zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto Niš stagnira

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Niš je bio jedini aerodrom u regiji koji je imao manje putnika 2021. nego 2020. Tragično. I tako bi bilo i ove godine da Srbija nije pokrenula vrlo skup PSO (daleko skuplji nego hrvatski). PSO linije Air Serbie su akumulirale velik broj putnika, pa Niš bilježi rekordne rezultate i veće od rezultata iz 2019.

Air Serbia leti po dva leta za Atenu, Istanbul, Ljubljanu, Hahn, Cologne i Tivat, te četiri leta za Beograd. Dio ovih letova je sa ATR-72, a dio sa Airbusom A319. Iskreno Srbija sa ogromnim novcem poreznih obveznika pere obraz jer si ne može dozvoliti da Niš ima manje letova i putnika nego je imao za prošlog managementa, tj. prije preuzimanja aerodroma od strane države. A da nema skupog PSO-a tako bi bilo, Niš bi imao manje letova i putnika nego za prošlog managementa.

Nažalost Swiss je prekinuo letove za Zurich. Ogroman gubitak za Niš. Wizz Air i dalje ima 5 linija, kako je letio i prije pet godina (Basel, Dortmund, Malmo, Memmingen i Beč). Ryanair pak ima jednu liniju manje, obzirom da je prije pet godina letio pet linija cijele godine, a sada leti četiri cjelogodišnje linije (Bergamo, Malta, Stockholm ARN, Beč), te ima jednu sezonsku liniju (Krf). Wizz Air ima 12, a Ryanair 11 tjednih polazaka.

Jedina istinska novina koja je akumulirala značajne i realne putnike su charteri Air Serbie. Kompanija je u VIII. mjesecu letjela za Antalyu, Gazipasu i Hurghadu po jedan tjedni let, tj. ukupno tri tjedna leta.

204 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

A zasto je INI slabiji od TZL
TZL jeste baza Wizza
Ali u INI lete Wizz Ryanair Air Serbia sa PSO a to TZL nema

Wizz je mnogo duze u Tuzli nego u Nisu. Plus baza.
Nis nema to. Uporedjivati par linija od kojih su TIV i ATH sezonske, plus do LJU, ATH i 2 polaska do BEG ATR je smesno.
Samo jedan Wizz avion koliko ima putnika od obicnog A319 kod JU a tek u odnosu na ATR.

Najveci problem je macehinski odnos drzave Srbije prema sopstvenom aerodromu. Sadasnji PSO (za svakog ko razmislja svojom glavom) nije nista do zamazivanje ociju stanovinstvu juznog dela Srbije. Moglo je to mnogo bolje.

ATH – celogodisnja linija umesto sezonska
HHN – da se prebaci na glavni aerodrom
CGN – koji je sat i po od Frankfurta da se ukine i prebaci na jedan od dva sekundarna pariska aerodroma jer je Nemacka solidno pokrivena
SVO – kao celogodisnja linija

i naravno van toga,

dupli dnevni let ujutru/uvece iz hub-a u BEG-u da bi putnici mogli da se konektuju preko glavnog grada na ostatak mreze i danima kada nema direktnih letova.

Ali prava namera drzave videla se u proslom PSO-u sa 12 linija koje su prilicno (ne)slavno propale. Maltene nijedna destinacija nije imala smisla, a otvorene su preventivno da sprece otvaranje LCC linija sa tih aerodroma. Sto bi bilo u redu – da je YU sposobna da stvori potraznju koju stvaraju FR i W6. Nazalost nije.

I onda se stvara krilatica “Nis nema putnika”, sto narod guta jer ne zna za bolje. Cek, kako ima putnika za IST kad se malo potrude i naprave kakav takav codeshare?

Naravno da nema putnika za Budimpestu i Friedrichshafen (koji je samo oterao SWISS sa njihovom direknom linijiom).

Nazalost, otvaranje linija ka velikim centrima (Pariz, Moskva) zagusilo bi YU iz Beograda, ali zasto onda nema duplog dnevnog leta INI – BEG?!

Ako je drzava vec potpisala ugovor sa Vancy-jem kakav je potpisala (ogranicenje do 1.000.000 sa ostalih aerodroma) neka bude spremna i da placa penale, ali je duzna (valjda) da ostalim gradjanima omoguci da lete po jednakim uslovima kao iz glavnog grada.

Znam da ce mnogi skociti na mene i spomenuti novi terminal koji finansira drzava, ali to su opet nase pare, mogao je i grad to sam da uradi uz pomoc drzave (pa nije Nis deo Tanzanije nego ekonomski, obrazovni i administrativni centar juzne polovine zemlje Srbije). Da ne spominjemo koliko terminal kasni i kakvi su uslovi na aerodromu.

Sveopsti utisak – jako traljavo. Samo je pitanje – da li je to nenamerno ili namerno. Moje neko misljenje je da je 50:50.

