zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

INTERVJU: Michael O’Leary, CEO Ryanair Holdinga

intervju vodio: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Javnost zna moje mišljenje o Michaelu O’Learyu. Toliko puta sam ga nazvao zrakoplovnim pajacem. No, posljednjih godina O’Leary više ne daje kontradiktorne izjave. Više mu to ne treba.

Nakon sat vremena koje sam tijekom intervjua proveo sa njim jedan na jedan ustanovio sam da se radi o nevjerojatno elokventnoj osobi, izuzetnom intelektualcu koji ozbiljno poznaje stanje zrakoplovstva. Mislim da bi malo europskih velikih CEO-a znalo gdje je Pula, O’Leary zna koliko Pula ima putnika, koje kompanije tamo lete, koji su potencijali Pule, kakvo je tamo stanje zimi.

O’Leary nije klasičan businessmen. Moja iskustva ljudi koji kontroliraju više milijardi EUR prometa su da su prepotentni i vole da se trči oko njih. O’Leary, je potpuno drugačiji. On pomaže svojoj PR-ovki postaviti projektor, slaže baner, odlazi sebi i njoj po mineralnu vodu, zeza se, on će pročakulati sa svima. Čak je mojoj tajnici komentirao zaručnički prsten te oduševljeno raspravljao o tome da se udaje za tjedan dana. I pritom joj usput malo koketirao i nagovarao je da se ne uda jer je prelijepa za tako što. Lik je istinski teška pozitiva.

Odgovori su simpatični, reagira spontano, gestikulira, zeza se, malo će vas i podbost, ismijat, posvađat se sa vama. No cijelo vrijeme je totalno superioran i on potpuno vodi igru. Koji lik!

 

Rekli ste da ako se Wizz Air i easyJet ne ujedine u jednu kompaniju biti će preuzeti od većih kompanija. Iza Wizz Aira je jedan od najvećih igrača na planeti JP Morgan. IndigoPartners, suvlasnik Wizz Aira ima u ovom momentu 400 aviona u floti i još 500 naručenih. Stvarno mislite da oni nemaju plan koji slijede ili mislite da nemaju novaca da završe taj cilj?

Točno. Oni nemaju novaca za taj cilj. Wizz stalno govori kako rastu i kako su low cost kompanija, ali oni to zapravo nisu. Franke je jako pametan čovijek. Naime, IndigoPartners je svojevrstan holding koji ima investicije u nizu kompanija u Sjevernoj i Južnoj Americi i Europi. Oni za velik novac prodaju avione tim kompanijama, pa i Wizz Airu. Indigo stvar profit na tim avionima. Kako Wizz Air kupuje te avione od IndigoPartnersa po visokoj cijeni ne mogu nam konkurirati u Europi.

Wizz Air je napravio dobar posao u Istočnoj Europi, oni imaju dobar model. No svaki puta kada se suoče sa nama oni izgube. Pogledajte samo slučaj Norveške. Povukli su se sa norveškog tržišta nakon samo deset tjedana. U Stuttgartu su zatvorili bazu nakon tri mjeseca. Otvorili su nekoliko baza u Italiji gdje smo mi najveći prijevoznik. No. tamo im je load faktor ispod 60%. Najveći izazov za Wizz Air je upravo Zapadna Europa i to zato što Ryanair tamo egzistira. Sjetite se njihovih prijetnji u Beču. No, Ryanair je sada u Beču 2. kompanija i ove godine ćemo u Beču narasti 50% dok Wizz Air tamo zatvara linije, smanjuje frekvencije i broj aviona.

Stoga je jedino logično za Wizz Air da se spoji sa easyJetom. Wizz Air ima oko 30 milijuna putnika, easyJet oko 80 milijuna. To je oko 120 milijuna, a i flota im je jedinstvena, Airbus A320 obitelj. EasyJet ima bitno više troškove, no zajedno bi bili u cijeloj Europi i bili bi preveliki da ih preuzme Lufthansa ili Air France. Ako se to ne desi biti će neizbježno da easyJet kupi Air France i tako dobije slotove na Parizu ili British Airwaysa koji bi se tako dočepao slotova na Gatwicku. Znači ili će se spojiti ili će biti preuzeti svaki posebno od velikih igrača. I to je neminovno. Southwest je dominantan u Americi, Ryanair u Europi i to zato što imamo daleko najniže troškove od svih igrača. I tu dominaciju nitko ne može izazvati.

 

I koja je onda tajna uspjeha Ryanaira spram Wizz Aira?

Ryanair ima i puno atraktivnijeg i najskromnijeg CEO-a što je tajna uspjeha u LCC. Jozsef Varadi nije ni blizu tako lijep, a niti toliko hrabar kao ja.

 

Vidljivo je da je IndigoPartnersov cilj spojiti Frontier, Volaris, JetSmart i Wizz Air od 2025. godine. Oni će spojiti hubove svojih kompanija sa Airbusom A321XLR i putnici će imati mogućnost putovanja od Južne i Sjeverne Amerike do Europe i Bliskog Istoka sa samo jednim ili dva presjedanja za 250 do 450 EUR. U 2010. Ryanair je planirao krenuti sa long-haul letovima no nikada niste ostvarili taj plan. Mislite li da će Ryanair biti u puno goroj poziciji spram IndigoPartnersa ako se to desi?

Prvo to se nikada neće desiti. Drugo to se već desilo sa Norwegianom koji je radi toga bankrotirao.

 

Da, ali Norwegian to nije napravio sa istim avionom, koji lete iste posade, koji servisira isti maintenance.

Istina, ali posada koja je odradila transatlantik neće nakon toga moći letjeti short-haul. A321XLR neće biti baš udoban avion za transatlantske letove. Ovdje morate znati da su long-haul i short-haul potpuno različita tržišta. Glavni razlog je što na short-haulu nemate premium klasu. I tu su dva fundamentalna razloga u kojem long-haul LCC ne može uspjeti. Prvi, koliko god vi brzo okrenuli long-haul let on nakon povratka iz transatlantskog leta neće moći obaviti još jednu rotaciju u Europi u istom danu. Drugo na long-haulu imate 15 do 20% putnika koji su voljni platiti enormne količine novaca za premium uslugu no ti putnici će putovati samo preko velikih hubova, preko JFK, Atlante, Dallasa, Los Angelesa oni nikada neće putovati preko aerodromčića na koje lete Frontier i Wizz Air.

 

Ryanair nije napadao tržište tijekom Covida-19 u toj mjeri u kojoj ga je napao Wizz Air. Vi ste u prvim mjesecima Covida-19 prilično oprezno operirali. No, sada imate 100% više letova nego drugoplasirani Turkish, 300% nego Air France i Lufthansa, te čak 400% više nego Wizz Air. Ipak još uvijek gubite velik novac zbog te ekspanzije. Je li to rezultat politike preuzimanja što većeg tržišta u Covidu-19, ili imate neki drugi cilj?

Gdje ste pročitali to smeće? Mi smo rasli više od Wizz Aira. Otvorili smo pet baza prošle godine i 10 baza ove godine.

 

Da, ali Wizz Air je otvorio 15 baza prošle godine i 250 novih linija.

