zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Croatia nabavlja turboprope

Croatia Airlines nam je odgovorila na postavljeno pitanje što će kompanija napraviti sa linijama na kojima je i Dash 8-400 bio prevelik i nije imao ni 50% load faktora. Kompanija nam je rekla da će nabaviti turboprope u wet leasu. Ako će uzeti manje od 5 turbopropa svakako ne treba imati svoj avione jer bi isto značilo istinsku operativnu noćnu moru.

Kompanija još ne zna koje će avione nabaviti (ATR 72 ili Dash 8-400), te koliko će aviona trebati. Kompanija još ne zna ni od koga će ove avione nabaviti (a takvih kompanija nema jako puno), te koliko će ovaj wet lease trajati. No, kompanija nabavlja tri manja A220-100 koje može staviti na neke jače linije koje su se do sada letjele sa Dash 8-400 poput Zagreb-Minhen, Zagreb-Zurich, Zagreb-Skopje, Zagreb-Bruxelles, Split-Rim, Split-Minhen, Split-Beč, Dubrovnik-Atena, Dubrovnik-Rim… Na neke od tih linija bi mogla čak povremeno staviti i A220-300 (npr. Zagreb-Minhen ponedjeljkom i petkom). Stoga bi kompanija realno trebala tri turpobropa, no mogla bi se snaći i sa dva takva aviona. Kako Dash 8-400 odlaze iz flote 2025. to znači da bi ovi turbopropi trebali doći na zimu 2025.

I OK, to je dobro rješenje. Bravo kompanija. Respect. No, to znači da kompanija 2027. neće imati 15 aviona u floti kako je planirala, već njih 17 ili 18. To je 5 do 6 aviona više nego ih ima sada. I svakako se postavlja pitanje što će Croatia letjeti sa toliko više aviona, te koje će nove linije pokrenuti. Dobra vijest za Hrvatsku i putnike, no ostaje za vidjeti kako će inertna kompanija koja već 15 godina stagnira imati toliko velika povećanja u idućih tri godine.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Croatia Airlines

109 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Danas san se vozila sa Dashom CA iz Zagreba za Split. Toliko su pohabani, bučni, niti čuješ kapetana ni stjuardesu od buke. Najjači su bili Ameri sareakcijom: “This is it?”…🤣

Očajni su iznutra, vide se baš tragovi godina i upotrebe. Jako bučni, srića kratak let. Možda da češće letin sa njima bi se navikla, ali…big no.

Wow superb blog layout How long have you been blogging for you make blogging look easy The overall look of your site is magnificent as well as the content

Ček malo, a ja sam mislio da mi u floti imamo turboprop.
Ah, vjerojatno je to moja alternativna percepcija kriva.

Ful me zanima od kad su A220-100 sa PW1500G motorima turboprop…

Istina je da A220-100 ima PW1500G motore i tu se nedvojbeno slažem sa Vama, ali poanta je da PW1500G nije turboprop motor…

Wet lease mozda za Croatiu ima smisla u sezoni, ali uzimati cijelu godinu turboprope u wet lease – i to razmišljaš dok još uvijek imaš dasheve u daleko povoljnijem leasingu sa pilotima i kompletnom infrastrukturom.
Teoretski bi bilo jeftinije ostaviti te dasheve/posade i raubati kao sada. No, onda ostaje pitanje po zimi čemu A220 stoje za koje plaćaš ogromne pare.
Neka agilna kompanija bi se sad reorganzirala i povećala broj linija da maximalno iskoriste oba tipa aivona, no ne Croatia.
Doveli su se u loose-loose situaciju sa tim A220 i “unifikacijom flote”.

Zar e 170,ili 175 ne bi bio dobar izbor umjesto atr ili dasha?

Eto drugi let A220 je za Split. Resen problem!

Zasto nije? Splitski novinari ce videti avion.

Postoji li neka turboprop alternativa podosta velikim ATR i DASH na tim slabije popunjenim linijama?
Neki avion od 30-40 mjesta?