Svakako veliki pomak od pre 7,8 godina, ali da moze MNOGO bolje – moze. Nadam se da ce uz malo vise truda, volje drzave u kombinaciji sa obnovljenom nenormalnom ekspanzijom LCC-a rast da se ubrza malo jer ovo presporo.

„Najveci problem je macehinski odnos drzave Srbije prema sopstvenom aerodromu. “

Nema vise posle ovoga sta pametno da se procita.

“Niš je mogao sam”. Kraj vica.

Ne bih da se ponavljam.. “prošla vlast” koja je i sadašnja je otvorila tržište tako što su l/c imale simbolične troškove. Nije imala novca za razvoj aerodroma i poslovala je u minusu. Tako može svako da vodi kompaniji.

O da.. sve je pristupačno i javno dostupno.

Znam ja brojke jako dobro..

U tome što te brojke pokazuju nešto drugo..

Niš je mogao sam da napravi aerodrom? Blago tebi, zemljak. Pozdrav iz Vranje.

Od kog novca?

Koji model Alene?!

Niš je grad sa izrazito lošim javnim finansijama, u jednom trenutku najzaduženiji u Srbiji – ne znam trenutne podatke – ako niški novac nema gde da se ulaže nego u aerodrom i ako Nišu više odgovara da sam gradi aerodrom nego da mu ga gradi država, onda svaka čast, skidam si kapu na cel Niš!

Alene valjda znate šta je vlasništvo? Kako mislite da neko gradi na zemljištu koje nije njegovo?

ATH – celogodisnja linija umesto sezonska
HHN – da se prebaci na glavni aerodrom
CGN – koji je sat i po od Frankfurta da se ukine i prebaci na jedan od dva sekundarna pariska aerodroma jer je Nemacka solidno pokrivena
SVO – kao celogodisnja linija
____________________________________

ATH mora da bude celogodisnja, FRA umesto HHN takodje mora. Kakav crni sekundarni aerodrom u Parizu?! Mora CDG ili ORY, nista trece.

Nazalost, otvaranje linija ka velikim centrima (Pariz, Moskva) zagusilo bi YU iz Beograda, ali zasto onda nema duplog dnevnog leta INI – BEG?!
____________________________________

Kako bi tacno 2-3 nedeljna leta ka Parizu zagusila 14 nedeljnih iz Beograda? Ista situacija i sa Moskvom.

Pa ORY i jeste sekundarni aerodrom. Slazem se i za CDG, mada bilo koji od ta dva bi bi premija.

Sto se tice gorespomenutog zagusenja, svaki putnik iz INI bio bi putnik manje na tim linijama iz BEG, a to je nazalost dovoljno da ih ne dobijemo. Nadam se da ce me YU nekada demantovati. Kao sto rekoh i ne mora direktno, neka bude INI-BEG u 05:00 da se konektuje na sve, BEG-INI neka se vraca u 23:00 i neka noci pa ce opet da funkcionise.
————————————————————————————
Ostalim komentatorima i vojnicima sendvic brigade koji odgovaraju jednom recenicom, uvredama i nepotrebnim provokacijama bez ikakvih argumenata, necu se ni udostojiti da odgovorim.

A, ne, ne, ne može sad – ‘putnik iz INI bio bi putnik manje na tim linijama iz BEG’, pošto inače u komentarima pišeš da Nišlije putuju iz Sofije i iz Skoplja, Beograd ne pominješ. Ne ide jedno s drugim.

Bi, uzrla bi mnogo putnika, nebrojeno mnogo, ukinuli bi se letovi za Pariz iz Beograda (uvedeni 1923.), samo ako ih Niš pokrene.

Air Serbia odnosno država može odmah bez nekog velikog rizika da pokrene liniju INI-ZRH koja bi bila komercijalna. Postoje trenutno nekoliko linija gde postoji veliki potencijal i koje mogu da posluju na čisto komercijalnim osnovama.Ne moraju sve linije Air Serbie iz Niša da budu vezane za PSO.Uvođenje nekoliko komercijalnih linija od strane Air Serbie bi smanjilo broj putnika koji koriste druge aerodrome, lcc kompanije bi verovatno reagovale sa nekim linijama tako da bi to bio početak širenja tržišta koje već duže vreme stoji u mestu.

Sa 100-seaterom možda, sa A319 mislim da ne mogu da lete iz Niš za Cirih održivo. JAT se mučio i s ATR-om. Air Serbia nije low cost kompanija – nije ni Swiss, pa nije uspeo da ostane u Nišu.

Mislim da bi za te potrebe trebalo da imaju kombinaciju Embraera sa 70-a i sa 100-ak mesta i da prvo manjim modelom ispituju i razvijaju takva tržišta, da bi onda menjali za veći. Ali – nemaju. Ista mogućnist postoji i za sijaset linija iz Beograda.

