zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto JU ne leti za ostale rumunjske gradove

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Serbia konstantno povećava broj letova za Bukurešt. Prema zamaData u ljeto i zimu 2020, kao i u proljeće 2021. kompanija nije letjela za Bukurešt. U ljeto 2021. Air Serbia je letjela 5 letova za Bukurešt, a TAROM njih 3 u code-share sa Air Serbiom. U zimu 2021/22 Air Serbia je imala jedan let, a TAROM 2 leta tjedno. U proljeće 2022. Air Setrbia je imala 4 leta, a TAROM 3 leta tjedno. U ljeto 2022. Air Serbia je letjela 6 letova, a TAROM 3 leta tjedno. U zimi 2022/23. Air Serbia je letjela 9 letova tjedno, a TAROM njih 5. U proljeće 2023. Air Serbia je imala isti broj letova, no TAROM je letio 4 leta tjedno. U ljeto 2023. Air Serbia je i dalje imala 9 letova, no TAROM je letio 3 leta tjedno. Ove zime Air Serbia povećava broj letova za Bukurešt na 12 tjedno, dok će TAROM letjeti 4 leta tjedno, dakle kompanije će u code-share zajedno imati 16 letova tjedno.

No, postavlja se pitanje zašto se Air Serbia ne širi na više aerodroma u Rumunjskoj. Ona bi i te kako trebala pokriti Rumunjsku kao što feeding linijama pokriva druga tržišta. Pa u Hrvatskoj uz Zagreb leti za Pulu, Rijeku, Zadar, Split i Dubrovnik, u BiH uz Sarajevo leti za Banja Luku, u Crnoj Gori uz Podgoricu leti i za Tivat, u Makedoniji uz Skopje leti i za Ohrid, u Grčkoj uz Atenu leti i za Solun, Chaniu, Krf, Heraklion i Rodos, u Turskoj uz Istanbul leti i za Izmir i Ankaru, te u Bugarskoj uz Sofiju leti i za Varnu. No, u Rumunjskoj leti samo za Bukurešt. Zašto. Sve letove za Rumunjsku kompanija bi mogla letjeti sa ATR 72, dakle sa vrlo štedljivim avionom koji ima breka-even na nekih 50 putnika. Dva leta tjedno prema bilo kojoj rumunjskoj destinaciji ne bi trebala biti upitna. Ovo je prvi puta da Air Serbia nije bila agilna i nije iskoristila bankrot Blue Aira, rumunjskoj LCC koji je imao nekoliko baza u Rumunjskoj.

I ovdje je daleko najizvjesnija linija za Cluj Napocu. Aerodrom je imao bazu Blue Aira, te je u 2022. imao 2,7 milijuna putnika (2019. je imao 2,9 milijuna putnika). U Cluj leti tek par kompanija, od legacy carriera samo Lufthansa, LOT, TAROM, Turkish i od iduće godine Swiss, dok od LCC lete Ryanair, HiSky i Wizz Air. Aerodrom ima i par leisure letova Corendona i SkyExpressa. Cluj je udaljen od Beograda 462 km za što treba čak 6:05 sati automobilom. Ovdje bi Air Serbia sigurno i apsolutno imala prolazak.

Air Seriba bi imala profit i na liniji za Iasi. Aerodrom je na sjeveroistoku Rumunjske, udaljen od Beograda 816 km, za što treba čak 11:30 sati puta automobilom. U Iasi ide značajan broj srpskih hodočasnika (kosti Sv.Petke). Aerodrom je 2022. imao 1,5 milijuna putnika, za njega od legacy kompanija lete Austrian i TAROM, od LCC HiSky, Ryanair i Wizz Air, a od leisure i charter kompanija Aegean, Animawings, Corendon, Fly Lilli, Sky Up, Sky Express i Tailwind. Upravo radi tako malo legacy prijevoznika i velikog broja srpskih hodočasnika logično bi bilo da Air Serbia leti za ovaj aerodrom.