ALELUJA…
Nekome je ipak došlo iz..u glavu. Ispričavam se…
Da, na nekim linijama možda A220-100 može zamjeniti Q400, ali upitna je popunjenost i ako će ih biti samo 3 kom u dogledno budućnosti… Hmm ????
Ipak možda bolje u najam ATR 72-500 ili 600 (72-76 sjedala) 3-4 kom, nego Dash. Vjerojatno su nešto jeftiniji, jednostavniji za održavanje, treba kraću duljinu piste za polijetanje a pogotovo manju duljinu za sljetanje od Q400, a čini mi se da ga nazivaju i “radni konj”…
To što je nešto sporiji od Q400, za kratke linije vjerojatno puno i ne znači.
Uostalom, novi ATR Evo (inovativan i efikasniji) bi trebao možda u proizvodnju 2030-2035, pa treba i tome možda razmišljati. LP

I sa zaleđivanjem krila u određenim meteo uslovima. Zato ih nema u velikom broju u severnoj americi naročito oko velikih jezera

Nije mi jasno zašto ne angažuju profesionalni menadžment, onaj koji se razume u taj posao i koji će raditi na razvoju, a sebi nek dodele bilo koju titulu ispred paravana

Bilo bi dobro da uzmu ATR 72-600

Zapravo Embraer bi bio idealan

Bi li mogli radije uzeti još koji CRJ u najam?

Cini mi se da je za kompanije iz regiona kombinacija flote koja se sastoji od turbopropa tipa ATR ili Q400 +mlaznjak sa do 150 sjedista najbolja kombinacija.

Mislim da bi ovo mogla biti dobra poslovna prilika za neku hrvatsku privatnu aviokompaniju, prvi mi na pamet pada Trade Air koji ionako već obavlja “mršave” linije unutar zemlje. Ovime bi se broj tih linija nešto povećao, a iskustvo koje ima Trade Air je svakako dragocjeno.

P.S. Da, i ja sam dobio info da zadnji Q400 odlazi 2027. godine.

Zadnji Q400 odlazi 2027 i to je bio plan od pocetkanabave A220.
Odskolovalii su dosta kapetana i kopilota proteklih mjeseci

Slucajno radim u OU u sektoru koji se bavi direktno zrakoplovima.

G. Scuric, imam dojam da ste sve nervozniji sto se priblizava dan dolaska A220.

od kada vi radite ista blizu CTN?….

Alene, slažem se sa kolegom gore. Dash još ostaje koliko mi znamo

Ja ne gledam baš pozitivno na ovo sve. Ne znaju koliko aviona, koji avion, od čega, znaju da će biti turboprop, a izbaciju svoje turboporope…

Meni ovo baš naprotiv govori da oni nemaju jasnu viziju kako da se razvijaju u budućnosti… Da ne pričam da nikako ne mislim da su 2-3 turbopropa dovljna…

Croatovanje! 🙂

Ne čudi me… čudi me što već imaju svoj turboprop u ruci a onda ga se odriču i uzimaju ko zna šta i ko zna od čega i od koga i koliko 🙂

Ono što bi možda imalo smlsia je 15 A220 kad su već navalili da pređu na taj tip + da zadrže svih 6 Q400. Dva tipa aviona u floti koja se savršeno dupunjavaju, to bi možda imalo smisla… Sve ostalo je Croatovanje 🙂

Problem su posade koje ne zele raditi na propu.
Znam o cemu pricam.

Njima ne odgovara dolazak novih aviona. Niti im odgovara toliko aviona.
I jedan ispravak… Nisu ONI ništa nabavili njima je rečeno da će tako biti i to je to. Oni bi radije imali manje aviona. Avioni su tvorbe koje generiraju probleme, iziskuju posade, održavanje… A pogotovo ako ih puno, problemi se samo multipliciraju. Najljepše je lijepo letjeti JATove linije na oprobani način kako se to radilo osamdesetih i plakati da je promet sezonalan. Da, sezonalan je, većina kompanija nema niti to.

