zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

EKSKLUZIVNO: Zašto nije prošao poticaj MZL Zagreb za glavne gradove

Razgovarao sam sa CEO MZL Zagreb, g. Hyseirom Bahadir Bedirom oko neuspjelog projekta poticaja otvaranja linija prema glavnim gradovima Europe. Podsjetimo se program poticaja MZL Zagreb usmjeren je na kompanije koje otvaraju više linija i to onih linija koje je Zagreb istakao kao prioritetne. Stoga je Zagreb želio potaknuti pokretanje letove za Prag, Tallinn, Rigu, Vilnijus, Stockholm (ARN ili NYO), Berlin, Luksemburg, Budimpeštu, Bukurešt, Tiranu, Prištinu, Reykjavik, Tbilisi, Kišinjev, Yerevan i Kijev (nakon otvaranju ukrajinskog zračnog prometa). Letovi moraju biti najmanje dva puta tjedno tijekom cijele godine. Poticaj je trebao trajati od 1.6.2023. do 31.5.2026. Ovisno o broju destinacija kompanija će ostvarivati 60% popusta na putnički servis (ako otvore 3-4 linije), 70% (ako otvore 5-6 linija), 80% (ako otvore 7-8 linija) i 90% (ako otvore više od 9 linija). Prijevoznici mogu revidirati destinacije tijekom poticaja. Zagreb će eventualno dodavati gradove na listu. Pa hajmo prvo vidjeti koji prijevoznici bi se mogli javiti na ovaj poticaj. Logične linije ovog poticaja su Stockholm, Berlin, Prag, Bukurešt, Tirana, Kijev pa djelomično i Riga i Priština. Nisu pretjerano logične ali mogu proći Luksemburg i Tallinn. Ali su za Zagreb potpuno nelogični letovi za Vilnijus, Budimpeštu (puno preblizu Zagrebu),  Reykjavik, Kišinjev, Tbilisi i Yerevan. Pa tko će letjeti za ove gradove? Ovdje uspjeh može imati samo Wizz Air, sa svojim specifičnim sustavom, i nitko drugi.

Ovakav poticaj mogla je iskoristiti samo Croatia. Ona je četiri od ovih linija letjela prije Covida-19 (Prag, Stockholm, Bukurešt i Priština), a uz obnovu ovih linija kompanija bez imalo rizika može pokrenuti Barlin i Tiranu, pa čak i Rigu. Većinu ovih destinacija operira i Ryanair: Tallinn, Luxemburg i Kijev (trenutno suspendiran), a u sedam od njih ima i baze: Prag, Riga, Vilnius, Stockholm, Berlin, Budimpešta i Bukurešt. Ovo znači da bi na 10 linija mogao letjeti i Ryanair, tj. ostvariti tih 9 linija sa 90% poticaja. I airBaltic bi mogao pokrenuti tri linije za svoje baze u Rigi, Vilnijusu i Tallinnu, no isto nije realno. No, ono što je indikativno da od tih 16 linija na njih 15 leti Wizz Air. Kompanija ima baze na Vilnijusu, Budimpešti, Bukureštu, Tirani, Kišinjevu (trenutno suspendirano) i Kijevu (trenutno suspendirano), ali ima velik broj letova za Prag, Tallinn, Rigu, Stockholm NYO, Berlin, Luxemburg, Prištinu, Reykjavik i Yerevan. Ni Ryanair, ni Wizz Air ne lete za Tbilisi.

Gospodin Bahadir Bedir nam je rekao da je cilj projekta bio da se povežu glavni gradovi, ali i da se motivira jedna kompanija koja bi letjela te gradove i eventualno bazirala dodatan avion u Zagrebu. G. Bahadir Bedir je istakao da je ipak glavni cilj poticaja bio da Croatia Airlines pokrene ove letove, ali da su pucali i na Wizz Air. No, Bahadir Bedir je istakao da Wizz Air ima problema sa posadama, a da je Croatia više fokusirana na obalu nego na Zagreb i da zato projekt poticaja nije uspio.

