zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Koliko A380 leti u ovom momentu

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore Airlines

Airbus A380 je avion koji obožavaju putnici, ali ga mrze avio kompanija. Zašto? Jednostavno avion je preskup za operacije. Troši daleko više nego 777, 787, A330 i A350 po sjedalu, a ima i četiri motora što ozbiljno poskupljuje operacije. Uz to avion na vrlo malo aerodroma svijeta može sletjeti, pa je količina potencijalnih linija vrlo limitirana. I na onim aerodromima gdje može sletjeti ima limitiran broj gateova pa ima dijelova dana kada ne može sletjeti jer su svi kapaciteti zauzeti sa A380 drugih kompanija. To ozbiljno komplicira operacije, te stvara enormne i nepremostive probleme u slučaju poremećaja u operacijama. Na koncu avion je ogroman. Treba skupiti 470-500 putnika da se avion napuni.

Izuzetak su Emirates i British koji istinski žele i dalje letjeti sa ovim avionom te će sa njime operirati sve do ranih 2040-tih. Sve kompanije planeta su prizemljile cijele flote A380 tijekom Covida-19, a Air France, China Southern, Malaysia, Thai i Hi Fly se nisu odlučili ponovo uvesti ovaj avion u flotu, već su ga trajno izbacile. Niz kompanija je nakon Covida-19 vratio samo dio aviona u operacije i neće vratiti isti broj aviona koji su imali prije Covida-19. No, niz kompanija je prisiljen vratiti ove avione, prvenstveno zato što imaju manjak aviona u flotama, što novi avioni kasne (poglavito B777 i B787) i što su im A380 supstituti za pokrivanje operacija u ovom momentu. Pritom kompanije izjavljuju da će A380 iz flote izbaciti do 2025, a većina do 2030. Singapore je već prepolovio svoju flotu obzirom da ih je imao 24, a sada ih ima samo 12 (od toga je 11 aktivnih i 1 prizemljeni).

Iskreno čudi da Emirates koji toliko cijeni A380, ima prizemljeno čak 36 aviona od njih 128 u floti. No, najviše prizemljenih ima Etihad, koji na zemlji drži 7 uz 3 aktivna aviona, a slijede Lufthasa i Korean koji imaju prizemljeno 50% flote.

Samo jedna kompanija će pokušati nove operacije sa A380, britanski Global koji će 2024. krenuti sa operacijama iz Londona prema SAD-u sa četiri A380. No, iskreno poslovni model im je izuzetno nelogičan i napuhan, letjet će na linijama gdje imaju konkurenciju ogromnog broja kompanija (7 prijevoznika za New York i 6 za Los Angeles kamo planiraju letjeti), gdje kompanija imaju ogroman broj letova (samo British za London ima 15 dnevnih letova) pa ne vjerujem da će operacije i krenuti, a još manje da će opstati više od jedne sezone.

Trenutno leti 149 Airbusa A380, a prizemljeno ih je 59, koji avioni bi morali krenuti sa operacijama u dogledno vrijeme. Uz 4 aviona Globala, to znači da bi u dogledno vrijeme trebalo operirati 212 A380. Kako je proizveden 251 ovaj avion, isto znači da je u samo 16 godina operacija (prva isporuka 25.10.2007. Singapore Airlinesu) izgubljeno već 39 ovih aviona (15,5% svih A380), od kojih je dobar dio već rasječen. I ne brinem se ja za lezore, oni nisu izgubili na ovom avionu. Sve kompanije su ga operirale bar 10 godina, a lezori su u 10 godina na break evenu. Na onim avionima gdje će lizing uspjeti produžiti na 15 ili čak 20 godina će i ozbiljno zaraditi. Konačno Emirates je počeo kupovati A380 koje je uzeo kod lezora, a što je značajan dodatni prihod za lezore.