Te linije dati Trade Airu da leti sa Saab 340. Imat ce 100% popunjenost i svi (tu na portalu) su sretni ☺️

Došlo im je iz guzice u glavu da ideja o “unifikaciji flote” o kojoj (još uvijek) toliko trube je promašen koncept za linije koje imaju.
I kaj su sad dobili? – užasno skupi leasing za a220 plus wet lease za turboprope i opet piloti/posade/tehnika za dva tipa aviona.
Klasični pristup bez ikakvog plana – “vidjet ćemo kad se desi”.
Ma nema veze, ima tko će platiti sve megagubitke koje ova uprava može napraviti.

Da, ako bude wet lease. A Croatia ne zna bi li piškila ili kakila ni danas. A kamoli sutra kad se desi ta famozna “unifikacija flote” pa će onda možda ipak uzeti neke turboprope kad shvate koliko košta wet lease.

Prehuge

Pa svi smo ovdje pisali i znali da su im za neke linije A220 preveliki, a oni kao idu s jednim tipom aviona. I na kraju sta bi, ipak nam trebaju i manji avioni. Sad se samo pitam jesu li oni zavaravali nas ili sami sebe pa su stvarno vjerovali u tu jedan tip aviona pricu.

Croatia Airlines mora posegnuti za wet leasom, pa čak i zimi. I da, to nije dobro. To je skupo, to je rizično, to je operacijska noćna mora, to putnici ne vole. Putnici žele uslugu Croatie u avionima Croatie. Nažalost treće kompanije nemaju takvu uslugu. One obično nemaju business klasu sa širim razmakom sjedala u prednjim redovima, njihovi kabinci ne govore Hrvatski i upitne su kvalitete, avioni su obično stari i neuređeni. I kada putnik putuje takvim avionom on nije zadovoljan jer nije dobio uslugu Croatie koju je očekivao. Uz to ACMI kompanije nisu baš pretjerano revne, pa one ne slijeću na aerodrom prilikom graničnih udara vjetra, one za svaku sitnicu otkazuju ili prolongiraju letove, njihove posade su razmažene i nemaju volje za kooperativnošću, pa će Croatia i te kako imati problema sa njihovim operacijama.

Ako to i dalje mislite, čudim se ovim: “OK, to je dobro rješenje. Bravo kompanija. Respect.” i kasnije: ” Dobra vijest za Hrvatsku i putnike” ?????

Ovo je iz teksta Ima li Air Serbia previše aviona u wet leasu, samo je promena Croatia gde je bilo Air Serbia. Dakle mislite isto za Air Serbia i Croatia Airlines, da je wet lease loš?

Rekli ste da kompanija još ne zna koliko će turboprop aviona trebati. Potom ste rekli da kompanija 2027. neće imati 15 aviona u floti kako je planirala, već njih 17 ili 18. Napisali ste kao da je fakat da je Croatia odlucila uzeti 2 ili 3 turbopropa. To nije fakat, kompanija ne zna koliko ce ih trebati. Dakle ispravite se, nije fakat da ce imati 17-18 aviona vec je to vase misljenje i projekcija.

Zimi im je Q400 “backbone” operacija i svih 6 su u punom pogonu te ih raubaju do iznemoglosti. Fakat misliš da su im u tim okolnostima dovoljna 2-3? I još ako uzmu 72 koji je značajno sporiji od Q400, imaju dnevno jedno rotaciju po avionu manje.. Ne znam.. Sve je to nekako “nategnuto”..

Da, ali pogledaj da je dobar dio letova (čak i FRA) ove zime letio Q400. Uz to su uglavnom još letili sa 3 busa. Ako gledamo situaciju u konačnici kada stignu svih 15 novih aviona, onda će 220-100 zamijeniti 3 Q400, 3 turbopropova će/bi mogla biti u leasingu i zamijeniti preostalih 3 Q400, 3 220-300 će zamijeniti sadašnje zimske letove sa 319/320. To znači da će im u zimi stajati 9 aviona. Budimo optimistični i krenimo od pretpostavke da će dolaskom 220 uvesti nove linije. I budimo optimistični i pretpostavimo da će im za to trebati 4 aviona. Opet nam na kraju ostaje višak od 5..

