zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Bi li se obnovila proizvodnja A380 i B747 kad bi letjeli sa dva motora

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Emirates će koristiti Airbus A380 do 2030. godine i oni su jedina kompanija uz British koja je zadovoljna ovim avionom. Svi ostali nisu. I zato ne treba čuditi da je A380 prvi prizemljen u Covidu-19. Sada ga kompanija vračaju u promet u prvom redu zato što su to još uvijek mladi avioni, ali i zato što im ozbiljno fali kapaciteta.

Ipak većina kompanija ili je izbacila A380 iz flote (Air France, China Southern, Malaysia, Thai, Hi Fly) ili ga u idućih par godina planira izbaciti iz flote. Da će avion izbaciti iz flote najavili su Lufthansa, Asiana, Korean, Etihad i Qatar, a broj primjeraka smanjuju Qantas i Singapore. Nemalo je ovih aviona koji su razrezani nakon samo 10 godina uporabe.

A380 se prestao proizvoditi 2021, a Boeing 747-8 početkom 2023. godine. Zašto je to tako? Vrlo jednostavno, ovi avioni su vrlo veliki, primaju jako puno putnika pa je i tržište za njih vrlo limitirano, te imaju jako puno operativnih problema. No, još veći problem je što su avioni imali četiri motora, što ih čini skupima za eksploataciju. Osim ovih modela iz flota se masovno izbacuju A340, te MD11 i DC10 koji su imali 3 i 4 motora. Kako je netko rekao „putnici obožavaju A380, ali ga kompanije mrze“.

I sada se postavlja pitanje bi li se ovi avioni mogli vratiti nazad u proizvodnju? Boeing 747 sigurno da ne. On je star 54 godine i njegov dizajn je prevaziđen. Stoga ako bi Boeing htio nastaviti raditi u ovom segmentu morao bi napraviti novi avion. A to se nikako ne isplati za 200-300 primjeraka koje bi možda mogli prodati.

No, A380? To je već druga priča. Naime, činjenica je da avioni rastu. Činjenica je da je zračni promet sve više zagušen, da masa aerodroma ima problema sa slotovima i ima potrebu na istom broju letova imati sve veće avione kako bi pokrili potražnju, a ne mogu povećati broj frekvencija. Ovo je poglavito prisutno na Londonu, Parizu, Amsterdamu, Frankfurtu, New Yorku, Los Angelesu, Chicagu, Atlanti, Singaporeu, Pekingu, Shanghaiu, Tokyu, Seoulu, Delhiu, Mumbaiu, Dubaiu, Sao Paulu, Sydneyu… A za desetak godina stanje će biti još bitno gore.

Stoga su narasli i Boeing 777 iz modela -300 na model -9, te A350 na modelu -10, koji su lansirani u posljednje vrijeme. Avioni više ne mogu rasti u dužinu. Naime, zračne luke su povećale svoj najveći box za prijem aviona na 80×80 metara i tu kane stati. Boeing 777-9 je dug 76,3 metra, znači moći će narasti još samo 3,3 metra. A350 je dug 73,8 metara, pa ni on neće moći još puno rasti. I stoga avioni mogu rasti samo u visinu. Čak je i 747-8 bio dug 76,5 metara i nije imao gdje više puno rasti. A380-800 je bio dug 72,7 metara, što znači da je veći A380-900 mogao narasti još dobrih 7,3 metra. Tako velik avion ima i velik raspon krila, čak 79,8 metara, što znači da još uvijek stane u box 80×80.

Problem sa A380 je bio i u nedostatku infrastrukture, tj. dobar dio aerodroma nije se prilagodio i nije mogao primati ovaj avion. No, on i nije smišljen za male zračne luke, on neće slijetati u Zagreb ni za 30 godina. A velike zračne luke su se prilagodile i napravile su infrastrukturu. Stoga je stanje već sada zadovoljavajuće.

Kada bi se A380 mogao napraviti sa samo 2 motora, umjesto 4 koliko je do sada imao, siguran sam da bi se avion ponovo počeo proizvoditi i da bi imao prođu kod avio kompanija. Naravno tako veliki i jaki motori u ovom momentu nisu realni i oni se ne mogu proizvesti. No, za desetak godina? To će biti realno i moguće. Stoga sam uvjeren da će A380 ponovo krenuti u proizvodnju. Avion je mlad, on ima budućnost, on je nužnost zračnog prometa.