Stanje u ovom momentu je kako slijedi:

 • ANA: 3 aktivna aviona
 • Asiana: 6 aktivnih aviona
 • British: 10 aktivnih i 2 prizemljena aviona
 • Emirates: 92 aktivna i 36 prizemljenih aviona
 • Etihad: 3 aktivna i 7 prizemljenih aviona
 • Korean: 5 aktivnih i 5 prizemljenih aviona
 • Lufthansa: 4 aktivna i 4 prizemljena aviona
 • Qantas: 7 aktivnih i 3 prizemljena aviona
 • Qatar: 7 aktivnih i 1 prizemljeni avion
 • Singapore: 11 aktivnih i 1 prizemljeni avion
 • Airbus: 1 aktivni avion
47 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sve ovo napisano stoji takva su vremena. Samo mi se cini da nije isto letjeti recimo London – Sidney A380 ili Boing 747 ili bilo kojim suvremenim dvomotorcem.!

Prekrasan clanak….prestao se proizvoditi 2021.g

Simple beast for flay

24

А380 је био доказ да Европа може да направи конкурента за B747 и да буде још већи и бољи.

Зато сада Ербас „разбија” са продајом.

U budućnosti bi nasljednik A380 bio više nego dobrodošao, kada kompozitna krila u njegovoj dimenziji budu tehnološki i financijski održiva i kada motori “narastu” za još četvrtinu snage. Sa kompozitnim krilima i dva jača motora nasljednik bi bio dosta ekonomičniji po putniku /milji od B777 ili A350.
Kupovali bi ga oni koji sada najviše koriste A380.
Ljudi zaboravljaju da A380 kod Arapskih prijevoznika ima jakuzzi, barove, tuševe, enormne tankove za vodu i razne druge ultra luksuzne sadržaje. Kao takav je uvijek pun i tvornica novca.
Putnici tih prijevoznika ne žele jeftinu zamjenu, oni plaćaju A380 i ne interesiraju ih cisterne goriva, broj mehaničara i održavanje.
Zadnju vijest koju sam pročitao o A380 je da su svi letovi iz Arapskih zemalja prema Londonu i Singaporeu popunjeni do zadnjeg sjedišta i da ljeti lete dva puta dnevno.

Izvrstan članak za nas laike koji jedva čekamo ukrcati se u ovog ‘letećeg slončeka’! Nije on nikakav promašaj za avijaciju, već njena budućnost!

Prekjučer letio iz Minchena za Dubai avion je stvarno savršen za putnike.Iz Dubaia sam kasnije letio za Dahku sa Boingom 777 i to je kao da iz BMW 7 sjednete u peglicu.380 je kraljevstvo za putnike.

Na stranu što su 777 od EK uglavnom stariji i što im je kabina lošija od kabine na 380, avion je onoliko udoban kako kompanija koja ga koristi odluči da bude. U smislu opreme kabine, razmaka između sjedala, servisa itd. Ja osobno sam u Y najbolje letio na jednom 767 od TWA gdje je razmak sjedala bio čak i za ono doba nevjerojatnih 91 cm (tada je standard bio 82-84). Stoga se nemojte ljutit kada kažem da ste u svojoj usporedbi (x7 – peglica) jako pretjerali. Ja sam sa 380 letio i ne smatram ga niti više ali niti manje udobnim od 777/787/330 ili 350. Recimo definitivno najudobniji avion kojim sam u zadnjih petnaestak godina letio na dugim prugama bio je 777-300ER od SQ. Nažalost najneudobniji je bio upravo 380 od LH…

Imao sam priliku leteti, zbilja izuzetan avion ali kao što je neko iz Airbusa nedavno rekao: ” Ovo je fantastičan avion, ali samo za neke kompanije”.

Nešto slično je i Tim Cock, CEO Apple rekao za Ipad … “To je budućnost računara, ali nije za svakoga!”

