zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Qatar dobiva 2 milijarde EUR

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar Airways

Qatar Airways već godinama stvara gubitke koje redovno pokriva vlada Katara. Samo 2019. kompanija je objavila gubitak od 639 milijuna USD. Upavo ovo je glavna pritužba USB3 protiv MEB3 koji su frustrirani nejednakim položajem na tržištu. Qatar se nepiridodno brzo širi upravo na takvoj ogromnoj pomoći koja je svake godine prelazila nekoliko stotina milijuna USD. Sama kompanija je daleko iznad potencijala domaće tržišta, živi na brojnim konekcijama preko Dohe, a objedinila je i business avijaciju, letove za katarske vlasti, te cargo po kojem je Qatar 2. u svijetu. Sve to iako je Katar kao država istinski minijaturna bez značajnih turističkog, pa i poslovnog backgrounda.

Kako su negodovanja, pa i konkretne mjere protiv Qatara sve značajnije, kompanija i država su istinski iskoristile koronakrizu za dodatno ogromno financiranje kompanije. Qatar je tako objavio gubitak od čak 1,9 milijarde USD za fiskalnu godinu koja završava 31.3.2020. Naglašavam da je ova fiskalna godina prije koronakrize, tj. sama kriza je tek neznatno utjecala na kompaniju (lockdown zadnjih 15 dana i smanjenje prometa prema Kini zadnjih mjesec i pola izvješča). No, samo dva dana po objavi izvješča, vlada Katara je odlučila kompaniju pomoći sa skoro 2 milijarde USD.

Istinski prozirno i jasno da je gubitak napuhan kako bi se iskoristilo vrijeme u kojem svi pomažu svoje svoje kompanije pa se neće „buniti“ za ogromnu pomoć Qataru. No, ono što je ovdje važno spomenuti je da je ova pomoć za vrijeme prije Covida-19, te je za očekivati da će Qatar „objaviti“ i još veći gubitak u 2020. kada će se evidentirati posljedice koronakrize. Toviše što je Qatar u koronakrizi bio najveći prijevoznik na svijetu koji je imao najviše linija i frekvencija, kao i konekcija. Samim time kompanija je akumulirala i enormne gubitke, koji će svakako biti daleko veći nego što je raspisan gubitak za fiskalnu godinu 2019/20. Istime će Qatar svoju globalnu poziciju povećati na račun države koja će joj „naknaditi“ više milijardi USD „gubitka“ u dvije godine prije i tijekom koronakrize, te će, zapravo, pokriti troškove ekstremne i neprirodne ekspanzije kompanije. Nešto što nije dozvoljeno europskim, pa ni američkim prijevoznicima. Ovime se na mala vrata iskoristila koronakriza za dalje jačanje Qatara i pozicioniranje u jednog od globalnih igrača, o čemu sam nedavno pisao, a što je Qatar na samom pragu da postane.

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!