Ako bi Air Serbia pokrila ova tri aerodroma imala bi pokrivene tri zone Rumunjske udaljene 6 do 7 sati vožnje jednu od druge, što znači da bi pokrila cijelu Rumunjsku (uključujući letove iz Beograda za putnike iz okolice Temišvara), a putnici bi bili udaljeni tek 3 sata od jednog od aerodroma.

Kasnije bi Air Serbia mogla pokrenuti i letove za Constantu, Craiovu, te Oradeu ili Satu Mare, no ovi aerodromi su istinski mali, a ove linije su daleko rizičnije i imaju neusporedivo manje potencijalnih putnika od Cluja i Iasia. Tako da one nisu realne u skorije vrijeme.

Jednako tako bi bilo logično da Air Serbia leti za moldovski Kišinjev (3,0 milijuna putnika u 2019). Za Kišinjev lete samo legacy kompanije Austrian, LOT, Aegean (od XI. mjeseca), airBaltic (od IV. mjeseca 2024.), Azerbaijan, TAROM i Turkish, LCC HiSky i FlyOne, te leisure kompanije Freebird, Israir i Southwind. Air Serbia je imala plan 2020. pokrenuti letove za Kišinjev.

146 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ja vas ljudi stvarno ne razumem. U svemu nadjete razlog da se svadjate i merite ciji je veci.
Covek napisao tekst, ako ti se ne svidja preskocis, ostavis drugima da se bave istim i sve ok.
Ja pratim Alena odavno (Tangosix) i nisam bio saglasan sa nekim njegovim stavovima, ali i on bas kao i ja ima pravo na misljenje i zasto bi se sad svadjali u vezi toga. Da li Alen vise voli Hrvatsku od Srbije ili neko drugi obratno, zar je to bitno? Pa nece voleti vise Madagaskar ako je iz Hrvatske sunce mu poljubim.
Budite konstruktivni a ne zajedljivi, pojesce nas mrznja kolektivno, i onako smo na ivici opstanka svi zajedno na Balkanu.

OT

Kako stvaii stoje izgleda da JU dobija ne jedan nego jos dva E195

Jedan je OY-GDC 15 godina star a drugi je PR-AXB koji je 12 godina star.

Izasle su i slike od OY-GDC koji dolazi preko Dan Aira dok PR-AXB treba da dodje preko Marathon-a.

https://abpic.co.uk/pictures/view/1858562
https://abpic.co.uk/pictures/view/1858561

Nije Dan nego DAT…

Da, u pravu ste.

Zadnji put da letim sa Air Srbijom.
Danas 25.09. trebao je da mi bude let iz Tivta za Beograd u 15:20h – JU183, i avion iz Bg uopšte nije ni sletio u Tivat sa kojim smo se trebali vratiti za Bg.
Od zaposlenih nikakvu informaciju nismo dobili niti bilo kakve upute šta da radimo.
Sutra ujutro 26.09. u 06:40h sam trebao da letim za Keln iz Beograda isto sa Air Srbijom,i naravno da sam propustio let.
Stvarno sramota za AS.

Juce nesto prije 14 casova sam prolazio pored aerodroma u Tivtu i vidio sam ATR Air Serbia u fazi prilaska aerodromu a da li je sletio neznam iskreno jer je duvao jak vjetar i po avionu se vidjelo da nema uobicajen prilaz jer ga je vjetar laiĉki receno ljuljao

A šta je Air Serbia kriva? Njen A320 je odleteo do Tivta, nije mogao da sleti i vratio se za Beograd.
Ili je Air Serbia kriva za loše vreme u Tivtu?

Uostalom, imali ste dovoljno vremena da dodjete do Beograda i stignete na let za Keln.

Zar ne vidite da je bot?

Mogao je u Podgoricu da sleti i da se organizuje prevoz do Podgorice,nije prvi put da je loše vrijeme u Tivtu.
Kako sam mogao stići do Beograda?Taxijem ili da se teleportujem,kad sam tek u 17:30 mogao da napustim aerodrom jer sam tek tada pokupio čekirani prtljag

Koma je ako je JU otkazala let iz Beograda radi problema koje ima sa flotom ili operacijama. No ako je let krenuo po planu ali nije sletio u Tivat radi lošeg vremena, onda ne vidim što je tu koma. Barem se to može lako provjeriti. Taj zrakoplov se morao negdje spustiti. Ili je bio kompletno otkazan, ili je otišao u Podgoricu umjesto u Tivat, ili se vratio u Beograd.