Istina, no dobar dio tih baza su i zatvorili. Mi smo u 2019. imali profit od 1,1 milijardi EUR, prošle godine smo izgubili 830 milijuna. Wizz Air je izgubio kao i mi, no prevezao je samo 1/3 putnika koliko smo ih mi prevezli. U fiskalnoj godini do III. mjeseca 2022. ćemo biti vrlo blizu financijskoj nuli.

 

Nisam baš htio ovdje ići sa pitanjem. Htio sam pitati jel vaš trenutni cilj preuzeti što više putnika i iskoristiti Covid-19 za ekspanziju.

A da, tu ste u pravu. Covid-19 je jedinstvena prilika, kao što je bio i 11.9.2001. Dogovorili smo 200 dodatnih aviona sa Boeingom prošlog XII. mjeseca usred Covid-krize. Dobili smo fantastičnu cijenu za te avione. IndigoPartners nije naručio ni jedan avion u zadnjih 18 mjeseci. Oni puno pričaju i pregovaraju, ali nije bilo nikakve narudžbe.

Sa tim avionima mi želim ubrzati rast diljem Europe. Tijekom Covida niz kompanija je bankrotirao, Thomas Cook, flybe, Level, to je mnogo milijuna sjedala. To je mnogo prilika za nas. Toliko aerodroma vapi za Ryanairom.

Pogledajte Hrvatsku. Zagreb se osvrnuo oko sebe i rekao je, sranje, Dubrovnik raste, Zadar je abnormalno narastao, Zagreb ne smije zaostajati. I to vam nije neka Napoleonska kampanja u kojoj planiramo osvojiti Belgiju, Nizozemsku, pa ćemo osvojiti Poljsku, Rusiju. Mi vam idemo tamo gdje nam aerodromi daju poticaje ili popuste kako bi tamo mogli bazirati aviona i brzo rasti. Mi koristimo Covid kao jedinstvenu priliku u kojoj smo dobili vrlo jeftine avione, radnici su nam smanjili troškove plaća, aerodrome koji vape za nama jer im se promet slomio i daju nam popuste. I da mi ćemo se rapidno proširiti u idućih dvije godine i zaraditi ćemo gomilu novca.

 

Ryanair je tužio velik broj kompanija zbog financijskih pomoći, no pritom niste baš toliko uspješni koliko je uobičajeno u vašim prijašnjim sudskim tužbama. Odakle ta opsesija da tužite toliko mnogo kompanija i država u ovo teško vrijeme Covida-19?

Europska Unija je upravo tako sjajna jer je postavila pravila igre. No, sada su prekršili ta pravila radi Nijemaca, Francuza i Nizozemaca. Rečeno je nema financijske pomoći kompanijama, a onda je došao Covid i Nijemci su ispisali ček na 10 milijardi EUR Lufthansi, Nizozemci 4 milijarde KLM-u, Francuzi 9 milijardi Air Franceu. I odjednom su pravila natjecanja bačena kroz prozor. Ako ih ne tužimo više neće biti pravila natjecanja u Europi. Mi ih tužimo jer krše pravila natjecanja. Ryanair ne želi državnu pomoć. Ryaniar, easyJet, Wizz Air, British Airways ne prima pomoć. Kako se onda možemo natjecati sa onima koji primaju toliko veliku državnu pomoć? I mi znamo da nećemo uspjeti spriječiti te državne pomoći, ali mi kažemo, ako već primate državnu pomoć onda prepustite slotove drugima na svojim glavnim aerodromima da bi mogli stvoriti više konkurencije i bliže uvjete natjecanja. Pa kada drugi puta dođe kriza onda će aviokompanije i te kako razmisliti i neće toliko ovisiti o pomoći države. To je glavni razlog naših tužbi.

 

Zašto Ryanair nije tražio pomoć u nekim zemljama poput Španjolske, Francuske, Njemačke, Italije, Austrije? Jel li to zato što se bojite da će vam onda nacionalni regulatori nametnuti obvezu da ne zatvarate određeni broj linija nekoliko idućih godina, te tada nećete biti u poziciji da ucjenjujete aerodrome?

Ohhhh… ohhhhh… U ovo je jako grubo od vas!!! Oh, jako grubo. Mi smo mala aviokompanija. Kako bi mi mogli tako mali ucjenjivati aerodrome?

 

Hahahahaha!!! Mala aviokomanija koja ne može ucjenjivati aerodrome? Dobar, dobar. Hahaha…

Ma ne, stvarno. Mi ne ucjenjujemo aerodrome. To je vrlo jednostavno, ako želite rast morate nam dati popuste. Ako neće rasti nemojte dati popuste. To vam se zove buisiness.

Gledajte, nije da se mi bojimo da bi sa državnom pomoći morali zadržati neke linije, to nije problem. Naš glavni problem je što države uvjetuju pomoć sa odnosima prema radnicima, tj. u velikoj većini slučajeva ne dozvoljavaju da se mijenjaju ikakvi odnosi sa radnicima, ne dozvoljavaju promjene plaća, te motiviraju radnu praksu koja nas je dovela u kolaps. Sindikati vrše pritisak na vlade da ako već daju toliki novac onda kompanije moraju biti dobre prema sindikatima. Mi nismo mogli pristati na takva ograničenja.

Za razliku od toga mi smo našim sindikatima rekli, nećemo tražiti pomoć država i imamo dvije opcije. Ili ćemo otpustiti tisuće radnika ili ćemo vas sve ostaviti na poslu, ali ćemo smanjiti plaće za 10 do 20% pilotima i 5% kabincima. I svi će ostati na poslu. I sindikati su se sa time složili za prošlu i ovu godinu, te će se ta umanjenja smanjivati za idućih tri godine kada će se vratiti na stanje iz 2019. I to nam je omogućilo da vrlo ubrzano rastemo.

Lufthansa, Air France i KLM imaju enormno prevelik broj radnika koji je puno previše plaćen, te imaju katastrofalne i neproduktivne ugovore sa radnicima. I ne mogu ništa mijenjati radi državne pomoći. Lufthansa u upravnom odboru ima dva direktora iz Vlade Njemačke i očajno pokušava prikupiti novac da vrati financijsku pomoć.

 

Koliko će kompanija ostati u Europi nakon konsolidacije? Među legacy carrierima će preživjeti Lufthansa, Air France-KLM, IAG, Turkish i Aeroflot. No, koliko će kompanija preživjeti među LCC?

Samo jedna. Ryanair. Ali gledajte, može biti samo jedan LCC. Biti će mnogo minijaturnih kompanijica poput Croatie Airlines. Ali u realnosti biti će smo četiri ili pet glavnih kompanija: Lufthansa, Air France-KLM, British, Iberia i Ryanair. Ako se easyJet i Wizz Air spoje biti će još jedna. No, ni oni nam se neće moći usprotiviti u troškovima operacija i neće moći opstati kao LCC. Pa će oni prije postati legacy carrier, a u Europi će biti samo jedna LCC.

 

Rekli ste 2017. godine da Norwegian nema nikakve šanse da preživi i svi smo mislili da to kažete samo zato da se osvetit jer su iznenađujuće promijenili stranu sa vas na easyJet. Ali na kraju ste bili u pravu. Mislite da imaju ikakve šanse preživjeti ovu svoju megakrizu?