Samo pitanje (nadam se ne glupo)..Napisali ste da Airbus ima 1 avion A380. Airbus je proizvođač, ne prijevoznik, pa me zanima kako operira s njim i u koju svrhu?
Zahvaljujem 🙂

Pitanje, ima li Zagreb infrastrukturu potrebnu za prihvat A380? Samo razmišljanje, znam da se to nikada neće desiti. Drugo, imati tako veliki broj prizemljenih aviona – zar nije to preskupo za aviokompanije? Jasno mi je da ima puno problema oko operacija i da nije pretjerano isplativo letjeti sa njima. Međutim nabava tih aviona je bila jako skupa, a oni nisu amortizirani ni 50% Ima li smisla potrošiti više od sto milijuna USD za nabavu novog aviona, a ostaviti A380 neiskorišten.

Da li ste sigurni da rulnice na ZAG imaju dovoljan PCN za A380?

Ja vam na vaše pitanje mogu odgovoriti sa stanovišta Lufthanse jer tu imam inside informacije. LH taj avion nikada nije željela ali su ga zbog političkih razloga MORALI naručiti. Pretpostavljam da je ista situacija bila i kod BA i kod AF. Sve tri zemlje jako su involvirane u taj projekt, Francuska je potrošila na infrastrukturu doslovno milijarde, i nije se moglo dopustiti da europske kompanije nemaju par komada. LH je od početka tvrdila da je avion prevelik i u operacijama preskup. Boeing je tvrdio da tako veliki avion nije potreban i da je maksimalna potreba u svijetu između 250 i 350 komada. Airbus je tvrdio da će potreba za 380 biti oko 2000. Kako je sve završilo, znamo. A da nije EK uzeo njih gotovo 130, bila bi to katastrofa epskih razmjera. Ionako ih je EK vjerojatno dobio za kikiriki. Ne želim ulaziti u diskusije oko toga da li je A380 doprinjeo boljem i bržem razvoju drugih tipova kod Airbusa i/ili novih tehnologija, govorim sa čisto ekonomskog stanovišta jer je to garancija opstanka avio-kompanija. I tu je 380 apsolutno dead duck.

Želja mi je da jednom letim ovim vazduhoplovom, ali sve destinacije na koje putujem nemaju uslove za njega, a još manje potrebe za A380. Jednom bih voleo da ga vidim i na našim prostorima ako se ikada ukaže prilika

Taj avion jeste veliki podvig u smislu inzinjeringa i izgradnje ali za prosjecnog putika je cesto agonija putovati njime zbog ogromnog broja putnika. Mozda ste vi gospodine Scuricu imali srece da putujete prvom i biznis klasom ali putnici u ekonomskoj uvijek predugo cekaju na bording i iskrcavanje. Da ne pominjem kad dodjete na terminal pa 300 od 500 putnika mora proci pasosku kontolu.

Ja sam putovao samo kad sam isao Dubai iz Beca, let sa A380 vrijedi svaki cent. Sobzirom koliko dugo sam cekao u redu
za let iz Banja Luke ili Tuzle ovo je cisti gust 😁

Potpisujem!

Idite za Dubai iz Beča. Mislim da tamo ide A380.

Ne. Iz VIE ide i dalje 777. Najbliži je MUC.

“I na onim aerodromima gdje može sletjeti ima limitiran broj gateova pa ima dijelova dana kada ne može sletjeti jer su svi kapaciteti zauzeti sa A380 drugih kompanija.”

Ovo nije istina. A380 nema posebne zahteve za gejtove, moze ici na gejtove sa 2 aviomosta regularno, iako se preferira da ih bude 3.

Najveci aerodromi su izgradili namenski gejtove za A380, ali masa ima samo gejtove sa 2 aviomosta gde pristaje A380, potpuno isto kao i bilo koji drugi sirokotrupac.

Pa eto na MRU A380 Emirates ide na gejt sa 2 aviomosta, oba na donji sprat.

Emirates leti 2 puta dnevno DXB-MRU sa A380.