Baš tako. A ovde Autor piše ‘koma’ za nešto što nije krivica Air Serbie. Avion po planu poleteo iz Beograda.

Nepotrebno je da objasnjavate nekome ko je na ovom portalu sa razlogom da provocira i pritom da svojim izjavama dodatno steti kompaniji. Taj mentalni sklop je porazavajuc.
A vi ste potpuno u pravu. Iznenadjujuce je da nije sleteo u Podgoricu kao alternativu.

Imali ste večernji let TGD-BEG.

Poštovani Alene,

Hteo bih da potvrdim Vaše razmišljanje, da bi bilo zanimljivo tržište, sa nekim primerima.
Mislim da bi imalo smisla prvobitno za Cluj, pošto dosta IT kompanija koje posluju i u tom gradu i u Srbiji imaju kancelarije, i često se putuje na toj relaciji. Prošle nedelje je kolega došao kolima, ali bi mi bilo prijatnije avionom. Ono što mislim da bi pun pogodak bio Constanta, jer svi koji trguju žitaricama iz Srbije (akcenat na Vojvodinu) koriste ovu luku i često se putuje na poslovne pregovore, pogotovo što sada ta luka dobija na značaju zbog situacije u Ukrajini.
Za Iasi je slična situacija kao i sa Clujom, ali bi tu bilo značajno zbog Moldavije (koleginica iz Iasija je prošle nedelje došla letom preko Beča za Beograd i istom rutom nazad, pošto konekcija preko Bukurešta nije odgovarala).
Ovo su primeri onih koji bi imali direktno poboljšanje, ne gledajući one koji bi koristili Beograd kao tranzit.

Air Serbia je već morala letjeti Cluj, a bogami i Iasi ima smisla. Em je blizu ratne zone pa bi Ukrajinci putovali sa njima, em nema puno kompanija koje od tamo lete, em nije mali aerodrom, em je daleko od Bukurešta, em hodočasnici. To mora proči.

Годинама сам причао/писао о Иаси/Сучеави и Кишињеву.

JU ATR-72 upravo sada zbog loših vremenskih uslova ne može da sleti u Tivat. Ide za Podgoricu.

Zašto niste objavili komentar o rasprodatim letovima Air Serbie danas?

Mislim da su svi ti gradovi jako dobro povezani s europskim metropolama. To nisu aerodromi kao kod nas, puno su individualno jači. Linija za Beograd njima bi jedino značila za spajanje za New York i Chicago jer su s ostalim europskim gradovima samostalno spojeni, a i ako nisu imaju opciju povezivanja s Bukureštom.

Osim toga, na tim aerodromima Wizzair ima monopol i možda čak i u ugovoru s aerodromima imaju uvjet da ne dolaze kompanije tipa Air Serbia koje bi radile konkurenciju.

Мени је ово сиптоматично. Постављати питање компанији која опслужује преко 80 дестинација у Европи, Северној Америци, Азији и Африци зашто не лети до још неких дестинација у Румунији. Можда треба , можда не. Зашто тако агресивно не постављате питања о дестинацијама које (не)опслужује ОУ? То би вероватно занимало читаоце и пореске обвезнике из Хрватске.

A što su u Srbiji izgleda svi usvojili Vučićev način komunikacije, agresija, hejt, whataboutism… Kakav besmislen komentar.

А Ви сте толерантни. Ако је мој коментар бесмислен, онда је Ваш коментар још бесмисленији. Шта у мом коментару није тачно? Да JU не лети на четири континента? Да нема више од 80 дестинација? Шта? И где видите агресију у мом коментару. И ко је спомињао Вучића? Само Ви. Испада да сте Ви опседнути истим. И немојте да се каријете иза анонимности. Ја сам се потписао некако, па можете да ми одговорите као неком.