Ne. Oni su gotovi. Sad imaju 20 ili 30 aviona. Norwegian neće preživjeti. Koncentrirali su se samo na Skandinaviju, a vidite što se dešava u Skandinaviji? Aerodromi su puno preskupi, vlade nameću sve veće i veće dadžbine radi zelenih. Ono što ja mislim je da će se Norwegian i SAS spojiti. I na koncu će ih preuzeti Lufthansa.

 

Od 1994. do 1999. veliki igrači su mogli uništiti tada minijaturnu kompanijicu Ryaniar na rubu bankrota koje je imala samo dva aviona u lizingu. U tom startu su vas mogli uništiti sa vrlo malom količinom novaca. Mislite da ste imali prokletu sreću tih prvih pet godina i da su veliki mislili da će se taj “nerealni” sustav urušiti sam od sebe?

U tim prvim godinama bili smo toliko mali, operirali smo samo iz Irske. British i ostali nas nisu ni primjećivali. Aer Lingus je imao opsesiju da nas uništi, ali nisu uspjeli. Naime, Aer Lingus je imao breme visokih troškova poslovanja.

Tih prvih godina sam se nadao postići pola putnika Aer Lingusa koji je imao 6 milijuna putnika, dakle nadao sam se dostići 3 milijuna. Kad smo došli do 3 milijuna htio sam biti veći od Aer Lingusa koji je tada imao 8 milijuna putnika. Kad smo prešli Air Lingus i imali 10 milijuna putnika, rekao sam “tko je još tamo” i vidio British sa 30 milijuna putnika. Pa je cilj postao preskočiti British.

Daleke 1997. svi su govorili taj model neće uspjeti u Njemačkoj, Velikoj Britaniji ili Francuskoj jer Lufthansa, British i Air France imaju superiornu uslugu. I svi su bili uvjereni da LCC neće uspjeti. No, mi smo im pokazivali što se dešava sa druge strane Atlantika u SAD-u gdje je Southwest uništavao konkurenciju. Za to smo trebali deregulaciju. Kad se to desilo nije bilo upitno da će jedna LCC dominirati Europom. Samo je bilo pitanje hoćemo li to biti mi koji smo bili prvi ili easyJet koji je bio drugi.

EasyJet je imao šansu prvih par godina, ali stalno su bili manji od nas. Bojim se da je Stelios samo želio uzeti novac iz kompanije. On je uzimao novac za dividendu, ime… mi nismo nikada uzimali novac nego smo ga investirali. I tako smo imali puno novaca u krizama kada smo kupovali puno vrlo jeftinih aviona.

 

Croatia Airlines će sigurno biti ozbiljno pogođena dolaskom Ryanaira u Zagreb. Kompanija je bila toliko slaba i gubila je ozbiljan novac i prije Covida-19 i Ryanairovog dolaska u Zagreb. Mislite da će oni preživjeti Ryanairov dolazak u Zagreb?

Mi želimo da Croatia Airlines preživi. Aer Lingus je preživio Ryanair. Da promijenio se, ali je preživio. Mi otvaramo nove linije. Linije koje će dovoziti 70% putnika u Hrvatsku, no ne sa Croatiom nego sa Ryanairom. Sa Croatiom će letjeti poslovnjaci, oni koji se trebaju konektirati, bogati političari. Sa nama short-breakeri, turisti, dijaspora. Croatia je dobra kompanija, ima dobre rezultate. Mi ćemo rasti puno brže, no mislim da će Croatia preživjeti.

 

U Hrvatskoj je promovirana ideja spajanja aerodroma i Croatie Airlines. Mislite da je to dobra ideja?

Ideja spajanja aerodroma i avio kompanija se pokušala provesti, no propala je. To uspijeva samo u Sjevernoj Koreji. Ono što vi trebate je profesionalni aerodrom, sa puno trgovina, restorana, duty freea, parkirališta. Aerodrom ne može zarađivati na putničkim taksama, nego na uslugama trgovine, restorana, parkirališta i ostalim uslugama. Trebate puno kompanija koje će se natjecati, te putnike tih kompanija koji će trošiti na aerodromu.

 

Za kraj, zadnje pitanje. Pa, što je sa tim plaćanjima toaleta u avionima? 🙂

Hahaha… Ma gledajte u to vrijeme smo tražili svaku priliku da se promoviramo, nismo si mogli priuštiti reklamu. I zato smo koristili svaku glupu ideju koja je mogla donijeti jeftinu reklamu. I netko je rekao “do vraga, pa što je slijedeće, hoćete li naplaćivati WC”. I ja sam rekao, ha, odlična ideja za reklamu. Iz istog razloga sam provalio i stajaća mjesta u avionima… Ali zbog tih jeftinih gluposti su nas doslovce progonili. Znate, ja sam izmišljao ta sranja koja su nam donosila publicitet.

 

Obzirom da sa ovog intervjua idete odmah na aerodrom, obećajte mi da ću vas idući puta odvesti na večeru, da vidite hrvatsko gostoprimstvo.

Dogovoreno!

114 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Da li ste razgovarali nesto vise o prisutnosti Ryanair-a i njihovim planovima u regionu?

Bravo za intervju Scuric. Gust ga je bilo citat. Bravo.

Tip je genijalan. Sjajno Alene.

Enormno prevelik, puno previše i puno preskupi…???

Cak stavise!

Ovde se misli na čestu upotrebu pleonazama. Stilska figura koja može imati opravdanja u književnosti, ali ne i u novinskim članicima.

Kako da Vam objasnim? Biti nudista na nudističkoj plaži je prihvatljivo, ali šetati se go centrom grada će izazvati ntervenciju policije. Pleonazmi u novinskim člancima se tretiraju kao znak nepismenosti. Uostalom, Vaš blog, Vaša stvar i ovim završavam.

Sad se vidi tko zna zna. Stvarno sve pohvale za ovako kvalitetno odrađen intervju.
Lijepo ste ga navukli da kaže više nego što je prvobitno htio.
I da vidi se tko je znalac a tko novinar opće prakse.
Ovo će biti citirano puno puta.

Sarkzam level pro MAX!

Evo, ako vam se nekad cini da samo kritikujem nedostatke u vasim vestima – da vas iznenadim: Svidja mi se intervju. Lepa pitanja i vesto dobijeni odgovori. Zanimljivo prezentovano. Sve pohvale!

I uopste ne vidim problem sto nema klasicnih pitanja “Sta su vasi dalji planovi u regiji, kad cete doci u Bgd, planirate li sirenje u Nisu….” na koja bi smo dobili samo neodredjene PR odgovore.

To sto vi ne vidite ne znaci da i drugi ne vide..

Znam da drugi vide, napisali su to u komentarima (moguce da ste vi taj isto anonumous koji je to pisao, ne znam – nemate nickname). A ja samo kazem da ja ne vidim. Nema se potrebe oko toga prepirati.