Rekao sam g. Bahadir Bediru da je osnovna pogreška poticaja što se traži najmanje 3 linije jer su time isključili npr. airBaltic i Luxair koji otvaraju velik broj letova u regiju, airBaltic čak za Prištinu i Skopje, ali ne otvara Zagreb. Bahir Bedir je naglasio da MZL Zagreb ima nekoliko programa poticaja, pa i za one individualnih linija, no da je ovaj trebao privući neku kompaniju da bazira avion ili Croatiu da obnovi ili otvori više linija iz Zagreba.

G.Bahir Bedir je rekao da Priština i Skopje imaju drugačiji način funkcioniranja, da oni nisu u Europskoj Uniji, da oni imaju ogromnu dijasporu, poglavito Priština i koja značajno putuje kući, da je Priština dvije godine bila drugi aerodrom u regiji. Ti aerodromi imaju drugačiji profil putnika nego Zagreb. Skopje uz to ima veliki program poticaja njihove vlade. No, u Zagrebu aerodrom sam pokušava napraviti poticaje, bez ikakve pomoći vlade. Ovaj poticaja povezivanja glavnih gradova je u prvom redu dobar za vladu i administraciju, poglavito radi povezivanja Zagreba sa glavnim gradovima Europske Unije, no pomoći od Vlade za isti nema.

Ipak MZL Zagreb će se i dalje truditi da dobije ove linije, oni i dalje pregovaraju sa avio kompanijama, uključujući Croatiu Airlines. Stoga se Behir Badir nada da će uspjeti u ovom programu, ako ne ove, onda iduće godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

106 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Stalno se ponavlja priča sa nekim linijama koje je CA letjela nekoliko dana u tjednu; tipa ARN.
Takvo letenje je besmisleno za kompaniju jer je velika vjerojatnost da će se putnik vratiti s nekim drugim i samim time će se dokument printat na tuđem (ne CA) dokumentu. Ili se leti svaki dan ili se ne leti.
Sada slijedi baraža ‘argumenta’ Ryanairovog letenja nekoliko dana u tjednu. Oni prodaju samo kroz svoj kanal to se na njih ne odnosi.

Jedini glavni grad u EU za koji sam siguran da ga nacionalna kompanija ignorira je Zagreb. Berlin nije najveći zbog povijesnih okolnosti, ali ovo što OU radi sa Zagrebom je sramota. Dapače nije sramota nego je nevjerojatno da im se dopušta šteta koju rade i volio bih čuti jedno rezoniranje nadležnog ministra zašto kompanija u direktno 90+% vlasništvu RH to radi.

A drugo, ne sugeriram da se trebalo s nekime dogovoriti prije poticaja, ali valjda se istražilo tržište, ispitalo što misle kompanije, barem načelno provjerilo kako dišu. Raspisati natječaj i onda dobiti apsolutni “no” od kompanija je tragično. Ponovno razlog da se očituje vlast i onaj koji je nadležan za ugovor s koncesionarom.

Međutim, više je tragično ponašanje OU, to je stvarno nedopustivo. Ako linije za Berlin, Prištinu ili Tiranu i Stockholm nisu isplative za otvaranje, onda treba ukinuti aerodrom u Zagrebu jer onda očito ništa nije isplativo…

Gos. Alene
Kako to da nemate komentara na croatino ponasanje ovog vikenda na bwk,i svim problemima koje je napravila preusmjeravanjem aviona na zadar,i ostalim problemima,dok su u isto vrijeme ostali avioni bez problema slijetali na Bwk,pa izmedu ostalih i sky alps s prvim letom iz Berna?

Ali na Braču se to dešava redovno!

Gotovo svakih 10 dana Croatia divertira na SPU umesto na BWK.

Opet lažete. Napisao sam vam da je u cijeloj godinu otkazano ni manje ni vise nego tri leta

To je laz nije istina

Samo 3 leta su otkazana ovu subotu a 2 preumijerena…
Zasto G.alene dospustate komentare koji iznose lazi,zalossno je sto dio lazi potvvrdujete iako informaciju da su istine miozete dobiti od direktorice zracne luke…
Ali o tome ne smijete pisati.. zabranila vam croatia….

Šteta za aerodrom “Franjo Tuđman” što nije otvorena makar jedna destinacija sa spiska želja. Nije mi jasno zašto.

Onda šteta što nisu otvorene makar tri destinacije sa spiska želja.