А Ви, изгледа, нисте прочитали последњу реченицу. Ви можете да се обратите том ddddddddd, а ако ја одговорим анонимусу може свако да се нађе прозваним. И како оно беше, са IP адресом, Ви све знате.

И што би ме пријавили полицији? Што JU има 80 летова?

Zašto se mora odmah na priču o Air Serbiji odmah mešati Croatia? Kakve veze ona ima s ovom pričom? Aide da poredimo s destinacijama Taroma ili Austriana. Što mora odmah ta srpskohrvatska ili hrvatskosrpska priča?

Jedino Cluj bi imao prođu, ali samo ukoliko bi se letelo svaki dan u jednom od istočnih talasa, tu bi se iskoristio Beograd za transfer rumunske dijaspore iz Zapadne Evrope, te lošu konekciju tog dela Rumunije. Bolje bi bilo da postoji jedan jutarnji let i jedan večernji. Kada bi leteli ATR72 što je najverovatnije računajte 20 putnika iz dijaspore (koji lete iz Italije, Nemačke, Francuske preko Beograda za Cluj), zatim 20 putnika iz Cluja koji npr. Er Srbijom lete za Španiju, Portugalija itd. Preko toga bi imalo smisla da se računa na P2P putnike i one koji bi leteli preko Tesle za Kinu i SAD. Znam da je Solun van sezone uvek pun Grka iz Zapadne Evrope, zato što je dobra konekcija preko Beograda, sličan model treba primeniti ovde. Slažem se sa Alenom za Cluj a Iasi baš i ne. Kišinov nije isplativ!

To ste rekli i za Budimpestu Alene…

Ali vas realnost debelo demantuje.

Imate li dokaze da nije?

Verovatno je drze na 18pw onako cisto iz dosade 🤣

Da, baš će zbog kostiju Svete Petke da pokreću liniju.
Hodočasnici uglavnom putuju autobusom jer aranžmani uključuju i obilaske drugih mesta, manastira i slično a dosta su jeftiniji nego avion.

Ne, Iasi nema nikakve sanse i dobro je da tako ostane.

CLJ je na JU radaru i mozda se otvori sledeceg proleca.

За име Бога престаните да мошти светаца зовете Костима!!

Da samo pradjedovske ikone na tavanu…

😂

Нису само кости већ и кожа и нетрулежно месо. Тутанкамонову мумију нико не зове кости већ мумија али то је процес мумигицирања а ово је природно. Нисам знао да нема реч у хрватском и нисам имао лошу намеру.

Zar nemate izraz “moći”?

“Jednako tako bi bilo logično da Air Serbia leti za moldovski Kišinjev”

U planu je pokretanje na prolece.

Apsolutno nema potrebe za tim gradom. Narocito kad se uzme u obzir trenutna politicka situacija u toj drzavi. Znamo sta se desilo i nasim sportistima i ljudima koji tamo putuju.

Ništa, ako nisu povezani sa ruskom službom. E ako jesu, ne mogu u Moldaviju. Ali svi ostali mogu opušteno.

Nase sportiste i navijace su vratili sa granice i rekli da je to zato sto su Srbi.

Nije svasta – to se dogodilo ove godine.

Допуна,нису само спортисте и навијаче вратили већ и Горана Бреговића. Нема ни 2 месеца. Параноја

U cemu je razlika izemdju “svasta” i “kajgot”?

Ne dozvoljava im se ulazak u MD

Rekli su da je to jer Srbi imaju ruski uticaj, te da zele da ruse ustavni poredak Republike Moldavije. Nonsens na kub.

Bregoviću nije dozvoljen ulaz jer je svirao na Krimu nakon okupacije, ne zato što je Srbin. Navijačima i bokserima (pojedinim, ne svima, da naglasimo) nije dozvoljen ulaz zbog veza sa Rusijom, a generalno za navijače nije ni potreban neki poseban razlog da ih ne pustiš u zemlju.

Nije samo politicka nego i sigurnosna situacija. KIV bi trebalo otvoriti tek kad se zavrsi rat u Ukrajini.

“Air Seriba bi imala profit i na liniji za Iasi.”