18 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Mislim da od toga nema ništa. Prevelik je to trošak i kao što su mnogi napisali, praktički bi trebalo raditi potpuno novi dizajn, nije to samo nakačiti 2 motora na postojeći avion, puno je tu posla.

S druge strane, 777-9 će imati preko 400 putnika u 2 klase, A350 će vjerojatno moći imati verziju A350-1100 u koju će također bez problema stati preko 400 putnika u 2 klase. Ti kapaciteti nisu značajno niži od A380/B747 a operativno donose manje rizika. Pogotovo A350 koji se već godinama uhodao na tržištu.

Po meni jedino je moguće da se razvije A380-900 NEO opcija koja bi imala manje troškove operiranja po sjedalu nego A380-800… ali i za ovu opciju su možda max 30% šanse u nekoj budućnosti za 15-20 god.

Ili će doći do proboja u primeni novih energija i A380 će leteti sa jednim manjim motorom na nuklearni pogon?

Testira se koncept sa dodathim motorom ali na hidrogen, gde bi se u kruzu gasila dva motora i aktivirao hidrogenski motor, dok bi se glavni motori koristili u fazama poletanja i sletanja.
https://simpleflying.com/airbus-a380-hydrogen-engine-testbed/#:~:text=The%20European%20aerospace%20firm%20confirmed%20its%20intention%20at,engine%20that%20is%20converted%20to%20run%20on%20hydrogen.

Problem za dva motora za A380 je ground clearance, potreban vam je mnogo veci dijametar motora a za to vam treba visi avion ….
Drugo, krilo bi se moralo redizajnirati maltene iz pocetka jer su opterecenja za dva motora drugacija. Realno slicno je napravljeno sa A330/340, ali to je radjeno od pocetka u design fazi.

Sve u svemu radi se o kapitalnoj investiciji gde vam je u ovoj fazi maltene jeftinije da uradite clean sheet design.

Isto kao sto drzite gorivo u krilima zbog krutoce istih, to se onosi i na poziciju motora i vesanje. Siguran sam da imamo par avio inzenjera da idu u detalje, ali ako bi se radila izmena sa dva motora na jedan, onda bi se radio i redesign krila samog po sebi. Ako menjate krila menjate i kompletnu aerodinamiku aviona i redizajn repa. To odmah imate i promenu motora, sigurno cete unaprediti avioniku.
Kada sve saberete ostaje vam fuselage i stajni trap, sto defato znaci da maltene menjate kompletan avion.

Pa ceo problem sa 737 MAX avionima je nastao zato što je neko hteo da “ubudži” novi, veći motor umesto starih. To je dovelo do niza problema koje ZZZ spominje…

Možda če novi El. Motori sa zgusnutim baterijama zadovoljiti zahtjeve 380

Ako se i naprave tako jaki motori da bi A380 mogao leteti sa dva problem bi bila verovatno njihova veličina koja se ne bi uklapala u postojeći dizajn. Takav problem smo videli sa B737 MAX. Dizajnirati potpuno novi takav avion je preskupa priča koju je Boeing pokušao da izbegne sa MAX-om. Tu će se nastaviti igranka sa 777 i sa A350

Da, ali činjenica je da ako uporedimo motore u poslednjih 30-40 godina oni su rasli u veličinu. Velika snaga traži veliki protok. Uporedite veličinu motora sa DC 9 i sa današnjih 737 ili A 319. Razlika je ogromna. Da ne govorim o veličini sadašnjih motora na 777.

Da ali za potisak vam treba kolicina vazduha koju morate usisati da bi je komprimisali i brzina komprinovanog vazduha kojom ga izbacujete. Kolicina koju usisate je direktno proporcionalna velicini fan-a i brzini brzini rotacije fan-a koji pravi podpritisak ispred sebe, a brzina od “sirine izlazne cevi”
NPR ovde sada dolazimo do problema da vam npr brzina vrha lopatice fan-a moze dostignuti brzinu zvuka itd.
Ako pogledate geared turbofan motore, glavni princip je da se smanji brzina rotacije FAN-a a da se poveca kolicina vazduha koji se usisava

U jednoj fazi pojavljivao se citalac koji je znao motore do detalja, bilo bi dobro cuti njegov komentar

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!