komentarima autora pogrešan jer je očito nastao na temelju dostupnog reda letenja Croatia Airlinesa na njenoj web stranici.

Ja bih osobno kao entuzijast htio da se stvari odviju ovako:
1. CTN zaista uvede Split – Atena i ukine Split – Prag,
2. CTN ponovno uvede sezonsku Zagreb – Prag, barem 2 puta tjedno sa Dashom,
3. Eurowings odustane od najavljene linije Zagreb – Prag i CTN na njoj ima monopol. Eurowings je, ionako, popriličan skup low cost avioprijevoznik i često ne vidim neku veliku cjenovnu razliku između njih i CTN.

Onda informacija da ukida liniju Split – Prag nije točna.

Linija uopće nije u ponudi što znači da je ukinuta. Istina, može se vratiti ali pošto je nema u prodaji, a operirala se prošle godine, znači da je ukinuta. Barem za sada.

Uz to, vremena za liniju SPU-ATH su identična onima za SPU-PRG, što znači da su zamijenili linije.

Pa onda je po toj logici Prag – Split ukinuta, kad? U listopadu? Zar ne? Dakle privremeno ukinuta?

Koliko ja znam, dash je isao za Prag, dakle zamijenili su linije i avione? Možda dash ide za Prag i dalje?

Išao je A319 za Prag. Ponekad dash.

Linija SPU-PRG je bila operirana i bila je u prodaji a više nije. Što znači da je ukinuta.

CTN još nije objavio ljetni red letenja pa onda ništa nije ni ukinuti niti najavljeno, pišete gluposti.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!