A380 je promašena investicija

Kad ste “narow minded” kak bi se reklo.
Koliko novih tehnologija koje su pomogle kod razboja drugih aviona i koliko povecanja sigurnosti zato sto su aerodromi prosirili taxiwaye i sve ostalo. A najbitnija stvar svakom ko dolazi na zrakoplovni portal, jedan super avion drukciji od ostalih, istinski dozivljaj putovanja, uspomena za sjecanje. Mislim uopce ne treba objasnjavat.
A svi danas gledaju stvari kroz plus/minus samo profit, zarada, vise, bolje. I da nije tolko novaca utroseno na njegov razvoj sigurno ti novci ne bi zavrsili u dzepu obicnih ljudi, pa evo bolje da smo dobili takav avion mi koji volimo avijaciju.

@anon 09.48: uz svo dužno poštovanje: komentar “maleckog” nipošto nije “narrow minded” već je realan. Koliko je projekt 380 skurio novaca nećemo nikada saznati, ali cijela ta tehnologija se mogla razviti za daleko manje novaca nego što ih požderao taj projekt. Povećanje sigurnosti jer su proširene piste i taxiway??? Ma najte nas! Niti jedan aerodrom nije zbog 380 proširivao niti piste a niti taxiway (možda je bilo modifikacija). Jedino je bilo nekih preinaka na stajankama i terminalima izgradnjom posebnih gateova za 380 te su aerodromi bili prisiljeni nabaviti dodatnu opremu (recimo Push-Back i tow vozila). Operativno je 380 i dalje noćna mora mnogih aerodroma kako zbog povećanog razmaka pri slijetanju i polijetanju te rulanju (osobno sam imao prilike uvjeriti se u to kada nas je -dašenka od OU – po slijetanju zimi na MUC na taxiwayu 380 od EK kompletno zavio u oblak snijega tako da je kapetan morao prekinuti rulanje jer više nije ništa vidio) pa do hendlanja aviona (i to znam iz prve ruke od LH na MUC). Zadovoljstvo putnika je naravno jedan faktor, ali ako 380 ždere ogromne količine novca i užasno je teško operirati ga pozitivno, onda će i putnici to osjetiti kroz više cijene karata. I vjerujte mi: ponudite nekome let npr. MUC-LAX za 900 eura sa 380 ili za 800 sa 350/787. Imate tri puta pravo pogađati koji će let uzeti. Prvi zanos je već odavno prošao. I da: zarada je bitna. To ću podkrijepiti besmrtnim riječima Broja Jedan: danas se slava broji šuškalicama, a koje je do reklame, nek si plati oglas u novinama!

Na nekim aerodromima, pogotovo “starijim” su taxiwayi na knap za 777ER, za A340 i slicne pa su bili prisiljeni sad malo to povecati,tj. prosiriti te povecati razmak izmedju istih. A prije nisu jel nije bilo ekonomske racunice, sada su morali.
I da doprinijelo je izbjegavanju hrpu taxiway incursiona koji potencijalno mogu biti i runway incursioni, pogotovo u uvjetima smanjenje vidjivosti, nocu, radova oko piste i taxiwaya i slicno. A znamo sto moze donijeti rwy incursion.
Meni je zao vas i ostalih koji avijaciju gledate samo kroz prizmu zarade i isplativosti, a tvrdite da ste zaljubljenici u istu i dolazite tu i na slicne portale, forume, diskutirate o njoj i slicno. Normalno imate na to potpuno pravo gledati tako, ali vecina nas ulazi raditi u avijaciju kada smo vidjeli ili dozivili takve neke stvari poput ovog aviona. I potrebne su takve mašine i takve drugacije stvari da bi nove generacije privukli u avijaciju, a ne da danas nema dovoljno pilota jel nije isplativo mladima biti pilot i jel ima laksih nacina zarade. Ili mehanicar, ili kontrolor, ili dispatcher ili bilo koji operativac. Da, trebaju ovakve stvari koje ce inspirirati. I bez brige za lovu, opet bi se ona negdi drugdje skurila i vi i ja ne bi vidli lipe, centa ni pfeninga.
A tom kapetanu na Dashu drugi put na izlazu recite da drzi razmak iza A380, a i iza ostalih aviona kad je on jedna od manjih riba u akvariju.