A još nije postavljeno pitanje LF-a koji je u zimi na velikoj većini letova loš. Jer pretpostaviti da će ljudi početi letjeti samo zato jer umjesto Q400 i/ili 319/320 lete novi 220, suludo je. Iako ovi u Buzinu od toga polaze.. Nisam baš preveliki optimist.

Na temelju čega ATR72 ima jednu rotaciju manje?

Wet lease za avion koji ce im trebati celu godinu?
Zašto ne urade buyback 3 Dash-a, imaju posade , imaju održavanje i avion ke idealan za zimske letove gde nema puno putnika i moze raditi i CAT III prilaz tako da ni magla nije problem za Zagrebački aerodrom NPR

Ali te posade već postoje…

Realno, ako misle da se sire trebali su zadrzati kompletnu Dash flotu, sto bi im omogucilo da otvore nove linije i destinacije koje do sada im nisu bile isplative da se lete sa 319-kama, a Daskeve zadrzati na letovima do sat i 15ak minuta tipa MUC, VIE, SPU, SJJ, DBV , smanjiti cenu i podici frekvenciju i imali bi profitabilne letove.

Nije ideja profitabilnost. Bitno je da su operativni troškovi što veći. Što gore to bolje.

Jeste vi normalni? Buyback aviona koji je na kraju životnog ciklusa?

Mogu, ali nije komercijalno.

Nije ni njima, ali obzirom da su daleko bogatije tržište, to stvara manji problem.

Profitabilni su jer su im stanovnoci stanovnici puni novca. Da lete 30 godina stare MD-90 bili bi profitabilni.

Profitabilnilni su jer stanovnici Lukemburga ima mnogo novca. Njima sustav uopće nije toliko bitan jer što god da lete biti će putnika koji će to platiti.

Da Alene. To priznaju i u svojim financijskim izvješćima. Što je tu čudno? Kompanija može nabititi vrlo visoke cijene karata i tako jednostavnije pokriti troškove koje imaju. Ipak su oni kompanija kojoj je i 737-MAX 7 dobar avion.

A za SkyAlps samo vam mogu reći da još uvijek ne znamo je li njihov poslovni model uspješan. U 2022. imali su preko 7 milijuna eura gubitka. Previše za malu kompaniju.

Obzirom na veličinu flote i broj destinacija mogu letjeti još 25 najmanje. Nema novih destinacija osim Berlina i još one dvije, zaboravih. Mozda CA štedi avione za budućnost. Misle ljudi na duži period. 😂

Dash nema više suvisli support iz Kanade, nema dijelova. Operiranje Q400 danas u Europi je teška muka.