Stalno se ponavlja priča sa nekim linijama koje je CA letjela nekoliko dana u tjednu; tipa ARN.
Takvo letenje je besmisleno za kompaniju jer je velika vjerojatnost da će se putnik vratiti s nekim drugim i samim time će se dokument printat na tuđem (ne CA) dokumentu. Ili se leti svaki dan ili se ne leti.
Sada slijedi baraža ‘argumenta’ Ryanairovog letenja nekoliko dana u tjednu. Oni prodaju samo kroz svoj kanal to se na njih ne odnosi.

Svaka nova linija bilo tko da je otvori bi trebala imati minimalno 2 do 3 tijedna polaska da bi imala smisla….
Los primjer je dosta novo otvorenih linija croatie iz splita i bwk sa samo jednim polaskom…
Linije minhen brac ,samo jednim polaskom je jako lose,jer se vecina ljudi koji i pokusaju doci s njima vrate s nekom drugom kompanijom….

A opcije su u nekim vašim analizama…

Očito je da ne znate o čemu pričate jer u Splitu postoje tek tri Croatijine 1pw linije, a od kojih je tek jedna novootvorena.

BWK-MUC treba biti ukinuta.

A da zaboravio sam Berlin. Znači četiri.

Cagliari i Skelleftea su čarter, a Duborvnik je repozicijska linija.

A da, OU bi trebala uvesti još jedan tjedni let na čarter linijama da bi zadovoljila imaginarnu kvotu od minimalno dva tjedna leta po liniji, a uz to bi taj drugi let bio prazan jer touroperatoru treba tek jedan tjedni let, a ne dva.

Sve to javite desetcima aviokompanija koje lete leisure i čarter linije 1pw.

Svaka redovna linija u ljetnim mjesecima prema obalnim destinacijama ispod 3 tjedna leta nema apsolutno nikakvog smisla,a pogotovo za split…..
Za brac je i ok 2 tjedna leta…
Za split to nije,i ne moze biti….

Tri linije previše zbog čega? A vi ne znate da svaki legacy avioprijevoznik ima 1pw leisure linije?

Istinski ima smisla jer ih svi operiraju.

Sto bi bwk mun trebao biti ukinut?
Cemu i vi pricate lazi prije nego provijerite informacije?

Jer je bespotrebna feederska linija.

Da, 2022. imali ste tek jednu novootvorenu 1pw liniju iz Splita, a to je AMS. 2023. također samo jednu. Ne nekoliko.

Dal onda treba ukinuti iste te linije iz splita jer su takoder feederske linije?

Ne jer je Split baza Croatije Airlines.

Zašto bi se ukidale linije iz Splita? S druge strane Brač je mali nerelevantni aerodrom i tu Croatia nema što raditi osim letova za Zagreb.

Jer je bolje poslati taj let na liniju ZAG-MUC?

Koliko ono Aegean Airlines ima međunarodnih letova sa aerodroma sa manje od 50.000 putnika godišnje?

Da li ste vidjeli mozda u mom kometaru da sam naveo koliko takvih linija ima?

Rekli ste “dosta”.

Zasto ne sklonite BEG-CGN i INI-CGN iz liste novih linija? Prva je vec pokrenuta, druga otkazana.

A sto ne i BEG-CGN? Pa ta linija je pokrenuta!

Mora se reći da je već sam koncept – glup. Ne znam zašto je važno da li je grad glavni ili ne, ako postoji nekakva potreba za tom destinacijom. Primera radi, od tri najtraženije destinacije Er Srbije nijedna nije glavni grad: Tivat, Cirih, Barselona. Ne znam ni zašto je uslov da to budu tri destinacije ako neko vidi da posao može da napravi na dve. O Kijevu na listi ne znam ni šta da kažem, Zagreb je valjda jedini aerodrom koji nudi podsticaj za nedostupnu destinaciju. Malo je sve ovo amaterski i verovatno ne bi bilo loše da dođe do nekih promena u upravi.

Jasno, nadamo se da će se pre završiti rat nego podsticaji.

Znaci aerodrom u Zagrebu se javno hvali da je stelovao subvencije za Wizz Air. Uzas.

Ali ako postoji potražnja čemu poticaj?
Potražnja diktira ponudu… potražnja ovisi o platežnoj moći tržišta.

