zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

London 88 tjednih letova za Hrvatsku i 26 za ostatak regije

Nakon što su 19.7. ukinute restrikcije za letove iz Velike Britanije za Hrvatsku, a Hrvatska je uz Bugarsku jedina zemlja na zelenoj listi Velike Britanije britanski turisti su mahom pohrlili u Hrvatsku. Stoga ne treba čuditi da je London postao broj 1 destinacija na nizu hrvatskih aerodroma.

Za Split iz 5 londonskih zračnih luka (Heathrow, Gatwick, Luton, Stansted i City) ima čak 37 tjednih letova (više od 5 dnevno) koje leti čak 6 kompanija (British, Croatia, easyJet, Wizz, TUI i Jet2). Najviše letova imaju easyJet i British, svaki sa po 12 tjednih letova.

Za Dubrovnik iz Londona ima 23 tjedna leta (više od 3 dnevno). Letove lete 4 kompanije (British, easyJet, TUI i Jet2) na 4 zračne luke (Heathrow, Gatwick i Stansted). Najviše letova ima British (12).

Za Pulu iz 3 londonske zračne luke (Heathrow, Gatwick i Stansted) lete 4 kompanija (British, Ryanair, TUI i easyJet) na ukupno 9 tjednih letova. Najviše letova imaju easyJet i Ryanair (po 3).

Za Zadar iz Londona ima 7 tjednih letova, 3 kompanije (Ryanair, easyJet i Titan), koji lete prema Gatwicku i Stanstedu. Najviše letova ima Ryanair, njih 4.

Za Zagreb iz Londona ima 12 tjednih letova iz Heathrowa i Stansteda. 5 letova leti British, 3 Croatia, a 4 Ryanair. U IX. mjesecu Ryanair povećava broj letova na čak 7 tjedno.

Iz Beograda za London Heathrow leti Air Serbia i to 4 leta tjedno (ponedjeljak, četvrtak, petak i nedjelja), te Wizz Air 3 leta tjedno. Iz Prištine za London ima 10 tjednih letova 3 kompanije (British, Wizz Air i Trade Air) koji lete za Heathrow i Luton. Najviše letova ima Wizz njih čak 6. Iz Podgorice za London Stansted leti Ryanair 2 tjedna leta, dok iz Tivta leti easyJet također 2 tjedna leta. Iz Skopja Wizz Air leti za Luton 3 tjedna leta. Iz Ljubljane British leti 2 tjedna leta za Heathrow.

Ovo znači da iz Hrvatske za London imamo čak 88 tjednih letova, dok u ostatku regije ima tek 26 tjednih letova. Uz to iz Hrvatske postoje još i nekoliko desetaka tjednih letova prema 11 drugih britanskih aerodroma: Belfast, Birmingham, Bristol, Cardiff, Doncaster, East Midlands, Edinburgh, Glasgow, Leeds, Manchester i Newcastle.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

16 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Za li se koliko je Beograd a koliko Zagreb imao promet u VII mjesecu. Hvala ljepo

Da, ali je Hrvatska i u daleko najboljem položaju vezano za vizninrežim.

Pa to stoji za sve linije: Tako Srbija nema režim s Rusijom i evo, broj tjednih linija sve veci i veci.

Pitanje je kako se stiže do vize. Recimo za SAD iz Srbije proces je jednostavan, poznat, možeš da planiraš stvari unapred. Za Kanadu je katastrofa, traje nedeljama, ide preko Beča, užas. Sumnjam da će Beograd dobiti Toronto dok se to ne promeni.
Sa Britanijom je proces OK ali je skup, skuplji od avio karte Er Srbijom tako da ne vidim da Beograd može dobiti još neke linije na ili sa ostrva uskoro. Sa druge strane neki code share partner u Londonu bi bio plus.

Wizz Air ima letove Beograd-London(Luton), 3 ili 4 puta nedeljno, tako da nije Air Serbia jedina.

Ali da, istina je da je Hrvatska odlicno povezana sa Velikom Britanijom ove godine, daleko bolje nego zemlje u okruzenju.

Kovid restrikcije ubijaju beogradski aerodrom, mada se to u periodu jun-avgust ne vidi toliko.
Uskoro ce nas EU skinuti sa pozitivne liste za turisticka putovanja, tako da ce situacija od septembra u BG izgedati relativno tuzno (u odnosu na stvarni potencijal).

U nadi da opsta situacija sa putovanjima ipak nece jos dugo zavisiti od kovida, ostaje nam da pratimo razvoj dogadjaja u avio-saobracaju i nadamo se najboljem:))

Neke drzave su nas vec skinule sa zelene liste ali su dozvolile sva putovanja za vakcinisane. Tako da me ne brine mnogo ta situacija sa koronom.

Kada krene da puca privreda na zapadu pocev od hotela, aerodroma, autobuskih firmi… drzave ce shvatiti da karantin I restrikcije nisu resenje.

A o Pfizeru da i ne govorimo: prvo 24 milijarde dobiti, pa korigirali na 34 milijarde, sada ima već govora i o 40…

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!