zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Hoće li Air Montenegro prezimiti ovu zimu

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Air Montenegro je trebao ove godine ispržiti ogromnu svotu novaca. Crna Gora je pripremila kompaniji čak 30 milijuna EUR uz 18,6 milijuna EUR za nabavu aviona. No, sada je već više nego evidentno da će kompanija ispržiti daleko više od prvotnog plana zbog bitno viših troškova koje ima. Na neke od tih troškova nije mogla utjecati i isto su produkt loših okolnosti i destrukcije od strane Montenegro Airlinesa, no na neke je mogla.

Kompanija je krenula letjeti 10.6, no dobar dio linija pokrenula je tek krajem VI. i do sredine VII. mjeseca. Šteta. Da je krenula mjesec dana ranije sa jednim avionom mogla je prikupiti prilično novaca u već dobrom V. mjesecu, ali i stabilizirati operacije do 1.6. kada počinje zlatna žetva za sve kompanije. Ovako je kompanija izgubila mjesec do mjesec i pola istinski visokih prihoda.

Uz to kompanija je počela prodavati karte za svoje letove izuzetno kasno, tek par dana prije prvih letova. Tada su putnici već karte kupili kod konkurencije, prvenstveno Air Serbie. Nepotrebno gubljenje novaca. Postaviti internetsku stranicu i prodaju tri mjeseca prije prvih letova, ili bar 45 dana prije, kada većina ljudi kupuje karte, trebao je biti must kompanije.

Kompanija je imala problem motora za drugi Embraer E195 koji radi toga, iako je kupljen, nije letio u top sezoni. Avion je bio prizemljen i tek je prije par dana ušao u flotu. Zbog toga je kompanija morala unajmiti avion u wet leasu od German Airwaysa. Takvi kratkoročni najmovi u top sezoni su izuzetno skupi i kompaniji su donijeli ogroman dodatni trošak.

No, i ova dva aviona su vrlo loše utilizirani. U prvih dvadesetak dana operacija kompanija je imala tek 19 letova tjedno, samo na letovima za Beograd. Na ovako kratkim letovima kompanija može ostvariti 42 tjedna leta kako bi imala 100% utilizacije aviona. Znači da je Air Montenegro imao tek 45% utilizacije aviona. Kompanija je u top sezoni radila tek 34 tjedna leta, iako joj dva aviona imaju kapacitet za 62 tjedne rotacije. Ovo znači da je kompanija imala utilizaciju tek neznatno preko 50%. Tako loša utilizacija gubi ozbiljan novac.

Konačno kompanija je predugo čekala za uvođenje dodatnih letova iz Tivata i Podgorice prema Beogradu iako joj je popunjenost bila 100%. Čekali su više od mjesec dana. Ne samo da su tu mogli pokupiti dodatan novac i prije, nego su zbog toga i imali lošiju utilizaciju tj. gubili novac. Konačno svjedočili smo izuzetnoj popunjenosti letova za Banja Luku, skoro 100%, neke dane i više od toga. Zašto kompanija nije promptno otvorila dodatan let za Banja Luku ako je linija ispala toliko uspješna?

Kompanija je nekoliko dana imala i probleme sa operacijama kada joj je po jedan avion ispao iz prometa. Kompenzacije putnicima, hotelski smještaj, hrana i piće, te angažiranja aviona Air Serbie bitan su dodatni trošak kompanije.

Kompanija je zakazala i otkazala letove za Lyon. Nepotreban trošak kompanije za kompenzacije putnicima i rerutiranja. Zašto su, pobogu otvarali Lyon za tek tri planirana leta i bez ozbiljnog ispitivanja tržišta pa ga onda otkazivali? Kompanija ima loš broj frekvencija za Frankfurt što demotivira putnike. Na koncu kompanija se klala sa najgorim mogućim igračem na letovima za Istanbul. Sve to je izgubilo kompaniji novac.

Uz to Air Montenegro je loše rasporedio letove prema Beogradu pa iako ima više letova na dan iz Tivta, a neke dane i iz Podgorice, ima dana u tjednu kada nije moguće otići u Beograd ujutro i vratiti se navečer, tj. obaviti posao isti dan, već putnik mora prenoćiti u Beogradu. Istime putnik, da bi uštedio na hotelskim troškovima, odlučuje se za Air Serbiu koja mu tako što omogućava. Kako je tako nešto moguće ako kompanija ima viška kapaciteta i radila je red letenja iz nule?

No, najveći problem je održavanje aviona. Kompanija nije postigla sporazum sa Montenegro Airlinesom iako je ponudila čak 40.000 EUR mjesečno za održavanje avione. Stoga je na koncu morala prihvatiti održavanje aviona u Bratislavi. Skupo, operacijski izuzetno loše i svakako bitno više novaca koji je kompanija morala trošiti.

Na koncu kompanija se mora baviti tužbom Montenegro Airlinesa za korištenje imena. Odvjetnici i sudski troškovi koštaju. Istinski blentav trošak radi preglupe i krajnje nepotrebne tužbe.