Nekadašnji JAT je leteo Cirih sa b737, i kasnije svi prevoznici su leteli većim avionima. Nije problem sa kapacitetom aviona jer je to tržište već odavno ispitano. To tržište je dovoljno je veliko i finansijski stabilno,i broj putovanja u toku godine je verovatno najveći od svih tržišta i ako Air Serbia pametno nastupi može odlično da prođe. Swiss je imao popunjene avione i imao je dosta dobre cene u opsegu od 60-120e, ali očigledno da sa tim cenama nije dobro zarađivao i onda su posle nekog vremena cene otišle na 270e i više i većina nije želela da za 80 min. letenja plaća tu cenu. Air Serbia sa umerenim cenama može već od zimskog reda letenja da krene da leti komercijalno bez ikakvih problema tu liniju.

A kako bi Air Serbia mogla da leti ‘sa umerenim cenama’, ako se Swiss-u sa ekonomičnijim avionom, pa još sa tolikim transfernim opcijama u Cirihu to nije isplatilo?

Trenutno Air Serbia ima izuzetno umerene cene za BEG-ZRH tako da nije problem da takve cene ima i iz Niša.

Swiss je divljao sa cenama karata. Poznato je da Air Serbia ima veliki broj polazaka za liniju BEG-ZRH po dosta povoljnim cenama i takav model poslovanja može da primeni i u Nišu. Gubitak koji Air Serbia napravi svake godine pokrivaju i građani iz ovog dela zemlje i to je još jedan osnov da se saobraćaj koji ta kompanija ima pravednije rasporedi na i na ostale delove zemlje.

Baš bi bjla ista cena? I putnika u biznis klasi bi bilo isto iz Niša kao iz Beograda? Da nije možda zato Swiss otišao?

Da, vraća vam se upravo to što plaćate državi kroz PSO i gradi vam se aerodrom u Niš. Dobili ste dva autoputa prema Nišu. Gradi se i treći. Dobićete i prugu za 200 km/h. Sve vam to gradi država – u odnosu na koju ste u minusu jer privrede nemate! Malo li je?

Ne gradi se “nama” – gradi se celoj Srbiji. Kao sto rekoh, Nis je deo Srbije, logicno je da drzava ulaze. Necemo mi da dobijemo prugu – dobice je cela Srbija koja ce to koristiti. Kao sto rekoh, Nis nije deo Tanzanije. I svakako bi trebalo da se ulaze jos vise, kad ocigledno imamo novca da bacamo na gluposti pa cak i na aerodrome koji nemaju veze sa Srbijom (npr.Trebinje).

Dakle, nema “nas” i “vas”, svi smo mi gradjani Srbije. I nemamo mi sta da budemo zahvalni drzavi – to je njena duznost i funkcija.

Zamislite kada bi ovakav odnos imala Hrvatska prema ostalim gradovima van Zagreba…. Oni kada grade, racunaju da povezuju celu zemlju, a ne da grade za specificne gradove… pa jel Peljeski most ima opravdanje ako ga gledamo iz ugla da je gradjen samo za Dubrovnik od svojih 50k stanovnika? Da li neko iz Zagreba proziva Split i Dubrovnik zato sto su dobili prelepe nove terminale? Da li ovde vidimo da Hrvati histerisu sto se ulaze u Zadar? Ne, nego im je drago sto svaki kutak njihove zemlje napreduje!

Ali su komsije za razliku od nas i dalje zadrzale jednu jako vrednu civilizacijsku tekovinu – kriticko misljenje.

Zamislite, Nišlijo, kad bi u Srbiji postojalo nešto što se zove fiskalna decentralizacija… Kad bi svaki region/grad trošio što zaradi. Da skratimo – sami biste gradili aerodrom, a plate u zdravstvu, prosveti… bile bi dvaput niže nego u Beogradu, Novom Sadu… Jer privredu – nemate. Tj. imate kafane i fabriku cigareta i još ponešto.

A taj stav ‘sve je to naše’… baš je to tekovina nedemokratskog sistema. Dakle, izdržavan ste grad, još pre 100 godina je Leskovac bio mnogo napredniji od vas, radite na sebi, mesto što kukate. A ovde nema šta sa kukate – imali ste, pre 10 godina, dotiran let Montrnegro Airlinesa za Podgoricu… i Niš ekspres.

Ma nije valjda? Komsije zadrzale kriticko misljenje? A mi nismo? A sta je onda vase pisanije? Kad se ne ulaze onda ne ulazetw nama,kad se ulaze onda nije to nama to je za sve. E pa nije tako ,da,dobija Srbija ali ako mi bitan put prodje pored dvorista ja stavljan trafiku i ja imam ipak vecu korist od komsije,tako da bez demagogije. Da,nema nas i vas ali to vazi i za Trebinje. Nas narod nije samo u Srbiji. I to je funkcija drzave. Ustavna.

Ali kakvo crno Trebinje…. Trebinje je u drugoj samostalnoj i nezavisnoj drzavi. Trebinje je srpski grad koliko i Subotica madjarski – dakle nije. Jel mozete da zamislite kako bi reagovali gradjani Bugarske da oni sada uzmu da grade aerodrom u Bosilegradu ili da Rumuni da drzava Rumunija pocnu da grade aerodrom u Kladovu ili Madjarska u Subotici? Ne, nego bi se lepo digla kuka i motika…

To bi i bila OK nekako prica da je Srbija razvijena kao Singapur, pa nemamo pametnije projekte da trosimo pare na njih. Fale skole, bolnice, vrtici… Nemamo pruge aman, Nis-BG vozom maltene isto vreme putovanja kao u doba knezevine pre tacno 150 godina….