I’m selling popcorn for people reading the comments.
{\__/}
( • . •)
/ >🍿
▪Regular 🍿- €2.00
▪Large🍿- €4.00
▪Extra butter .50 cents.
{\__/}
( • ᴗ •)
🥤৵ \
▪Add a coke for only €1 🥤( the liquid kind ) 🤣
{\__/}
( ˘ᴗ˘)
🍕৵ \ ▪ Pizza – €2.00

😀

Nema više Cole, ako može, imamo gemišt

Stvarno bomba od intervjua. Svaka čast, i poštovanje do poda.

Nevjerojatno mi je da je priznao ovo za radnike, da kad bi dobili pomoć ne bi mogli tlačiti radnike, smanjivati im plaću i radne uvjete. I to su napravili na čak 5 idućih godina. I onda još prizna da će zbog toga zaraditi gomilu novaca. Znači kompanija je smanjila plaće i uvjete radnicima da bi zaradila ekstra profit. I lik to kaže ovako javno. Ti boga! Svaka čast što ste to izvukli iz njega. A on je govno kapitalističko.

Predobar intervju, ni ja nemogu vjerovat da se izlajal ovak to za radnike. Pa to bi baš moglo imat posljedice po kompaniju.

OK, ali on to ne tretira kao ekstra profit vec novac kojim ce da investira u dalji rast.

Ha, ne kazem da nece. Ali kazem da on to “priznanje ekstra-profita na grbaci radnika” prezentira kao investiciju te tako to ne izgleda kao negativno vec pozitivno. Uz napomenu da im je dao da biraju hoce li otpustiti 20% ljudi ili da nikog ne otpusti ali da smanji plate. I da su oni sami izabrali to drugo… Dok u Lufthansi nije bilo biranja, tamo su tisuce ljudi izgubile posao.

Kad smo kod dionicara i dividendi: Da li bi ste radije kupili dionice Lufthanse ili Ryana? (na trenutak zaboravite na Indigo koji ce ih sve unistiti za koju godinu)

Sve pohvale za intervju! Sto se kaze, dobro ste ga otvorili i izvukli maksimum.
O’ Leary je bio duhovit i raspolozen u Zagrebu.
Jedan njegov odgovor mi nije jasan. Ako sam razumeo dobro, on tvrdi da IndigoPartners kao holding kupuje jeftino avione i skuplje ih preprodaje svojim kompanijama, Wizz I ostalima. Poenta je bila da preko holdinga, Wizz I ostale sestre kompanije, narucuju velike kolicine i ostvaruju popuste.
Njegovi odgovori o Wizz-u su u skladu sa konkurentskim odnosom koji imaju.
Skeptican je prema uvezivanju svih IndigoPartners kompanija u jedan globalni sistem. Ostaje kao tema za neke buduce intervjue da li Ryanair ima spreman odgovor i strategiju na to, ako se zaista i ostvari.
Jos jednom sve cestitke za intervju!

Vrlo dobar intervju i pitanja s Vase strane.

Steta sto tih provokativnih pitanja nema kad intervjuirate CEOe Hr kompanija. Onda Vam bomboni iz usta ispadaju.
Ali razumijem, ipak se s njima ne valja svađati jel ste tu u istom dvorištu i dobar odnos, informacije u budućnosti kao i poznanstva Vam mogu koristiti u budučnosti.

Aviokompanija….

Ne

“Croatia je dobra kompanija, ima dobre rezultate.”
Kakav lisac!

„Čak je mojoj tajnici komentirao zaručnički prsten te oduševljeno raspravljao o tome da se udaje za tjedan dana. I pritom joj usput malo koketirao i nagovarao je da se ne uda jer je prelijepa za tako što. Lik je istinski teška pozitiva.„

Ovo se Maja udaje za tjedan dana? Jel ste mu rekli kako ima istančan ukus pisanja vesti?

kakva crna tajnica? radi na crno ili? Sudski registar jasno za vas kaže jedan zaposlenik u tvrtki i očiti gubitak u 2020. Možda bi inspekcija mogla malo provjeriti sve te silne zaposlene, a na papiru samo jedan…

dakle nije tajnica Zagrebačkih mažoretkinja, firme preko koje kao vodite portal? Zanimljivo za financijsku.

I ovo ima veze sa gornjim intervjuom jer…???

Izgleda da je autor zaboravio naprasno svoje tvrdnje kako je ovo regionalni portal pa se skoncentrisao na Hrvatsku i generalno na poslovanje Ryanaira u Evropi. O regionu ni rec…

Dakle, bilo bi zanimljivo znati
– planove Ryanaira za Zadar, Banja Luku, Nis, Podgoricu.
– zasto izbegavaju Beograd kao najveci aerodrom u regiji i kad ce tu doci
– koliki im je LF na letovima koje su pokrenuli u ZAG
– da li nameravaju doci u Skoplje, Pristinu, Ljubljanu, Sarajevo, Osijek

Tako je da! Sve njegovih pitanja i dogovora MOL se vec prije toga znalo, ako se čita medunarodne medije

*odgovora

S obzirom da mi zivimo ovde u regionu smatram da bi citaocima bilo zanimljivije da dobiju odgovore na pitanja o regionu i letovima u njemu umesto da 70% intervjua bude o odnosima Ryanaira, Wizzaira i easyJeta.

Odgovori na pitanja hoće li doci u Skoplje, Pristinu, Ljubljanu, Sarajevo, Osijek ili Beograd se već dobro znaju. Doći će ako im ponudite dobre uvjete za dolazak. Tako to ide sa Ryanom. Kada te zračne luke odluče ući u pregovore s Ryanaom, i ponude mu uvjete kao što ima u npr. Zagrebu, Zadru, Bratislavi oni će otvoriti linije. Do tada ništa.

LF rijetko koja kompanija daje javnosti.

Za ostale aerodrome smo već dobili odgovore, ne planiraju baze za Banja Luku, Niš itd.

Nije bas tako. Manji aerodromi mu moraju placati da bi dosli ali na velike dolaze sami i bez subvencija.
Bas zato bi pitanje za Beograd bilo jako zanimljivivo. Steta sto je autor to preskocio.
Gde stoji odgovor za Banja Luku, Nis itd kad nigde nisu spomenuti?

Ne govorimo o subvencijama već boljim uvijetima, točnije nižim taksama. Beograd to ne nudi, pa zato i imate situaciju da Wizz koji je više od 10 godina u Beogradu ima još uvijek tek 18 linija + 4 najavljene. Za usporedbu, nekoliko puta manji Cluj ih ima 38, o Bukureštu, Sofiji i Budimpešti da ne govorimo. Jednostavno Beograd ne nudi toliko dobre uvjete da bi privukao Ryan. Ista situacija je i u Splitu i Dubrovniku gdje je potencijal enorman no aerodromi nikad nisu nudili bolje uvjete pa i prisustvo Ryana je samim time gotovo i nepostojeće.

Ovo da Ryan od nekih (većih) aerodroma to ne traži je istina no bi li mogli Beograd prozvati većim aerodromom? Baš i ne, na svojem vrhuncu je imao tek 6.1 milijuna putnika a od takvih aerodroma uvijek traži bolje uvjete za letove.

