zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Rade se prometnice oko Aerodroma Niš

Aerodrom Niš i kinesko poduzeće China Shandong Internatilal Economic and Tehnical Corporation Group su potpisali sporazum vrijedan 16 milijuna EUR za izgradnju prometnica oko Aerodroma Niš. Ukupno će se izgraditi 1976 metara internih prometnica, te će se parkiralište povećati sa 173 na 580 mjesta. Povećat će se i parkiralište kod robno-carinskih terminala gdje se sada parkira 49 kamiona, a nakon izgradnje parkirat će se 103 kamiona. Aerodrom će se spojiti i na gradsku kolektorsku mrežu.

Sami radovi na terminalu su koštali 10 milijuna EUR, dok oprema za aerodrom košta 5 milijuna EUR. To znači da će sa ovom investicijom radovi ukupno koštati 31 milijun EUR. Krajnje neracionalno odlučilo se rušiti staru zgradu i na njenom mjestu raditi novu zgradu. Potpuno nepotrebno trošenje novaca, stara zgrada je bila prihvatljiva i mogla je egzistirati uz novu zgradu. Aerodrom planira produžiti uzletno-sletnu stazu, izgraditi paralelnu rulnicu, te povećati stajanku.

Rok za izgradnju prometnica je 1.7. tj. do otvaranja novog terminala. Naime, novi terminal se prvo trebao dovršiti do IV. mjeseca, pa je otvaranje prolongirano na jesen, da bi sada ipak bilo pomaknuto na ranije, tj. do 1.7.

Dva pitanja se nameću u ovoj vijesti. Prva je kako prometnice mogu koštati bitno više od samog terminala? A druga je kako to da srpske kompanije nisu mogle napraviti obične prometnice i parkiralište nego se za tako nešto mora angažirati kineska kompanija.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Niš

18 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Srpske kompanije mogu napraviti bilo šta, ali teško mogu da pobede na tenderu jer su ovi povoljniji a vrlo je moguće i da se sve finansira iz kineskog kredita pa se daje posao njihovim firmama. To je klasična priča. Jedina razlika između njih i EU finansiranja bude što oni otvoreno u ugovoru stave da mora biti njihova firma a EU napiše uslove tendera tako da samo EU firme mogu dobiti i na kraju dođe na isto. Sećam se dobro kad se kretalo u gradnju autoputeva, EU finansira a uslov na tenderu da je firma prethodne godine izgradila minimum 100km autoputa :D. U državi u kojoj 15 godina pre toga nije građen ni kilometar. Naravno tender dobila EU firma, uzela domaće podizvođače, oni odradili posao a kajmak otišao nazad u EU i na sve to još vratili kredit sa sve kamatma. Isti sistem je i sa Kinezima. Tako ti je to kad si prinuđen da se zadužuješ. Što se cene tiče ne znamo šta je sve deo projekta, opis je jako štur da bi se dala ocena koliko je skupo ili jeftino. Ja očekujem nadvožnjak ili podvožnjak kod pružnog prelaza ili kompletno izmeštanje koloseka a to može ozbiljno da košta. Bez toga, ako su samo ulice i parking platforme deluje mnogo 16 miliona.

Prometnice će biti popločene zlatom

Pa nije 6G mreza da trebaju Kinezi…ocigledno mutan dil i neka kompenzacija…

Nema ni govora da stara i nova zgrada koegzistiraju. Zgrada je jedino za ravnanje buldozerom. Govorim o praktičnom, statičkom i vizuelnom stanju.
E sad tu ima druga stvar. Možda je uklanjaju zbog toga da se nova zgrada ne počne raspadati pre stare znajući kvalitet javnih radova pod vladajućom strankom 😂

Zato Kinezi i rade po Srbiji jer se sa njima najvise ugradjuje korupcija po 100-200% u odnosu na stvarnu cenu kostanja…

Gomila gluposti pausalno izrecenih. Ja bih rekao 1 000 000% da je korupcija, ili 2 000 000%

Majko moja mila!!! Da mi je samo znati koliko to stvarno košta a koliko će da uzmu para SNS banda…

Realna cena građevinskih radova na asfaltiranju ulica i gradskih saobraćajnica, kao i parkinga, ne prelazi milion evra po kilometru. Nije to autoput, ne radi se asfalt u 3 sloja i kompletan noseći slroj, ne prave se mostovi i tuneli, pa da košta kamaru para.

Ovo što su oni ugovorili ne može da košta 16 miliona evra pa taman kada bi umesto asfalta ugradili zlatne poluge u dužini oko 2 km. 🙂

Ugrubo računajući, od ovih 16 miliona evra, režimska mafija uzima čist profit 60-70%… 🙂

I ko ce da parkira tih 580 automobila tu? Da li ovo znaci da drzava priprema neku ozbiljniju strategiju ili samo muljaju nesto?

Ne znam, nas su SNS botovi ovde do juče ubeđivali da Niš ne može bolje, sa krunskim dokazom da Air Srbija nije uspela sa Cirihom prošle zime. Sad će da nas ubeđuju da ova megalomanija ipak ima nekog smisla. Ali samo da im jave iz centrale detalje, vidite da ih nema ovde danas.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!