Pa posle svega toga, iza BEG-a, Srbija ima tri sopstvena sekundarna aerodroma. Hajde da zanemarimo INI, pa da za te pare koje hoce da ulupaju u Trebinje uzmu da razvijaju KVO, pa taj aerodrom ima da postane srpski Bergamo 😀 Pogledajte samo Zadar sa “tricavih” milion i nesto….

Nemam ja nista protiv Trebinja, grad je prelep, ljudi su zaista ljubazni i ultra gostoprimljivi, ali to nije nasa briga. Imaju svoj entitet, pripadaju svojoj drzavi pa neka im ona to resava.

Kao sto rekoh, tu lezi problem – nedomacinsko poslovanje i zanemiravanje onoga sto vec imamo. To je kao kad covek hoce da kupi novi automobil, a kuca mu se raspada 30 godina i zrela je za renoviranje. Moze, ali ne ide nekako….

Naša briga su Srbi, pošto smo mi Srbija. Nego čija je briga?

Mađarska ulaže u svoj narod u svim susednim zemljama, pa i u Srbiji. U planu je i da segedinski tramvaj vozi za Suboticu kroz koju godinu – pruga je upravo modernizovana (na insistiranje Mađarske). Da treba, napravili bi im i aerodrom. Pomažu ih i ekonomski, imaju i svoj fudbalski klub u Srbiji (i u Slovačkoj, Hrvatskoj…).

A evo, u Kragujevcu će izgraditi aerodrom privatnim kapitalom – to je zato što imaju privatni kapital, za razliku od Niša, kojem sve radi – država. Pa ipak se kuka!

Zanimljivi podaci, to nisam znao. Ali sumnjam ovo za tramvaj,prvo to je medjudrzavna granica, drugo Madjarska je u Sengenu znaci kontrole ce biti nenormalne.

Verujem da imaju volju i zelju, narocito racunajuci medjudrzavne odnose koji nikada nisu bili na visem nivou, ali u praksi tesko izvodljivo.

Mnogo ste napisali ali nista oko glavnog “nase ” i “vase”. To izgleda ne pase. Ko je rekao da Trebinje nije u drugoj drzavi? Ko to spori? Kome smeta da Madjari podignu aerodrom u Srbiji? Nikom. Ako placaju izvolte,pa i Hrvati. Ta drzava BiH je I srpska drzava(naglasak na I da ne bude da ostale izopstim ). Dakle i to je nas Narod.Grade se i bolnice i skole i vrtici po Srbiji. I aerodromi. A bogami i neki Klinicki centar ozidan bas u Nisu. Prilicno moderan. Dakle treba pomoci svima bilo u matici ili izvan. Iako nismo u istoj kuci brat je i dalje brat. Nego pustite vi Zadar i KVO. Nigde veze. K’o ja i Tajson.

Moj stav ostaje isti – u Srbiji sve treba da bude podjednako. Kada i ako dovedemo sve u Srbiji pod konac, onda na red idu tercijarne destinacije koje su pritom i van Srbije.

Nema vase, nema nase. KC Nis nije gradjen samo za gradjane Nisa, vec za celu juznu Srbiju, Rasku i Kosovo. Negde mora da bude, valjda je logicno da to bude najveci grad u tom delu zemlje. To je za sve nas!

Nikome u Srbiji ne bi smetalo da Madjari i Hrvati grade aerodrome besplatno, ali mislim da bi njihovom narodu i te kako zasmetalo.

Jednostavno ne vidim logiku iza toga.

Onda bi Srbija trebalo da finansira nov aerodrom u Cikagu i Milvokiju, a Hrvatska u Dablinu i Punta Arenasu.

PSO sa velikom cenom beleži rekordne rezultate i vraća Niš u život i ja tu ne vidim nikakav problem. Problem bi bio da tako skupi PSO ne pravi ili pravi nedovoljnu razliku, dok to uopšte nije slučaj. Prema tome, Niš svakako da ne stagnira, već osciluje, a ovaj PSO je imao za cilj da tu oscilaciju usmeri u pozitivnom smeru što je i učinio.

PSO koji generiše dovoljno putnika nije skup, jer država plaća samo razliku. Ovo je veliki uspeh + sasvim legalan i legitiman način pomaganja nacionalne avio kompanije.

Ne mora, niti može teoretski da bude po EU pravilima jer olse ona odnose samo na zemlje članice. Mora i jeste po usvojenim pravilima o dodeljivanju državne pomoći i zaštiti konkurencije jer je Srbija tu već implementirala EU regulativu. EU prati i izveštava o svim aspektima ove dve oblasti i to je to. Ni manje, ni više.