Bolji uslovi ili subvencije sasvim je svejedno. Aerodrom na jedan ili drugi nacin gubi novac na takvim poslovima a ocigledno Beogradu to nije potrebno.
Vi vrlo povrsno posmatrate situaciju u Beogradu. Naime, od svih gradova koje ste pomenuli jedino je Beograd van EU (koliko to znaci za avio promet videli smo sad u pandemiji), jedino Beograd ima vize kao demotivisuci faktor ka UK kao vaznom trzistu u poredjenju sa drzavama koje ste pomenuli i jedino Beograd ima jakog domaceg avio prevoznika (Tarom je na broj stanovnika Rumunije daleko slabiji od Air Serbije u poredjenju sa njenim brojem stanovnika) kao veliku konkurenciju Wizzairu.
Beograd nije veliki svetski aerodrom ali je najveci i najvazniji u bivsoj Jugoslaviji. Cak je i u prvih 8 meseci ove godine ispred BUD i SOF a o Zagrebu da i ne govorimo.
Ryanair nije na svakom aerodromu gde je dolazio dobijao posebne uslove vec uglavnom na onim manjim.
Zato smatram propustenom prilikom sto se u ovom intervjuu ta tema nije pomenula.

Je li aerodrom u EU ili nije apsolutno nije važno za Ryan njima su važni uvjeti i potencijal. Ne znam zašto UK spominjete jer Ryan ima većinu baza i aviona izvan UK, kao i Wizz.

To što se ispred Budimpešte i Sofije u 8. mjeseci pandemijske godine ne govori ništa o pravoj veličini aerodroma,a ni pravom potencijalu. Neće vam sada svi koji i lete za Budimpeštu doći u Beograd kao što neće sada sve svjetske kompanije navaliti u LED jer je bio 12. u Europi. Ova godina je ne predvidiva, broj putnika ne ovisi ni o managmentu ni tržištu već o restrikcijama.

Naravno da nije svugdje dobijao bolje uvjete, npr. u Splitu to nije dobio no ipak lete za Dublin. Što znači da Ryan nema ama baš nikakve interese u Beogradu bez boljih uvjeta. Isto je i vrijedilo za Zagreb, došli su tek kada su dobili nove uvjete. Jendostavno nije Beograd toliko veliko tržište da imaju interese letiti prema tamo bez subvencija ili boljih uvjeta.

Mogli ste postaviti pitanje no dobili bi baš ovaj odgovor. Ako su željni da pregovaraju s nama, i ponude bolje uvjete mi ćemo doći.

Vidite itekako je vazno clanstvo u EU i posebno sam napomenuo da je to vazno u ovo vreme pandemije jer se EU ne zatvara po unutrasnjim vec po spoljnim granicama. Da nije bilo tog zatvaranja Wizz bi odavno vec imao 3. avion u svojoj bazi u Beogradu i leteli bi za i za Finsku i za Portugal iz Beograda, ali to zbog pandemije i zatvorenosti EU za trece drzave jos uvek nije slucaj. Nisu jednostavno ista pravila igre za sve.

Ako pandemija na taj nacin pogadja Wizz budite uvereni da pogadja i Ryanair na mnogo drugih aerodroma gde vec lete ali i na onim aerodromima gde nameravaju da lete.

UK pominjem jer je ta drzava veliki generator LCC letova ka balkanskim drzavama. Veliki broj putnika iz Sofije na primer koju ste vi pomenuli lete svakodnevno ka UK jer su mnogi nasli tamo uhlebljenje u vreme kad je Bugarska ulazila u EU a UK jos uvek tamo bila. Tu vrstu povlastice Srbija ne da nema nego ima jos i dodatne velike poteskoce u pogledu striktnog viznog rezima sto otezava razvoj LCC saobracaja a samim i tom dolazak jednog Ryanaira u Beograd.

Naravno da je u ovog godini rezultat Beograda specifican ali i jedna Sofija je narasla zbog clanstva Bugarske u EU i rata izmedju Wizza i Ryanaira u tom gradu. Pre toga je bila ispod Beograda po broju putnika. Dakle, uvek su tu neke okolnosti koje nekog poguraju vise a nekog spuste dole i one treba da se prate jer odredjena kriza je istovremeno i sansa. Beograd ju je u vreme pandemije itekako iskoristio a kako ce biti kasnije to cemo tek videti. Mozda nece zadrzati 55.mesto u Evropi ali ce zasigurno biti mnogo bolje plasiran nego 2019.

Ovo sto vi ovde navodite je samo vasa konkluzija na osnovu informacija koje su vam dostupne. I sam autor je priznao da je iznenadjen odredjenim ponasanjem i odgovorima prvog coveka Ryanaira i da mnoge nije ocekivao. To se desilo jer je stupio u kontakt sa njim i postavio mu pitanja koja je smatrao da treba.

Da je postavio i ona druga pitanja koja sam ja pominjao mozda bi se takodje iznenadio drugacijim odgovorima. Medjutim, bojim se da je za to sad propustena velika prilika dok su sve ostala nagadjanja sta bi i kako bi O’Leary odgovorio samo na nivou pretpostavki.

Kada je u pitanju dolazak Ryana tu članstvo u EU nije relevantno, a ni vizni režim prema UK. Ryan može otvoriti liniju za bilo gdje u EU ako imate Open Skys sa EU. Zato i Ryan ima letova prema Nišu. Za Beograd ne lete zbog uvjeta. Ne zbog EU ili viznog režima već zbog cijena taksi. Kada aerodrom odluči da žele Ryan ponudit će im bolje uvjete i Ryan će doći. Tako je bilo i u Zagrebu. Po čemu vi zaključujete da Ryan nije još u Beogradu a je u Nišu stvarno nemam pojma. Potražnja nije problem očito kada lete za daleko manji Niš, problem su onda uvjeti u Beogradu koji nisu po volji Ryana.

UK uopće nije ogroman generator letova Wizza u Istočnoj Europi. Od 39 Wizzovih linija u Cluju tek ih je 4 prema UK, u Bukureštu je to 63/7, u Sofiji 39/2.

Da je Beograd imao bolje uvjete imao bi i više linija Wizza i prije pandemije. Ne bi se nakon više od 10 godina u Beogradu vukao sa 18 linija. Ili je to ili u Beogradu nema puno potencijala za Wizz. A iskreno mislim da je ovo prvo jer Beogradu nije cilj akumulirati više putnika sa više LCCa već ovisiti o nacionalnom prijevozniku.

Procitajte moj post molim vas jos jednom pazljivo i sa razumevanjem. Ja nigde nisam rekao da Ryanair ne moze da dodje u Beograd zbog birokratskih barijera niti sam pominjao Open Sky. To ste pogresno shvatili. Poenta je bila da

1. EU kao glavno trziste iz BEG vestacki smanjuje traznju svojim zatvaranjem i time direktno utice na traznju koja je neophodna za dolazak novih avio kompanija pa i Ryanaira.
2. UK drzi vizni rezim koji direktno pogadja traznju koja je neophodna za uspesan dolazak LCC-a na odredjeni aerodrom.