MZLZ nema dovoljno ljudi za ground handling i čišćenje aviona za trenutačne operacije a kamoli ljude za nove linije…nitko ne želi raditi te poslove za tako male place

Croatia Airlines je nacionalna sramota.

Van je teme i izvinjavam se , ali bih volio ako ima ko da mi objasni situaciju što se desila kolegi .

Prošle sedmice išao na Umru, imao let WizzAirom iz Budimpešte za Džedu. I na aerodromu u Budimpešti sam mogu reći baš doživio kršenje ljudskih prava. Pošto ja koristim el kolica i sve smo mi to prijavili da su el kolica i sve to piše na karti (WCHR i WCBD oznake servisa) i prođem check in kontrole i onda dođem na cargo dio provjere i lik mi na aerodromu nije dao ući u avion zbog baterije kao prejaka. Ali prvo mi došli i tako on nešto pita oko baterije i gleda specifikacije i reće da baterija ne s nama mora posebno i mi kažemo ok nije problem, opet on nešto priča s nekim i gleda i onda kaže ne mogu u avion zbog baterije i mi kažemo haj dobro bacamo bateriju (akumulator) samo da idemo i on kaže ma ne mogu ni kolica proći i mi kažemo ok i kolica bacamo i onda mi kaže ne može nikako ući zatvoren gate. I to nije samo nama zabranio ulaz u avion već još 5 ljudi bez ikakvog razloga. Ako imaš kakvih informacija ili znaš nekog ko bi mi mogao objasnit oko ovog dati koji savjet koje bateriju ne ući u avion.

Sutradan odem u Beč i skinem bateriju i džojstik i tu normalno uđem u avion ali u Džedi mi kolica izgube hahaha pa sam i to ganjao cijeli boravak u Meki al haj to sam riješio.

Hvala unaprijed i još jednom izvinjavam se što je van teme .

Pozdrav, ja sam kolega kojem su zabranili ulazak u avion. Da, jesu invalidska kolica. Prvo su rekli da je baterija prejaka te nakon što smo mi rekli da nećemo onda ni nositi bateriju već je bacamo oni kažu da sad ni kolica ne mogu ući avion pa smo mi na to rekli da i kolica bacamo na šta oni da je sad gate zatvoren i da ne mogu ući. Jako čudna i konfuzna odluka koji radi tu na aerodromu.

Oko 30 minuta, čudno je da su zatvorili gate ako su putnici još tu, razumijem da se nisu pojavili ali 6 putnika je tu i samo zatvore gate.

Pozdrav, s obzirom da ste spomenuli da je Zagreb-Budimpešta preblizu, jel imate informaciju na popunjenost letova BEG-Budimpešta. ili tu igra ulogu “preskakanje” granice ka Mađarskoj koja u slučaju Hrvatske ne postoji.

Objavite.

I zasto bismo onda mi Vama verovali za nesluzbene brojke, a Vi nama ne verujete?

Čim čujem gradove kao Tbilisi, Yerevan i Kišiniev prva i jedina asocijacija mi je Wizz Air. Ovo je bilo kao naručeno za njega iako mi je tu dosta linija tanko i mislim da bi se morali pošteno oznojiti da bi ih digli na noge što se tice load factora i ostalih stvari. Za takve linije je možda ipak prerano, ali da je CTN mogla uzeti ono što bi ionako trebala operirati, to stoji.

Yerevan i Kišiniev su skoro pa ratne zone. Sumnjam u isplativost tih linija. Tbilisi mi isto visi. Uostalom, RYR je otvarao linije za puno poznatije i nama kao narodu bliskije destinacije pa su propale zbog loseg load factora.

Ali bi tako ušli u rat sa Rajanom, a to im sada apsolutno ne treba, posebno za kolač koji nije prevelik. Sa druge strane, mislim da su mogli da otvore 3 linije i testiraju kako ide, bez puno rizika. Ovako ne vidim da će oni doći u Zagreb uskoro, ako im ovo nije bilo interesantno.

Ne, ali su tu ušli onda kad im je strategija bila rat sa Rajanom. Već par godina oni taj rat izbegavaju gde god mogu i ne verujem da će ga ponovo počinjati na Zagrebu.

Ok, moj utisak je da ne ulaze u nove sukobe, moguće da je pogrešan.