Analiza pokazala da ne bi.

Ohrid i Bari imaju znacajan broj P2P putnika. Rumunske linije bi se oslanjale gotovo iskljucivo na transfere.

Kakve veze ima Bari sa Iasi? Jedan na obali mora u bogatoj Italiji a drugi na kontinentu siromasne Rumunije ne mnogo daleko od ratnih dejstava? Jedan sa 1,5 miliona putnika a drugi preko 6 miliona?

Razlika nebo i zemlja.

U Rumuniji pored OTP samo jos CLJ otvoriti.

Naravno. Kakve veze ima koliko ima linija u nekoj drzavi ako potencijali to opravdavaju? A potencijale sam vam naveo u pretodnom postu.

A koji to ima aerodrom na 50-100 km od Barija gde JU leti?

Nijedan.

“I ovdje je daleko najizvjesnija linija za Cluj Napocu.”

Da, ova linija se razmatra za pokretanje na prolece. Ostale u Rumuniji se ne razmatraju.

Sjajna odluka.

“Pa u Hrvatskoj uz Zagreb leti za Pulu, Rijeku, Zadar, Split i Dubrovnik, u BiH uz Sarajevo leti za Banja Luku, u Crnoj Gori uz Podgoricu leti i za Tivat, u Makedoniji uz Skopje leti i za Ohrid, u Grčkoj uz Atenu leti i za Solun, Chaniu, Krf, Heraklion i Rodos, u Turskoj uz Istanbul leti i za Izmir i Ankaru, te u Bugarskoj uz Sofiju leti i za Varnu.”

I sve do jedne od tih destinacija imaju vise smisla i vecu sansu za uspeh nego neka destinacija iz Rumunije.

Pula, Rijeka, Zadar, SPlit, Dubrovnik – sve su sezonske leisure linije za turiste iz Srbije, te manji broj transfera. Vecina je dakle P2P. To je profitabilno.

Sarajevo je mix transfera i P2P i avioni su puni. Evo bas danas je Sarajevo rasprodato u oba smera, a i za narednih par dana takodje ili je blizu da bude. To je profitabilna linija.

Banja Luka je izuzetak i nije profitabilna, ali se leti iz politickih razloga i JU za nju dobija novac.

Podgorica i Tivat – ne treba trositi reci. Obe linije su konstantno pune, evo danas je TIV-BEG na sva tri leta rasprodat, a i TGD-BEG je na 2/3 rasprodat i na trecem je 135/140. Puno P2P putnika, puno transfera. Profit zagarantovan.

Makedonija – Skoplje je prvenstveno transferno uz odredjen broj P2P. Ocigledno dovoljno da bi bilo profitabilno.
Ohrid je sezonska leisure destinacija za turiste iz Srbije. Srbi vole da idu na odmor na Ohrid.

Atina i Solun zaista ne treba trositi reci, to su izuzetno popularni aerodromi za Srbe, a te linije imaju i dosta transfera. Profit je tu zagarantovan jer iako nekad nema putnika moze da se posalje ATR.
Ostale linije u Grckoj su iskljucivo sezonske leisure i njih pune agencije. To su P2P linije i one su profitabilne.

Istanbul, Ankara i Izmir – zaista ne treba trositi reci. Istanbul je megahub, Ankara i Izmir imaju prilican broj P2P putnika. Lokalni saobracaj izmedju Srbije i Turske je ogroman.

Bugarska – linija za Sofiju je generalno P2P uz odredjen broj transfera, prvenstveno zbog Srba koji zive i rade u Bugarskoj. Linija za Varnu je sezonska leisure linija za srpske turiste. Srbi vole da idu u Bugarsku na more, prvenstveno studenti i mladi jer je jeftinije nego u ostatku Evrope.

Eto sve do jedne sam pojasnio.
Sta od ovoga moze ponuditi Kluz ili Jasi?
Jako malo P2P, gotovo nista i skoro sve transferi. I zato je i upitan profit na tim linijama – bas kao sto je Marek rekao.
Uz to Rumunijom haraju Wizz i Ryan i lete iz svakog sela za sve bitne destinacije. Time se drasticno ogranicava potencijal transfera na JU letovima.
I dok se Kluz kao drugi najveci aerodrom u Rumuniji razmatra, Jasi nema sansi i nece biti pokrenut.