Molim vas da jos jednom razmislite o svojoj izjavi da UK ne generise traznju za letove ka svojoj teritoriji i ne znam zasto pominjete samo Wizz kad su tu jos i Ryanair i easyJet. Sofija kao aerodrom najslicniji Beogradu u okruzenju ima nedeljno ukupno velika 43 leta samo ka Londonu odnosno vise od 6 letova dnevno a gde su jos letovi ka Bristolu, Mancesteru, Birmingemu, Edinburgu i Liverpulu. Ogroman, ogroman broj letova iz Sofije ide ka UK i vasa izjava da UK nije generator letova sa Balkana je blago receno neistinita.

Dokaz da Wizzair u Beogardu i pored redovnih uslova koje vaze za ostale avio prevoznike uvodi 3. avion je pokazatelj ispravnog puta jednog aerodroma. Kad u svojoj ponudi imate bar 5 LCC-a koji lete na vas aerodrom (a Beograd ih ima) ne morate bacati dodatan novac na dovodjenje jos jednog. Naravno da bi bio dobro dosao ali nije neophodan i to smatram sasvim ispravnim.

Ono sto ne znam je samo sta bi O’Leary tu rekao. To ne znate ni vi ali ni autor a znali bi da je gost bio pitan. To je toliko jednostavno da ne treba trositi tu vise reci za objasnjavanje.

Naravno da sam pročitao vaš komentar i sve što mogu reći je da je besmislen.

1. EU se ne zatvara Zbog pandemije zadnjih 10 godina već zadnje 2. Da je Ryan htjo doći došao bi odavno. Da se Wizz htjeo proširiti kao i u Sofiji ili Cluju odavno bi imao 35 destinacija prema EU, ne njih 17.

2. Nigdje nisam napisao da UK nije generator letova prema igdje. Napisao sam sa vizni režim prema UK uopće nije relevantna stvar na generiranje više letova Wizza ili Ryana. Wizz ima 20 destinacija više prema EU iz Sofije nego iz Beograda. Što znači da UK uopće nije toliko relevantna stvar za ekspanziju Wizza. Da se Wizz htjeo širiti odavno bi imao iz Beograda 30 destinacija prrma EU. Ali nije jer uvjeti nisu toliko povoljni za ekspanziju na levelu navedenih aerodroma.

3. Mi zbog poznatih podataka možemo donijeti zaključke. Beograd nije uopće povoljan za dolazak Ryana. Tako da to ostaje glavni razlog. Apsolutno nema drugih razloga zašto ne bi došao u BEG. Ista pitanja su postavljena Ryanu za Split i Zagreb, te Wizzu za Zagreb u prošlosti. Kada nađete neki razlog zašto Ryan ne dolazi u BEG napišite. I ne zaboravite, oni su u regiji već 15 godina, mogli su doći bilo kad.

Da ste ga razumeli verovatno vam ne bi bio besmislen. Ovako sigurno da jeste.

1. Mi i govorimo o sadasnjem trenutku a ne o vremenu pre Hrista. Autor je sad vodio intervju a ne pre 10 godina. Zato bi bilo i interesantno znati stanoviste O’Leary-ja sad.
Nije se Wizz mogao prosiriti u BEG kao u slucaju Rumunije ili Bugarske zbog jakog legacy carriera kojeg u Sofiji ili Kluzu nema ili je simbolican. Ali posto O’Leary smatra da legacy carrier nije problem za razvoj njegovih linija bilo bi zanimljivo cuti sta bi on rekao. Ali nazalost nije bio pitan.To je poenta. Nadam se da je sad razumljivo.

2. Verovatno imate srecu da zivite u zemlji kojoj mnoge vize nisu poznate kao ni procedura a i cena dolaska do istih pa onda mozete izvaliti ovakvu besmislicu. Vize su vrlo limitirajuci faktor u razvoju avio saobracaja sa odredjenom zemljom i smatra se jednim od razloga zasto na primer niti jedan kineski avio operater nije dosao u Hrvatsku iako se kaze da postoji traznja.
I opet vi ponavljate Wizz u Sofiji kao da on jedini tamo postoji. Postoji jos mnogo avio kompanija koji u SOF ka UK imaju daleko vise linije izmedju ostalog i zbog nepostojanja viza sto sam vam u prethodnom postu vec objasnjavao kao i predjasnje zajednicko clanstvo Bugarske i UK u EU.

3. Kazete da Beograd uopste nije povoljan za dolazak Ryanaira…A po kom kriterijumu je onda povoljan Wizzu za baziranje 3 aviona? I jedan i drugi su veliki LCC igraci sa skoro neogranicenim fondovima i jedan i drugi pucaju na iste kategorije putnika a takodje koriste iste alate da do njih dodju. Takodje, svi ti podaci koje vi mislite da su bitni su totalno beskorisni kad je u pitanju dolazak i ostanak Wizza, Vuelinga, Eurowingsa, Pegasusa, FlyDubai-ja i easyJet-a u Beogradu. Sve su to LCC igraci i oni su u BEG samo zbog traznje i nicega drugog a i placaju normalne cene aerodromu bez skidanja gaca i davanja ogromnih popusta svim tim velikim igracima. A sta utice na traznju procitajte iz mog predjasnjeg posta.
Dakle, da je razlog to sto vi navodite niti jedan od ovih LCC-a ne bi bio u BEG. Ocigledno je nesto drugo u pitanju ali to iz intervjua nismo saznali.

1. “pre Hrista” nije bilo aviona, a ni Ryana. To što je sada vodio intervju ne znači da je sada Ryanovo stajalište o njihovoj strategiji poslovanja išta drukčijre. Dapače, ono je ostalo isto sada kao i prije 2,3 ili 10 godina. Ako su povoljni uvjeti i imate potencijal mi dolazimo. Ako ne ništa, točnije možda dođemo sa 2 ili 3 linije. Primjer: Split, Dubrovnik.

2. Nije tema British, ni UK, a ni broj aviokompanija u Sofiji. Tema su ULCC prijevoznici, konkretno Wizz i Ryan i njihova proširenja te uvjeti koje žele. Zato koristim Wizz u Sofiji kao primjer. Proširenje ULCCa u Sofiji uopće nije toliko povezano uz UK jer kao što sam naveo tek 2 od 39 linija Wizza je prema UK.
“Ali posto O’Leary smatra da legacy carrier nije problem za razvoj njegovih linija bilo bi zanimljivo cuti sta bi on rekao. Savršeno rečeno. Eto vidite da legacy prijevoznici, a pogotovo oni manji nisu nikakav problem za Wizz i Ryan. Mali prijevoznici poput Taroma, Air Srbije ili Croatije im nisu nikakva pretnja za ekspanziju. A nisu bome ni daleko veći poput Austriana.

3. Mislim da vam neke stvari očito nisu jasni. Pa hajde da objasnim:

Udio ULCCa na” manjim” aerodromima poput Splita, Beograda ili Tallina će vam ovisiti o cijenovnoj politici. Što su vam niži nameti za aviokompanije to ćete imati i više ULCCa. Split nema nešto pretjerano odlične uvjete za ULCC, ne kažem da je Split skup, ali ima daleko jeftinijih aerodroma po Europi pa su veće šanse da se ULCCi prošire negdje drugdje nego u Splitu (zadnji put kada sam gledao Split je po cijenama bio tu negdje na razini Beograda). To ne znači da ULCCa u Splitu ne bi trebalo biti već da nisu toliko prošireni, točnije ti prijevoznici će se rađe više proširiti negdje gdje su dobili bolje uvjete. Tako u Splitu (ponovo navodim, nije toliko skup) imate tek 1 liniju Ryana i tek 11 linija Wizza. Za usporedbu i Wizz i Ryan u Gdansku imaju +35 linija.

