zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

SMANJENJA: Croatia dva puta tjedno za Rijeku

Croatia Airlines operira liniju Rijeka-Minhen tek dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom.  Od 7.6. Croatia konačno uvodi i 3. tjedni let (utorkom). Linija se prometuje sa Dash 8-400. Croatia liniju operira sa tri tjedna leta do 25.9. nakon kojeg dana više nema letova.

Od 4.6. na liniji kreće prometovati i Lufthansa jednom tjedno, subotom. Istim će obije kompanije imati 4 tjedna leta (utorak, četvrtak, subota i nedjelja). Lufthansa liniju operira preko CityLinea sa CRJ-900. Lufthansa svoj subotnji let operira do 29.10.

Nikako ne mogu dokučiti logiku zašto Croatia nije nastavila operirati svoj let bar utorkom do 25.10. čime bi obije kompanije i u X. mjesecu imale prihvatljiva dva tjedna leta, još bolje da je operirala i četvrtkom bar do 20.10. čime bi kompanije imale dobrih tri tjedna leta. No, Croatia Airlines, čemu uopće čuđenje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

10 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ovo je sve simbolično: OU ima jednu ino-liniju iz Rijeke, LH ima jedan let nedeljno za Rijeku. Ne vidim nikakvu logiku osim da eto bude na spisku destinacija, na ovom nivou operacija se nikakve pare ne mogu zaraditi. Samo zapravo rasipaju resurse na nešto čemu se očigledno nisu posvetili. Cut-ujte to i koncentrišite se na ono što vam donosi najviše novca, a ne “od svega po malo”, pa jedna linija iz Rijeke, jedna iz Osijeka, besmisleno.

Slažem se, ali to je proces, ne može se očekivati da se samo preko noći kupi flota i otvore baze. U tom procesu je prvi korak da se fokusiraju samo na bitno, na ono što im donosi ili može doneti novac (Paretovo pravilo – 20:80). Znači prvo se fokusirajte se na one aerodrome i destinacije koji donose glavninu profita, za ostale odradite samo PSO. Ako OU treba da razvija Osijek i Rijeku neka to država formalizuje kroz PSO. Ne može se na 5 strana, to teško uspevaju i mnogo ozbiljniji igrači.

“No, Croatia Airlines, čemu uopće čuđenje.”

Što je sa brojem putnika? I zašto onda prepametna LH ne uvede još letova? Zašto je uvijek OU kriva i zašto ste subjektivni?

Je li ovako pljujete i po ostalim kompanijama kada režu letove ili samo po OU?

Naravno da je logično kritizirati OU po mnogim stavkama, no bez iti jednog konkretnog broja kritizirati zbog rezanja letova u Rijeci je suludo. Preporučam vam da se malo spustite na zemlju kada je u pitanju OU jer niti je svaki njihov potez loš, a niti neprofitabilan.

I rezanje ovoga je vama nelogično? Pa čovječe je li imate iti jedan podatak o ovoj liniji? Broj putnika? Yield? LF? Subvencije?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!