U hr jos fali Bwk,mozda i on bude slijedeceg ljeta….

Nadajmo se da ce Napokon kuziti,i uvesti to kao novu ponudu za splitsko dalmatinsku zupaniju,broj radnika iz srbije i crne gore,kao i samih turista, je dovoljan za 2 tijedna leta…
Uz to jako puno rusa ljetuje i ima vile na Bracu tako da bi i konekcijskih putnika bilo dovoljno….

Osobno znam jako puno njih koji rade na bracu i putuju avionom za srbiju…vise puta tokom sezone…..

Sto se ne obratite OU da leti ovu liniju?

Razlika je sto se Air Serbia vec godinama etablirala u Sofiji i Sofija je glavni grad. Tu ima i P2P, biz, transfera.
Varna je na obali mora i tu su takodje nasi putnici dominantni. Nude se aranzmani i preko agencija. I naravno tu su i transferi.

Tirana je takodje glavni grad jedne drzave i logicno je da ima vise smisla nego na primer za Kukes da se leti. Pritom za Tiranu su letovi godinama prisutni, daleko pre W6 i FR. Air Albania nije ni postojala kada je Air Serbia krenula sa letovima za Tiranu. Takodje za Tiranu lete i nasi turisti koji letuju u Albaniji. Skoro u svim turistickim agencijama se nudi Albanija.

Tako da Kluz i Jasi bi bile samo transferne linije. Niko ne kaze da se mozda nece dogoditi ali sigurno nisu prioritet. Niti imamo P2P, niti biz, niti turiste.
Uostalom Air Serbia vec opsluzuje dosta regionialnih linija sa zavidnin brojem frekvencija. Tako da ako neko zna koju kad liniju treba uspostaviti i zasto i da li ima potencijalne zarade ili ne to je JU.

Zašto imate tolike predrasude. Da Srbi ljetuju u albaniji. Ako niste znali u -albaniji postoji i velika srpska zajednica. Ali vi to naravno da ne znate jer ste pod uticajem raznih medija.

I to sto Vi niste videli znaci da ih nema? Guglajte i videcete da ih ima dosta.

Letuju u ju\noj Albaniji , u Sarandi i Ksamilu. Najčešće se odlazi autom, no poznajem i dosta njih koji su leteli preko Krfa. Od Krfa do Sarande se vrlo brzno stiže brodskom linijom.

Srbi u velikom broju letuju u Albaniji. Opste poznata stvar nakon Covida.

Ryanair jos nije ni poceo da leti iz Tirane dok je Air Albania smesna kompanijica sa 1-2 aviona.

Dakle, ne moze se porediti sa Jasi.

Vladaju, ali zato u Bugarskoj JU nema puno transfera nego je dominantan P2P saobracaj.

Marek je izjavio da je Tirana primarno transferna, ali ima tu i P2P. Poznajem dosta ljudi koji su isli P2P za Tiranu.

Ryanair ne leti za Tiranu. Ne jos uvek. Stoga on jos ne razvaljuje.

Banja Luka ne može biti profitabilna, jer su letovi u takvo vrijeme da nikome nisu pogodni, ni P2P ni transfer putnicima. Kad bi imali dva puta sedmično dnevnu vezu to bi bila sasvim druga priča (osim za putnike koji putuju na jedan dan u BL ili BG, bolje bi bilo i za transfer) …

Sofija nije generalno P2P, koristio sam tu liniju više puta ove godine, ima ogroman broj transfera, a i za P2P je, po onome što sam video, više koriste Bugari nego Srbi. Rumunske linije bih pre posmatrao kao ruske – generalno, za P2P nama iz Srbije te linije znače malo, ali ima dosta transfera i nešto P2P u suprotnom smeru (ovo pričam i o situaciji od pre rata). Tako da će JU morati sada da traži te linije gde domaći P2P neće biti dominantan, jer su najveći broj takvih linija u Evropi oni već pokrili tako da će morati da se buše i ovakve destinacije. A Rumunija je logična jer je veliko i blisko tržište. Ne daj bože kad bi i Turistička organizacija uraila neku normalnu promociju Beograda u Rumuniji jer nema razloga da nemamo više Rumuna u city break turizmu npr.