Ovo mi izgleda da je gospodin direktor izneo samo gomilu opravdanja bez ijednog osvrta na to gde su oni pogresili.

Hrvatska kao i sve balkanske zemlje ima veliku dijasporu i sigurno je da i Aerodrom Zagreb ima od toga koristi. S obzirom na velicinu populacije Hrvatske njena dijaspora je sigurno brojcano veca neko kosovska (procentualno ne ali apsolutno da) i zato direktor ne bi smeo da poteze ovaj kvazi argument jer samo govori o nesposobnosnosti svog rada.

Air Baltic je dosao u SKP i PRN, nije u ZAG i gospodine direktor govori o dijaspori??? Nema kosovske a pogotovo ne makedonske dijaspore u Letoniji. Promasio fudbal debelo.

Izgleda da Wizzair u Beogradu i Skoplju uopste nema problem sa posadama, odnosno tamo gde su profitabilni ili gde procene da ce biti profitabilni oni itekako nadju posade. U Zagrebu ih ocigledno nema.

Croatia je fokusirana vise na obalu jer su oni doveli Ryanair u Zagreb. Ne kazem da nisu trebali, ali su morali znati da ce to stvoriti i kontra efekat koji eto sad osete.

To sto neki aerodromi nisu u Evropskoj Uniji je njihova mana a ne prednost. Bas cinjenicu da je u EU Zagreb bi trebao iskoristiti a ne pravdati se time sto nije. Takodje i clanstvo u Schengenu je prednost koju ne EU aerodromi nemaju pa opet direktor to ne koristi.

I Croatia u Hrvatskoj pa samim time i u Zagrebu ima veliki podsticaj svoje Vlade pa opet to nije pretoceno u bolje rezultate Zagreba.

Gde su odgovori zasto vise nema Koreana, Emiratesa, Brusselsa, Air Canade, Swissa, TAP-a a najverovatnije ni Vuelinga? Zasto nema uopste Wizza, easyJeta, Pegasusa?

Jedino sto verujem da se direktor nada je da nece Zagreb uskoro preci brojku koja bi ga obavezivala da prosiri terminal.

Kosovska dijaspora koristi i Skoplje, ne samo PRN.

Rekao sam vam zasto je zatvorio Wizz tolike baze. Nisu bile profitabilne. Tamo gde jesu dovode nove avione (BEG).

Nazalost sa Zagrebom nece ni da krecu jer znaju da nece biti profitabilan i to je zaista porazno.

Skoplje nema nacionalnu avio kompaniju sto je njihov ogroman nedostatak i tu bi Zagreb sa OU morao biti u daleko vecoj prednosti. Veca je OU u ZAG nego W6 u SKP.

A zašto je “porazno”? Tom logikom porazno je i što Ryana nema u Beogradu jer, kako sami kažu, ne mogu da budu profitabilni. Ništa to nije porazno, zaista.

Vidimo… airBaltic pored BEG pokrece i LJU, PRN i SKP. Zagreb potencijal na kvadrat…

Nema makedonske dijaspore u Letoniji, ali ima po Finskoj i Skandinaviji, a Air Baltic upravo na tim transferima je stvorio biznis. Znam dosta kolega Srba iz Helsinkija, svi su ovo ljeto isli za BG preko Rige, puno povoljnije nego LH

Dobro pitanje. Ja mislim Air Baltic se vise specijalizirao da povezuje sjever i istok europe. Dok npr Finnairov market je vise transfer prema dalekim destinacijama,a SAS ko zna, oni propadaju

Нешто ми се не чини убедљивим. Сматрам да је време да Турци поставе ново руководство у Загребу.

Ова ситуација са ВТ је истински поражавајућа за аеродром.

BT je napisano latinicom i to je kod za Air Baltic.

OT: da li netko zna zašto Royal Canadian Air Force leti već danima između ZAG i Sliača u Slovačkoj sa C130?

Verovatno vozi neki otpad/zelezo za Ukrajinu

Čudno, Wizz svugdje raste, a u Zagrebu je odgovor “probleme sa posadom” ….. joj kakve gluposti ljudi izvaljau koji uopće nemaju kompetenciju vodit aerodrom

Da li je ovaj komentar namjerno glup ili čovjek stvarno vjeruje u ovo šta je napisao

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!