Bolje da ne bude po pravilima EU ali da ga bude, nego da bude po pravilima EU a da ga ne bude, kao u Hrvatskoj.

Dokaz?

U ograničenom broju zemalja postoji transparentnost PSO pogotovo u pogledu finansija i u samo njih nekoliko možete pročitati izveštaj o PSO linijama. Pogotovo se to dešava sa graničnim slučajevima kod PSO kandidata članica, ili kod linija između EU i ne-EU zemalja. Za mađarski PSO koji je otišao Wizzu ne znate ni koje je vrednosti, ni kako je dodeljen, ni koliko je do sad isplaćeno. Ne vidim problem da nešto nije 100% nešto što ni ne da bude.

Ok. Ako je transparentan u toj meri kada počinje u Republici Hrvatskoj? Npr. da li je putnik danas iz Zagreba za Dubrovnik letio na PSO liniji ili nije? Da li su britanske PSO linije danas EU PSO linije?

I više nego je OK da EU insistira bilo šta u EU. No, više nego očito je da Srbija nije u EU. Stiga insistiranje ima svoje granice. Tačno se zna u član i stavku EU 1008/2008 koje obaveze Srbija preuzela i kada će ih ispuniti. To EU vrlo pažljivo prati. No, proces kandidature u EU nije jednostran. Malo se odričeš i prihvataš obaveze, a malo dobijaš benefite. Nema preuzimanja 100% obaveza bez dobijanja 100% benefita.

U slučaju transparentnosti neki EU PSO bi mogli itekako da nauče od Srbije. Evo da uporedimo PSO u Republici Hrvatskoj (radimo to jer o njemu i vi i ja imamo najviše informacija):

1) U Srbiji je sva tenderska dokumentacija za PSO javno dostupna na portalu javnih nabavki. Svako na svetu u 4 klika može doći do svih tenderskih ulova, cifara itd. U Republici Hrvatskoj obavesti se službeni glasnik EU o početku tendera, a do tenderske dokumentacije se dolazi dosta teže tj. morate da tražite direktno od Ministarstva prometa, i ne možete da ih dobijete kao treća strana čisto da bi se informisali o tome kako se troše vaši soldi. Tenderska dokumentacija o PSO natječaju NE POSTOJI na portalu javnih natječaja.

2) Niko od 3-ćih zainteresovanih strana nema uvid u sadržaj ugovora o PSO linijama u Hrvatskoj, niti možete kao 3-ća strana da dođete do njih. Sadržaj ugovora o obavljanju PSO linije u Srbiji je dostupan svima i pre potpisivanja. Sadržaj ugovora je deo tenderske dokumentacije koji je dostupan ama baš svima na ovom svetu.

3) Svako zainteresovan preko portala javnih nabavki može da uloži prigovor na javnu nabavku, elektronski u 5 minuta. ZA Hrvatski PSO nije moguće to uraditi.
4) Za Hrvatsku ne možemo da znamo, jer nemamo pristup Ugovoru ali u Srbiji se izveštaj za o poslovanju za prethodni mesec podnosi do 20. sledećeg meseca, a godišnji do kraja februara sledeće godine (Član 7.)

5) Za Hrvatsku ne znamo, jer nemamo pojma šta piše u Ugovoru , ali u Srbiji se Članom 10. reguliše nadzor nad PSO. Verujem da to stoji i u PSO Ugovoru u RH, ali ne postoji nikakva transparentnost o njemu pa ne možemo da znamo.

Itd, itd. Očigledno je da o javnom natečaju za PSO linije u RH znamo malo toga, a u Srbiji znamo sve, uključujući svako slovo ugovora. Svakako je srpski PSO natječaj 500x transparentniji od onog u RH (EU).

Transparentnost nije povezana sa favoriziranjem. PSO u Srbiji je vrlo jasno i transparentno favorizirao Air Serbia od početka do kraja. Tu brkate ta dva koncepta.

Ako je PSO u RH toliko transparentan i pod kontrolom javnosti gde javnost može doći do tenderske dokumentacije i ugovora? Ako može konkretno, bez pozivanja na Boga i sl. 😉

Transparentnost je vidljivost, dostupnost podataka. Evo, ako dostupnost podataka nije toliko merilo transparentnosti zna li se bar datum kad je počeo ili će početi PSO u Republici Hrvatskoj? To je valjda jedan od osnovnih podataka o svakom PSO…

O transparentnosti finansiranja PSO ugovor u Hrvatskoj možemo samo da pretpostavljamo jer ga nismo videli, a o transparentnosti PSO ugovora u Srbiji možemo precizno da razgovaramo jer imamo uvid u njega. Isto važi i o izveštajima. Zanamo da kompanija mora u Srbiji podneti izveštaj do 20-og za prošli mesec….koji je rok kod hrvatskog PSO?? Pojma nemamo. Možemo da verujemo, ali ne znamo…

Zaista?!? To je sjajno! Gde se mogu naći izveštaji i kaklulacije o PSO u RH za 2020. godinu onda???

