zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Norwegian više neće letjeti long-haul

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

GlobalData je objavio da je long-haul model Norwegiana u početku bio profitabilan, no da su potom globalne kompanije poput Delte, Americana, Uniteda, Britisha, Virgin Atlantica, Iberie, KLM-a, Air Francea, Alitalie idr. krenule u rat cijenama koji je Norwegianov model učinio neisplativim. Covid-19 je bio samo posljednji čavao u lijesu Norwegiana. Kompanija je radi long-haul linija došla na rub bankrota i doslovce radi vratolomije da se održi na životu, a prije par dana je objavila da prekida sa long-haul linijama i da će se koncentrirati isključivo na short-haul.

Da bi preživio Norwegianovi dioničari su 94,8% vlasništva dali lezorima i vjerovnicima. Norveška je kompaniji dala garancije na 302 milijuna USD. Uz sve to kompanija je desetke svojih aviona vratila lezorima, te potpuno desetkovala linije i frekvencije. U više navrata kompanije je pokušala izdati nove obveznice, dići kredite, te na sve načine doći do novca. Norveška je obećala još 500 milijuna USD pozajmice ukoliko dioničar ulože isto toliko.

GlobalData ističe da 39% potencijalnih putnika izjavljuje da neće putovati na long-haul linijama nakon Covida-19, dok za domaće linije to govori tek 28% potencijalnih putnika. Samim time long-haul prometu će trebati bitno više vremena da se oporavi od short-haul. U 2021. se pretpostavlja da će zračni promet doći na 70% prošlogodišnjeg prometa, a kod LCC na 90%, dok će se u 2022. promet normalizirati i doći na promet iz 2019. Long-haul bi se mogao vratiti na brojke iz 2019, oko 2024. godine.

2 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji Najbolje ocijenjeni
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ma Norwegian je mrtav.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!