Sada ćemo ovo implemenrirati na Beograd. Beograd nije skup aerodrom, a nije ni jeftin, točnije tu negdje kao Split je. Beograd samim time nije toliko atraktivan ULCCima koliko su i Gdansk, Wroclaw, Cluj, Sofija itd. Ovo ne znači da Beograd neće imati ULCC već da ga neće imati u onoj količini kao i navedeni aerodromi koji nude bolje uvjete tim prijevoznicima. Zato i Beograd ima tek 18 linija Wizza, a neki daleko manji aerodromi imaju daleko više. Samim time proces ekspanzije je sporiji nego na aerodromima koji nude bolje uvjete Wizzu i Ryanu. Zato vam i Zadar ima daleko bržu ekspanziju (ovo je bilo i prije pandemije) ULCC prijezovnika i od Splita i od Beograda koji su daleko veći, jer nudi bolje uvjete.
Sada ćemo ovo spojiti sa dolaskom Ryana. Beograd nema toliko atraktivne uvjete za Ryan, točnije ti uvjeti su na razini Splita i Dubrovnika. Ryan samim time neće biti toliko zainteresiran za Split i Dubrovnik, točnije kao što sam naveo imaju tek 1 liniju. Isto vrijedi za Beograd, nikad neće tamo doći i dovoljno se proširiti sve dok su uvjeti takvi. Proširiti će se rađe gdje mu bolje ponudu.

Nadam se da sam pojasnio.

1. Stvari se u avijaciji menjaju brzinom svetlosti tako da ono sto je vazilo pre samo par godina vise ne vazi a kamoli nesto sto je vazilo pre 10 godina. Dolazili su oni i tamo gde im se nije davao popust a bilo traznje.

2. Tako je. Tema su LCC prevoznici u Evropi a i UK je vrlo vazan deo Evrope. Vi po treci put vec navodite samo Wizz u Sofiji. Sta je sa ostalim prevoznicima? Jel ih vi zaista ne vidite i ne vidite gde lete iz Sofije? Pa samo Ryanair ce ove zime imati 6 destinacija iz glavnog grada Bugarske ka UK sto pokazuje velicinu UK trzista a ukupno 5 avio kompanija odrzavaju redovne letove iz Bugarske ka UK ne racunajuci jos tu charter prevoznike koji pojacavaju sve te linije uglavnom leti.
Air Serbia uzevsi velicinu svoje teritorije i stanovnista predstavlja jednog od najvecih igraca u nasoj regiji i zato niti jednom LCC-u nece biti svejdeno da razvija posao u BEG. Kako je Ryanair prosao u Grckoj gde takodje postoji jak legacy smo videli. Aegean ih je oduvao. Ryanair je polomio zube i podvio rep.

3. Ne mozete stavljati u isti kos Dubrovnik, Split i Beograd jer je broj putnika na prva dva aerodroma neuporediv sa trecim. To prakticno znaci da potencijal odredjenog trzista preovladava nad povoljnijim uslovima koje mogu ponuditi manji aerodromi i LCC se tu vode politikom kvantiteta gde kolicina putnika opravdava vise cene koje moraju platiti odredjenom aerodromu. Dakle, i ako je zarada po putniku manja kod aerodroma sa vecim potencijalom veci broj putnika koji ce leteti sa njih ce LCC-u doneti veci ukupni profit nego sto imamo slucaj kod manjih aerodroma koji daju bolje uslove.

Simplifikovano to izgleda ovako…Uzmimo najjednostavniji primer (ne odslikava ovaj primer stvarno stanje stvari) da je neto profit LCC- a u BEG 1 evro po putniku a godisnje imaju 100.000 putnika. Oni ce te godine zaraditi 100.000 evra.
E sad drugi aerodrom tipa Kluza ce njima dati nizu cenu i bolje uslove gde ce oni zaradjivati 2 evra po putniku ali zog potencijala trzsiat nece imati godisnje vise od 35.000 putnika i oni ce tu zaraditi 70.000 evra. Dakle, da li je bolje za jednu kompaniju da godisnje zaradi 100.000 ili 70.000 evra? Odgovor se sam namece. To je poenta i nadam se da je sad jasno.

Najbitnija je traznja a ona se stvara potencijalom trzista kao i spoljnim faktorima (clanstvo u medjunarodnim organizacijama, vizni rezim, stanje ekonomije, turisticki potencijal, velicina trzista itd).

I na kraju da vas podsetim samo da ste zaboravili da mi odgovorite na pitanje kako to da Beograd ima 7 LCC prevoznika kad oni dolaze samo tamo gde, po vasoj tvrdnji, dobijaju bolje uslove. Izgleda da niti jednom od tih 7 LCC-a u BEG nije javljeno da treba da izbegavaju Beograd vodeci se vasom logikom. Molim vas da ih ne drzite vise u neznanju pa im to javite na vreme. Hvala.

1. Što se promjenilo sa Ryanovim poslovanjem ove godine a da nije prije pandemije? Koliko ja znam oni su isti stari lisac sa istom strategijom koja se nije mijenjala. Ako to više nije tako, dajte nam konkretni primjer.

2. Fulali ste ceo fudbal sa Sofijom i tim UK. Pričamo o poslovanju ULCCa a o tome možemo i bez Sofije.

3. Da mogu staviti u isti koš. Po cijenovnoj politici. A i neš mi ti razike između 2.8, 3.3 i 6.1 mil. putnika. Pogotovo mogu staviti u isti koš kada pričamo o percepciji tih aerodroma kod ULCCa.

ULCC prijevoznici posluju tako da će se širiti tamo gdje ponude bolje uvjete jer će svjedno (barem prije pandemije) bilo gdje puniti avione sa visokim LF. Zato vam se i Ryan prije počeo širiti u Zadru nego u Zagrebu. Jednostavno bolji uvjeti i to vam je njihova strategija. To je činjenica, ne trebate vi stvarati nikakve pojednostavljene teorije, računice ili što god. Ovo je činjenica.

Kažite mi u kojem sam djelu komentara ja spomenuo da tih 7 prijevoznika lete samo gdje dobijaju bolje uvjete? Nigdje. To nije strategija ni Eurowingsa, Flydubaia, Vuelinga, Norwegiana. Dapače, tih četvero prijevoznika je ČAK za Zagreb (koji je svojevremeno bio među najskupljim u Europi) letilo. Sada mi pričamo o Wizzu i Ryanu, a njihove strategije nisu ni malo slične. Npr. Flydubai je niti jeftin, niti ima jeftinu uslugu. Imaju bolju business i ekonomsku na short haulu nego itko u europi. Eurowings gotovo da nije LCC, taj prijevoznik je više manje svugdje skup, a sjedala su po udobnosti i razmaku na levelu prosječnog legacya.

Molim vas da pročitate moje komentare, a ne da mi ubacujete u usta nešto što nisam izjavio. Hvala.