Ili ajde još bolje za 2019. To je bila puna PSO godina u RH…

zašto vi to ne zatražite od ministarstva i ne objavite na sajtu? to bi bilo u interesu i strukovne i šire javnosti kao i vašeg sajta

Nije sporno.

Rekordni jul, a dosadašnji broj putnika je na nivou rekordne 2019. a vi tvrdite da stagnira?! U julu je bilo 46.475 putnika što je za 78% više u odnosu na jul 2021. kada je bilo 26.130 putnika i 30% više od jula 2019. kada je opsluženo 35.646 putnika.
Jul 2022. godine je 2. najbolji mesec u istoriji aerodroma. Jedino je avgust 2019. godine imao 49.898 putnika.
Od početka godine zaključno sa julom opsluženo je 201.175 putnika što je približno istom periodu rekordne 2019.godine kada je za prvih 7 meseci opsluženo 201.304 putnika.

U članku iznad ovog o rastu regije tvrdite da “Niš se ozbiljno probudio, no to u prvom redu može zahvaliti PSO letovima Srbije.” Kako u ovom dva cm ispod tvrdite da nazaduje?!

Alene, 4 puta XXXX

Di su komentari, zna li se išta ???

Pardon, dvaput, treći tek slijedi.

Problem Niša je što već godinama unazad nema nove redovne linije a koje nisu deo PSO. Očigledno da Wizz Air i Ryanair pod ovim uslovima osim baznih 4-5 linija nemaju nameru da dalje razvijaju saobraćaj. Jasno je da je za dalji razvoj saobraćaja neophodno dodatno finansiranje i to uveliko rade aerodromi u okruženju i oni imaju veći broj linija od Niša i imaju najave za dalje povećanje broja linija. Sa druge strane država kao vlasnik aerodroma nema nameru da finansira ništa drugo osim PSO tako da problem nedostatka novih redovnih linija ostaje i dalje i trenutno nema rešenja na vidiku. Treba biti oprezan sa izjavama da je glavni razlog povećanja broja putnika akumulacija od strane PSO letova. U toku leta zajedno sa sezonskim linijama verovatno je to tačno. Tokom ostatka godine lcc kompanije i dalje imaju
ukupno više linija sa neuporedivo većim avionima i boljim lf tako da je povećanje došlo i sa strane PSO I od strane lcc. Dobre vesti su da linija INI-IST već neko vreme na 100%popunjenosti, a linija za Maltu 90-95%.

LF iz Morave 84,1% u julu! Huge!

Pa koliki da bude za PSO linije? U ostatku godine je bio oko 70%.

Alene, 84% na ATR-u uopste nije lose. To je daleko iznad break-evena, sto je dobro po JU.

Naravno da je to sjajno za tek otvorene linije sa novo otvorenog aerodroma. Pogotovo sto je u pitanju ATR koji ima manji break even.

Ja isto mislim da je.

Wow!! Svaka cast….Bas sam prijatno iznenadjen.. Idemo Moravaa

Kakve veze ima broj zaposlenih sa brojem putnika? Bas nikakve.

Ma nije nista drugacije ni u Osijeku pa ne dramite.

Nije istina.

Osijek ima min 55 zaposlenih, Morava 50. Razlika je 10%.

Takodje u ovoj godini ima i manje putnika nego Morava.

Dajte se kontrolisati sa ovim neistinama.

Golema razlika! Eto, u Osijeku sa veće plate nego u Čačku/Kraljevu, pa su troškovi radne snage svakako veći.

Kakve veze imaju troskovi zivota, BDP i proracun sa ukupnim iznosom plata koju jedna kompanija daje svojim zaposlenima.

Потписујем! Морате га разумети јер он од првог дана тврди да Морава нема потенцијал кад оно има више путника од Осијека. Његове теорије падају у воду.

Морава има већи потенцијал од Осијека и то ће се видети када се реши питање писте. За сада АТР одрађује посао без проблема. Верујем да ће ускоро вратити и Беч тако да ће резултати бити још бољи. Са друге стране нико и ништа не успева у Осијеку и све што је пробало изван псо се угасило.

Видећемо каква ће ситуација са летовима бити у Морави када већи авиони буду могли да слећу.

Zato što je ATR-only airport, pa to je jasno i detetu.

Takođe, imamo li podatak koliki je LF Er Srbije na letovima ATR-om iz Beograda, npr. za Zagreb? Rekao bih da je solidno ispod 84%, ali možda grešim.

Nerealno i navijački analizirate, Alene. OK, Zvezda ispala, Dinamo prošao, ali ovde se piše o avijaciji.

Moze samo ATR, proverite PCN i ACN podatke pre nego sto napisete…
Tacnije, mogu i Fokker 70 i Fokker 100, kao i SAAB 2000 i SAAB 340, ali eto te avione vise niko u Evropi ne koristi. Ne moze sleteti nijedan avion iz familije A320, kao nijedan iz b737 familije osim b737-100, a slozicete se da -100 nece sleteti tu u 2022. godini.