Kako to da sky alps se razvija upravo na dash floti i upravo su dobili njihov 8 dash…i ove godine bi trebali doci do flote od 12 aviona….kako to oni,kao i luxair nemaju problema,samo croatia ih ima…
Avioni u sky alpsu i luxairu su skoro iste starosti kao i croatie avioni…
I nitko mi ne moze reci da je normlano to sta su napravili,prodali taj tip aviona koji su imali u vlasnistvu,i koji su mogli korisiti barem jos 10 godina, i onda traze isti ili slicni tip aviona da ga iznajmnje i placaju najam…
Nadam se da ste svi svijesni da je to sve samo muljaza,i prikrivanje stvarnog stanja kompanije,da bi se prikazale bolje brojke na stanju racuna i poslovnim knjigama..sve je to varanje naroda, vlade i cijele zemlje da se pikaze barem poslovna nula,jer u svijetu svi imajj pozitivan plus…..bilo bi glupo kad bi samo oni prikazali poslovni minus….
Vecina jako velika vecina njihovih linija,koje nisu pso,i za koje ne dobivaju extra financije i subvencije zracnih luka,za placene letove,operiraju se sa velikim minusima.,pa tako i linije iz splita….
Croatia,nema znanja ni flote,da se moze boriti sa konkurencijom u velikim hrvatskim zracnum lukama niti u zimskim mjesecima,a kamoli ljeti,
Croatia je digla ruke od vecine Charter letova,na kojima je dobro zaradivala i na kojima je lf bio visok sto bi na kraju krajeva i njihov godisnji ukupni lf. Oni nemaju ni konekcije preko zagreba,koje bi bile normalnog vremena cekanja,sa ostalih domacih letova…..
Da li se itko ikada zapitao koliki je zapravo ponudeni kapacitet na liniji izmedu zagreba i splita, i koliko se zapravo putnika prevezlo izmedu te dvije zrace luke,da li to je to zadovoljavajuci postotak na toj linjji…
Da li je potrebeno ponuditi toliko mjesta na kapacitetu za split,ili je bolje taj kapacitet usmijeriti na nesto drugo novo,ili pak za charter prijevoz…
ONO sto je najvaznije je ,hitna promijena valova u Zracnoj luci,reorganizacija letova kako domacih tako i medunarodnih i hitno stvoriti sustav konekcija sa kratkim vremenima cekanja,povecati letove prema ostalim destinacijama u hr kako bi se punili konekcijskih letovi preko zagreba,a paralelno s time nabaviti avion za interkontinentalne letove, koje bi punili svojim pravim hubom preko zagreba….
I to je nesto sto ne moze cekati ,vec treba hitno dijelovanje,
Hitnu potragu za barem 2 aviona za interkontinentlane letove,i reorganizaviju sustava valova i reda letenja u svim hr zracnim lukama…
Naravno kad bi to napravili da bi dobili podrsku vlade,kako i zracnih luka u hr,putem boljih taksa,u ivijeta letenja….

Sve ovo što ste napisali, ili barem veliku većinu, ja govorim već preko 10 godina. Dobar dio ili većinu toga što ste napisali, pisao je i g. Alen, više puta. Svi ljudi koji se barem imalo razumiju u zrakoplovstvo misle i govore isto ili slično kao mi. Nažalost, nema nas tko čuti, jer oni koji bi nas trebali čuti brinu samo o svojim osobnim interesima, bave se politikom politikanstvom i imaju mentalni sklop iz 1950-ih. I OU nažalost nije jedini takav slučaj u Hrvatskoj. I dok god to ne promijenimo bit će nam ovako kako nam je, u zrakoplovstvu i šire.

Qantas je upravo objavio da zeli da kupi 14 polovnih DH8-400 do kraja ove godine. Verovatno da to ima neke veze sa expanzijom Rex-a i sa prestankom operacija “Bonza Airlines” koja je pruzala servis na oko 36 regionalnih ruta u Australiji, od kojih su oko 25 bili solo operacije (samo je Bonza letela na tim pravcima, vidite moj komentar na Alenov clanak o Rex-u).
Moguce je da je Qantas uvideo da je isplativo leteti i na tim ex Bonza pravcima. QantasLink (Eastern, Australia, Sunstate, Network Aviation) lete izmedju regionalnih i vecih gradova u svim drzavama Australije tako da im nece biti tesko da dodaju jos nekoliko linija.
Qantas trenutno ima u svojoj floti, verovatno, 30-40 DH8 aviona. Rex ima u svojoj floti SAAB 340 koji je, verovatno mali, i 737 -800 koji je privise velik za te linije. DH8 je, verovatno, prava velicina aviona za te regionalne letove.
Intersantna dogadjanja u Australiji! Slicno se desavalo i 2001 kada je konkurencija izmedju Qantas-a i Ansett-a (koji je kasnije delimicno transformisan u Rex) rezultirala u propast Ansett-a.

Vjerojatno QA i QB u listpadu idu u Australiju nakon isteka leasinga u OU

Jeste vi normalni? Buyback aviona koji je na kraju životnog ciklusa?

—————————————————————————————————

Pa nisu li lani učinili isto sa A319/20 flotom?

Nisu. A319/20 flotu su prodali.

To kažite gti150.

To je kad se doktorira na respektabilnom “SVEučilištu”. 😂

Touche

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!