Vi možete ove navedene činjenice o njohovom poslovanju prihvatiti ili ne. Meni svejedno. Ali mislim da bi vam nakon ovolikih komentara trebalo biti jasno da su za dolazak Ryana i njegovu ekspanziju najvažniji povoljni uvjeti. Briga njih koliko ćete imati putnika. Prije će otvoriti bazu u 30 puta manjoj Oradei ako im ponude povolje uvjete nego u Beogradu sa trenutačnim uvjetima koji uopće nisu stvoreni za masovnu ULCC ekspanziju.

P.S. još nisam čuo, koji je razlog preostao zašto Ryan nije došao u BEG?

1. Ukoliko pogledate cene karata koje Ryanair nudi samo u sledecih 7 dana na ca 70% destinacija iz Zagreba videcete da ogroman broj njih ne da ima cak i za Ryanair neverovatno nisku cenu vec su i te niske cene jos dodatno spustene. Jedan od razloga je jasno slabiji LF na tim linijama a drugi je, sto je i autor ovog sajta potvrdio, cinjenica da svesnim gubljenjem novca na odredjenim linijama Ryanair zeli da potpuno preuzme share na aerodromima gde leti maltene bez obzira sto tu stvara gubitke. I to je ogromna razlika u poredjenju sa vremenom pre pandemije kad su oni poslovali u plusu i kad su niske cene bile posledica samo niskog LF-a. Vodeci se tom njihovom logikom bez problema mozemo ocekivati i da dodju na aerodrome gde nema popusta a ima traznje kako bi se i pored pocetnih gubitaka na daljnji rok jasno pozicionirali, preoteli deo putnika i profitirali. Vrlo jasno.

2. Podseticu vas da ste prvo Sofiju vi pomenuli a ja sam vam samo dao podatke koji su naslikali sasvim drugaciju sliku od one koju ste vi zeleli predstaviti.

3. Vi mozete i zemlju nazvati cetvrtastom ali to ne znaci da je to istina. Isto tako mozete aerodrome koji ni po cemu nisu slicni staviti u isti kos, ali to ne znaci da oni tamo pripadaju. To se najbolje vidi kroz ogromnu sezonalnost primorskih aerodroma (taj odnos u Splitu je 1:20 a u Beograd 1:3) koja ne pogoduje LCC-ima kao i kroz duplo veci broj putnika kao izvora zarade.

Vi ste naveli da Ryanair dolazi samo tamo gde ima bolje uslove (citaj ogromne popuste) a Ryanair posluje po principu LCC-a isto kao i Wizzair, Pegasus, Norwegian, Vueling itd. Dakle, ako su svi oni dosli u Beograd bez ikakvih specijalnih uslova to znaci da to moze uraditi i Ryanair jer prostora za profit i pored normalnih cena ocigledno ima. Ja vam nisam nista ubacivao u usta vec se sasvim logicno vodio vasim zakljuccima i pokazao kako su oni u slucaju Beogradu neprimenljivi.

Podsetimo se samo predstave koju je Wizz uradio u Beogradu kad im je bilo nalozeno da placaju punu cenu usluga aerodromu Beograd i kad su iz protesta zbog toga povukli jedan avion iz baze da bi vrlo brzo uvideli da su tim postupkom oni na direktnoj steti i nedugo zatim vratili taj svoj drugi avion u beogradsku bazu naravno pod komercijalnim cenama (a sad dolazi i treci u vreme pandemije). Istim onim komercijalnim cenama koje placaju svih 7 LCC kompanija u Beogradu bez obzira na koji deo Evrope ili sveta lete.

Vi naravno mozete vasu tvrdnju o boljim uslovima ponoviti koliko god zelite puta ali to nece promeniti situaciju koja vlada na najvecem ex-Yu aerodromu. Ja ne sporim da su bolji uslovi odlucujuci za dolazak Ryanaira u Kluz, Banja Luku ili Zadar ali to se iz prilozenog vidi da definitivno ne vazi za Beograd.

Hvala vam sto ste mi svojim pitanjem omogucili da zavrsim ovu raspravu. Naime, ja sam od pocetka tvrdio da nije logicno da (uzevsi u obzor ponasanje ostalih LCC-a u BEG) nema Ryanaira u Beogradu i da, za razliku od vas koji ste tvrdili da znate razlog, ja nemam odgovor na to pitanje i da je bas iz tog razloga autor trebao to pitanje da postavi a on je to nazalost propustio.

Pozdravljam vas i zelim svako dobro.

Mislim da nema poante više ponavljanja argumenta, očito je da se ne slažemo o percepciji poslovanja Ryana ili Wizza.

Hvala vam na kulturnoj raspravi. Pozdrav, i želim vam svako dobro.

U svetskim okvirima je BEG mali aerodrom.
U evropskim je srednje velicine.
U regionalnim okvirima je najveci.

I ta lista se zavrsava na cifri od 5 miliona putnika.
Ispod nje su mali aerodromi.

Ne. Na vasu zalost.

Table shows the annual figures for the different categories of airport in the EU,
based on the number of passengers carried each year

Table 1 – Number of airports by number of passengers carried per year (EU)

year 07 08 09 10 11 12 13
More than 10 mill 31 30 27 27 29 28 29
5 to 10 million 29 31 26 29 32 32 31
1 to 5 million 92 94 99 100 98 98 95

Ima i ispod 1 miliona ali su oni zanemarivi.

Ono sto vidite.
Tri najvece kategorije aerodroma u Evropi po broju putnika.

U Frankfurt su dosli i lete po redovnom cenama za usluge koje od aerodroma dobijaju. To je najbolji primer da na velikim aerodromima dolaze sami bez moljakanja i spustanja donjeg vesa od strane aerodroma.

I time ne poredim Beograd sa Frankfurtom vec samo naponinjem da vasa izjava da ne dolaze na velike aerodrome bez popusta nije istinita.

Stansted je aerodrom koji bi bez Ryana bio nitko i ništa. Bio bi zrakoplovni muzej sa 100.000 putnika za Poljsku. Traže bolje uvjete jer mogu, točnije znaju da je aerodrom pre ovisan o njima i da su bez Ryana nitko i ništa.

Ok je intervju samo sto sustinski nista novo nismo saznali, sve smo ovo vec znali.

To sam si I ja misla. Pukla bomba sa brašnom

Ocigledno jesu jer bukvalno sve sta je napisano se vec znalo. Kako ste najavljivali tresla se gora a rodio se mis. Barem znamo da ste ga pozvali na veceru. Lol

Ma Alene pustite budaletine. Intervju je izvanredan.

Ja pratim velik broj svjetskih medija i pitanja koje ste postavil stvarno nikada nitko nije. Michael nikada nije govorio o IndigoPartnersu, o Wizzu je ali o IndigoPartnersu baš nikada. Jednako tako i o A321XLR. A ovo kako ste ga navukli za radnike je vrh. Svaka čast.

Koja intervjujčina. Bravo Alene. Ovo je stvarno ogromno, možda i najjača stvar ikad napisana na svim zrakoplovnim portalima. Svaka čast. Čista petica.

Svaka čast. Vrh intervju. Kako ste to uspjeli dobiti?

Hahahahaha istinski najveći ikada igdje!

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!