I, koja low cost kompanija leti tim avionima? Sa ovakvim ograničenjem ni Niš, ni Tuzla, ni Banjaluka gotovo da uopšte ne bi imali promet i vi to, naravno, znate, ali nastavljate, tvrdoglavo. A od toga nemate ništa…

Kad pogledamo Mostar odmah nam je lakse.

Niš ne stagnira, zapravo oscilira, to je suprotno od stagnacije. Možete da se zapitate zašto Niš zavisi od države, a ne zašto stagnira.

Zašto onda niste to pitanje postavili umjesto ovog?

Kajgot.

Pitam se kako da nikad nije napisao analizu koliko bi hrvatski aerodromi imali putnika da nije bilo vec decenijskog PSO-a.

A ovo za poredjenje 2021 i 2020 je ponovio vec hiljaditi put. Ne znam kako vec sam seb nije dosadio. Ocekujem da ce i neke 2025 jos da pise o tome.i

Takodje kad se pomene da bi ZAG ove godine bio katastrofalan da nije dosao FR autor cesto reaguje “da se ne treba baviti onim sta bi bilo kad bi bilo jer je Ryanair tu”.

Sa druge strane uopste nema problem da kad su Beograd i Nis u pitanju konstantno postavlja pitanja “sta bi bilo da nije bilo JU ekspanzije u Beogradu” odnosno “sta bi bilo da nije bilo srpskog PSO-a iz Nisa”.

Dakle, nepotrebno se time bavi jer su svi ti faktori tu i povoljni uticu na razvoj vazduhoplovstva u Srbiji.

Bas volim kad se pravite naivni, samo sto kod vecine ljudi ovde to ne prolazi.

3 meseca nema PSO-a a bilo ga je 12 godina pa su sad 3 meseca bitna i vaznija da se ona naglase nego sve prethodne godine placanja PSO-a? Ma, cestitam!

I sto samo Zadar pominjete kad su svi, bukvalno svi domaci letovi u Hrvatskoj subvencionisani kroz PSO?

Ma pustite vi to kad je ryan trebao doci. Nije dosao tad i kraj price.

O, da jesam procitao bas s vase strane o tome da je “visoko subvencionisana Air Serbia generator rasta u BEG” i da bi Beograd bio mnogo slabiji da te ekspanzije nema.

Da nisu smanjili. Nisu ni karte poskupile. U tome u jeste problem. Jel treba veći dokaz da PSO uopšte nije ni potreban nego da se radi o nelegalnom finansiranju.

Pa ako OU odrzava te linije sada bez PSO-a, dakle komercijalno, i pritom nije morala ni da smanji broj letova, ni da poveca cenu karata, cemu onda PSO? Valjda PSO, po pravilima EU, sluzi da se subvencionisu linije koje ne mogu biti profitabilne komercijalno. Ovde vidimo da su te linije Croatie komercijalno uspesne, pa se postavlja potpuno opravdano pitanje cemu sluzi tu PSO, osim za pumpanje novca u OU.

Te linije su komercialno uspješne ljeti, zimi nisu.

Kakav Vam je ovo argument? Pa brdo linija imaju taj problem, pa ne dobijaju novac zimi.

Kako stagnira ako ima više putnika?
Po čemu je skuplji PSO?

Ne znam dal ima skupljeg od skoro 500€ po putniku izmedju Osijeka i Zagreba.

To mozes za Japan da letis za taj novac.

U pravu ste. Iznos je 599 EUR

The largest share of the subsidies went towards the upkeep of the Osijek – Zagreb service (1.3 million euros per year), where the airline was compensated approximately 599 euros per passenger.

To sto ste vi demantovali ne znaci da ta cifra nije ispravna.
Ta informacija o sumi novca je dosla sa daleko viseg izvora.

Nonsens. E sad ste baš istinski provalili.

???

Pa Vlada Hrvatske je to odobrila.

I taj iznos subvencija koje Trade Air dobija kad je prazan je basnoslovno velik i neprimeren za tako kratku relaciju gde jos postoji i auto put.

Njima se i ne isplati da prodaju karte jer vise novca dobijaju kad su prazni.

Nije ni cudo sto su prestali leteti cim je prestao vaziti PSO.

Mozda ne dobijaju 599 EUR ali nije ni daleko od toga. Krajnji nonsens.

Stagnira sa rekordnim brojem putnika 🤷‍♂️

Значи Ниш расте (дакле ипак не стагнира) због субвенција иако чартери нису субвенционисани а они су донели огроман број путника ове године? Ок.

Bitno je da je naglašeno da je Srpski PSO znatno skuplji od hrvatskog, nevjerovatno šta piše ovaj čovjek.

Ма наравно. Друго, за српску привреду много је боље да се гура ЈУ у Нишу јер онда паре остају у Србији. Сваки Нишлија када купи карту са Визером те паре се преносе на рачуне у Будимпешти.
Сваког пута када купи са ЈУ онда се паре пребаце у Београд, дакле капитал не напушта Србију.

