zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Tko je novi vlasnik El Al-a

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: El Al

Od tri kandidata koji su se javili za kupnju posrnulog izraelskog nacionalnog prijevoznika El Al-a odabran je onaj koji je i prvi krenuo u kapanju za kupnju, Eli Rozenberg, 27-godišnjak, sin američkog buisinessmena Kenny (Naftali) Rozenberga, koji ima izraelsko porijeklo, no preselio se u SAD i dobio američko državljanstvo. Kako Eli ima izraelsko državljanstvo, a što je bio uvjet za suvlasništvo El Al-a, očito je ovime napravljen manevar kojim će u očevo ime preuzeti kompaniju. Kenny Rozenberg upravlja sa 50 zdravstvenih centara diljem SAD-a.

Eli Rozenberg je ponudio 150 milijuna USD za 42,85% kompanije. Rozenberg je prvo ponudo 75 milijuna USD, no nakon ulaska u igru dva ostala kandidata, podigao je ponudu za duplo. Izrael je na koncu prihvatio ponudu Rozenberga. Obitelj Rozenberg nema nikakvih iskustava sa zrakoplovnim businessom.

El Al je krenuo sa letovima 1.10. prema Europi i SAD-u. Kompanija nije letjela od ožujka (marta). No, prije početka oparacija kompanija je morala platiti sve svoje dugove prema kreditorima i aerodromima, koji su i prizemljili kompaniju. Osim ove investicije Rozenberga, kompanija je primila i pomoć Izraela, pa će sa tim novcem isplatiti kreditore i krenuti sa letovima.

Ipak Rozenberg će se morati pozabaviti i daleko većim problemima od kratkoročnih dugova, obzirom da je El Al dužan preko 2 milijarde USD, a gubitaš je već godinama. No, kompanija je dobila i vjetar u leđa političkom „pomirbom“ Izraela sa arapskim zemljama. Zbog toga se otvorio zračni promet prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali i mogućnost preleta preko niza zemalja u izraelskom okružju, a uskoro će se potpisati i diplomatski odnosi sa još nekim zemljama Bliskog Istoka. Istime će El Al moći otvoriti niz linija, ali i bitno pojeftiniti poslovanje jer će mu letovi biti osjetno kraći obzirom da neće zaobilaziti arapske zemlje.

3 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Možda sad i bude nešto od El Ala.

Ma dobra su oni kompanija, brinu o sigurnosti putnika i investiraju u poboljšanje usluge no nikada oni neće biti “nešto” po pitanju profitabilnosti, sve dok ne počmu letjeti i na shabbat (od petka navečer do subote navečer).

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!