Uz sve ovo kompanija će jako teško imati dovoljno novaca da prezimi ovu zimu. Gdje će kompanija letjeti ove zime? Na liniji za Beograd tlači je Air Serbia koja ima odnos letova 1:3. Air Serbia će sigurno ostaviti značajan broj frekvencija ove zime. Air Montenegro je i ljetos imao skroman broj letova za Beograd. Tivat zimi nema putnika, tamo je realan tek jedan dnevni let obije kompanije zajedno. Ni Podgorica nema previše potencijala. Prošle zime letjelo se manje od dva dnevna leta za Beograd. Iskreno tu će biti odličan uspjeh ako će kompanija imati po jedan let dnevno iz svakog od tih gradova. A i ti letovi neće, uz Air Serbiu, biti previše puni, odnosno sa toliko frekvencija donositi će gubitak. Frankfurt i Ljubljana će se vjerojatno nastaviti letjeti no tu će biti jako malo putnika i ove linije će donositi ozbiljan gubitak. Banja Luka i Istanbul su sezonske linije i neće se operirati zimi, a Lyon je i ovako kao sezonske linija ukinut i prije prvog leta. Dakle vrlo optimistično Air Motenegro će ove zime imati tek 18 ili manje tjednih letova. Ni za pola jednog aviona. A kompanija će imati čak tri aviona u floti. Isto će stvarati ogroman gubitak. Ogroman!

Kompanija se pohvalila prihodom od 2 milijuna EUR. U top sezoni? To je ekstremno malo. A troškovi su bitno veći od prvotno planiranih. Nije dobro. Nije dobro!

59 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji Najbolje ocijenjeni
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Cemu toliko brisanja komentara??

Za sada je Istanbul planiran kao cjelogodišnja linija i moguće je kupiti karte za zimski period. Planirana su dva sedmična leta.

Da i to iz Tivta.

Čemu ovo ponavljanje iste price deset puta?

Nijednu konkretnu i novu informaciju ja u ovom clanku ne vidim.
Sve sto ovde pise je prezvakano deset puta i ovde i na exyu aviation.

Baš nikakvog osim da se jos jednom potvrdi Vaš OSOBNI animozitet prema ovoj kompaniji.

Dal je moguće da samo vi u ovo vjerujete…

Alene ja mislim da vi pravite gresku jer je sa 30 miliona evra osnivackog kapitala odradjena kupovina dva E195 od Gecasa,ne radi se o 18+30 miliona.Ispravite me ako grijesim.

Volio bih ako neka sluzba iz Air Montenegra ili CG Vlade moze da pojasni ovo pitanje.Ja ipak mislim da je ukupno 30 miliona evra u pitanju,jer ako je 30+18,6 onda je to kriminal.

Avioni su kupljeni sa novcem iz osnivackog kapitala i to je vec razjasnjeno od strane kompanije.

I ja sam 100% siguran da ste u pravu ali Alen stalno ponavlja da je za kupovinu aviona obezbjedjeno extra 18 miliona evra.

Kako ja shvatam da je od predviđenih 30 miliona 18 potrošeno za avione. Ako je dodatnih 18 u šta su skurcali ovih 30

Gdje se to ima za procitati osim na Vasem portalu.?

Ipak u 30 miliona ulazi novac za avione. Sigurno nije potrošeno 43,6 miliona

Nije potrošeno, već je upisano i uplaćeno kao kapital. Ako je uplaćeno kompaniji ne znači ni da je odmah i potrošeno.

Ali su avioni kuplheni od tih 30 miliona,Alen jednostavno grijesi.

Nisu. Od tog kapitala biće kupljen samo AOC.

Onda je dakle prica o 30 +18 miliona tacna?
To je katastrofa sa tolikim novcem napraviti ovako losu kompaniju.

Kompanija leti tek manje od 2 meseca. Ne znamo da li je loša ili nije. Može da bude, a može i da ne bude.

Sto se grbo rodi vrijeme ne ispravi!

Da, verujem da je to jedini kriterij za ocenjivanje uspešnosti kompanije.

Kriterijumi su brojni a ovaj je najbitniji!

Dobro.

Sa 3/4 miliona evra od države… HOĆE.
Bez problema.

Koliko, po vama, troše na mjesečnom nivou bez da imaju ijedan let.

Bilo je nekih spekulacija o letovima iz Toskane, svakako je bitna povezanost sa Italijom… Kompanija mora povećati broj letova ka Frankfurtu jer je to važna spojnica za dijasporu. Ne bi bilo loše okrenuti se i Parizu. Što se tiče zimskog perioda udaran je samo januar, zbog godišnjih odmora i dijaspore. Kompaniju je prilično omela situacija sa motorom za drugi Embraer. Mada, šta je tu je. Ne može se opovrgnuti činjenica da je kompanija prevozila turiste i promovisala turizam širom Evrope (brojni čarter letovi)

Od carter letova ovog ljeta letjeli su samo mislim 15 rotacija za Jerevan.Komercijaljo kompanija je ocajno postavila red letjenja a tako ce se nastaviti i tokom zime po informacijama koje raspolazem.

Bilo je dosta čarter letova za Jerevan. Sigurno više od 30 letova, i iz Podgorice, i iz Tivta. Obavljani su i drugi ad hoc čarteri.

Ad hoc carter letovi su radjeni samo za sportske ekipe neke od njih nisu ni bile iz CG i to se letjelo za Kisinjev i Geteborg i nista vise od toga.Za Jerevan je odradjeno 11 rotacija a to je 22 leta a ne vise od 30.

Goteborg, Kishinyev, Tel Aviv…

Charteri koje je letio AM pored ovih chartera za Yerevan koje Vi pominjete da samo za njih znate.

Sve carteri za fudbalske ekipe.

Koji su odradjivani uz otkazivanje ranije planiranih redovnih letova.

Ipak su ih otkazivali.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!