Iako smo komšije i Rumunija nam je prijateljski nastrojena, mi sa njom jako mali trgujemo i putujemo u nju…… A kada se putuje, to je do Temišvara busom (šoping ili LCC, ja leteo wizzom davno) ili eventualno Drakula tura busom po Transilvaniji za 89eu…..eto, ja lično ne znam nikoga da je išao nešto u Rumuniju, ni poslovno ni turistički….

Tako je. Srbi ne idu u Rumuniju. U Bukurestu nema srpskih turista, sve sto ih ima idu u Temisvar.

I na tim letovima ima svega 10% Srba. Ostalo sve Rumuni i stranci.

“No, postavlja se pitanje zašto se Air Serbia ne širi na više aerodroma u Rumunjskoj.”

Marek je vec dao odgovor na ovo u intervjuu. Rekao je da su analize pokazale da iz ostalih aerodroma Rumunije ne mogu imati profit jer njima dominiraju LCC.

Pa Marek zna bolje nego Vi. Ako on kaze da u Rumuniji tesko mogu da ostvare profit onda je to tako.

Pritom sto Srbi jako malo idu u Rumuniju, vecina putnika na BEG-OTP su rumunski drzavljani. Isto kao i na granicnim prelazima izmedju Srbije i Rumunije.

Iz ostalih gradova bi vecina putnika bilo transferno i Marek kaze da tu ne mogu da ostvare profit jer je njima za profitabilnost linije potrebno da ima i P2P i transfera.

Jednostavan razlog. Nemaju dovoljno aviona.

U Ohrid ide puno srpskih turista plus Ohridu fale konekcije.
U Bari ide puno srpskih turista preko agencija.
U Varnu ide puno srpskih turista nakon Covida, provalili su da je Bugarska obala lepa. Studenti idu dosta jer je jeftinije nego u ostatku Evrope.

Sve te linije su isplativije od Satu Mare, Konstance, Suceave i slicnih. Kluž se razmatra za prolece.

Uz toliko hodocasnika?!?!?!?! Tek par stotina njih godisnje koji pritom obilaze i ostatak Rumunije i Moldaviju. Kajgot ako cete na njima temeljiti letove.

U 2022. godini srpskih turista u Rumuniji je bilo manje od 2.400!!! Doslovno na nivou statisticke greske! Za razliku iz Hrvatske gde ih je bilo preko 22.000!

Odgovorite mi na pitanje. Ko to iz Hrvatske ima 33 letova nedeljno?

I kakve to veze ima sa 22.000 hrvatskih turista u Rumuniji?

Rekli ste: “OK znači 22.000 turista akumulira čak 33 tjedna leta, ali njih 10% ne može akumulirati 4 leta tjedno?”

Hrvata u Rumuniji ima preko 10 puta vise nego Srba.

Tih hodočasnika nema toliko mnogo. Možda pedesetak autobusa godišnje i to su ljudi koji nemaju mnogo novca.

Ko je i gde tvrdio?

Za Bari sigurno jesu. Južna Italija je idealna destinacija za produžene vikende zimi. Leće, Alberobelo, Martina Franka, Matera su destinacije koje obilazi na milione turista. Plaže Pulje su poželjno mesto i za letovanje.

Pa jer nema traznje tokom zime.

Ima tražnje, Bari je hit destinacija za novembarske praznike.

Ako se prihvati da je manjak aviona uzrok onda ne treba s tim praviti poređenja. Jer da ne leta npr Bari moglo bi se reći a zašto ne Bari ili nešto drugo.
JU očajnički nedostaju još najmanje 3 ATR da bi mogli poklopiti regionalno tržište.
Najmanje još 3 E175/195 da se pokrije širi region i onda mogu razvijati loš dugih ruta.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!