Е сада, сваки гастербајтер када купи карту за Ниш са ЈУ онда се паре из иностранства пребацују у Србију и тако се повећава број девиза у држави. Имајући у виду колико гастербајтера лети овом линијом онда тај ПСО постаје јефтинији због прилива страног капитала који се акумулира у Србији.

Што се мене тиче, само нека ЈУ додаје летове и све ће, дугорочно, бити добро.

Може јер се преусмеравају путници са Софије и Скопља на Ниш. Брзи раст тржишта то и доказује. Погледајте линију за Истанбул која истински кида. Сви ти путници су летели из Софије или Скопља.

Daleko je još Niš od toga da uzima putnike Sofiji i Skoplju. Sofiju trenutno koristi ogroman broj ljudi iz Niša i okoline i ništa se nije promenilo od uvodjenja PSO. Letovi kojih nema u Nišu dovoljno a to su letovi lcc postoje u Sofiji i Skoplju i ta situacija se koristi. Mali broj putnika koristi letove INI-BEG za dalje putovanje preko Beograda tako da je očigledno da je većina putnika izabrala Sofiju ili Skoplje za linije koje se ne lete iz Niša. Tačno je da linija za Istanbul trenutno odlična ali je i činjenica da je nekad i 40-50% stranaca na toj liniji koji posle nastavljaju dalje putovanje.

Jedan broj putnika iz Skopja koristi liniju INI-LJU.Pozdrav.

Pa autor je napisao da je putnika manje ako se ne računaju PSO, kojih ranije nije bilo.

Pa i u Beogradu bi bilo manj putnika da nije ekspanzije AS, u Sarajevu da nije WIZZ-a u Zagrebu da nije FR itd. O kojoj stagnaciji možemo da pričamo ako broj putnika raste, zna se šta je stagnacija a ovo “da nije” je priča ni očemu jer “je”.

То не знамо сем ако немате кристалну куглу која вам је то рекла.

A zasto se ne bi racunali PSO letovi? Ne vidim da se u Hrvatskoj ne racunaju i to za aerodrome koji imaju leti ogroman broj putnika i kojima PSO nije uopste potreban.

Ukljucujuci i Trade Air, zar ne?

Nema veze odakle lete.

Pa nema jer se taj PSO novac baca ili leti na ocigledno profitabilne rute kojima PSO i nije potreban ili na gubitnicke aerodrome kao sto je OSI koji ce propadati koliko god da se u njega baca para. Bunar bez dna.

A koliko to OSI kosta Hrvatsku na godisnjem nivou kad se uzmu u obzir svi troskovi koje Vlada Hrvatske (plate za 55 radnika svakog meseca koji ne rade skoro nista, struja, fiksni troskovi…) pokriva za njih + PSO?

I kad se taj godisnji iznos pomnozi sa poslednjih 25 godina do koje se cifre dolazi?

Male sigurno ne.

Vise verujem hrvatskom tisku nego vama o broju zaposlenih

“Sistematizacijom smanjujemo broj izvršitelja isključivo u neoperativnom dijelu, ubrzavamo procese i, što je radnicima najbitnije, povećavamo plaće svima. Novi ugovori ponuđeni su 55 zaposlenika, a 54 ih je već potpisalo, što jasno govori da su prepoznali dobrobit sistematizacije, kako za tvrtku tako i za njih same”

Izvor: jutarnji

Ko placa troskove ovih zaposlenih? I niste mi odgovorili koliki je iznos.

Nemoguce da ste u stanju napraviti problmaticnu kalkulaciju koliko je u poslednjih 10 godina JU navodno dobio novca od drzave a ne znate koliko je maleno OSI dobio od svoje Vlade kad se svi troskovi uracunaju.

Budimo ozbiljni.

O troskovima u Osijeku nista, jel?

Па да нема огромних попуста у Загребу не би било раста од Рајанера. Ајде да сачекамо фин. извештај аеродрома у Загребу па да видимо колико је успешан тај пословни подухват.

Pa dobro, da se razumemo, PSO za Niš je prevashodno jos jedan nacin da se dotira Air Serbia, i novac za isti je proporcionalno dosta veći nego hrvatski. Autor tu nije rekao nista pogresno, ne razumem zasto se hvatate za to. Uzmite ovako, za isti novac bi Niš mogao da ima još 4 nedeljna leta za dve destinacije, zar to ne bi bio bolji scenario za Nišlije?

Hvataju se zato što Niš ne stagnira, a piše da stagnira. Eto.

И тај Ниш има више путника зими тако да испегла ту разлику.

Па ето од тих пара које је ЈУ добила за псо јој је омогућио да изнајми додатне авионе који су возили чартере из Ниша а који притом нису субвенционисани. Дакле инвестиција је више него оправдана.

Hajde jos jednom, molim Vas, ponovite kako je imao 2021. losije rezultate nego 2020.
Molim Vas. Za ovih par meseci ste jedno 2.674 puta ponovili. Hajde jos makar jednom.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!