@anon 03.32: navedite mi jedan jedini aerodrom koji je zbog 380 išao u velike investicije oko taxiway i/ili runway. I tu ne računam DXB. Stoga vam vaši argumenti tu ne štimaju. A modifikacije koje su neki napravili nisu izbjegli niti jedan intercursion.
Nema dovoljno mladih pilota zbog loše zarade??? Vi to ozbiljno??? Mladih pilota nema zbog kao prvo načina školovanja. Od kuda mladom čovjeku, osim ako ima bogate roditelje, najmanje 100.000 eura za školovanje. Krenite vi u život sa 100.000 duga. I onda dolazi nesigurnost. Kao plandemija. A ono što dolazi, još je gore: militantna zelena Agenda! Uz to nitko se neće odlučiti postati pilot zbog jednog određenog tipa.
A što da se drugo gleda neko ekonomska isplativost? Što bi po vašem mišljenju kompanije trebale gledati? Zaljubljenost u avijaciju je jedno, a stvarni, surovi život nešto sasvim drugo.
Do sada nisam o mojoj prošlosti nikada govorio, ali ovdje ću to iznimno učiniti. Moja najveća želja je bila postati pilot. Nažalost to nije bilo moguće jer sam kratkovidan a u ono doba je uvjet bio 0,0 . Dolazim iz jedne obitelji koja je jako vezana uz avijaciju. Moj djeda letio je 1909. sa vlastitim konstrukcijama (ing. Otmar Kanet, otac moje majke, proguglajte). Ujak mi je bio pilot u JNA i bio je FO na Titovom DC-6 kojim je on neko vrijeme letio (taj avion je i danas u ljetnom stanju kod Red Bull). Stoga sam ja zadnji kojemu možete predbaciti manjak entuzijazma!

I nakon svega toga gledate na A380 kroz prizmu isplativosti🙈.
Sigurno se vasem dedi isplatilo raditi te vlastite konstrukcije. Ili je to ipak radi ljubavi radio?
Avion je jedinstven i da ga nema trebalo bi ga izmisliti.
A sta da vam kazem za taxiwaye vise, eto sve ste rekli. Znate vi najbolje.

@anon 03.52: da, gledam kroz prizmu isplativosti jer se takve konstrukcije ne rade iz ljubavi i entuzijazma kao što je to radio moj djed u ono pionirsko doba avijacije sa svojim konstrukcijama. Sve te konstrukcije u ono doba bile su jedinstvene i bili su to prototipovi na kojima se učilo. Razvijati danas jedan avion za nekoliko milijardi iz čistog entuzijazma ne može si priuštiti nitko. Avion je definitivno jedinstven, ali druga je priča da li je bio potreban. Ja kažem da nije.

I ne, ja ne znam najbolje, ali ne volim općenite floskule i stoga sam vas i pitao koji je to aerodrom išao u runway i taxiway rekonstrukciju radi 380. Ja osobno ne znam niti jedan osim DXB. Ali znam da recimo MUC nije u tom pogledu napravio ništa osim što su nekoliko gateova proširili za 380. Zato i 380 uglavnom slijeće na 08L/26R jer su postojeći taxiway najpogodniji da dođe do T1. U FRA je ista situacija. SIN isto nije ništa širio…

I na kraju: znate što je za mene entuzijazam? Entuzijazam je za mene rekonstrukcija i očuvanje aviona iz prošlosti u letnom stanju te nastupi sa njima po raznim aviomitinzima i organiziranje letova njima za zaljubljenike u avijaciju. Nažalost ja osobno za to nemam niti dovoljno novaca niti dovoljno tehničkog znanja a niti mogućnosti jer takvi “klubovi” su u Europi izuzetno rijetki.

Све то стоји око трошкова и да га компаније не воле али ко је имао прилику да путује са њим мислим да је сувушно трошити речи.Само видети када посада крене да улази у авион имаш утисак да је посада за 3 авиона.

Браво за чланак

Drago mi je da sam vam dao ideju za članak,to je ono što me je zanimalo.Pozdrav

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!