zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

EKSKLUZIVNO-NAJAVE: Croatia povećava Split-Frankfurt

Croatia Airlines od 11.6. povećava broj letova iz Splita za Frankfurt sa 7 na 9 tjedno. Kompanija će imati letove svakodnevno, a subotom i nedjeljom po dva leta. Uz to Lufthansa u code-share ima 6 tjednih letova doćim će kompanije zajedno imati čak 15 tjednih letova (više od 2 dnevno).

Istovremeno Croatia povećava i letove iz Splita za Minhen sa 8 na 12 tjedno, od 10.6. (svaki dan po dva osim utorka i srijede kada operira jedan let). Lufthansa na liniji ima 8 letova, stoga će obije kompanije u code-share imati čak 20 tjednih letova. To znači da obije kompanija za Lufthansine hubove imaju 35 tjednih letova (5 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

30 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Je li netko brani da Croatia Airlines iz Zagreba pokrene OTP, PRG, ARN, BER i MXP te za sve navedene linije dobije istu tarifu kao i Ryanair. Niti jedna od tih linija nije operirala u zadnje godine i svaka od linija itekako ima potencijal. Mix Q400 i A319 pogotovo u sezoni itekako mogu biti dobitna kombinacija.
Pitam sad ozbiljno, jel bi MZLZ imala nešto protiv ovog da OU to poželi ili je sve na nesposobnosti (neradu) navedene kompanije?

Da. Da. Postoje jako sposobne kompanije. Narocito one koje lete Milano (doduse Bergamo) iz Zag. Kojima je cijena u 6 mj 90% dana 9.99 eur.

Točno to. Ali ljudi vječno udaraju “argumentima” po tih osnovnih 5-10 EUR početne cijene koju praktički velika većina uopće i ne kupuje. Kao da su sad otkrili toplu vodu i kako to LCC funkcionira svugdje.

Ja smatram da Ryan s prodajom karte u jednom pravcu za 9.99 eur i u drugom za 26 eur ostvaruje enormnu financijsku dobit. I nitko me ne moze uvjeriti u suprotno.

Ryanair u svakom slučaju ima model koji ostvaruje dobit, sviđalo se to nekome ili ne. Ali oni vrlo dobro znaju koliko u postotku ide jeftinih karata, koliko ide prtljage, koliko se plati za odabir sjedala te koliko ih zaboravi (online) prijavu na let pa plati 50EUR na šalteru.

Ako si pametan putnik i ako putuješ u grupi, ukupno se definitivno može proći povoljnije kombiniranjem prtljage, puno lakše nego sa legacyem, gdje nemaš puno izbora vezano za fleksibilnost.

Najbolje je imati i legacy i LCC koji se nadopunjuju, takav rast zračne luke je definitivno najbolji. Zagreb to trenutno ima, jedino bi još jedan LCC dobro došao kao konkurencija Ryanairu, makar i da ne bazira letjelicu.

Ma niste me ubjedili. Ja mislim da sa kartama 9.99 eur oni opako zarađuju. Ne mozete me razuvjeriti. Pogotovo kad se u sred ljeta nude takve karte. Ja vjerujem da onda jos vise zarađuju.

Ma na to sam Alene i mislio. Otkako je Concorde izbacen, letenje Ryanom je postalo stvar prestiza. Pa to je sve birana dobro situirana, visoko platezna klijentela, koja sigurno ostavi po glavi 300-400 eur po letu za cips i colu.

I svi odsjedaju u hotelima sa 5 zvijezdica, objeduju u najskupljim restoranima a postoje i racunice nekih renomiranih analiticara da takvi putnici u Zagrebu potrose i do 2000 EUR dnevno.

I ja mislim da Ryanair ostvaruj extra profit na ovim kartama od 10 EUR i hrvatska drzava bi to morala dodatno oporezovati. Postoje li kakve inspekcije u Hrvatskoj koje to nadgledaju?

Inspekcije koje nadgledaju tko ostvaruje extra profit. Mislim da bi Ryanair trebao biti dodatno oporezovan zbog profita koji ostvaruje na mnostvu linija.

Mama Lufti likes this

Već stara vijest. Ova su se pojačanja dogodila i prije poslijednjeg kruga pojačanja kada su najavljeni novi letovi za Beč, Kopenhagen i Dusseldorf.

Bravo Croatia, pozdrav iz Prištine!

Bravo Kroaci, pershendetje nga Prishtina!

Dragi moj Jashari, ne znam jeste li svjesni da OU ne leti za PRN. Znate li da je jedan od bivsih direktora OU javno izjavio da “ne zeli da mu Siptari prljaju avione” Bravo, zaista! Mirupafshim, nota ne mire!

Tko je to navodno rekao?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!